07/09/2024 - Monitor.hr
07.09. (23:00)

Trajekti naše politike

Groupie: Dupla penetracija

Rekao sam Igoru Peternelu, koji je sjedio sam u kafiću u trajektnoj luci: ‘Možda da se Raspudići i ti ponovo spojite i tamo na Jarunu osnujete novu stranku. Možete zadržat kraticu DP, a stranku nazvat Dupla penetracija’. Jer Domovinski pokret izjebali su s dvije strane. Pa to može bit dobra simbolika. Izjebani, ali idemo dalje, u nove penetracije s kurvom hrvatske politike. Pa kom obojci kom opanci. Tko će koga više izjebat.”

U trajektnoj luci okupilo se puno svita, kako bi rekao Smoje. Gledaju u čudu razjapljenu rupu na trajektu Mljet kojem se rampa maloprije srušila u more. Putnici na trajektu komešaju se, svako malo netko zaziva upomoć. Uplašeni su da će se trajekt bez rampe potopit kao Titanik. Trajekt bez rampe u moru, to je kao da čovjek pliva širom rastvorenih usta.Peternel je i dalje djelovao odsutno. Valjda je zdvajao nad svojom sudbinom.

“Čekaj, a da ti Radić nekako preko svojih poslovnih veza namjesti da postaneš direktor Jadrolinije, da uzdigneš tu firmu?”

“Tako sam mislio da ću uzdići Domovinski pokret, pa je propao. Isto kao i Helsinški odbor koji sam pokušao uzdići na jedan viši nivoUostalom, sa mnom ili bez mene, Jadrolinija je osuđena na propast. Jer je u rukama HDZ-a”, Peternel je sunuo espreso kao malu rakiju… Nova zgoda Nacionalne groupie

08.09. (00:00)

Muškarci vs. doktori: Nema me dok ne bude hitno

Muškarci češće od žena odlažu odlazak liječniku

Muškarci često izbjegavaju liječničke preglede, što može imati ozbiljne posljedice na njihovo zdravlje. Strah, ego, osjećaj ranjivosti, kao i socijalni pritisci, često ih sprječavaju da potraže medicinsku pomoć na vrijeme. Unatoč značajnom napretku medicine, mnogi muškarci odlaze liječniku tek kad je problem ozbiljan ili ih netko prisili. Česta izjava “Nije mi ništa, tu sam zbog žene” često signalizira ozbiljan zdravstveni problem. Razumijevanje tih prepreka i pružanje podrške u prevladavanju straha može pomoći u promjeni ovog zabrinjavajućeg trenda te očuvanju zdravlja. Igor Berecki za Bug

07.09. (23:00)

Brze i kratke

  • U Ukrajini se redaju ostavke ministara usred teškog stanja na bojištu. Što one znače? Poznavatelji prilika smatraju kako je to prije kozmetika nego nekakva promjena politike Kijeva (DW)
  • Tajni kupci usporedili cijene otprije dvije godine i danas. “Tko si to, osim Plenkovića i ekipe, može priuštiti?” (N1)
  • Počela revizija rezerviranih parkirnih mjesta u Zagrebu, Grad objavio detalje: U sljedećih će mjesec dana biti oslobođeno 300 mjesta, a do kraja godine oko 500 rezerviranih parkirnih mjesta (Nacional)
  • Predviđa se pad potrošnje mesa, dosad najveći kod svinjetine? Troškovi proizvodnje svinjetine i govedine također će rasti, smanjujući konkurentnost na tržištu, proizvodnja mesa pod pritiskom zbog sve strožih standarda dobrobiti životinja (Agroklub)
  • Gotovo 20 dana nakon što je Državni inspektorat objavio da je zabranio gradnju hidroelektrane na Uni, još uvijek nitko od prosvjednika i aktivista koji su upozoravali na problem – nije vidio Rješenje o zabrani. Htjeli bi vidjeti nekakve oznake o zabrani na toj lokaciji, a zanima ih i sadržaj rješenja o zabrani (Forbes)
  • Nepoznat netko u Slobodnoj Dalmaciji demantirao je prilog Provjerenog o investitoru Saši Svalini čak pet sati prije nego što je uopće prikazan. Tekst je naknadno uklonjen, Slobodna Dalmacija naknadno se ipak ispričala Danki Derifaj i ekipi Provjerenog (Dnevnik)
  • U Čačku održan sprovod Bore Čorbe. Uz lijes stajali šal Crvene zvezde i boca Vranca, ispratili ga i Bajaga, Miroslav Ilić, Vlado Georgiev… (Index)
07.09. (22:00)

