17/08/2024 - Monitor.hr
17.08. (23:00)

Kamo ste svi sad krenuli odjednom... kad i ja

Dio prometnih stručnjaka jedini lijek za kolone na naplatnim kućicama vidi u vinjetama

Vinjete su svakako najbolje rješenje za problem gužvi na naplatnim kućicama, barem dok se ne uvede satelitska naplata cestarine, kaže jedan prometni stručnjak. Međutim, njegovu su ideju u HAC-u i tada i sada dočekali na nož. Poručili su da Hrvatska ionako uskoro uvodi novi elektronski sustav naplate cestarine koji je kombinacija dva sustava – naplate putem postojećeg ENC-a i putem automatskog sustava očitavanja registarskih oznaka. No i takav sustav naplate cestarina otvoriti brojna pitanja, budući da će registracija vozila morati biti vezana uz određeni račun s kojeg će se skidati novac za korištenje autoceste. Takav sustav nije usvojila nijedna zemlja u Europi. Nacional

18.08. (00:00)

Ono kad sanjaš forumaše, a ne poznaješ ih uživo

Društvene mreže utječu na naše snove

Kako društveni mediji postaju sve više isprepleteni s našim životima, njihov utjecaj može čak utjecati na naše snove (a pojedinci koji provode više vremena na platformama tijekom svog budnog života skloniji su doživljavanju noćnih mora). To se događa djelomično zato što je sadržaj koji se tamo prikazuje često o maltretiranju, političkim borbama, uznemirujućim vijestima i društvenim usporedbama, što uzrokuje emocionalni stres, a to posljedično može dovesti do loših snova. Primjeri noćnih mora ispitanika ovog istraživanja uključivali su sukobe s drugim korisnicima društvenih medija, uznemirujuće vijesti, prokletstvo, nemogućnost pristupa nečijem računu na društvenim mrežama i osjećaje viktimizacije, bespomoćnosti i gubitka kontrole. Nat Geo

17.08. (23:00)

Tin Ujević je imao samo groteskne figure

Dežulović: Bronzana elegija

Pred koncert zvijezda domoljubnog žanra na Gospinu dolcu okupljena je svjetina pjevala ustaške hitove, dok je iznad njih stražario brončani kip Tina Ujevića s kaputom prebačenim preko ramena i brončanim šeširom na glavi, preko kojega su mu razigrani gimnazijalci stavili crnu kapu HOS-a, ogrnuvši ga i crnom zastavom s ponosnim “Za dom spremni!” Ima u ostavštini Tina Ujevića i o tome jedan zapis, “Zapuštena i neodgojena djeca” iz iste one 1940., o “djeci prepuštenoj ubitačnim utjecajima ulice i uličarstva”: “Djecu koja smetaju na ulici, uputite u školu! Djecu koja koče promet u gradu, uputite na sela, na sunčane i blažene otoke! Djecu koja zloupotrebljavaju besposlicu, naučite obrtima!”

A moj drug, beogradski pesnik i obešenjak Srđan Ćešić, o tome – o našem pjesniku i našoj djeci – i sam ima divnu jednu pjesmu, “Bronzana elegija” se zove, kaže Boris Dežulović za Novosti, gdje je možete pročitati u nastavku.

17.08. (22:00)

Brze i kratke

  • Jesu li “oteta” parkirna mjesta kod HNK zbog nove biciklističke staze? “Neki su tamo držali aute po mjesec dana. Toga nema nigdje” (N1)
  • Kamala Harris predstavila gospodarski program i najavila potpore za rješavanje stambenog pitanja (Nacional)
  • Danas i otvaranje obične plastične flaše dolazi s pomalo drame. Naime, ovaj nekoć jednostavan čin sada dolazi s dodatnom komplikacijom… Dizajn se može pratiti unatrag do direktive Europske unije koja je prvobitno predložena 2018., a zatim službeno usvojena sljedeće godine, s postavljenim rokom: od 3. srpnja 2024. (tportal)
  • Mala povijest ženske intimne frizure – Bujno, glatko obrijano ili stilizirano? Kroz povijest su postojali različiti načini dotjerivanja intimnih dijelova tijela, a postojale su i regionalne razlike. Danas je sve moguće (DW)
  • Mouse: P.I. For Hire: radi se tu o rukom crtanoj i animiranoj igri nalik crtićima s početka 20. stoljeća. Retro pucačina stavit će nas u ulogu detektiva Johna Moustona u borbi protiv životinjskih gangstera (HCL)
17.08. (21:00)

