10/09/2024 - Monitor.hr
Srijeda (00:00)

Brze i kratke

  • VSOA u MORH-u: Anušićeva glasnogovornica u fokusu interne istrage o curenju klasificiranih informacija o Milanovićevim letovima (Nacional)
  • Ivana Kekin i službeno kandidatkinja za predsjednicu države iz redova Možemo! (N1)
  • Održana debata kandidata za predjsednika SDP-a (N1)
  • Kraj tjedna bi trebao biti dosta turbulentan, a temperature bi mogle pasti i za 20 stupnjeva u nekim dijelovima Hrvatske. Prema prognozama, u Zagrebu bi u petak trebalo biti samo 8 stupnjeva, a u Ogulinu 7. U petak se očekuje i prvi ovogodišnji mraz, na Alpama najavljeno i metar snijega (Večernji)
  • Odvjetnici imenovani po službenoj dužnosti osjećaju diskriminaciju u odnosu na kolege: slabije su plaćeni, a osim toga su isplate njihovih naknada neredovite (Lider)
  • Tedeschi pozvao Plenkovića da izgradi sustav u kojem neće biti – nedodirljivih: Mi, na žalost, i dalje imamo dvije Hrvatske – onu koja radi po pravilima i onu crnu i sivu koja ne radi. Naši resursi su jako ograničeni i važno je da imamo poštenu konukrenciju. Država mora biti odlučnija u obračunu s tom drugom Hrvatskom (Forbes)
10.09. (23:00)

Zaslužuju posebno mjesto na internetu

Kako znati da je vaša mačka sretna

Happy Cat Month, koji se obilježava u rujnu, godišnji je događaj koji organizira CATalyst Council, a cilj mu je educirati i informirati vlasnike mačaka o tome što mogu učiniti kako bi njihovi ljubimci bili sretni i zdravi.  Jeste li promatrali znakove koje vam ona pokazuje? Možda ih vi ne primjećujete, a ona njima svakodnevno pokazuje koliko vas voli, stalo joj je do vas i želi vam uzvratiti zahvalnošću. Vaša mačka vas voli ako radi barem jednu od navedenih radnji (Savjeti):

  • gleda vas u oči i žmirka
  • donosi vam poklone, svoj ulov i igračke
  • spava u vašoj blizini, leži na prsima
  • komunicira s vama mijaukanjem, predenjem i raznim zvukovima
  • rep podiže visoko u zrak
  • prati vas u stopu, čeka ispred prostorije
  • mota se oko vaših nogu i obavija repom
  • gricka vas nježno, liže i dodiruje njuškicom
  • glavom dodiruje vašu glavu i masira vas šapicama
  • dozvoljava da je mazite čak i po trbuhu
10.09. (22:00)

Not great, not terrible

Filipini zemlja u najvećem riziku od prirodnih nepogoda, Hrvatska pod srednjim rizikom

Prema Svjetskom indeksu rizika od prirodnih katastrofa rangirane su 193 zemlje svijeta, a na vrhu ljestivice ove godine su se našli Filipini. Zemlja je to, koja je inače svake godine na udaru 20-ak tropskih oluja, od kojih mnoge prerastu u tajfune, a najviše ljudi strada u klizištima. Iza Filipina su Indonezija, Indija, Kolumbija i Meksiko. Rusija se primjerice nalazi na osmom mjestu, dok se SAD smjestio na 19. mjesto, isto tako kao zemlja s jako visokim rizikom od prirodnih katastrofa. Hrvatska je na toj listi tek 90. Ako zemlje žele smanjiti svoju ranjivost od prirodnih katastrofa, onda se ne grade samo nasipi, sustavi upozorenja ili formiraju spasilačke ekipe. Pomaže i borba protiv korupcije. tportal

10.09. (21:00)

Samo da se zna, da sam glavni ja

Narcisoidni poremećaj može nastati u ranoj fazi razvoja djeteta

Dr. Hrvoje Handl u podcastu PSIHOLOGiJA na Radio Sljemenu objašnjava da narcisoidni poremećaj ličnosti može nastati u ranoj fazi razvoja djeteta zbog manjka ili pretjeranog divljenja od strane majke. Kada beba ne doživi majčin osjećaj divljenja, razvija se ‘lažni self’, karakterističan za narcise. S druge strane, pretjerano hvaljeno dijete može razviti “grandiozni self”, vjerujući da je najvažnija osoba. Narcisoidnost također može proizaći iz zlostavljanja ili zanemarivanja, gdje osoba gubi vjeru u postojanje drugih, zaključuje dr. Handl. HRT

10.09. (20:00)