Pasji ukus, ljudske brige i miris zapečenog mesa

Zašto hrana za pse miriši bolje psima nego ljudima

Istraživanja su pokazala da je miris važniji od okusa za pse, pa se kvaliteta hrane za pse analizira elektroničkim senzorima. Pse privlače mirisi poput oktanala i nonanala, koji daju miris zapečenog mesa, dok ih spojevi sa sumporom odbijaju. Zanimljivo, hrana za pse sadrži mirise i spojeve poput aldehida koji su ljudima neprijatni, dok psi uživaju. Briga za kućne ljubimce postala je veliki biznis, a godišnje se samo u SAD-u za njih troši 130 milijardi dolara, od čega 50 milijardi na hranu. Nenad Raos za Bug

07.09. (21:00)

Kad Finci stišću kočnicu, nesreće nemaju šanse

Finska vozi prema nuli smrtnih slučajeva na cestama

Finska je u posljednjih deset godina smanjila broj poginulih na cestama za 29%, što je znatno više od prosječnog smanjenja u EU od 16%. Ključni čimbenici uspjeha su smanjenje ograničenja brzine, postavljanje kamera za kontrolu brzine i izgradnja biciklističkih staza. Finska je implementirala Vision Zero strategiju koja uključuje zaštitne mjere poput sigurnijih cesta, vozila i brzina. Osim toga, blokade za vožnju pod utjecajem alkohola i detaljne istrage svakog smrtnog slučaja dodatno su poboljšale sigurnost. Ove mjere donijele su Finskoj prestižnu nagradu za cestovnu sigurnost. Forbes

07.09. (20:00)

Zabavna komedijica pred početak jeseni

Beetlejuice Beetlejuice: Ima još soka u staroj ideji

Sama priča nema pretjeranog smisla, ali epizodičnost radnje će vas dovoljno uvući u ovaj kaotičan zaplet prepun bedastih pošalica i šarmantnih praktičkih efekata (pješčani crvi su čista ljubav) da uživate u stotinjak zabavnih minuta prožetih nostalgijom za vremenima kad su filmovi sačinjeni od takvih sastojaka vladali velikim ekranom. Iznad svega, “Beetlejuice Beetlejuice” pokazuje da Tim Burton iz svog kreativnog uma još uvijek može iscijediti dovoljno “juicea” da uspije upogoniti tri i pol desetljeća očekivani nastavak vlastitoga čeda, a u tom mu pomažu dugogodišnji suradnici koji ga dobro razumiju. Ravno do dna

07.09. (19:00)

Što bliži pogled na more - veća cijena kvadrata

Cijene stanova lete u nebo na moru, u unutrašnjosti još uvijek ‘prizemljene’, Zagreb nije ni u top 10 po skupoći

U 2023. godini na hrvatskom tržištu nekretnina zabilježeno je 116.961 kupoprodaja, što predstavlja blagi rast od 0,2 posto u odnosu na 2022. godinu. Ukupna vrijednost prodanih nekretnina iznosila je 9,1 milijardu eura, što čini 12 posto BDP-a Hrvatske. Najveći udio u prodajama činili su stanovi (39,2 posto), građevinska zemljišta (21,9 posto) i obiteljske kuće (18,4 posto). Najskuplji stanovi/apartmani nalazili su se u općini Bale (4.264 eura po kvadratnom metru), zatim Puntu (3.427 eura), Omišlju (3.149 eura) i Rovinju (3.120 eura). U Zagrebu je medijalna cijena stana iznosila 2.299 eura. S druge strane, najniže cijene stanova bilježene su u kontinentalnim općinama poput Darde, Đurđenovca i Vukovara, s cijenama ispod 500 eura po kvadratnom metru. tportal

07.09. (18:00)

Iduća pomrčina Sunca u znaku lava je za dvije godine, tako da budete spremni

Dežulović: Hororskop

Na nezajažljivom kapitalističkom zapadu tragedija poput one sa ‘Heraldom od Free Enterprise’ dogodi se nakon što kompanije zanemare upozorenja i na kraju uvedu promjene tek nakon gubitka života. Kod nas, međutim, slične katastrofe poput pada pramčane rampe na Jadrolinijinim trajektima događaju se unatoč prethodnim incidentima i upozorenjima, pa su upozoravajući znakovi postali vidljivi tek nakon što je tragedija već odnijela živote. Čini se da tragedije, na našem neuređenom tržištu, ne dolaze samo zbog ignoriranja problema, nego i zbog kasnijeg reagiranja. Sukus je nove kolumne Borisa Dežulovića, za Novosti.

