15/09/2024 - Monitor.hr
Nedjelja (23:00)

Brze i kratke

  • Na snazi crveno upozorenje: oluja Boris poharala istočnu i središnju Europu, raste broj žrtava (N1) Kako ciklone dobivaju imena? Praksa imenovanja započela prije nekoliko godina kako bi se pomoglo u brzom prepoznavanju oluja u porukama upozorenja jer se pretpostavlja da je imena puno lakše zapamtiti od brojeva i tehničkih izraza (N1)
  • Pucnjava blizu Trumpa na Floridi, kod mjesta gdje je igrao golf. Tajna služba: Premješten je na sigurno (Index)
  • Netanyahu obećao opak odgovor na raketni napad hutista: ‘Za ovo naplaćujemo visoku cijenu’ (tportal)
  • Biljana Borzan i Mirela Ahmetović postale potpredsjednice SDP-a, dobile su najviše glasova. Iz muške kvote za potpredsjednike izabrani Mišel Jakšić i Ranko Ostojić (Nacional)
  • Igrica Astro Bot: Momci iz Buga već se dugo nisu toliko zabavili uz neku igru kao uz ovu, platformer koji je kvalitetom nadmašio daleko razvikanije i zvučnije ovogodišnje naslove (Bug)
  • Obilne kiše konačno pune Trakošćansko jezero (Index)
Prekjučer (00:00)

Kad humor prijeđe granice... doslovno

Dežulović: Učimo srpski – adinaton

Nemate pojma šta je adinaton, a čuli ste ga bezbroj puta. Reč je o stilskoj figuri čiji naziv dolazi od grčkog ἀδύνατον, “nemogućnost”, i označava perifrazu izvedenu, kako sama reč kaže, preko granice mogućeg, nešto što nema nikakve prirodne i fizičke šanse da se dogodi. U najkraćemu, adinaton je lep način da se kaže “nikad”. Kod balkanskih naroda najčešći je adinaton “kad na vrbi rodi grožđe”, sa različitim podvarijantama. Srbi, recimo, u takvim situacijama kažu “кaд се војска на Косово врати”. Ne zna se tačno poreklo izreke “kad se vojska na Kosovo vrati”. Iako Kosovo kao kultni toponim srpske istorijske memorije sugeriše da bi fraza mogla da bude stara i do šest stotina godina, iz vremena bitke na Kosovu polju, ona nije zabeležena pre dvadeset prvog veka.

Prošle nedelje, 5. septembra, grupa srpskih patriotskih šereta blokirala je tako saobraćaj na graničnom prelazu između crnogorskog Božaja i albanskog Hani i Hotita, sve noseći divovski transparent “Kad se vojska na Kosovo vrati”. Otkud Srbija i Kosovo na granici Crne Gore i Albanije?, sledećih se dana pitala zabrinuta regionalna javnost, uopšte ne shvatajući specifični srpski smisao za humor. Kakve veze Srbija i Kosovo imaju sa Crnom Gorom i Albanijom?! Tačno onakve kakve vrba i javor imaju sa grožđem i jabukama! Boris Dežulović za Novosti.

Nedjelja (23:00)

Drvosječe, pripazite

Brade: Magnet za žene, ali i potencijalna mikrobiološka bomba

S bradom ne dolazi samo stil, već i briga o higijeni. Rezultati nove studije pokazuju da su brade prljavije od pseće dlake, što otvara pitanje higijene. Ipak, nisu svi rezultati tako loši. Istraživanja sugeriraju da muškarci s bradom imaju manju šansu da nose opasne bakterije poput MRSA, a može čak imati i antibakterijska svojstva. Dok dilema o čistoći brade ostaje, jasno je da održavanje i redovno pranje mogu smanjiti rizike, a stil i dalje može ostati magnet za pažnju. Mixer

Nedjelja (22:00)

Captain Fantastic ponovno jaše, i to doslovno

Živjeti i umrijeti na Divljem zapadu: Aragorn je drugi put stao iza kamere i snimio malo drukčiji vestern

Zakoračivši drugi put iza kamere, Mortensen je snimio vrlo dobar staromodni vestern ambijentiran u vrijeme prije, za vrijeme i poslije Građanskog rata, pa i film koji je više od “kaubojca” – drama s art senzibilitetom festivalca. “The Dead Don’t Hurt” kaska u sjeni Costnerova vesterna “Horizon: Prvi dio”, no to ne zaslužuje s obzirom da je superiorniji. Zanimljivo je da Mortensen danas ima približno godina koliko Eastwood kad je režirao “Unforgiven”, a njegov drugijenac je kompletno autorsko djelo i nije samo potpisan kao glumac i redatelj, već i producent, scenarist i skladatelj. No “The Dead Don’t Hurt” senzbilitetom odgovara Mortensenu čak i više od njegova prvijenca, obiteljske drame “Falling” iz 2020. godine. Marko Njegić za Slobodnu

