24/08/2024 - Monitor.hr
24.08. (23:00)

Mafija, buraz

Mafia 2 – svojevremeno jedna od najzahtjevnijih igara tog vremena zahvaljujući podršci za Nvidijin PhysX

Igra je po izlasku bila na meti nekih dušebrižnika koji su pozivali na zabranu prodaje jer je navodno veličala mafijašku kulturu i nasilje. Međutim, do zabrane nije došlo, a Mafia je postala i vlasnik tada novog rekorda – onog po broju psovki u igri. Točnije rečeno, riječ “f*ck* mogla se čuti ukupno 397 puta tijekom igre. Zanimljivo je i to da je igra imala službeno licencirane Playboy magazine tog vremena, tj. ukupno 50 naslovnica. HCL

25.08. (00:00)

Još nije sve izgubljeno...

Markovina: Šansa za drugačiju budućnost

Na stranu sad što je Fred Matić iz svega što je radio nakon što je postao poznat široj javnosti, pa preuzeo ulogu ministra i kasnije opozicijskog zastupnika te europarlamentarca pokazao da je riječ o čovjeku koji je imao iskrenu želju da mijenja stvari i pristupa svim ljudima jednako, posebno onima marginaliziranima. Što bi naravno bilo i više nego dovoljno da iza njega i njegovog javnog angažmana ostane prostor kojeg neće biti lako popuniti. Fred Matić je bio netko tko je na kraju želio postići ono što se deklarativno tvrdi čitavo vrijeme, a što nikome ni do danas ne pada na pamet, a to je tretirati sve nestale i poginule ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, kao nestale građane Hrvatske. I na toj točci je doživio prijetnje, pobunu, plinske boce na cesti, optužbe da je nacionalni izdajnik i sve ono što već ide uz to. A iz te ulične kontrarevolucije je došao i poraz SDP-a i povratak HDZ-a na vlast, koji je od tada na vlasti. Dragan Markovina za Peščanik.

24.08. (23:00)

Brze i kratke

  • 100 dana Vlade Andreja Plenkovića: “Milijarde eura se slijevaju i nestaju” (N1)
  • Već preko 20 milijuna njemačkih zaposlenika svaki dan mora putovati na posao – u prosjeku 17,2 kilometara udaljen od boravišta. Toga bi se trebalo biti svjestan i kod poziva na zaštitu okoliša (DW)
  • Priveden 15-godišnjak zbog napada nožem u Njemačkoj (Index)
  • Kultni rudnik Zrinski u sklopu zagrebačkog Parka prirode Medvednica, koji je otvoren nakon što je obnovljen prvi put u dvadeset godina, priča je ovo o ljudima koji su prije skoro petsto godina u srcu Medvednice, svojim teškim radom dovodeći svoje živote u opasnost, ostavili iza sebe neprocjenjivo povijesno nasljeđe čijim hodnicima godišnje prođe nekoliko tisuća posjetitelja (tportal)
  • Komunalni redari moći će bespravnu gradnju zaustaviti na samom početku, novim prijedlogom izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji bi u pomoć državnim inspektorima na teren trebala pristići 882 komunalna redara (Nacional)
  • Sutra bi mogla biti dobra prilika za šoping: Rade čak tri velika centra (tportal)
24.08. (22:00)

Ajde, barem nešto dobro

Vizek: ‘Ipak se kreće’ – Apartmanizaciji se konačno reklo snažno ‘NE’

Turistički smještaj je toliko duboko penetrirao u sve sfere života i stanovanja u tim gradovima, da je mogućnost da se ti gradovi pretvore u gradove duhova sasvim realna. Od ovog četvrtka navedeni gradonačelnici i u tim svojim namjerama konačno imaju i podršku Vlade. Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada je i prvi pokušaj na nacionalnoj razini da se regulira problem apartmanizacije. Pri tome, prijedlog istodobno adresira i sve lošiju kvalitetu stanovanja u lokalnim jedinicama izloženima te pomaže lokalnim jedinicama koje se intenzivno bave turizmom da učinkovitije upravljaju svojom destinacijskom ponudom.

Da bi se ispravila desetljeća nakrive povijesti, bit će potrebna još hrabrija mjera; značajno povećanje poreznog opterećenja dohotka koji se ostvaruje od kratkoročnog turističkog najma. Tek tada možemo očekivati osjetne pomake u smanjenju tekućeg broja stambenih jedinica koje se koriste za kratkoročni najam, koje bi se zatim mogle materijalizirati i u smanjenju cijena stambenih jedinica i povećanju njihove priuštivosti za hrvatske građane. Maruška Vizek za tportal.

