19/08/2024 - Monitor.hr
19.08. (23:00)

Woke se spominje i u evanđelju...

Prime Time: Zmaj

Gori Europa, Turska, Grčka, vatra je došla do same Atene. Kolijevka civilizacije gori, a to nije slučajno, kaže Borna. A zmaj koji nas proždire spominjao se i na Veliku Gospu. Možda svi gledaju House of Dragon? Tu je i tragedija s trajektom Lastovo, uz izmotavanja vladajućih…

20.08. (00:00)

Brze i kratke

  • Srušen i posljednji most na rijeci Sejm, Rusi su okruženi?!; Moskva odbacuje pregovore, a u pozadini se sprema povijesni sastanak (Jutarnji)
  • Inspekcija zabranila gradnju hidroelektrane na Uni (Poslovni)
  • Dan žalosti na Viru: Vozaču koji je pijan pogazio peteročlanu obitelj istražni zatvor. Odvjetnik: U teškom je stanju… (Nacional), radi se o bivšem manekenu, radio i za Armani (tportal)
  • S obzirom na praznu državnu blagajnu, kancelar Scholz je obustavio nove izdatke za pomoć Ukrajini iz proračuna. No, postoji još jedan izvor koji svakako može biti namijenjen Kijevu: novac Rusije “zamrznut” na Zapadu (DW)
  • Vlada i ministarstva imaju čak 36 posebnih savjetnika, među njima su bivši saborski zastupnici, ministri, državni tajnici, novinari, ali i generali (Faktograf)
  • Tužne vijesti: U 95. godini preminuo voditelj, spiker i glumac Ljubo Jelčić (tportal)
19.08. (23:00)

Neki su odlučili otići naprijed

Nije samo loša gospodarska situacija: mladi iz jugoistočne Europe bježe zbog političke nesigurnosti i nacionalizma

Balkanska regija je posljednjih godina teško pogođena odlaskom mlađe generacije. Prema podacima njemačke Savezne centrale za političko obrazovanje, gotovo svaki treći stanovnik Sjeverne Makedonije sada živi u inozemstvu. Još gora situacija je u Albaniji i Bosni i Hercegovini, gdje udio iseljenika u ukupnoj populaciji iznosi oko 42, odnosno 50 posto. Iako se često kao razlog navode plaće, gospodarski napredak, smatraju stručnjaci, neće riješiti problem: Najveći izazov za mlade ljude u regiji je nesigurnost. Ona proizlazi iz nedostatka povjerenja u institucije i nedostatka vladavine prava u tim zemljama. To ih zabrinjava. Politička situacija u zemljama loša je već trideset godina: Srbija se spori s Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Hrvatskom, Hrvatska sa Crnom Gorom, a i između Sjeverne Makedonije, Albanije i Grčke su se napetosti nedavno pojačale. Radi se o nacionalizmu, suočavanju s prošlošću i pravima političkih manjina. Problemi su stari, prijetnje aktualne… DW

19.08. (22:00)

Auto za proljeće i jesen

Koliko pada domet električnih automobila na vrućini: Nije kao zimi, ali nije ni malo…

Na temperaturi od 24 °C baterije automobila još ne gube domet, ali već kod 27 °C počinje se postupno topiti. Uz blagi gubitak dometa koji iznosi 2,8% u početku, zatim 3,5% na 29 °C. Dakle do ispod 30 °C to je još uvijek razumno, a vjerojatno i ne toliko upadljivo jer bi se, primjerice, domet od 450 km smanjio na 434 km na 29 °C. Kada se krene dalje od toga, stvari se pogoršavaju, a raspon djelovanja električnog automobila pada sve oštrije. Tako bi gubitak na 32°C iznosio 5%, porastao bi na 15% na 35°C i do 31% na 38°C! To znači, da od početnih 450 km dometa automobil sada prelazi 310 km. Toplina utječe na domet električnih automobila, a čini se da je incidencija još uvijek niža ljeti nego zimi. Revija HAK

19.08. (21:00)

Ugodno s korisnim

Rudarenje bitcoina nikad nije bilo manje isplativo, nudi li AI nadu rudarima?