Iznajmljivači i ugostitelji, ne brinite (zasad)

Perković: Unatoč manjem broju turista, sezona je daleko od propale

Rezultati vjerojatno neće biti toliko dobri kao prošle godine, kad je ostvareno 9 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja, ali nema govora o krahu turističke sezone. Štoviše, pad ukupnog broja dolazaka u srpnju i kolovozu dobar je za Hrvatsku pod uvjetom da se u ostalim mjesecima bilježi visok rast. Naime, sezonalnost turizma u Hrvatskoj jedna je od najvećih mana. Hrvatska 70 posto noćenja stranih turista bilježi u samo tri mjeseca – srpnju, kolovozu i rujnu. Doslovno nema države u Europi da ima toliko izraženu sezonalnost turizma kao Hrvatska. To stvara brojne probleme i troškove, pa je blagi pad dolazaka u srcu sezone uz snažan rast u pred i postsezoni zapravo zdrav za turizam Hrvatske. Branimir Perković za Index.

17.08. (20:00)

Tajna je u preciznom mjerenju

Fascinantnan proboj u mjerenju vremena može promijeniti temeljne ideje o svemiru

Američki fizičari razvili su tehniku koja bi se mogla upotrijebiti za razvoj nuklearnih satova koji bi bili značajno precizniji od najboljih postojećih atomskih satova. Takvo precizno mjerenje vremena trebalo bi omogućiti provjere postojećih teorija i konstanti te olakšati napredak u navigaciji i komunikaciji u dubokom svemiru. Ovo fascinantno postignuće predstavljeno je u časopisu Physical Review Letters. Nuklearni satovi trebali bi omogućiti mjerenja koja bi pokazala jesu li temeljne konstante prirode, poput Planckove i gravitacijske konstante te brzine svjetlosti, doista stalne ili se samo čini da jesu zato što ih još nismo dovoljno precizno izmjerili. Index

17.08. (19:00)

Pajdaš Dončić

Đikić: Liberal na socijaldemokratskom potoku

Izgledni izbor Siniše Hajdaša Dončića za predsjednika SDP-a značit će kontinuitet političke bezidejnosti i neuvjerljivosti najveće opozicijske stranke. Klasični je liberal u ekonomiji i društvenim pitanjima, a stavovi su mu nepromijenjeni od vremena kad je bio osrednji ministar. Čak i da je Hajdaš Dončić neusporedivo bolji imitator nego što jest te da oponaša bilo koga drugog umjesto Milanovića, i dalje bi bio samo imitator, a od toga u politici, i ne samo u politici, nema sreće. Pritom Milanović, mada su prijateljski povezani, nije poticao Hajdaša Dončića da se kandidira, niti pokazuje da je pretjerano oduševljen time što će vodeći zagorski SDP-ovac preuzeti čelni položaj na Iblerovu trgu. Ivica Đikić za Novosti

17.08. (18:00)

Vrli novi svijet

Aldous Huxley 1958. godine o prijetnjama sloboda: Postoje dvije neosobne sile…

Ne mislim da postoje opake osobe koje namjerno pokušavaju ljudima oduzeti slobodu, ali smatram da, prije svega, postoji određeni broj neosobnih sila koje djeluju u smjeru sve manje i manje slobode. Također, smatram da postoji određeni broj tehnoloških sredstava koje može koristiti svatko tko želi ubrzati taj proces udaljavanja od slobode i nametanja kontrole. Prva sila je prenaseljenost, radi se o rastućem pritisku stanovništva na postojeće resurse. Druga je pretjerana organizacija: Kako tehnologija postaje sve kompliciranija, tako postaje nužno imati sve složenije i sve više hijerarhijski nastrojene organizacije. Napredak u tehnologiji usput biva praćen napretkom u znanosti organizacije. Sada je moguće stvoriti organizacije razmjera većih nego što je to prije ikada bilo moguće… Autograf prenosi intervju iz 1958. godine britanskog autora i velikog distopijskog vizionara 20. stoljeća.

