26/09/2024 - Monitor.hr
Jučer (23:00)

Zamisli za sto godina: Ovakav je kolač od domaćeg slavonskog kokosa moja baka radila

Klimatske promjene donose novosti u poljoprivredu, moći ćemo uzgajati tropske kulture

Sve je to novo normalno. Vremenske nepogode uzrokovane globalnim zagrijavanjem iz temelja mijenjaju najvažniju proizvodnju na svijetu, onu hrane. Poljoprivrednici koji neće mijenjati svoj pristup proizvodnji jednostavno neće moći opstati na tržištu. Podaci Ujedinjenih naroda za 2018. i 2019. kažu da su površinske temperature od druge polovice 19. stoljeća u Europi porasle za gotovo 2 °C, što je oko 0,9 °C više nego u ostatku svijeta. Vezano za stočarstvo, klimatske promjene i povećanje sušnih razdoblja, vjerojatno će utjecati na smanjenje proizvodnje mlijeka, kvalitetu proizvoda i smrtnost životinja, njihovo reproduktivno zdravlje i porast osjetljivosti na bolesti.

Također, utječu na razvoj pčelarstva, proizvodnju meda i ostalih vezanih proizvoda, stoji u Studiji utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredu. Postoji i realna mogućnost uzgoja dvije ili više različitih kultura – poslije žitarica i krumpira uzgojiti kukuruz ili soju u istoj godini. Pozitivna je i mogućnost proširenja uzgojnog područja kao i uzgoj tropskih i suptropskih kultura na područjima na kojima to do sada nije bilo moguće. Poslovni

Danas (00:00)

A mogu li se samoocijeniti?

Nadigrani na radnom mjestu: Nitko ne želi biti ocjenjivan na poslu u javnom sektoru

Uredbe o ocjenjivanju rada državnih i javnih službenika, u završnom krugu javne rasprave, izazvale su burne reakcije. Zaposlenicima će od 2024. ocjene varirati od “ne zadovoljava” do “izvrstan,” utječući na plaće ili otkaze. Kritike se fokusiraju na potencijalnu pristranost komisija koje imenuju šefovi, specifičnost određenih zanimanja (liječnici, IT sektor), te demotivirajući sustav gdje su pohvale ograničene na maleni broj odabranih. Nezadovoljstvo raste jer zaposlenici smatraju da ocjene ne odražavaju stvarno stanje rada. tportal

Jučer (23:00)

Brze i kratke

  • Albanski premijer Edi Rama namjerava u Tirani uspostaviti suverenu mikro državu za islamski Bektašijski red, sa suverenitetom nalik onom koji ima Vatikan. Plan je dočekan sa skepsom, piše Deutsche Welle (Slobodna)
  • Zagreb Design Week, najveće regionalno događanje za dizajn, otvoren je u srijedu uz dodjelu nagrada najboljim radovima u prostorima Jadran filma, na temu “Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna“ (tportal)
  • S neto financijskom imovinom od 16.410 eura po stanovniku Hrvatska je ostala na 34. mjestu na Allianzovoj globalnoj ljestvici najbogatijih zemalja, koju predvodi SAD (Poslovni)
  • Boris Lalovac o porezu na nekretnine: Oni ne bi oporezivali nekretnine u vlasništvu države? Ministar je upao u zamku, to pada na Ustavnom sudu (N1)
  • U središtu Zagreba, na križanju Strojarske i Vukovarske niče zgrada sa 74 luksuzna stana. Od cijene boli glava (tportal)
Jučer (21:00)

Sigurnost nam je broj 1

Pavle Kalinić: Mi smo zemlja na moru, a nemamo ni podmornicu

Sigurnosni stručnjak mišljenja je da bi trebalo napisati Strategiju o nacionalnoj sigurnosti u kojoj bi se onda jasno moglo razlučiti koje su ovlasti predsjednika, a koje premijera i ministra obrane: “Ovaj sukob je čisto dnevno politički. Tko koristi gliser, tko koristi helikopter… Ta pitanja su bitna samo u pogledu sigurnosti štićene osobe da sigurno dođe s točke A na točku B”. Kritizirao je i pristup kupovine, poput Rafalea, koji su kupljeni samo da se pokaže da se nešto kupuje i da se pritom uzme provizija, kaže. “Danas dron baca bombu s udaljenosti i od nekoliko stotina kilometara. Ovaj “nesretni Rafale kada ide na pistu”, kaže Kalinić za N1, “mora iz hangara proći ispod nadvožnjaka, ispod tog nadvožnjaka ga praćkom može gađati tko god hoće. Naša protuzračna obrana ga ne može zaštititi.