24.08. (21:00)

Ma to će se sve u hodu

Đikić o uvođenju vojnog roka: Koliko košta da košta

Ministar obrane najavio je vraćanje temeljne vojne obuke, a za civilno služenje moglo bi se odlučiti tri četvrtine mladića. Najavljene su i goleme investicije u modernizaciju Hrvatske vojske, a u vrijeme deficita proračuna stav je Vlade da na tome nema štednje. Doznali smo da će se raditi o temeljnoj pješadijskoj obuci, koja će trajati osam tjedana i provodit će se u kasarnama u Požegi, Kninu i Sinju, na služenje će biti pozivani muškarci u dobi od 18 do 27 godina, mjesečna naknada trebala bi iznositi 700 eura, a postojat će vjerojatno i neke dodatne beneficije za one koji se odazovu, to jest za one koji ne iskoriste ustavno pravo na priziv savjesti. Tu se otvara niz pitanja, ali Anušić se time ne zamara, jer ta pitanja ionako neće biti u nadležnosti njegova resora. Na primjer, koji su to poslovi u ustanovama socijalne skrbi koje mogu obavljati nestručne osobe i koliko je takvih radnih mjesta uopće upražnjeno? Može li se, na kraju krajeva, silom zakona slati mladiće da četiri mjeseca sudjeluju u građevinskim radovima, u svojevrsnim prisilnim radnim akcijama? Ima još nejasnoća, kaže Ivica Đikić za Novosti.

24.08. (20:00)

Nismo se snašli

Ivan Malić: Ključni problem hrvatske poljoprivrede je produktivnost, europski okvir je rješenje

Već tri desetljeća slušamo o problemima u poljoprivredi, ali pomaci su izostali. Hrvatska godišnje proizvodi oko 4 milijarde eura u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, na milijun hektara, što je usporedivo s rezultatima iz 1990. godine. Istovremeno Nizozemska na 2 milijuna hektara izvozi 124 milijarde EUR – rekao je za N1 poljoprivredni konzultant Ivan Malić. Prehrambena industrija još uvijek nam se nalazi u 90-ima, a hrvatski seljak nastavlja proizvoditi pšenicu i kukuruz zbog navika, iako tržište za pšenicu nije dovoljno razvijeno. Imamo veliki potencijal, a posljednjih 11 godina i okvir koji omogućava dugoročno ulaganje, kaže. Unatoč uvriježenom mišljenju da je Hrvatska idealna zemlja za poljoprivredu, Malić ističe kako i mi imamo svoje klimatske i zemljišne limite. Agroklub

24.08. (19:00)

Zdravi trend, ako ništa

Zbog TikToka vlada nestašica krastavaca na Islandu

Neki tamošnji influenceri počeli su na društvenim mrežama dijeliti recept za salatu od naribanih krastavaca, sezamovog ulja, češnjaka, rižinog octa i čili ulja. Recept je postao toliki hit da je došlo do nestašice krastavaca u supermarketima, budući da je potražnja postala veća od ponuda, izjavili su za BBC News iz islandske udruge farmera. Poljoprivrednici na Islandu ne uspijevaju držati korak s rastućom potražnjom potrošača, ali kažu kako se nadaju da će se opskrba vratiti u normalu “u roku od tjedan dana”.

24.08. (18:00)

Ima posla za onoga tko želi raditi

U Hrvatskoj je trenutačno oko 135.000 stranih radnika, najviše u građevinskom i turističkom sektoru

Prednjače oni iz susjednih zemalja te s Dalekog istoka. Tako je i u Istri gdje se poslodavci u turizmu u znatnoj mjeri oslanjaju upravo na strance. Najveći broj je Filipinaca, slijede Indonezija, Ukrajina, Makedonija i ostale susjedne države. Filipinci uglavnom rade u kuhinji i kao sobari. Uvjetima su zadovoljni. Ja sam bogat na Filipinima, kada dođem kući. Šaljem novac obitelji za svoju kćer – rekao je jedan od radnika iz Filipina. Govori se da stranci ruše cijenu rada. No plaće su im jednake kao domaćima. A na godišnjoj razini, stranac poslodavca stoji od 3 do 5 tisuća eura više nego domaći radnik. Procjenjuje se da bi bez stranaca, u građevinarstvu i turizmu na razini Hrvatske nedostajalo oko 40 posto radne snage. Poslovni