17.08. (17:00)

Iz rubrike 'uradi sam'

Želite se riješiti neugodnih mirisa iz ormara? Staklenka s rižom rješava stvar

Šalica riže u prostoru koji ima neugodan miris može napraviti veliku razliku. Stoga je izrada staklenke za otklanjanje neugodnih mirisa najjednostavnija stvar koju možete učiniti za svoj dom. Sve što trebate je staklenka, vrećicu riže i vašu omiljena mješavinu eteričnog ulja, poput limunske trave, mente, lavande ili neke druge. Recept donosi N1. Ako više ne osjećate miris, ponovno protresite rižu kako bi se eterična ulja bolje rasporedila. Ovisno o količini vlage u prostoriji, šalica riže trebala bi stajati najmanje četiri do šest mjeseci.

17.08. (16:00)

Brze i kratke

  • Zdravku Mamiću zapečatili i drugu trafostanicu kod Mostara; nikako da mu svane sunce u poslu sa solarima (Nacional)
  • Ruski susjedi se distanciraju od Rusije: Armenija ima osjećaj da je tu zemlju izdala „zaštitnica“ Rusija te nove partnere vidi u SAD-u i EU-u (DW)
  • U Zagrebu se na raskrižju Strojarske i Vukovarske gradi još jedan luksuzni stambeni kompleks: Cijena kvadrata oko šest tisuća eura (Forbes)
  • Kineskinja (55) je podlegla ozljedama koje je zadobila u Zagrebu nakon što je na nju električnim romobilom naletio 21-godišnjak (N1)
  • Prodaja električnih vozila u svijetu porasla 21 posto, najviše u Kini (Lider)
  • Posljednji ispraćaj poginulih pomoraca Boška Kostovića i Denisa Šarića, jučer se Solin oprostio od Marka Topića, a svi Jadrolinijini brodovi sirenama su mu odali počast (HRT)
17.08. (15:00)

Pozdrav Lici

Jergović: Bruno Anković i želja da se razumiju razlozi i osjećaji onog koga je oslobođenje 1945. zatjecalo u ustaškoj odori

Kad u Zagrebu čovjek studira za filmskog montažera, onda zapravo i jest najvjerojatnije da će snimati televizijske reklame. Bude li imao stvarnoga dara za dinamično slaganje sličica, koje u vrlo kratkom vremenu pripovijedaju priče nečijih života – a najbolje života cijelog naroda! – tada postoji velika vjerojatnost da će to biti reklame za industriju piva. Sve drugo u Hrvatskoj je propalo. U slučaju Brune Ankovića, kojem će za dvije godine biti pedeset, lako se moglo dogoditi da ostane doslovno tako. Ali onda je nekim slučajem dobio početne novce od HAVC-a, da režira film po romanu Damira Karakaša “Proslava”. Kako ih je i zašto dobio, nitko to ne bi mogao pouzdano reći. Da ih nije dobio, ne bi mogao snimiti film. Osim što je dobar, film je u osnovi katarzičan. Miljenko Jergović za svoj blog.

17.08. (14:00)

Princip je isti, samo zelenije su nijanse

Solarna ploča od plastike – ravna silicijevoj

Solarne ploče s kristalnim silicijem nesavitljive su, a usto se ne odlikuju velikom trajnošću budući da im sposobnost pretvaranja Sunčeve u električnu energiju pada po stopi od 0,8 – 1,0 % godišnje. Efikasnost pretvaranja sunčeve energije u električnu im je 10-20 posto. Nova solarna ploča nešto je drugačija, gdje se susreću organska i anorganska kemija. Riječ je o jeftinoj, savitljivoj i ekološki prihvatljivoj fotonaponskoj ploči, a gotovo jednake efikasnosti. Organski dio ploče može se reciklirati kao što se reciklira plastika ili, u najgorem slučaju, bezopasno spaliti, a anorganski dio ploče (titanij, srebro te indij i kostitar iz završnih slojeva – Ag i ITO) mogu se izdvojiti iz pepela. Nenad Raos za Bug.

