05/10/2024 - Monitor.hr
Danas (09:00)

Brze i kratke

  • Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler: Katastrofalne poplave koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu nisu se mogle spriječiti, pripreme za izlijevanje Dunava trajale su puna dva tjedna, a bujice u BiH su se dogodile u svega dva dana (Nacional)
  • Tisuće tona kamenja iz kamenoloma udarilo u naselje Donju Jablanicu (tportal), stanovnici: Rad kamenoloma upitan jer ne posjeduje sve potrebne dozvole, kvaliteta tla narušena otprije (Index)
  • Roditelji nezadovoljni zbog nasilnog učenika u školi: ‘Ovo nije prosvjed protiv djeteta, već sustava’ (Večernji)
  • Policija uhitila Damira Škaru i odvela ga u Remetinec, pravomoćno je osuđen za silovanje, a uhićen je zato što se u zadanom roku nije javio na odsluženje zatvorske kazne (tportal)
  • Otvoren stečaj nad Jadran tvornicom čarapa. Dug je 760 tisuća eura, a mali dioničari tvrde da su izigrani (Forbes)
  • Komet koji je zadni put blizu Zemlje bio u kamenom dobu, ponovno nam prilazi… Komet, koji napravi krug oko Sunca svakih 80.000 godina, uskoro će se približiti Zemlji. Astronomi kažu kako ćemo ga moći vidjeti golim okom (Green, Guardian)
Danas (10:00)

Bolje spriječiti nego liječiti

Sve više mlađih ljudi obolijeva od malignih bolesti, onkolozi najčešće krive nezdravu prehranu

Gotovo 75 posto hrane koja se konzumira u SAD-u smatra se ultraprerađenom i obiluje aditivima i potencijalno štetnim sastojcima. Brojne studije su otkrile povezanost između prehrane s visokom količinom ultraprerađene hrane i višestrukih karcinoma. U prerađenoj hrani dosta je emuglatora i štetnih kemijskih sastojaka koji mogu biti faktori rizika za nastanak raka. Baš kao i voda, zrak i zemlja zagađena štetnim sastojcima. Ranije se smatralo da je karcinom bolest starije populacije, danas je drugačije.

Oko 30 posto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti nastaje kao posljedica pušenja, prekomjerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti i konzumiranja alkohola. Na više od 80 posto svih malignih bolesti može se utjecati modificiranjem i eliminiranjem spomenutih faktora rizika. Danica

Danas (09:00)

Banksy kripto svijeta

Novi HBO dokumentarac možda razotkriva Satoshija Nakamota, anonimnog čovjeka kojeg predstavljaju kao ‘oca Bitcoina’

Nadolazeći HBO dokumentarac Money Electric: The Bitcoin Mystery, koji će biti objavljen 8. listopada, izazvao je pomutnju u kripto zajednici zbog mogućnosti otkrivanja identiteta tvorca bitcoina, Satoshija Nakamota. Film se fokusira na intervjue s ključnim kriptografima, poput Adama Backa, koji negira da je Satoshi. Postoje spekulacije da će dokumentarac identificirati Lena Sassamana, američkog kriptografa koji je preminuo 2011., kao potencijalnog Satoshija. Dok tvorčevi bitcoin novčanici drže milijune, njihova moguća aktivacija mogla bi uzdrmati tržište. Lider