24.08. (17:00)

Brze i kratke

  • Nužna suglasnosti 80 posto sustanara za iznajmljivanje turistima ili stranim radnicima. ‘Smanjit će se cijene najma’ (Poslovni)
  • Na proslavi 650. obljetnice postojanja grada Solingena u pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija, nepoznata osoba je oko 21:40 nožem usmrtila tri osobe, a od osam povrijeđenih njih pet su ozbiljno ranjeni. Policija ovaj čin tumači terorističkim napadom jer nema nikakvih naznaka da su žrtve namjerno izabrane, niti da je bilo opravdanja za taj napad “Ciljao je vratove svojih žrtava” (DW)
  • Osobe koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj: Kako će one platiti prometnu kaznu i što ako pokušaju izbjeći tu obvezu? Ignoriranje plaćanja kazne može se kazniti zatvorom, pa i za one koji ne žive tu (ali borave) (Revija HAK)
  • Sve je više pacijenata koji traže pomoć zbog uboda stršljena. Hitna svaki dan ima intervencije. Ubod je bolan, a za neke može biti i smrtonosan. U kućama su se stvorila velika gnijezda pa su u pomoć morali priskočiti vatrogasci (N1)
  • BAT: Hrvatski duhani ove godine otkupljuju 35 posto duhana više nego lani (Lider)
24.08. (16:00)

Nešto se i ušpara

Srpska TikTokerica koja radi sezone u Hrvatskoj: Može se zaraditi od 900 do 2500 eura

Ovisno o poslu koji radite. Sobarice su plaćene oko 1000 eura, konobari od 1000 do 1700 eura, rad u kuhinji je plaćen između 1000 i 2500 eura, ovisno o znanju i iskustvu. Recepcija, animacija i spa pozicije od 900 do 1500 eura. Radiš 8, 10, 12 sati na dan, kako kad. Imaš jedan dan tjedno slobodno i taj dan izbjegavaš mjesto gdje radiš u širokom luku. Posao kao posao, mora se odraditi. Nisam oduševljena, ali sam zadovoljna zaradom. Hrana i smještaj su osigurani od strane poslodavca, što je jedini način na uštedite novac kad dođete, objasnila je Bojana koja već četiri sezone radi u Hrvatskoj, dok ostatak godine predaje engleski u Vijetnamu. Index

24.08. (15:00)

Vruća glava

Klimatske promjene utječu i na mozak, sve više studija to dokazuje

Ne radi se samo o našem planetu ili o našem tjelesnom zdravlju: negativan utjecaj sve toplije klime proteže se i duboko u naše moždane brazde. U toplijim danima je manje vjerojatno da će imigracijski suci presuditi u korist tražitelja azila, studenti slabije prolaze na ispitima, češći je internetski govor mržnje, ali i nasilje u obitelji, dok nogometaši češće rade prekršaje i dobivaju kartone (a suci lakše posežu za njima)… Novije studije sugeriraju da bi klimatske promjene mogle pogoršati ionako značajan postotak neurodegenerativnih poremećaja, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, a postoji veza između izlaganja visokim temperaturama u ranoj trudnoći i kasnijim poremećajima kod djeteta. Danas znamo da mozak nije statična nakupina samoregulirajućeg tkiva nego dinamičan, živi krajolik oblikovan konturama našeg okoliša, kaže Igor Berecki malo podrobnije za Bug.

24.08. (14:00)

Iako slično, nije isto

Poplava novih vrsta jestivih ulja dovela je do pitanja o njihovoj prehrambenoj vrijednosti. Sva su zdrava, samo je pitanje koliko

Razlog zašto je najstarije jestivo ulje upravo maslinovo, te da se tek nedavno pojavilo laneno ulje kao prehrambeni proizvod leži dakako u tehnologiji. Da bi ulje bilo pogodno za ljudsku prehranu ono ne smije pri preradi zagorjeti, što znači da se mora dobiti hladnim prešanjem. Iz plodova masline ulje se lako cijedi, dok je za lanene sjemenke to ne bi moglo reći. Poljski znanstvenici napravili su analizu šest vrsta jestivog ulja koje se prodaju i kupuju u Poljskoj. To je nama dobro poznato suncokretovo (CPSO), repičino (CPRO) i bućino ulje (CPPO), no i nešto manje poznato laneno ulje (CPLO). Suncokretovo ulje ima najviše vitamina E, najviše sterola ima u repičinom ulju, a polifenolima je pak najbogatije bućino ulje. Bug