17.08. (12:00)

Izvana divna, iznutra predivna

Zapuštenu zgradu impresivne arhitekture renovirali zbog Olimpijskih igara i udahnuli joj novi život

Izgrađena 1971. godine, Grande Nef de l’Île-des-Vannes je djelo arhitekata Anatolea KoppaLuciena Metricha i Pierrea Chazanoffa. Sa svojim paraboličnim krovom i prozirnim bočnim panelima, ova struktura je bila prava inženjerska senzacija svog vremena. Na vrhuncu svoje slave, Grande Nef je mogla primiti 5000 gledatelja i bila je domaćin koncertima ikona poput Pink Floyda, Led Zeppelina, Brucea Springsteena i Queena, kao i sportskim događajima poput finala Svjetskog prvenstva u rukometu 1981. godine. Zatvorena 2018. godine zbog propadanja i problema s pristupačnošću, zgrada je bila osuđena na zaborav sve dok Chatillon Architectes nije preuzeo izazov njene revitalizacije. Nakon igara, zgrada će biti vraćena lokalnoj zajednici Saint-Ouen-sur-Seine, gdje će se nastaviti koristiti kao atletski i kulturni centar. Renovacija je omogućila kapacitet od 1500 sjedećih i 4500 stajaćih mjesta, čime se osigurava multifunkcionalnost prostora za razne događaje. Haus

17.08. (11:43)

Italija će Vespu proglasiti simbolom nacionalne kulturne baštine

17.08. (11:00)

Brze i kratke

  • Sva tri sindikata koja djeluju u Jadroliniji ukazuju na iste probleme u nacionalnom brodaru (Faktograf), rampa trajekta Lastovo teška deset tona koja je u nedjelju poslijepodne na Malom Lošinju usmrtila je tri pomorca. Marko Topić (38) kormilar iz Solina, Denis Šarić (54) kormilar iz Zadra te Boško Kostović (56) vođa stroja iz Vinišća (Dalmacija danas)
  • Gužve od jutra: U Lučkom i pred Breganom kilometarske kolone (N1)
  • Majmunske boginje stigle u Europu: Nizak rizik za pojavu bolesti u Hrvatskoj (tportal)
  • Škaričić o slučaju Von Der Leyen i cjepiva protiv Covida: Opći sud EU-a je u značajnom dijelu Komisiji dao za pravo da komercijalne interese proizvođača cjepiva stavi ispred prava na informacije i dokumente EU Parlamenta i Vijeća. Sud ne smatra da je tajnost određenih odredbi prepreka informiranom odlučivanju o cijepljenju (Novosti)
  • Rasprava na Forumu: Zašto je nužno loše tijekom prvih nekoliko poruka dobiti dikpik? (fotografiju spolnog organa, op. a.) Kaj nije bolje odmah vidjeti sa čime alfa muško koje vas je privuklo raspolaže? Jedan od odgovora: IQ i veličina im je vjerojatno ista brojka , a ti gledaj ako te to ne smeta
17.08. (10:00)

Zimsko ljetovanje

Zbog toplinskih valova, turisti neće na Mediteran: ‘Ne da mi se biti pod klimom’

Istraživanja Europske unije pokazala su da hladnija podneblja postaju sve popularnije destinacije za odmor u Europi, pogotovo među turistima iz germanskih zemalja kojima su temperature na jugu postale jedva podnošljive i vrlo nezgodne. Za europske zemlje koje su blagoslovljenje ledom, snijegom i niskim temperaturama ovo je izvanredna vijest jer polako postaju destinacije kojima se pribjegava i u ljetnim mjesecima, a ne samo zimi. Skandinavske zemlje već su započele s turističkim oglašavanjem usmjerenim na ono čega imaju najviše – ledenjaka i snijega, a ove bi se zemlje u budućnosti mogle dobro okoristiti klimatskim promjenama koje su promijenile želje posjetitelja koji su nekada ljeti hitali na Sredozemlje. tportal