19/09/2024 - Monitor.hr
Danas (20:00)

Brze i kratke

  • U eksplozijama voki-tokija i pagera u dva dana je ubijeno više od 30 ljudi, najavljena je “nova faza rata”. Šef Hezbolaha najavio osvetu. Izraelski vojnici ubijeni kod granice s Libanonom (Index)
  • Poništena europska kazna Googleu od 1,49 milijardi dolara, kažu da je “Komisija, među ostalim, propustila u razmatranje uzeti sve relevantne okolnosti vezane za ugovorne klauzule, tada proglašene ilegalnima” (Bug)
  • Epilog bullyinga u zagrebačkoj školi: Gasi se razred iz kojeg je ispisano 14 djece. Učiteljici prijeti otkaz? To je rezultat zakašnjele reakcije, šutnje škole, ali i Ministarstva (Nacional)
  • U Zagrebu je oko 20.000 stranih radnika, sada je otvoren One-stop-shop za informiranje (Forbes)
  • Kolakušić smatra da se smije vratiti u saborske klupe, MIP kaže: Ne može! “Poziva se na praksu prije 2014. kada se mandat mogao staviti u mirovanje, sada se u slučaju obnašanja dužnosti u Europskom parlamentu mora birati između te dvije opcije i podnijeti ostavku na jednu od te dvije” (tportal)
Danas (21:00)

Ukratko - 'Gospu vidjeli niste, ali ako vam je dobro tamo, odite'

Vatikan nije priznao ukazanja u Međugorju, ali zato priznaje obilne duhovne plodove

Dokument Dikasterija za nauk vjere, koji je odobrio papa Franjo, ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane uz župu-svetište Kraljice mira te daje uglavnom pozitivno mišljenje o porukama, iako uz nekoliko objašnjenja (Večernji). To ukratko znači da ondje dopušta duhovnu pobožnost zbog njezina “pozitivnog ploda” za katolike. Vjernike se poziva da na hodočašće u Međugorje ne idu zbog susreta s ‘navodnim vidjelicama, nego zbog susreta s Marijom, Kraljicom mira’. „Nemojte ići u nadnaravna iskustva, nego čitajte Evanđelje i sve će vam biti jasno“, pročitao je jednu Gospinu poruku kardinal Fernández. Index

Danas (20:00)

Prodajem stan - može u gotovini, a može i zamjena za cijelo selo

Za jednu kuću u Splitu može se kupiti 100 kuća u Podravini

Novi podaci o broju prodanih nekretnina i postignutim cijenama i dalje otkrivaju ogroman nesrazmjer između tržišne vrijednosti na kopnu i obali. Broj prodanih obiteljskih kuća i medijalna cijena obiteljske kuće po kvadratu po županijama i gradovima sjedištima još jednom potvrđuju bolnu istinu: kontinent i more u golemoj su disproporciji. Medijalna cijena znači da se pola nekretnina prodalo za manje, a pola za više od toga. Najbolje se to vidi na lanjskim cijenama prodanih kuća: najskuplje su bile u gradu Splitu s medijalnom cijenom od 1167 eura, a najjeftinije u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Brodsko-posavskoj županiji – samo 19 eura po kvadratu. Danica

Danas (19:00)

Otvorena Pandorina kutija

Tajni ugovori i pandemijski profiteri: Kako su farmaceutski divovi sakrili istinu

Tijekom pandemije COVID-19, farmaceutske korporacije iskoristile su svoju moć kroz netransparentne ugovore s vladama, potkopavajući javno zdravlje. Tajnost ugovora, uključujući cijene cjepiva i intelektualno vlasništvo, favorizirala je korporativne interese, što je otežalo globalni pristup cjepivima. Iako su organizacije poput Liječnika bez granica i Human Rights Watcha zahtijevale veću transparentnost, pregovori su ostali skriveni, dodatno jačajući nejednakosti. Unatoč kritikama i skandalima poput “Pfizergatea”, odgovornost i dalje ostaje raspršena, s malo izgleda za promjenu u budućim zdravstvenim krizama. Nataša Škaričić za Novosti.