Jučer (20:00)

Pasivne kuće koje gube tlo pod nogama

Ironija održivosti u seriji “Kletva”: Flipanje zajednice bez izlaza

Serija Kletva (2023) prati fiktivnu produkciju reality emisije Flip-lantrophy o renoviranju kuća u malom gradu Española. Protagonisti Whitney i Asher žele gentrificirati zajednicu izgradnjom pasivnih kuća, pod krinkom održivosti i filantropije. Ipak, kontradikcije njihovog projekta naglašavaju ironiju kasnog kapitalizma: “nevidljive” kuće reflektiraju sumornu stvarnost i raseljavaju lokalno stanovništvo. Dok serija balansira na rubu apsurda, prikazuje kako se arhitektura koristi kao alat za zarobljavanje, gdje je svaka mogućnost izlaza tek nova zamka – s fatalnim posljedicama. Kulturpunkt

Jučer (19:00)

Ostali neka jedu kolače

U Hrvatskoj si 14 posto stanovnika ne može priuštiti zdravu prehranu, Rumunjska daleko najsiromašnija

Većina ljudi hrani se nezdravo. Prerađene namirnice, masti i šećer uzrokuju pretilost i druge bolesti. Stoga je zdrava prehrana sve veći izazov današnjice. No zdrave namirnice često su znatno skuplje i mnogi si ih ne mogu priuštiti. HRT donosi infografiku koja pokazuje kako tu ne stojimo toliko loše – Rumunjska je daleko najsiromašnija zemlja, gdje si čak 56 posto stanovnika ne može priuštiti zdravu prehranu. Najbolje stoje Švicarska, Nizozemska i Belgija, gdje taj postotak iznosi tek 1, a blizu su Francuska i Austrija. Mi smo ipak najgori u našoj regiji, zdrave namirnice su nam nedostupnije nego stanovnicima Srbije, Albanije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, iako nešto bolje stojimo od Grčke i Sjeverne Makedonije.

Jučer (18:00)

Brze i kratke

  • Ljubo Jurčić o poreznoj reformi: Ovakav sustav oporezivanja možda je funkcionirao prije 300 godina, ova porezna reforma nije uključila sve sektore (N1)
  • Hezbolah je najstrašniji neprijatelj s kojim se Izrael ikada suočio na bojnom polju, fleksibilan lanac zapovijedanja u Hezbolahu, sa širokom mrežom tunela i velikim arsenalom projektila te ostalog oružja pribavljenog prošle godine, pomaže im u borbi protiv izraelskih napada bez presedana (tportal)
  • Na ulazu u Varaždin gotovo 20 godina gomilao se balirani otpad, sanacija konačno pokrenuta, zbrinuli 100.000 tona otpada, ‘zamijenit’ će ga poslovnim zgradama i pogonima (Poslovni)
  • U Meksičkom zaljevu uragan Helene postaje sve jači, objavili su meteorolozi, a prema procjenama stručnjaka, opasni olujni udarima i poplave u četvrtak će zahvatiti obalu Floride, tisuće stanovnika spremno za evakuaciju (Nacional)
  • Na sjeveru Hrvatske djeluje najveća turistička zajednica u državi, okuplja čak 11 općina (Klikaj)
Jučer (17:00)

Kad humanost susretne francuski šarm – filmski osvrt uz blagi osmijeh

Petar Krelja: Dokumentarist s kritičkim okom i srcem za neprivilegirane

Kao urednik ostavio je velik trag vješto koncipiranim i vođenim emisijama. Kao kritičar, inače specijalist za francusku kinematografiju, ali i ljubitelj klasične američke naracije, bio je spoj tolerancije i oštrine – nije skrivao nezadovoljstvo filmovima koji mu se nisu sviđali, ali rijetko kad je bio nemilosrdan. Kao filmski autor, Petar Krelja bio je najznačajniji kao režiser i scenarist dokumentarnih radova. Srce tog obimnog opusa bili su duboko humanistički filmovi različitog tematskog usmjerenja: od onih o neprivilegiranoj djeci do portreta kreativnih žena. Istovremeno blag i energičan, sofisticiran i iskričav, nadasve komunikativan, Petar Krelja, neizostavno u društvu supruge Vesne, bio je rado viđen na filmskim zbivanjima koja su pomno i neumorno pratili, a taj neuništivi par, s Pjerom kao kormilarom, odgovoran je za niz antologijskih dokumentarnih radova po kojima će ovaj pulski Zagrepčanin biti najviše pamćen. Damir Radić za Novosti

Jučer (16:00)

Imaju vidjelice za informere

Basara: Kasno paljenje

Opštepoznato je da neke odštampotine izveštaje o pizdarijama znaju da objave i dva sata pre nego što se dogode. Večernje novosti – odštampotina toksičnija od Aloa, Informera i Rotopalanke uzetih skupa – znale su da odu i korak dalje, pa su vest o smrti uglednog arhijereja – da l’ Amfilohija, da l’ Irineja Niškog, ne sećam se više – objavile dan pre nego što je čovek umro. Ili je – možebiti – vest bila objektivna i pravovremena, samo je odnekud „odozgo“ – ovog dole „odozgo“, ne onog gore – iz bogzna kog razloga, stiglo naređenje da pokojnik umre dan ranije. Svetislav Basara