07.09. (17:00)

Brze i kratke

  • Umirovljenici: Ne trebaju nam paketi pomoći, već mirovina koju smo pošteno zaradili (Nacional)
  • Izložba koju organizira Srpsko narodno vijeće, a koju su u Sinju zabranili, bit će otvorena u Zagrebu (tportal)
  • Generacija Z očajnički želi dugoročne veze umjesto kratkih avantura i spojeva, pokazalo je novo istraživanje, u porastu želja za tradicionalnim odnosom, a manji interes za eksperimentiranja u seksu (Index)
  • Kuhinjske krpe i spužve sadrže i do 50 milijardi bakterija, većinom bezopasne za ljude, no ipak ih je dobro povremeno prokuhati i očistiti (N1)
  • Radost svježeg pečata u putovnici postat će stvar prošlosti za posjetitelje 29 zemalja Schengenskog prostora Europske unije počevši od 10. studenog, piše CNN. Tada stupa na snagu novi automatizirani Sustav ulaska/izlaska (EES) (Poslovni)
07.09. (16:00)

Odlazak pod mojim uvjetima

Puhovski o eutanaziji: O tome će se morati razgovarati jer će sustav postati preopterećen

Žarko Puhovski ističe da, u kontekstu legalizacije eutanazije u Sloveniji, ako je samoubojstvo dekriminalizirano, tada bi medicinska pomoć u eutanaziji trebala biti omogućena i kod nas. U Sloveniji je 55% građana na referendumu podržalo pravo na medicinski potpomognuti prekid života. Puhovski naglašava da slobodna volja i kontrolirani uvjeti trebaju biti ključni, dok se eutanazija u zemljama poput Švicarske, Belgije i Nizozemske već prakticira. Hrvatska se, zbog utjecaja Katoličke crkve i medicinske etike, još uvijek snažno protivi eutanaziji. Jutarnji

07.09. (15:00)

Uz sav taj pametni softver, barem više ne moram objašnjavati Googlu da stvarno trebam odmor u Portugalu

Pametni uređaji kao tajni prisluškivači: Kako oglašivači koriste naše razgovore

Stručnjaci upozoravaju da je industrija prisluškivanja korisničkih razgovora putem pametnih uređaja postala posao vrijedan više milijardi dolara. Softver za “aktivno slušanje” prikuplja podatke kroz mikrofone, čak i kad uređaji nisu aktivno korišteni. Podaci se prodaju oglašivačima i drugim tvrtkama, a korisnici često nesvjesno pristaju na to putem uvjeta korištenja. Kako bi se zaštitili, savjetuje se brisanje nepotrebnih aplikacija i ograničavanje pristupa mikrofonu. Poslovni

07.09. (14:00)

Ako smo preživjeli babu Vangu, preživjet ćemo i ovo...

Studija s prestižnog MIT-a otprije 50 godina o mogućem kolapsu civilizacije za 20 godina mogla bi se obistiniti

Desetljećima staro upozorenje MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) o riziku od kolapsa industrijske civilizacije čini se točnim, pokazuju najnoviji empirijski podaci. U novoj analizi zaključuje se da trenutna putanja globalne civilizacije ide prema konačnom padu gospodarskog rasta u nadolazećem desetljeću – i u najgorem slučaju, mogla bi izazvati kolaps društva do 2040. godine. Oba scenarija stoga pokazuju da nastavak poslovanja kao i obično, odnosno kontinuirani rast, nije moguć. Čak i kada se upari s neviđenim tehnološkim razvojem i usvajanjem, uobičajeno poslovanje prema modelu ‘Granica rasta’ neizbježno bi dovelo do pada industrijskog kapitala, poljoprivredne proizvodnje i razina blagostanja u ovom stoljeću. Autorica studije Gaya Herrington kazala je za američke medije da rezultati “ne znače da će čovječanstvo prestati postojati”, već da će “gospodarski i industrijski rast prestati, a zatim početi opadati, što će naštetiti proizvodnji hrane i životnom standardu … Zagreb info

07.09. (13:00)

A kakve su plaće u Japanu?