Nova analiza JPMorgana, objavljena krajem prošlog tjedna, kaže da rudari bitcoina nemaju previše razloga za veselje. Dok se cijena te kriptovalute kreće na razini oko 60.000 dolara, odnosno gotovo 20% ispod vrhunaca iz ožujka, težina njegovog rudarenja raste. Volatilnost te grane mogla bi se, pak, kompenzirati djelomičnim oslanjanjem na nove, rastuće sektore, srodne rudarenju. Investicijska kuća tako VanEck procjenjuje da bi se slabo profitabilna velika postrojenja za kriptorudarenje mogla u budućnosti okrenuti novim trendovima – umjetnoj inteligenciji i računalstvu visokih performansi (HPC). Preusmjeravajući dio električne energije, dosad korištene za rudarenje, za rad u tim sektorima, otvara im se velika prilika za dodatnu zaradu. Bug

19.08. (20:00)

Papiga smrti

Film ‘Tuesday’ hrvatske redateljice s londonskom adresom: Fantastična drama o prihvaćanju smrti

Fantastična drama u kojoj smrt dolazi u obliku papige koja mijenja veličinu od gledatelja zahtijeva određeni intelektualni napor. S jedne strane – zato što govori o teškim ljudskim stanjima i emocijama, potresna je i iskrena. S druge strane – zato što toliko balansira na granici blesavog da se gledatelj na trenutke mora svojski potruditi da film shvati ozbiljno. Daina O. Pusić (kći Vesne Pusić) pametna je i talentirana redateljica i to što je priču o smrti, osim što je dirljiva, slojevita, duboka i izložena kroz jedan kompleksan odnos, koncipirala i pomalo cirkuski šaroliko i teatralno sigurno nije slučajno. Zrinka Pavlić za tportal.

19.08. (19:00)

Samo prokušane metode

Ima li spasa za prastaru slavinu ili glavu od tuša skorenu od kamenca i odurnu glavu od tuša? Zapravo, da

Popularan trik za micanje tvrdokornog kamenca sa slavine i tuša uključuje dobar stari ocat, vrećicu za zamrzavanje (ili neku posudu u koju ćete ubaciti tuš) i nešto čime možete octom natopiti slavinu. Glava tuša se lako skida s crijeva, samo se odvrne. Ubaciti je u vrećicu i natočiti dovoljno octa da prekrije problematičan dio glave. Ostatak octa iskoristiti za slavinu. Namočiti ubruse (sigurno bi jednako dobro funkcioniralo s krpom ili ručnikom) i dobro obložiti cijelu slavinu, pazeći da prekriju svaki djelić. Ostaviti sve preko noći i – voila: praktički nova slavina i besprijekorna glava tuša. Bez trljanja, bez ribanja i maltretiranja… Haus

19.08. (18:00)

Brze i kratke

  • Nevolje na pomolu: Lijek protiv majmunskih boginja nije učinkovit, virus se brzo širi (tportal)
  • Povjesničar Klasić o ustašluku: Kad sam ja bio mlad ‘zabranjeno voće’ bilo je pušenje iza škole, a ne veličanje Hitlera i Jasenovca (Nacional), Žarko Puhovski: Thompson je poglavica svih hrvatskih kukavica (N1)
  • Kandidatkinja za šeficu SDP-a Sanja Major: Zoran Milanović nije zaslužio potporu SDP-a za još jedan predsjednički mandat (Večernji)
  • SuperSport HNL: Hajduk dobio Varaždin, Rijeka visoko porazila Istru, Osijek remizirao s Goricom, Dinamo pobijedio Šibenik, remi Slaven Belupa i Lokomotive… Dinamo na prvom mjestu, iza njega Rijeka, na začelju Osijek i Slaven
  • Priveden vozač koji je pijan pokosio obitelj na Viru, trogodišnjak još uvijek kritično (tportal)
  • Nakon Kešera, kao kandidat za predsjednika SDP-a spominje se i Paunović, gradonačelnik Makarske. Favorit Hajdaš Dončić imat će izazivača u javnosti nepoznatoj sociologinji, “seoskog šerifa” sa 279 nekretnina u imovinskoj kartici, a sada i čovjeka koji je srušio lokalni HDZ i bori se protiv betonizacije obale i apartmanizacije (tportal)
19.08. (17:00)

Smanjiti cijene nauštrb ekologije ili podići cijene pomažući drugima?