Brze i kratke

  • Od sljedećeg tjedna se uvode kontrole na svim njemačkim granicama, a bit će i „odbijanja ulaska u zemlju u skladu s europskim pravom“ (DW)
  • Osvanuli plakati “Crno na bijelo”, to je najava pred osnivanje nove stranke Marija Radića, ime će objaviti u četvrtak (Nacional)
  • Limunska trava je odlična u borbi protiv artritisa i visokog krvnog tlaka (N1)
  • Najveća tehno premijera jeseni: Apple predstavio iPhone 16 (tportal)
  • Jubilarni Rendez-vous au cinéma u 40 hrvatskih nezavisnih kina – pokraj premijera, prikazivat će se i klasici (HRT)
  • Hrvatske je na trećem mjestu u Europi prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora i vode za kupanje u 2023. godini, iza Cipra i Austrije, pokazuju najnoviji podaci Europske agencije za okoliš (EEA) (tportal)
10.09. (19:00)

Plaće rastu brže od predizbornih obećanja, ali samo za one s dobrim vezama

U Hrvatskoj je prosječna neto plaća 2023. iznosila 1148 eura, kod privatnika 1028

Plaće zaposlenih kod poduzetnika su u prosjeku za 120 manje od objavljene ukupne prosječne plaće. Izuzme li se Grad Zagreb, razlika između županije u kojoj je kod poduzetnika najveća prosječna neto plaća (Zagrebačka) i županije u kojoj je najmanja prosječna neto plaća poduzetnika (Virovitičko-podravska) je 263 eura. Zbog same činjenice da zaposleni u javnom sektoru u Hrvatskoj čine jako velik udio zaposlenih, javni sektor “umjetno” povećava prosječnu plaću. Točnije, podatak o prosječnoj plaći u državi ne daje potpunu sliku o snazi gospodarstva jer na njih puno utječe javni sektor, tj. država. Plaće su rasle, ali su isto tako iskorištene za izbore ove godine. Sindikati su se pritiskom na Vladu izborili za veće plaće u javnom sektoru, ali pod lažnim argumentom, da su u privatnom sektoru rasle puno više. Branimir Perković za Index.

10.09. (18:00)

Živi mrtvaci i rajčice

U kina stiže Šalša, hrvatska zombi komedija – Nije za svakoga, ali je nešto drugačije

U središtu zombi komedije Šalša je Vatroslav, vječiti student koji u Zagrebu ostane bez posla i smještaja te prihvati ponudu da dođe na izolirani dalmatinski otok Mala Glava pomoći u berbi rajčica. Tamo upoznaje stomatologinju Irenu i simpatičan domaći svit, no nakon fešte od poma brzo postane svjestan da Mala Glava skriva mračnu tajnu zbog koje je najbolje – pobjeći. Ali ni taj zadatak nije tako lak. Journal

10.09. (17:00)

Znali su se dobro prodat

Slavni milijarderi: Goerge Lucas najbogatiji s 5,5 milijardi dolara

Forbes je imenovao američkog filmskog redatelja Georgea Lucasa najbogatijim slavnim milijarderom svijeta 2024. godine s imovinom procijenjenom na 5,5 milijardi dolara. Tvorac “Star Warsa” tako je na vrhu liste slavnih milijardera. Iza njega je Steven Spielberg s 4,8. Slijede Michael Jordan, pa Oprah Winfrey, Jay-Z, Kim Kardashian, Peter Jackson, Tyler Perry, Rihanna, Tiger Woods, pa trojac s 1,2 milijardi: LeBron James, Magic Johnson i Dick Wolf.  Nedavno im se priružila i Taylor Swift, koja ima 1,1 miliardu dolara vrijednu imovinu. HRT

10.09. (16:00)

Naše je bolje

Jergović: Emmanuel Macron i hrvatska slika švercera koji naokolo prodaje iPhone 15 bez aplikacija

Danima nakon što je Emmanuel Macron u Beogradu predao domaćinima prometne dozvole za dvanaest novih Rafalea, u hrvatskim medijima čitamo i slušamo kako srpski Rafalei, za razliku od hrvatskih Rafalea, ne valjaju ništa. Natječu se vojni eksperti i aktivni generali tko će teže obezvrijediti ono što su Srbi kupili. Jedan kaže da oni time ne znaju letjeti, a kako nisu u NATO-u, nema ih tko naučiti. Drugi to objašnjava ovako: “Ja ću vam reći da ja imam iPhone, znači da bi ga koristio u potpunoj konfiguraciji, moram imati sve na njemu dostupne aplikacije. Ja imam dostupne na svom iPhoneu sve dostupne aplikacije jer sam članica NATO-a. Međutim vi, vi ste naručili novi takav iPhone, ali nemate dostupnost tih aplikacija jer niste članica NATO-a.” Biva, Macron neće Srbima dati aplikacije, pa Srbi bez Google maps, iMovie i Flightradar, te tko zna čega još, u svojim Rafaleima neće moći izaći ni na internet. U svakom slučaju, i za Hrvatsku, i za Srbiju, možda bi mnogo isplativije bilo u simbolične ratove ulaziti sa simbolima koji su manje skupi, a možda su efikasniji. Miljenko Jergović za svoj blog.