Danas (18:00)

Bulje u ekran i uspijevaju

Popularnost e-sporta raste: Natjecanje u igranju videoigara može biti lukrativno, ali za to treba dosta treninga

U Hrvatskoj, baš kao i u ostatku svijeta, iz godine u godinu raste zainteresiranost za e-sport. Pogotovo među mlađim generacijama. Mladi svoje idole sve češće vide u e-sportašima, streamerima, influencerima, a mogućnost zarade od igranja igara itekako je utjecala na to da im e-sport postane prvi karijerni izbor. Prošle je godine brzorastuće globalno tržište e-sporta procijenjeno na 1,72 milijarde dolara te je predviđeno da će do kraja ove godine globalni prihodi od njega biti čak 2,06 milijarde. Naime, pojam ‘e-sport‘ iliti ‘elektronički sport‘ karakteriziraju regionalne ili međunarodne priredbe na kojima se profesionalni, poluprofesionalni i amaterski igrači natječu u igranju videoigara. Kod nas ga ima, ali nema tu brze zarade. Na svojim ga leđima nose entuzijasti i zaljubljenici koji stoje i iza Good Game Globala i koji su, iako danas dobro posluju, morali obaviti golem posao, a morale su im se posložiti i tržišne okolnosti. Lider

Danas (17:00)

Možda je nekima prošlo ispod radara, ali ne i žiriju Emmyja

Serija “Shogun”: Povijesni epski hit na Tronu Emmyja

Nova adaptacija serije Shogun potpuno je dominirala ovogodišnjim nagradama Emmy, osvojivši rekordnih 18 kipića, uključujući i nagrade za glavne glumce Hiroyukija Sanadu i Annu Sawai. Serija, smještena u feudalni Japan 17. stoljeća, temelji se na romanu Jamesa Clavella i prati odnose između engleskog brodolomca Johna Blackthornea i japanskog lorda Toranage. Vizualno impresivna, Shogun kombinira elemente samurajskih filmova Akire Kurosawe s emocionalnom dubinom, proširujući svoj izvorni književni predložak i osvajajući i kritiku i gledatelje. tportal… tema na Forumu

Danas (16:00)

Brze i kratke

  • Iran želi deportirati dva milijuna afganistanskih izbjeglica, najavili da će deportirati sve strane migrante bez dokumenata u idućih šest mjeseci (DW)
  • Objavljeno ime 13. parka prirode u Hrvatskoj: Zagorska gora, a sastoji se od područja Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske gore i Ravne gore u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji (Poslovni)
  • Iz Europske komisije ovih dana odaslane nove smjernice za zabranu pušenja na još nekim preostalim pušačkim “oazama” poput autobusnih postaja, zooloških vrtova i – što je najjače odjeknulo – terasama kafića. Ugostitelji: to nećemo preživjeti (N1)
  • Sergej Jakirović više nije trener Dinama, nasljednici se tek spominju: Bjelica, Bilić, Krznar, Bišćan, čak i Ćorluka… (Sportske), zasad će Modre voditi Sandro Perković (Index)
  • Invazija mrava Tapinoma Magnum, koji potkopava igrališta i hrani se električnim i internetskim vodovima, nastavlja se širiti Njemačkom – hrane se kablovima, ‘gase’ internet, a ima ih na milijune (tportal)
Danas (15:00)

Beskonačno tržište, konačan planet: Kad ekonomija prestigne fiziku

Grisogono: Sa zapadnjačkom potrošačkom perspektivom nećemo moći dalje

Klimatolog Branko Grisogono o klimatskim promjenama je za Lider razgovarao iz ekonomske perspektive: Zemlja je konačna, ljudi je sve više i ne možemo imati beskonačna tržišta. Ne možemo se više držati političke ekonomije Johna Lockea, koji je tržišnu ekonomiju temeljio na Newtonovoj fizici i beskonačnoj dugoj kosini. Fundamentalna je pogreška u tome što kosina nije beskonačna. U njegovo su vrijeme imanja bila cirkularna, sve se ondje recikliralo, no ako svijet današnjice nastavi s današnjim tipom liberalizma i sebičnošću, za koje stoljeće suočit ćemo se s krajem priče.

Danas (13:00)

Kad smo navikli samo na crno

Šajatović: Vjerujete li Standardu & Poor‘su ili vlastitim očima?