Raos: Što obećava Trump, a što Harris

Trump vezuje borbu protiv inflacije uz cijenu goriva, a nju želi srušiti širenjem novih bušotina (prije svega u uljnim škriljcima) i zaokretom od novog zelenog sporazuma, odnosno ambicioznih planova smanjenja stakleničkih plinova i prelaska na nove izvore energije. U tom kontekstu želi i odustati od zacrtanih ciljeva napuštanja prodaje novih automobila s motorom na unutarnje sagorijevanje te ukinuti mnoge propise i ekološke naknade.  Bivši predsjednik želi srezati porezno opterećenje za radnike, a posebice je istaknuo neoporezivanje napojnica. Njegova glavna poruka jest da su Biden i Harris prouzročili inflaciju pretjeranim tiskanjem novca.

Harris najavljuje sufinanciranje kupnje nekretnine, a želi i kontrolu cijena najma. Najavljuje značajno povećanje poreznih olakšica na djecu, kao i uvođenje dječjih doplataka u prvoj godini djetetova života. Prilično srednjostrujaške mjere za većinu Europe, no u Americi ih se u dijelu javnosti dočekalo na nož kao da se radi o vožnji par-nepar ili kupovini na točkice. Višeslav Raos za tportal.

19.08. (16:00)

Dobar tek

Bizarne i grozne nekadašnje reklame za hranu: banane sa sirom i šunkom, bebe u celofanu…

Ove fotografije bizarnih vintage reklama za hranu uglavnom su iz 1950-ih i 1960-ih i vjerojatno bi se smatrale neukusnima da su objavljene u današnje vrijeme. Oglasi također odražavaju tadašnje prehrambene navike i uvjerenja vezane uz njih. Ova vrsta oglašavanja, koja se razvila poslije Drugog svjetskog rata s početkom ere televizije i općenito široke potrošnje, pokazala se izuzetno učinkovitom jer je odgovarala promjenjivom društvenom kontekstu što je imalo i veliki utjecaj na buduće oglašivačke strategije i zacementiralo mjesto psihologiji u oglašavanju.  Rare Historical Photos

19.08. (15:00)

Dvojac bez kormilara

Picula: Kako su superjunaci Deadpool i Wolverine ipak prevladali krizu srednjih godina

Ono nešto što ‘Deadpool i Wolverine’ kao film ima, to su uvijek zahvalne šale na vlastiti račun. Zbog toga Deadpool i može poželjeti Wolverinu dobrodošlicu u Marvelov univerzum u trenutku kada je cijeli serijal djelovao bez svježih ideja i likova, na najnižoj točki prihvaćenosti. Na njoj su mu isključivo najodaniji obožavatelji davali priliku za još jedan nastavak s nizom već viđenih elemenata. Ovo je i film o krizi srednjih godina u kojima se nalaze i naslovni likovi, i njihovi interpreti te je traženje novog identiteta kao pokretača u životu usred životnog malodušja onaj slojevitiji dio zapleta u kojem će se prepoznati dio gledatelja koji sada već desetljećima prati Marvelove superjunake na filmu. Za mlađu publiku film nudi više nego dovoljno vratolomne akcije i lucidno upakiranog bezobrazluka kao otpora kanonima, a za onu nešto stariju – koja možda i iz navike gleda ovaj podžanr – dovoljno cinizma kao odmaka od svega. Film recenzira Boško Picula za tportal.