Nedjelja (21:00)

I duplo ćemo ga plaćati

Šonje: Porez na nekretnine ne postoji, ali mi ga već imamo

Svaki porez je porez na neki oblik dohotka (kasnije ćemo vidjeti da se može oporezovati i dohodak koji nije novčani), a nekretnina je u ovom slučaju samo aproksimacija – mjera osnovice, što je imalo smisla kada vlast nije mogla utvrđivati dohotke. Tko pak naslijedi nekretnine ostvario je dohodak u vrijednosti naslijeđenih nekretnina. U nekim zemljama na to se plaća porez na nasljedstva i darove, ali točnije je reći – porez na dohodak od nasljedstva i dara. Tko nema gotovinu za platiti takav porez, prodat će nekretninu. Od toga će dio dohotka (porez) platiti državi, a ostatak dohotka zadržati za sebe. (U Hrvatskoj nema poreza za prve nasljednike).

Lokalne vlasti su u Hrvatskoj 2023. uprihodile 376 milijuna eura ili oko 0,5% BDP-a od komunalne naknade. To je namjenski porez na nekretnine, samo se ne naziva porezom nego naknadom, pa neupućeni misle da kod nas nema takozvanog poreza na nekretnine. Velimir Šonje za Ekonomski lab.

Nedjelja (20:00)

Brze i kratke

  • U državnim stanovima za službene potrebe smjestilo se 24 saborskih zastupnika, a kod privatnih iznajmljivača 58, ukupno, dakle, 82 od 151. Troje HDZ-ovih prešlo iz privatnih u službene stanove, ‘mostovci’ ostali u službenima. Nepoznato unajmljuje li netko stan skuplji od 650 eura (HRT)
  • U SAD-u pretvaraju nuklearne bojeve glave u gorivo za nuklearne elektrane (Bug)
  • Kina prvi put od 1950-ih diže dob za odlazak u mirovinu. Građani su bijesni (tportal)
  • Kako bi se prilagodio klimatskim promjenama, Kopenhagen je u izgradnju tunela, kojim će riješiti oborinske vode i moguću prijetnju poplavama, uložio čak 43 milijuna eura (Green)
  • Nogomet: novi kladioničarski skandal u Njemačkoj? Postoji sumnja da je 17 utakmica u nižim nogometnim ligama bilo manipulirano. U tijeku je istražni postupak. Moguću ulogu u svemu imaju skauti koji na licu mjestu prikupljaju podatke o igračima (DW)
Nedjelja (19:00)

Što manje priča o miru, to više nuklearnih opcija

Rusija planira izmijeniti svoju nuklearnu doktrinu zbog eskalacije sukoba s Ukrajinom

Trenutna doktrina dozvoljava korištenje nuklearnog oružja ako je ugroženo postojanje države, no ruski dužnosnici sugeriraju da bi prag mogao biti spušten. Ovo uključuje prijetnje preventivnim nuklearnim napadom protiv onih koji pomažu Ukrajini. Iako bi takva promjena mogla zastrašiti zapadne zemlje, antagonizacija neutralnih država poput Kine ili Indije nije poželjna, stoga bi izmjene mogle ostati tajne, održavajući neizvjesnost. HRT

Nedjelja (18:00)

Ruganje jednoj kulturi kao huliganska gesta

Jergović: Bečki konjušari i slovenska gospoda

Ono što je spomenuto praktično u svakoj hejterskoj i mrziteljskoj čitulji Bori Đorđeviću u hrvatskim medijima jest to da je krajem osamdesetih Slovence vrijeđao kao “bečke konjušare”, a da se onda pred kraj života preselio u Sloveniju. No, površna novinarčad nije se potrudila da traga za izvorom vlastite tvrdnje, ili za njega nije ni znala. Pjesma u ono doba strašna imala je istu onu lakoću sroka i smisla kao i sve one slavne pjesme Riblje čorbe. Samo što je sadržaj bio drugi. Šovinizam upisan u pjesmi bio je bogat i višeslojan: u njoj su i Albanci iz Starog trga, i Kocbekovi “Lipicanci”, i to ogavno govorenje iz nacionalističkog prvog lica množine… Otkud onda i odakle to lešinarsko i mrtvozorničko snebivanje hrvatskih medija nad Borom Čorbom i Slovencima? Otkud taj naš čitateljski dojam, naročito pred naslovima u nekad uglednim sabah cajtunzima, da je u tome manje denuncijacija ozloglašenog mrtvaca, a više je ruganja Slovencima. U tom ruganju je, međutim, sama srž hrvatskog nacionalizma, primitivizma, te dubokog jada i sitnodušja hrvatske kulture. Oni se, naime, rugaju velikodušnosti i širini jedne kulture. Miljenko Jergović za svoj blog.