Bolje da država ima investicijski kreditni rejting nego da ga nema. Ali, razlozi zbog kojih su dečki iz Standarda & Poor‘sa dali ‘A-‘ rejting jako su čudni. Oni su vidjeli ‘provedbu reformi‘ i ‘šire institucionalno poboljšanje‘. Da su bar naveli koji primjer. Biznis-zajednici bilo bi lakše. Ona to ne vidi. Kreditna agencija zna zašto je povisila rejting. Ali, problem su argumenti koji se navode. Nadalje, mi koji vlastitim očima vidimo da je turizam došao do svog maksimuma trebamo vjerovati kreditnoj agenciji koja nas hvali što je ‘turizam motor rasta‘ i da će nastaviti rasti po stopi od tri posto na godinu. Ocjenjivači iz Standarda & Poors‘a očekuju da će nikad viši rejting državnih financija potaknuti privatne investicije. Investitori će, međutim, ostati oprezni. Čekaju reforme i bolje institucije. A zašto bi vladajući išli u promjene kad i bez njih kreditni rejting raste? Miodrag Šajatović za Lider.

Danas (12:28)

Sponzorirana vijest

Velika ušteda: Trajna licenca za Microsoft Office 2021 i Windows 11 već od 11 € na Keysfanu!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Trajna licenca na Microsoft Officea već od 15 €

Trajna licenca na Windowse već od 6 €!

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

Danas (11:00)

Brze i kratke

  • Japanska tvrtka koja proizvodi voki-tokije koji su eksplodirali jučer u Libanonu: Ne proizvodimo ih više od 10 godina, građani zbog straha gase druge uređaje, Iran prijeti odmazdom zbog veleposlanika pogođenog eksplozijom pagera, analitičari: Bliski istok nikad bliže ratu od 70-ih (Index)
  • U Francuskoj danima se priča o neviđenoj sudskoj drami, ženu silovao bivši suprug tako da ju je u 10 godina drogirao i dovodio muškarce da ju siluju, pronalazio muškarce online, nije bila svjesna silovanja sve dok policija nije pronašla fotografije na računalu njezina supruga. Na sudu i 50 muškaraca (Index)
  • Poplave poharale sjever Italije: “Ovo je daleko od najgorih prognoza” (Index)
  • Slovenija priprema referendum, zasad sve hrvatske stranke podržavaju gradnju novog bloka nuklearke Krško (Nacional)
  • Ciklona Boris i dalje utječe na vrijeme u našim krajevima, a trenutačno se nalazi nad Tirenskim i Jadranskim morem, prijeti nevrijeme, negdje moguće i bujične poplave (N1)
Danas (10:00)

Špijuni u akciji

Pageri s eksplozivom: Nekoliko tisuća ovih jednostavnih uređaja može napraviti svaka malo bolja manufaktura u Europi

Pager, imali ste ih prilike vidjeti tko je gledao američke doktorske serije iz 80-ih, je uređaj za jednosmjernu ili (složeniji modeli) dvosmjernu komunikaciju. Prvi datiraju iz 50-ih, a prikazivali su samo broj koji treba nazvati. Mogu samo primati poruke, koje šalje posebna mreža odašiljača i za razliku od mobitela ne odaje vašu lokaciju. Sada dolazi onaj špijunski dio – Izrael je očigledno dobio informaciju što Hezbolah želi i zašto. Ovo što je napravljeno nitko drugi na planeti osim Mossada ne bi mogao napraviti. U procesu proizvodnje negdje je ubačen eksploziv. Je li na tiskanu pločicu dodan lažni kondenzator ili otpornik koji je sadržavao eksploziv – realno u kondenzator se može staviti dosta toga – ili je dio baterije iskorišten kao eksploziv. Ne samo da je desetak operativaca Hezbolaha ubijeno, već je ovime i razotkrivena cijela mreža. Tajni suradnici, povezivanje, mjesta gdje se nalaze, gdje žive, njihove društvene mreže – sve je otkriveno. Goran Vojković za Index

Danas (09:00)

Eppur si muove

Milijarde godina prikazane u 60 sekundi: Evo kako je Zemlja izgledala nekad…

Geolozi iz Australije i Kine nedavno su objavili s vizualnim prikazom svih promjena kroz koje je prošla Zemlja u 1,8 milijardi godina, i to ubrzano, u jednoj minuti. Kontinentalne ploče su se pomicale, a prije 200 milijuna godina pojavio se superkontinent Pangea, koji je postojao u doba dinosaura. Potom su bili superkontinenti Nuna pa Rodinija pa je između gotovo milijardu godina bilo  razdoblje tektonske neaktivnosti. Green