Vruća jesen uz HRT-ove emisije i nove serije: Robert Knjaz i Goran Milić ne staju, emitirat će se i Farma legendarnog voditelja nekadašnjeg Top Geara

U domaćem dokumentarnom programu očekuju nas brojne premijere, a među njima se ističe novi serijal Gorana Milića, „What’s up Japan“. Robert Knjaz, najveći veseljak domaće TV scene, vodi nas na putovanje kroz „Najljepša europska sela“, serijal koji počinje 1. listopada i emitira se utorkom u 20:15 sati na HTV1. Od 12. studenog, utorkom u istom terminu, stiže druga sezona serijala „Sretni gradovi“ s Martinom Validžić, koja nas ovog puta vodi na uzbudljivo putovanje po SAD-u. Dubravko Merlić pripremio je novi serijal pod nazivom “Plovopis – južni pučinski otoci”, koji počinje 2. listopada. Vraćaju se i omiljeni kvizovi „Potjera“, „Superpotjera“ i „Milijunaš“, a u prosincu kreće The Voice – Kids. Tu su i nove sezone serija, ali i stranih dokumentaraca, poput Jeremyja Clarksona na Farmi. HRT

07.09. (12:00)

Brončani u nogometu, prvaci u debljanju

Unatoč pozitivnom trendu, Hrvatska i dalje vodi borbu s pretilošću, koja ostaje ozbiljan javnozdravstveni problem

Međutim, na tom polju se sve kvalitetnije radi, s naglaskom na edukaciju, prevenciju i promociju zdravih životnih navika. Trenutni trend razvoja i rasta fitness industrije u Hrvatskoj primarno dolazi s  povećanjem svijesti o važnosti zdravog načina života i fizičke aktivnosti. Nakon COVID-a, ljudi sve više prepoznaju benefite vježbanja, što vidimo kroz rast broja članova fitness centara, kupnje fitness opreme za kućnu upotrebu, kao i širenje ponude različitih vrsta treninga, od tradicionalnih do inovativnih online fitness programa. Lider

07.09. (11:00)

Brze i kratke

  • HDZ-ov šef Hrvatskih šuma Nediljko Dujić u istoj zgradi gdje je njegova kći kupila državni stan po bagateli je imao još jedan stan (Index)
  • Milanović o ulaganju u zdravstvo: Ne može postojati neki sustav da ga nema Rebro, a ima ga privatnik (N1)
  • DORH pokreće izvide protiv DP-ovog Mlinarića Ćipe, zanima ih navodno izvlačenje novca iz udruge (Nacional)
  • Park Maksimir slavi 230. godišnjicu i vraća vožnju čamcima na jezeru (HRT)
  • HGSS upozorava: Na omiškoj Dinari lažne planinarske oznake planinare vode – u provalije (N1)
  • Litvan: Domovinski pokret krenuo silaznom putanjom svih HDZ-ovih partnera: HSP-a, HSLS-a, HSS-a, HNS-LS-a… čeka ih odumiranje uz vegetiranje u ulozi HDZ-ovih žetončića (Lider)
07.09. (10:00)

Jedan na drugome

Fotografija: Bliski susret dva zrakoplova uhvaćen na nebu kod Koprivnice

Zračni promet izuzetno je gust, pogotovo u sezoni godišnjih odmora. Neizbježno, ponekad se dva zrakoplova moraju susresti na razmjerno maloj udaljenosti. Najmanji propisani vertikalni razmak pritom im je 1000 stopa (mrvicu više od 300 metara). Upravo su toliko bila razmaknuta ova dva Ryanairova Boeinga 737 u ponedjeljak, 2. rujna u 19:03 – kaže fotografski entuzijast Marko Posavec na blogu Nebo. Ovakve su situacije zapravo dosta češće nego što se na prvi pogled možda čini. A za snimiti ih potrebne su dvije vrste vremena: vedro i slobodno – kaže autor. Tih 300 metara (točnije, 1.000 stopa) je minimalni dozvoljeni sigurnosni razmak, no kad se događaj fotografira s 10 kilometara udaljenosti, dubina na fotografiji prividno nestaje, pa dobivamo dojam da su zrakoplovi praktički jedan na drugome. Bug

07.09. (09:00)

Kad te komarci bodu u ime znanosti, znaš da si stvarno posvećen

Skupina mladih dobrovoljno se daju zaraziti virusima da pomognu ubrzanom razvoju cjepiva

Znanstvena istraživanja, u kojima volonteri namjerno bivaju zaraženi patogenima, sve su popularniji način ubrzavanja razvoja cjepiva. U pokusima poput onog u Oxfordu 2017., gdje su se volonteri izlagali komarcima zaraženima malarijom radi testiranja učinkovitosti cjepiva R21, koje se kasnije pokazalo vrlo učinkovitim. Ovakvi pokusi, iako kontroverzni zbog etičkih pitanja, doprinose bržem razvoju cjepiva za bolesti poput gripe, covida i malarije. Zagovornici tvrde da rizici, uz stroge kontrole, vrijede zbog mogućih medicinskih otkrića, iako kritičari ističu etičke dvojbe. tportal