10.09. (15:00)

Brze i kratke

  • AKD prešućuje koliko hrvatski premijer plaća ljetovanje u luksuznoj vili u Opatiji kojom upravlja (Nacional)
  • Hodajte bosi po travi ili pješčanoj plaži, tako trenirate mišiće stopala (HRT)
  • Pojeftinilo gorivo, benzin za 5 centi, dizel za 2, Vlada objavila mjere (tportal)
  • Dalmatinski med 51. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU (HRT)
  • U Torontu prikazan film “Konklava“, kandidat za Oscara, vatikanski triler s Ralphom Fiennesom i Stanleyem Tuccijem prikazuje kako se nakon Papine smrti različite crkvene frakcije bore za njezinu budućnost (HRT)
10.09. (14:57)

SpaceX kontrolira gotovo dvije trećine svih aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje

10.09. (14:54)

Davor Bruketa postao član Međunarodne akademije digitalnih umjetnosti i znanosti

10.09. (14:00)

Prosječna hrvatska čitateljica: skromna u razgovoru, ali sa "Zločinom i kaznom" u ruci

Žene češće čitaju od muškaraca, prosječan domaći čitatelj ima diplomu i voli suvremene romane

Prosječan hrvatski čitatelj je čitateljica, ima diplomu, čita ponajprije romane (i općenito prozu), i to ponajviše iz 20. ili 21. stoljeća. Autori/ce tih romana uglavnom su iz SAD-a, Hrvatske ili Ujedinjenog Kraljevstva. Naposljetku, prosječna hrvatska čitateljica osjeća nelagodu razgovarati o knjigama jer smatra da nije dovoljno stručna govoriti o književnosti. Dakle književnost koja živi u praksi zapravo obuhvaća uzak krug ukupne književne produkcije i tradicije, a ukupan broj čitatelj(ic)a relativno je malen i diskretan. Najodabraniji naslov je ‘Zločin i kazna’ F. M. Dostojevskog. Među biranim naslovima su i drugi lektirni klasici: Tolstojeva ‘Ana Karenjina'(2.), Salingerov ‘Lovac u žitu'(5.), Saint-Exupéryjev ‘Mali princ'(7.), Camusev ‘Stranac'(8.) i Tolstojev ‘Rat i mir’ (9.). Izvan lektire probili su se Márquezovih ‘Sto godina samoće'(3.), Tolkienov ‘Gospodar prstenova’ (4.), serijal J. K. Rowling o Harryju Potteru (6.) i ‘Genijalna prijateljica’ Elene Ferrante (10.). Valja spomenuti i Miroslava Krležu, drugog najodabranijeg autora, no njegova se popularnost temelji na raznim djelima. tportal

10.09. (13:00)

Ponuda će biti malo veća, i to je to

Stručnjak analizira: Novi porez bi mogao staviti u opticaj nekretnine koje dugo stoje prazne

Bilo kroz dugoročni najam ili prodaju. Takva dinamika mogla bi povećati ponudu na tržištu, a veća ponuda često dovodi do blage korekcije cijena. Ipak, ozbiljni padovi u cijenama kvadrata nisu očekivani, pogotovo ne u segmentu novogradnje i atraktivnih nekretnina. Tako će i ove promjene oblikovati budući smjer kretanja tržišta nekretnina, ali bez velikih, naglih skokova ili padova – kaže direktor tvrtke koja se bavi nekretninama za Forbes.

10.09. (12:00)

Ma razmaženo to sve

Bloger Krule o početku škole: Djeca su uvijek ista, samo smo mi otišli…

Prvi dan škole me vodila mati… drugi dan joj već dopizdilo pa me utrapila maloj od susjede koja je išla u osmi pa me ona vodila… treći dan zame nitko pita nije. A ćaća, ćaća mjesec dana nije zna da idem u školu. On kad je materi reka “Oćel mali ikad uškolu?”, ja sam već iša u peti. Trebam li vam pričati o odgojnim mjerama u školi. Ako nešto ujebeš, vuklo bi te za kosu iznad uha, di najviše boli. Da sam bar tad bio ćelav, al nisam. Ja se požalio ćaći da me drugarica ‘Karadžić’ vuče za kosu iznad uva… ćaća mi reka ‘Nije to ništa, mene štapom tuklo po prstima’.