Jučer (15:00)

Klimatizirani tijekom cijele godine

Zagreb se priprema za uvođenje centara za hlađenje tijekom toplinskih valova

Gradonačelnici 50 svjetskih gradova netom prije Olimpijade usvojili su Parišku deklaraciju. Dokument sadrži prijedlog klimatskih aktivnosti koje su društveno pravedne te prepoznaju gradove kao ključne partnere u provedbi zelene tranzicije. Nju je usvojio i gradonačelnik Zagreba, koji je Poslovnom rekao kako su već krenuli s implementacijom nekih od ciljeva, poput subvencioniranja javnog prijevoza ranjivoj skupini građana, koji bi bio učinkovit i klimatski neutralan. Govori se o ulaganju 75 milijuna eura za električne autobuse, kao i one na vodikov pogon, a tu su i projekti energetskih obnova zgrada institucija. Za budućnost se, s obzirom da su toplinski valovi uz ekstremne vremenske događaje, najveća prijetnja promjene klime u Gradu Zatomaševićgrebu, razmatra uvođenje centara za hlađenje tijekom toplinskih valova i osiguranje sigurnosti zdravstvenih ustanova u slučaju nestanka struje.

Jučer (14:00)

Brze i kratke

  • Ponašanje novog iranskog predsjednika Pezeškijana zbunjuje sve svjetske čelnike, izgleda da je okrenuo leđa Rusiji, a oko Hezbolaha je tih, spominju se sukobi konzervativaca i tzv. reformista u vrhu iranske vlasti  (Jutarnji)
  • Čazma nakon tri i pol godine dobila novu pedijatricu, i to iz Ukrajine. Roditelji presretni (N1)
  • Radićeva nova stranka zove se kao i queer udruga, Domino (Dom i nacionalno okupljanje), oni odgovorili: Počašćeni smo, ali točniji bi akronim bio DNO, on im u odgovoru zamjerio dugine boje (Nacional)
  • Crobarometar: HDZ i dalje vodeći, Milanović je najpozitivniji, na drugom mjestu Tomašević i Plenković (Nacional)
  • Prema svim najavama Nenad Bjelica bi danas trebao biti imenovan novim Dinamovim trenerom, spominje se da bi za taj posao mogao dobiti tri milijuna eura, isti iznos koliko je imao u Union Berlinu (tportal)
  • Razbio je sliku o glavu Marine Abramović pa skulpturu Ai Weiweija: Tko je umjetnički vandal koji šokira svijet? Policija u Bologni uhitila je 57-godišnjeg Vaclava Pisvejca, ambicioznog slikara i iskusnog vandala koji već godinama uništava umjetnička djela, pretežno u Italiji (tportal)
Jučer (13:22)

Hrvatska na začelju Europe po znanju o kontracepciji

Jučer (13:05)

Sponzorirana vijest

Prilika koja se ne propušta: Trajna licenca za Microsoft Office 2021 i Windows 11 već od 11 € na Keysfanu!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Trajna licenca na Microsoft Officea već od 15 €

Trajna licenca na Windowse već od 6 €!

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

Jučer (13:00)

Korporativna etika za one kojima je moral suvišan

Šajatović: Koruptivna privatno-javna partnerstva uopće nisu rizični pothvati

Ako im je toliko važno zgrtanje bogatstva, čemu se izlažu riziku da ih se privodi u lisicama, da im se pretresaju stanovi, obitelji dovode u stres, da ih se povlači po medijima? Ako im plaće nisu dovoljne da kupe toliko željenu petu, šestu ili sedmu nekretninu, zašto ne osnuju tvrtku koja neće raditi s državom? Lijepo osnuješ tvrtku, smisliš proizvod, po mogućnosti inovativan, uporno radiš pet do deset godina i onda te tržište počne nagrađivati. Dobit raste. Platiš na nju jedan, pa drugi porez i imaš blistavo čiste milijune eura. Možeš s njima raditi što te volja. Graditi apartmane na moru, platiti djeci školovanje u inozemstvu, ispuniti želje bračnom partneru. Biti bogat, zdrav i anoniman, kako se to kaže.