24.08. (13:00)

Pismo koje je promijenilo svijet

Einsteinovo pismo Rooseveltu u kojem upozorava na nuklearnu opasnost prodaje se na aukciji

Einsteina je na pisanje potaknula njemačka zabrana prodaje urana iskopanog u okupiranoj Čehoslovačkoj, iz čega je zaključio da nacisti smjeraju nešto veliko i opasno. Upozorenje Rooseveltu bilo je okidač za početak utrke s Njemačkom u razvoju atomskog naoružanja i pokretanje Projekta Manhattan, vrijednog tadašnje dvije milijarde dolara, a predvodio ga je fizičar Robert Oppenheimer. Veliki fizičar kasnije je to pismo nazvao najvećom greškom u svom životu jer je njime pokrenuo eru atomskog naoružanja. No u vrijeme pisanja mnogo je razloga govorilo u korist onoga što je stajalo u njemu. Razlog zbog kojeg se sada opet govori o Einsteinovom pismu jest najava aukcijske kuće Christie’s u New Yorku da će dva lista papira sa zlokobnim sadržajem biti 10. rujna ove godine ponuđena na aukciji, a očekuje se da će postići cijenu od najmanje četiri milijuna dolara. tportal

24.08. (12:00)

Brze i kratke

  • Dronovi u Njemačkoj: Lete 100 na sat, brzo mijenjaju smjer, a nitko ne zna otkud dolaze, sumnja se na špijunažu (tportal)
  • Reakcije na smrt Freda Matića: “Uvijek na strani slabijeg, heroj u ratu, heroj u miru” (N1)
  • Nožem ubio troje ljudi na festivalu u Njemačkoj. U bijegu je, love ga i specijalci (Index)
  • Buja nasilje prema stranim radnicima: Prema podacima što ih je objavio vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina MUP je u 2023. evidentirao 62 kaznena djela zločina iz mržnje. Od toga je bilo 35 prijetnji, 17 oštećenja tuđih stvari, osam nasilničkih ponašanja, šest tjelesnih ozljeda, tri krađe, jedno dovođenje u opasnost života ili imovine (N1)
  • Završio jubilarni 30. Sarajevo Film Festival: Najbolji film je rumunjski “Tri kilometra do kraja svijeta”, a grčki redatelj Yorgoš Zois osvojio je Srce za najbolju režiju u filmu ”Arkadija’ (HRT)
24.08. (10:00)

Močvare su ipak ok

Eko-friendly organski bazeni kao budućnost za kupanje i osvježenje

David Butler kaže kako mu je organski bazen, kojeg je sam napravio u svom vrtu poboljšao kvalitetu života. Iako obrasao biljkama i lopočima te životinjicama koje u njemu plivaju, on svakodnevno pliva i kupa se u njemu, pa čak i pije vodu iz njega, pojasnivši kako je zapravo vrlo pitka i zdrava. Kaže kako je to prirodna voda koja povoljno djeluje na organizam, a za njezino održavanje nisu potrebne kemikalije. Voda ne peče za oči, a kako je voda zdrava za žabe i druge životinje, ne može škoditi ni ljudima, kaže. Organic pools 

24.08. (09:00)

In memoriam

Fred Matić otkrivao što je sve proživio u ratu, a govorio je kako treba otkriti i kazniti zločince, ali ne i živjeti u prošlosti

Evo kako je Fred Matić o tim strašnim danima prije nekoliko godina govorio za HRT-ov Puls. Logora bi se, govorio je tad, sjetio u svakodnevnim situacijama, primjerice u banci ili pošti, kada se nađe ispred šaltera, s nekim tête-à-tête. Podsjećalo bi ga to na ispitivanja u logorima, izazivalo nelagodu. Volim reći da sam dobio batina za deset normalnih života. Međutim, kad sam vidio neke svoje prijatelje kojima su polomljena rebra, vilice, izbijeni zubi, koji su dolazili u velikim modricama, vraćali se u te naše štale ili ćelije u kojima smo bili, pomalo mi je i neugodno pričati o tome da sam dobio batina. Ali dobio sam, za deset normalnih životatportal, Milanović: Fred Matić je bio ništa lažno. Pamtit ću ga, bio je prijateljčina (Večernji), on je sam govorio i ovo: Preživio sam i srpske logore, ali da hodam iza Skeje… Da, Vukovar je ukraden od branitelja… (Index)