29/09/2024 - Monitor.hr
Danas (10:00)

Odnijela ga voda

Trahom – bolest očiju za koju se vjeruje da je iskorijenjena, no neki vjeruju da bi se mogla vratiti

Radi se o zaraznoj bolesti i jednom od vodećih uzroka sljepoće. Prljava voda i općenito loši higijenski uvjeti bili su glavni uzročnici trahoma, zarazne bolesti očiju zbog koje su na liječenje u Prelog dolazili brojni pacijenti iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja. Posljednji slučajevi zabilježeni su prije 50-ak godina. Može li se zbog sve češćih poplava bolest ponovno pojaviti? Liječnici kažu da nema straha. Trahom je reduciran 60-ih godina prošlog stoljeća. On se u razvijenim zemljama ne nalazi više od 50-ih godina. Nalazimo ga u zemljama trećeg svijeta, znači Afrika, Srednja i Južna Amerika, dio Azije i Australija – kaže za HRT jedan od oftalmologa, koji ima i zgodno ime – Vid.

Danas (11:00)

Brze i kratke

  • Izrael gomila tenkove kod granice s Libanonom (Index)
  • Pred nama su još predsjednički izbori u ovoj superizbornoj godini, a za osam mjeseci slijede lokalni izbori, samo za Zagreb se spominje desetak kandidata (N1)
  • Ruski”istraživački” brodovi i njihovo špijuniranje: Rusija sustavno špijunira vjetroelektrane na moru, podvodne kablove i cjevovode u Baltičkom moru. U to se sumnjalo godinama, no sada je jedan međunarodni istraživački tim predstavio dokaze (DW)
  • Hrvati još imaju 4,3 milijarde kuna, set kovanica prodaje se i za 950 eura (Nacional)
  • Bjelica u prvoj utakmici s Dinamom došao do visoke pobjede protiv Lokomotive, zabili čak 5 komada (tportal)
Danas (10:00)

Osam stranica kulture

Novosti izbacuju novi kulturni prilog, izlazit će jednom mjesečno

Tjednik Novosti pokrenuo je novi prilog posvećen kulturi – Kulturne novosti. Izlazit će jednom mjesečno, u početku na osam stranica, a kasnije i više. U svakom broju donosit će po nekoliko tema i veliki intervju s istaknutim ličnostima s kulturne scene, a specifičnost priloga je i sedam redovnih kolumni čiji autori i autorice dolaze iz cijele regije. Više o tome za Vidu TV rekao je Boris Postnikov, kolumnist Novosti i urednik priloga.

Danas (09:00)

Kako se spremiti za apokalipsu? Samo ponesite kristal!

Kristali budućnosti: Neuništivi diskovi za spas čovječanstva

 

Znanstvenici sa Sveučilišta Southampton razvili su 5D memorijski kristal koji može pohraniti do 360 terabajta podataka i preživjeti milijarde godina. Kristal, izrađen od izuzetno izdržljivog silicijevog dioksida, može izdržati temperature do 1000 °C, a koristi se za dugotrajno čuvanje važnih informacija, uključujući ljudski genom. Istraživači se nadaju da bi ova tehnologija mogla pomoći u obnovi čovječanstva ili ugroženih vrsta u budućnosti. Kristali su pohranjeni u “Memory of Mankind” arhivi u austrijskom Hallstattu, gdje će čekati tisućljećima na moguću uporabu – ako nas neka napredna civilizacija pronađe. Bug