Mnogima ambicioznima to je ipak pretežak zadatak. Većina je svjesna da zapravo nema sposobnosti biti uspješan poduzetnik. Neki, koji bi to možda i mogli biti, ipak biraju lakši put. Uz dobre stranačke preporuke postaneš direktor neke državne institucije koja ima siguran prihod mimo tržišta, a veliki je kupac. Koruptivna privatno-javna partnerstva su, dakle, suprotno naivnim vjerovanjima, niskorizičan poslovni pothvat. Ekipa mora baš biti loše sreće da upadne u neke mjere prisluškivanja i da nema jaku zaštitu u vrhu politike. A uz dobre odvjetnike, koji dokazuju da kad bratić bratiću sagradi kuću, to ne može biti korupcija nego pomaganje unutar obitelji, guljenje krumpira može biti najveća kazna. Miodrag Šajatović ima zanimljivo viđenje, za Lider

Jučer (12:00)

Sve za naše ljude, osim za one koji su ostali

Perković: Porezno oslobođenje za povratnike izaziva nezadovoljstvo kod građana

Najavljene porezne izmjene uključuju oslobađanje povratnika i potomaka iseljenika od plaćanja poreza na dohodak na pet godina, što izaziva žustre rasprave. Građani negoduju zbog potencijalne nepravde prema onima koji nisu iselili i koji redovito plaćaju porez. Iznosi ušteda povratnicima mogu doseći desetke tisuća eura, ovisno o bruto plaći i lokaciji povratka. Mnogi smatraju da je mjera nepravedna i diskriminatorna prema onima koji su ostali u Hrvatskoj, jer povratnici koriste iste javne usluge bez jednakog doprinosa. Branimir Perković za Index.

Jučer (11:00)

Brze i kratke

  • Izrael i Libanon će uskoro potpisati primirje? SAD i Francuska pozivaju na prekid vatre odmah (Index)
  • U Ukrajinu stižu mali, ali brzi oklopnjaci. Stari su, ali mogli bi biti velik adut u borbi (tportal)
  • Zoran Milanović gostovao je u Dnevniku Nove TV: Skoro je nemoguće da neću biti predsjednik, ali Primorac sigurno neće biti, Plenković je taj koji napada Ustav, Turudić je mračan karakter, Anušić ogovarao HDZ-ove ministre, rugao se Banožiću, a gle ga sad… (Nacional)
  • Ministar Tonči Glavina: Ove godine je 40 posto kapaciteta u privatnom smještaju bilo prazno (N1)
  • Ovog vikenda nova sezona Nedjeljom u 2, Stanković na Facebooku najavio promjenu koncepta emisije: “Cilj je da se nakon 55 minuta osjećate bolje”, dan prije objavio i teaser video
  • Policajac u kostimu kokoši uvodi reda u promet San Francisca, oni koji mu ne bi stali, dočekala bi ih patrola par sto metara dalje (Autonet)
Jučer (10:00)

Djeco interneta, inkarnirajte se malo u stvarni život

Nagli porast problematične uporabe društvenih medija kod tinejdžera

Za “problematičnu” manjinu utvrđeno je da je korištenje društvenih mreža povezano sa simptomima nalik ovisnosti, a koji uključuju zanemarivanje drugih aktivnosti u korist provođenja vremena na društvenim mrežama, ulaženje u rasprave i laganje o tome koliko vremena provode na internetu te nemogućnost uspostave samokontrole. Studija također naglašava zabrinutost oko udjela tinejdžera za koje se smatra da su u opasnosti od “problematičnog igranja videoigara”, što se više odnosi na dječake nego na djevojčice. Dobar dio njih kaže kako su u stalnom online kontaktu s prijateljima, što znače da se od mobitela praktički ne odvajaju. No, izvješće ne zaključuje da je vrijeme provedeno na internetu uvijek štetno. Tinejdžeri koji su učestali korisnici društvenih mreža izvijestili su o jačoj vršnjačkoj podršci i društvenim vezama. HRT

Jučer (09:00)

Država će nekima ipak progledati kroz prste

Objavljeno u kojih devet slučajeva se neće plaćati porez na nekretnine

Iznimke od plaćanja poreza na nekretnine (Index):

  • Nekretnine koje služe za stalno stanovanje.
  • Nekretnine koje se iznajmljuju za stalno stanovanje (ugovor o najmu).
  • Nekretnine koje se koriste u javne svrhe ili za institucionalni smještaj osoba.
  • Nekretnine namijenjene prodaji, ako je od unosa u poslovne knjige prošlo manje od šest mjeseci.
  • Nekretnine preuzete u zamjenu za nenaplaćena potraživanja (također do šest mjeseci od preuzimanja).
  • Nekretnine koje nisu primjerene za stanovanje zbog proglašenja prirodnih nepogoda.
  • Nekretnine kod kojih je onemogućena stambena namjena iz drugih razloga.
  • Nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske.
  • Nekretnine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave unutar njihovog teritorija.

Ove iznimke će biti ključne za građane i vlasnike nekretnina u određivanju njihovih obaveza prema novim poreznim pravilima.