Nedjelja (17:00)

Glazbeni brod i dalje plovi

SHIP Music Festival Šibenik: Kries, Idem i Mimika Orchestra u zatvorenom prostoru užarili atmosferu prvog dana

Već lani se SHIP prvenstveno zbog svoje neodoljive lokacije uz more pretvorio u jednu od najljepših takvih manifestacija u Europi, a dojam nije pokvarila ni najavljena oluja već prvog dana, zbog čega se svirka prebacila u natkriveni prostor.  Glazbeni program otvorio je koncert mnogoljudnog Mimika orkestra predvođenog Makom Murtićem čijih dvadesetak članova je potpuno napunilo pozornicu, kao i samu dvoranu koja se usprkos svojoj izvrsnosti pokazala premalenom za sve zainteresirane, pa je osim sjedećih mjesta nastala i gužva među stajačima sa strane, a temperatura u nedovoljno klimatiziranoj dvorani popela se do rubova izdržljivosti. Idem je pokazao da je vrijeme tamo nekog muziciranja na instrumentima pomalo već stvar prošlosti i da klinci ne mogu odoljeti pametno napisanim tekstovima i zaraznim pop punk melodijama, pa makar bili izvođeni samo uz matricu u stilu kakvog alt boy banda. Njihove energija i karizma su ipak neupitni.

Glavni i nesuđeni headlineri, Kries svakako bi na većoj pozornici dobili puniju zvučnu sliku koja bi opravdala njihov istaknut status u lineupu. Ovako je bend još jednom odradio odličnu svirku na kakvu smo od njih navikli, ali možda nije bilo onog soničnog šusa kakav uslijedi svaki put kad kad punom snagom udare mijehovi Andora Végha. Ravno do dna, koji donosi report i ostalih dana.

Nedjelja (16:00)

And on that terrible disappointment, it's time to say goodbye

Legendarna ekipa iz Top Geara i Grand Toura oprašta se s automobilističkim emisijama

Nakon 22 godine suradnje na projektima Top Gear i The Grand Tour, Jeremy ClarksonRichard Hammond i James May završili su s tim dijelom svojih karijera, a posljednji specijal dostupan je putem Amazonovog streaming servisa Prime Video od ovog petka. Prigodno nazvano “One for the Road”, posljednje poglavlje avanture snimljeno je kao emotivan oproštaj od jedne bogate karijere, prepune suludih izazova, humora, opasnih situacija, ali i kontroverzi. U zadnjoj epizodi odlaze u Zimbabve. Ipak, nakon što se oprostimo od tima i njihovih nezaboravnih avantura, na Amazonu bi se s vremenom mogla pojaviti i nova sezona Grand Toura, ali s novim voditeljima. Autonet

Nedjelja (15:00)

Brze i kratke

  • Središnja Europa pod vodom: Dok su u Njemačkoj za sada zabilježene tek manje poplave, situacija u Poljskoj, Austriji, Češkoj i Rumunjskoj je kritična. Premijer Poljske opisuje noć kao “dramatičan izazov” zbog prelijevanja brana (DW)
  • Stanje kod nas stabilno, vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi, koji se očekuje u srijedu i četvrtak, bit će ispod razine od 380 centimetara kada se proglašava pripremno stanje (N1)
  • Požar skladišnih prostora u osječkom južnom predgrađu je pod kontrolom, tijekom gašenja nitko nije ozlijeđen, ali materijalna šteta je velika, pretpostavlja se da su eksplodirale plinske boce (N1)
  • U fokus istrage o curenju informacija o Milanovićem letovima VSOA stavlja Anušićevu glasnogovornicu (Nacional)
  • Svjetske burze snažno porasle, središnje banke smanjuju kamate (Lider)
  • Raos: I nakon Milanovića – Milanović; Hoće li u SDP-u prestati frakcijske borbe i izbacivanja? (tportal)
Nedjelja (14:00)

Čelik na suncu: kad mostovi idu na ljetovanje

Četvrtina čeličnih mostova u SAD-u mogla bi se urušiti u sljedećih 25 godina

Fokus je uglavnom na čeličnim mostovima, od kojih su mnogi izgrađeni prije više od 50 godina i osjetljivi su na učinke ekstremnih vremenskih uvjeta. Jake kiše mogu isprati temelje, ali pravi krivac je temperatura – više temperature uzrokuju širenje čelika, izazivajući probleme na spojevima i oštećujući beton. S obzirom na to da je 2023. bila najtoplija zabilježena godina od početka vođenja evidencije, zabrinutost raste. Revija HAK

Nedjelja (13:20)

Sponzorirana vijest

Super prilika: Trajna licenca za Windows 11 Pro i Microsoft Office 2011 već od 11 € na Keysfanu!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Trajna licenca na Microsoft Officea već od 15 €

Trajna licenca na Windowse već od 6 €!