Jebo ti školstvo, što više ideš unatrag, metode kažnjavanja sve gore… didu mi, bit će, sa 2 konja htjeli raščepit. U školi bila kuhinja. Nije bilo ‘Mense neda jesti’… ama naredbom vrhovne komande mora si oblizat tanjur. Ti jedeš, ova ko kobac kruži i gleda jel kome što u tanjuru ostalo. Fizička kultura (danas tjelesni)… trči oko škole… i udri jebenog graničara. Pa majku ti jebem… graničara sam se tolko naigra da više nisam znao jesam li u školi il na karauli. Kad bi išli kući nakon škole, po nikog nisu dolazili roditelji, sa autom… Bogu fala… jer mogli smo baciti torbe i pola sata udrit nogomet… pa ajd kući.

Danas gledam… izađe mali iz auta… ispred škole… mati stala, namješta frizuru… zauzela pozu… zagrlila dijete… udara selfi… mali jednako preplašen ka i ja 83će… i skužim… djeca su uvijek ista, uvijek… samo smo mi… mi smo otišli u kurac... Bloger Krule na svom Facebook statusu. Index

10.09. (11:00)

Brze i kratke

  • Ukrajinci HIMARS-om dokrajčili ključan most u Kursku. Rusi su sada odsječeni? (Index)
  • Ilegalna migracija je unosan poslovni model u oblasti organiziranog kriminala. O tome svjedoči i aktuelni izvještaj Saveznog kriminalističkog ureda (BKA). Raste pritisak na bande krijumčara (DW)
  • U novoj školskoj godini osnovnu školu pohađat će oko 301.660 učenika, dok će srednje škole pohađati oko 150.000 učenika, što je oko tisuću srednjoškolaca više u odnosu na lani (Index)
  • Nema dokaza da je ubijen poznati kit beluga koji je živio uz norvešku obalu i za kojeg se sumnjalo da je ruski špijun, priopćila je norveška policija, piše CBS. (Index)
  • Umro je James Earl Jones, legendarni glas Dartha Vadera u Ratovima zvijezda, Mufase u Kralju lavova… Imao je 93 godine (Slobodna)
10.09. (10:00)

Preusmjerite energiju u nešto drugo

Greenpeace o drugom bloku NE Krško: Nuklearke postale najskuplji izvor energije, troškovi nastavljaju rasti

Aktivisti Greenpeacea iz osam zemalja, uključujući i Hrvatsku, upozorili su u ponedjeljak da bi prije odluke o izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom (NEK2) trebalo riješiti problem njenog financiranja, ustvrdivši da su nuklearke danas najskuplji izvor energije. Tko bi financirao nuklearni reaktor, bi li država bila uključena, koje posljedice bi to donijelo za građane i državni proračun te planira li se NEK2 za izvoz struje, napominje Greenpeace. Ukupna cijena izgradnje reaktora od 1000 megavata (MW) iznosila bi 9,3 milijarde eura, a u slučaju odabira većeg reaktora od 1650 MW više od 15 milijardi eura. Rokovi izgradnje iznose i do 20 godina, a prava cijena bit će poznata tek za nekoliko godina jer, prema iskustvima drugih zemalja, ulaganja u nuklearke na kraju uvijek ispadnu skuplja i, u pravilu, kasne. I dok troškovi proizvedene električne energije iz nuklearnih elektrana i dalje rastu, obnovljivi izvori energije bilježe stalno smanjenje. Nacional

10.09. (09:00)

Delikatna tema

Basara: Spuštanje meke zastave

Nedugo po izbijanju ukrajinskog pičvajza, otresitije majke geopolitičke invencije su najavile ponovno spuštanje famozne „gvozdene zavese“ i rascep sveta na dve (nejednake) polovine, od kojih svaka tvrdi da je carstvo slobode i prosperiteta, a da je ona druga zona sumraka i propasti. Ovog drugog što se tiče, obe na krv i nož zavade stranke su u pravu. Ali to je metafizički, ne geopolitički problem. Meni lično uvođenje aplikacija za ulaz – i naplata ulaska u EU – liči na spuštanje meke gvozdene zavese, koja – ako se drugačije naredi – očas posla može postati mnogo tvrda. I tako mic po mic dođosmo do „goruće“ teme naše današnje kolumne: đe smo mi tune?

Po običaju – za koji se može reći da je tradicija – zasad nismo ni tamo ni vamo, dakle u poziciji neodrživoj na duži rok. To znaju i vrapci. I uopšte im nije do smeha. Sledeće pitanje – koje će još više zabrinuti vrapce – jeste: đe ćemo biti? Ako budemo dosledni svetloj tradiciji ufarničkog srljanja u pičvajze – a ne vidim naznaka da će se odstupiti od tradicije – naći ćemo se iza (u mojoj opciji) lošije strane zavese. Svetislav Basara