19.08. (14:00)

Da te spasi od zaborava

Otkrivena molekula koja obnavlja pamćenje

Istraživači UCLA Healtha identificirali su i sintetizirali molekulu koja je uspješno obnovila kognitivne funkcije kod miševa koji pokazuju simptome Alzheimerove bolesti ponovnim aktiviranjem sklopa pamćenja mozga. Pokaže li ovaj spoj slične učinke kod ljudi, jedinstvena sposobnost pomlađivanja pamćenja i kognicije mogla bi naglavačke okrenuti način na koji liječimo Alzheimerovu bolest, tvrde autori studije objavljene u časopisu The Proceedings of the National Academy of Sciences. Zasad, koliko je poznato, na tržištu ili u laboratorijskima ne postoji ništa slično. Molekula DDL-920 djeluje drugačije i mogla bi ponovno uključiti prekidač u memorijskom krugu mozga. Dakako, dug nas još put čeka prije nego što se ustanovi je li tretman siguran i učinkovit i kod ljudi. No, pokaže li se učinkovitim, lijek bi mogao utjecati i na liječenje drugih bolesti i zdravstvenih stanja poput depresije, shizofrenije i poremećaja autističnog spektra, kažu istraživači. Bug donosi pregled znanstvenih novosti u proteklom tjednu.

19.08. (13:00)

Kućanski poslovi, briga o djeci i Instagram

Tradwife: retro trend koji promiče ‘tradicionalne’ vrijednosti zapravo je unosan biznis

Pojam je nastao, prema Urban Dictionaryju, spajanjem dviju riječi – ‘tradicionalno‘ i ‘supruga‘ – te označava točno ono što mislite da označava. Riječ je o ženama koje su prije svega supruge te žive konzervativnim, tradicionalnim načinom života koji predstavljaju na internetu milijunima pratitelja, ponajviše drugim ženama. Gotovo svaki video tipične tradwife uključuje pečenje domaćega kruha, vrtlarenje te brigu o djeci. Njihov životni stil svojevrstan je povratak na tradicionalne uloge i oponašanje stila života srednje klase 50-ih godina prošloga stoljeća kada su mnoge žene napuštale svoja radna mjesta te se posvećivale ulozi majke i kućanice. Međutim, nije svaka domaćica ujedno tradwife. Mnoge su od njih influencerice koje prikazuju samo lijepe trenutke takvog života koji pršti estetikom pedesetih i idiličnim prizorima majčinstva.

Jedna je od predvodnica tog trenda 34-godišnja Hannah Neeleman, na društvenim mrežama poznatija kao Ballerina Farm. Prema procjeni portala Distractify, njezin biznis vrijedi dva milijuna dolara, a biznis njezina supruga šest milijuna. Iako promiču ideologiju utemeljenu na strogoj podjeli rodnih uloga u kojoj su žene domaćice koje pripremaju domaću hranu i brinu se o suprugu i djeci, a muškarci zarađuju, i one same su od toga napravile biznis. Lider

19.08. (12:00)

Brze i kratke

  • Za cijelu Hrvatsku je objavljeno žuto upozorenje, iz DHMZ-a upozoravaju na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena koje može prouzročiti veliku štetu (tportal)
  • Nevrijeme poharalo Hrvatsku. U Splitu čupalo stabla, kod Varaždina srušilo silos (Index)
  • I za Vladu je gotov godišnji, očekuje ih burna jesen i nekoliko važnih zadataka: rebalans proračuna, ministri se moraju dogovoriti oko rezova, a vidjet ćemo i hoće li zaživjeti te kako će izgledati porez na nekretnine, fokus je na novoj stambenoj politici (N1)
  • Nacional je istražio kako teku pripreme za izgradnju solarne elektrane Bednja zapad koju kod Ivanca gradi ivanečka tvrtka Solida, a pojedinim vlasnicima zemlje na kojoj će se graditi elektrana nije jasno kako će im se oteti vlasništvo bez njihova odobrenja (Nacional)
  • Njemačka ionako ima stroge zakone o nošenju i vatrenog i hladnog oružja. Ali nakon nedavnog napada na policajca nožem, čuju se zahtjevi za još strožim pravilima za dužinu oštrice noževa (DW)
  • Misteriozne rupe u ogradama vojnih baza, navodni planovi za ubojstvo najvećeg njemačkog proizvođača oružja, prisluškivanje zapovjednika Luftwaffea. Ovo nisu priče iz špijunskog romana iz 1960-ih, već događaji koji su se ove godine dogodili u Njemačkoj, piše u svojoj analizi BBC. Iako nema dokaza da je za sve ove događaje odgovorna Moskva, Njemačka je u stanju pojačane pripravnosti zbog mogućih ruskih sabotaža (Index)
19.08. (11:00)