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

Nedjelja (13:00)

Kad Tiktok 'cool' postane džihadistički 'chic'

Sve više europskih tinejdžera uhićeno zbog terorističkih aktivnosti, često pod utjecajem Islamske države

Mlade privlače ekstremističke poruke šireći se putem društvenih mreža, poput Tiktoka, koristeći estetiku i memove za vrbovanje. Iako IS nije izravno vođen napade, decentralizirane mreže omogućuju bržu radikalizaciju. Psiholozi objašnjavaju kako se IS obraća marginaliziranim tinejdžerima nudeći im osjećaj pripadnosti i pravila. Online propaganda, pojačana političkim sukobima i islamofobijom, dodatno potiče agresivnost i motivira napade „vuka samotnjaka“. DW

Nedjelja (12:00)

Dugi rukavi svakako, ali ne znam još da upalim grijanje ili ne

Vremenska prognoza: Ciklona Boris se oprašta, a Genova priprema novi show

Sibirska i Azorska anticiklona spajaju se nad Europom, usporavajući ciklonu “Boris” koja se premješta prema Crnom moru. Na Jadranu će biti djelomice sunčano s burom, dok unutrašnjost Hrvatske očekuje kišu i prohladno vrijeme. Temperature će u unutrašnjosti biti između 11 i 16°C, a na Jadranu od 19 do 25°C, uz toplije more na jugu. Sljedeći tjedan donosi produbljenje Genovske ciklone, s novim neverama i promjenjivim vremenom, osobito na Jadranu. N1

Nedjelja (11:00)

Zagreb: Grad depresije i Krležinih duhova... čak ni Todorić nije sretan

Groupie: Jesen rentijera

Svirac se u novoj zgodi vraća u Zagreb nakon ljeta provedenog u Splitu i Braču, samo da bi osjetio duboku depresiju zbog stanja grada nakon potresa, korone i Bandićeve smrti. Krivi Krležinu mračnu književnost za opću depresivnost grada. Pri povratku, dočekuje ga vlasnik stana, Ivica Todorić, bijesan zbog najave poreza na nekretnine i odlučan srušiti iznajmljenu kućicu. Frustriran neispravnim mobitelom, Svirac bezuspješno pokušava dobiti Samsungov servis, što vodi do niza humorističnih, apsurdnih situacija. Razmišlja kako je Budimir Lončar imao sreće što je umro u moru i izbjegao povratak u Zagreb. Nacionalna groupie

Nedjelja (10:00)

Pitanje je dana kad će Marija napisati post da joj je Ivana rekla da je vidjela da je 'smeđi' Glovo dostavljač nešto napravio...

Jokić: U Springfieldu migranti jedu pse i mačke, laže Donald Trump. A što u Hrvatskoj rade strancima?

Priča o glasinama da Haićani u Ohiju jedu pse i mačke koja od obične objave na društvenoj mreži postaje dio predsjedničke debate poučna je za cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku i uopće ne mora naštetiti Donaldu Trumpu. Slijedom kaotičnog stanja na Haitiju, američka je vlada osigurala naseljavanje više od 10.000 osoba u grad s tek šest puta više stanovnika. Dolazak tolikog broja ljudi u kratkom vremenu utjecao je na zajednicu i njezine resurse. Širenje neutemeljenih glasina o migrantima dva mjeseca prije izbora Trumpova je planirana strategija. Osnovna je ideja stvaranje atmosfere straha koji je onda sredstvo kontrole biračkog ponašanja dijela birača. Boris Jokić za tportal.

Nedjelja (09:00)

Ciglena ljepotica

Kuća bez fasade ne mora biti ružna, španjolski arhitekti imaju primjere za to

Ako gledamo isključivo hrvatska predgrađa i sela, gdje desetljećima dominiraju ciglene, nedovršene kuće, odgovor je – nažalost – da. Ako gledamo malo dalje od toga – nikako. Primjer za to su katalonski arhitekti koji dolaze uskoro na InDizajn u Zagreb. U više od dva desetljeća projektiranja stvorili su jedan od prominentnijih arhitektonskih studija u Španjolskoj, a jedna od specijalnosti s vremenom su im postale ciglene kuće koje su dovršene bez klasične fasade. Od više od 20 projekata koje trenutno možete vidjeti na njihovoj stranici, devet ih je potpuno ili djelomično od gole cigle. I baš svaki je izniman. Haus