Sva sreća pa smo sve digitalizirali i učinili ovisnim o internetu

Podmorski kabeli koji povezuju kontinente u globalnu internetsku mrežu u opasnosti su zbog prirodnih katastrofa, morskih pasa i – ljudi

Gotovo sav internetski promet – uključujući Zoom pozive, streamove filmova, e-poštu i feedove društvenih medija – dolazi do nas putem optičkih vlakana velike brzine položenih na dno oceana. To su žile kucavice modernog svijeta, koje se protežu gotovo 1,5 milijuna kilometara pod morem, povezujući zemlje putem fizičkih kabela. Posljednjih godina vlasti diljem svijeta brine činjenica kako podaci koji pokreću financijske, vladine i neke vojne komunikacije prolaze kabelima koji nisu deblji od crijeva za vodu i zaštićeni su samo morskom vodom iznad njih. Vulkanska erupcija je na Tongi onemogućila internet i time uništila brojna poduzeća i lokalne financije. S druge strane, nedavni napadi Huta pokazali su kako se radi o strateškoj meti – njime bi mogli uništiti prijenos, ali i u svrhu špijunaže presresti važne informacije. tportal

19.08. (10:00)

Broj jedan na periodnom sustavu elemenata

Kako je tvrtka Nikola kamionom na vodik preokrenula negativne trendove

Tvrtka Nikola za proizvodnju električnih kamiona grcala je u problemima, a sad prodaje prvi komercijalni kamion s gorivnom ćelijom na vodik u SAD-u, s dvostruko većim dometom od modela s baterijom. Zasad te kamione vozači – obožavaju, piše Forbes. Tvrtka Nikola imala je par loših godina. Naporno su radili da poprave reputacijsku štetu i prežive kolaps cijena dionica nakon laži njihovog osnivača (zbog kojih je završio u zatvoru na četiri godine). Bili su prisiljeni povući stotine svojih prvih električnih kamiona kako bi popravili baterije koje su bile u opasnosti od zapaljenja. Stvari su se napokon počele kretati nabolje kada su krajem prošle godine počeli isporučivati velike kamione na vodik. Vozači ga vole jer je daleko tiši od rike kamiona na dizel, a nema ni snažne vibracije ni prljave ispušne plinove. Kamion ima regenerativne kočnice koje hvataju trenje od usporavanja i zaustavljanja, što znači da je čak i glasna buka klasičnih kamiona ovdje nepostojeća. Ima gotovo dvostruki domet u odnosu na kamione na baterije, a punjenje traje oko 20 minuta. Index

19.08. (09:00)

Započelo Krimom da bi završilo plinom

Starešina: Preuzme li Ukrajina nadzor nad Sudžom, mirovna faza može početi

U ruskom gradiću Sudži glavno je plinsko čvorište preko kojega se države srednje Europe opskrbljuju ruskim plinom, što će ove jeseni i zime biti važna karta u pregovorima o završetku ili zamrzavanju rata, koji su očito pred vratima. Ukrajinska vojska demonstrirala je i spremnost i opremljenost, što je važno prije mirovne faze. Putin je ponižen – u tri dana izgubio je aureolu velikog majstora rata, a to ponovno otvara i mogućnosti unutarnjeg previranja u ruskom obavještajnom vrhu, pa i neke vrste udaljavanja Putina iz mirovnog procesa, usprkos tomu što je proljetos premoćno pobijedio na izborima koje je organizirao i naizgled si osigurao povratak na zapadnu političku pozornicu. No važnost ukrajinske operacije na ruskom tlu nije samo u zaposjednutom teritoriju već prije svega u onome što Ukrajina nastoji zaposjesti.

Rat koji je počeo u znaku zaustavljanja europske plinske ovisnosti o Rusiji završit će novom europskom mrežom plinovoda koja će dokinuti tu ovisnost ne odričući se, dakako, ruskog plina. Višnja Starešina za Lider.