04/08/2024 - Monitor.hr
04.08. (23:00)

Uhljeb state of mind

Prime Time 421 – Nakaze

Tata se guši… u janjetini, dok mu žena i kćer divljaju pred kamerama, privukavši pozornost na sve osim na ono što su htjele. Prosvjedi u Hvaru zbog sukoba ugostitelja, dok se bilježi pad gostiju zbog visokih cijena. Dragan Primorac vraća se u politiku iz ljubavi prema domovini, kao nestranački HDZ-ovac. Tko iz sjene vuče konce, još je jedno od pitanja kojim se bave News Barovci u novoj epizodi.

05.08. (00:00)

Nisu samo pčele dobre

Bez kukaca i mi bismo pomrli od gladi, čak su i komarci korisni

Ako 100 medonosnih pčela plus 50 divljih pčela opraši cvjetove, one su mnogo učinkovitije nego ako taj posao obavi samo 150 medonosnih pčela. Jedan sažetak 39 istraživanja diljem svijeta je došao i još zanimljivijeg rezultata: između 25 i 50 postotaka „posjete“ cvjetovima ne obavljaju pčele, nego drugi kukci, od muha pa do moljaca i leptira. Ose pomažu u borbi protiv štetočina, ima naznaka da će nam pomoći u borbi protiv karcinoma. One se hrane i manjim kukcima, uključujući i gusjenice i druge nametnike tako da su i čovjeku ose zapravo izuzetno korisne. Komarci marljivo pohađaju cvjetove, dok su oni sami pak hrana i za ptice i ribe. Ne samo to: bez komaraca ne bi bilo – čokolade! Naime biljka kakaovca ima izuzetno malene cvjetove i njih oprašuju prije svega veoma sitni komarci… DW

04.08. (23:00)

Brze i kratke

  • Kaotični neredi u Engleskoj, desničarska rulja danas je upala u hotel Holiday Inn gdje se nalaze azilanti, novi premijer Starmer poslao poruku: “Požalit ćete”, policija gubi kontrolu, spominje se mogućnost vojne intervencije (Index)
  • Skandal prije izbora: Suprug Kamale Harris priznao prevaru, ali koju je počinio u prvom braku (N1), u predsjedničkoj kampanji se traga za prljavim rubljem koje se koristi protiv kandidata, Obama je svojevremeno rekao da je bolje što prije sam otkriti detalje o sebi jer će ionako isplivati (N1)
  • Sinjska alka – tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno, danas održano 309. izdanje (HRT), Interventni policajac Jure Domazet je pobjednik Alke (Index)
  • Turska bilježi izvanredan turistički rast. Rusi, Nijemci i Britanci hrle u najpopularnija ljetovališta (Poslovni)
  • Nintendo zabilježio pad prihoda od 54 posto, operativna dobit pala za 71 posto (Lider)
  • OI: Filip Pravdica borit će se za olimpijsko zlato u skoku u dalj. Osigurao je finale (Index), zlatna judašica Barbara Matić se rasplakala po slijetanju u Split (Index), divljevodaš Matija Marinić završio svoj nastup na Olimpijskim igrama, nije se uspio plasirati u četvrtfinale (Index), Đoković pobijedio Alcaraza i osvojio svoje prvo olimpijsko zlato (Index)
  • Ludilo u Splitu. Poljud rasprodan, na otvorenje prvenstva protiv Slaven Belupa stiglo 30 tisuća gledatelja (Index)
04.08. (22:00)

Ovi kao da su izašli iz nekog stripa

Marvel ipak nije dosadio, Deadpool i Wolverine obara rekorde gledanosti

Film Deadpool & Wolverine trenutno hara svjetskim box officeom. Postao je prva filmska franšiza u povijesti koja je ostvarila više od 30 milijardi dolara na globalnim blagajnama. A može se pohvaliti i kako je već na dan premijere ostvario rekordan uspjeh u Sjevernoj Americi. Tada je ostvarena zarada od 96 milijuna dolara – najveća ikada za izdanje s ocjenom R (restricted). Također, time je postao šesti najveći film svih vremena. Na IMDB-u trenutno ima visoku ocjenu od 8,2, a na Rotten Tomatoes 79% pozitivnih ocjena. Tu su prokušani asevi Ryan Reynolds i Hugh Jackman, sposobnost šale na vlastiti račun, crni humor te niz referenci iz popularne kulture, kao i one vezane uz privatne živote glumaca. Journal… naveliko se komentira i na Forumu

04.08. (21:00)

Jedna država, a dva mora

Karinsko more moglo bi i službeno postati najmanje na svijetu

Proteklih mjeseci intenzivno se radi na pripremi za kandidaturu za Guinnessovu knjigu rekorda. Kako bi se okitili tom titulom, u svijet je iz Karinskog mora poslana i milenijska poruka. Ukuca li se na internetsku tražilicu pojam “najmanje more na svijetu”, pojavit će se Mramorno more. Njegova površina je 11 i pol tisuća kilometara kvadratnih. a Karinskog 6. Ovih dana iz Karina kreće sva potrebna dokumentacija prema Guinnessu, pa bi Karinsko more i službeno vrlo brzo moglo ponijeti titulu najmanjeg. Najstarija kartografska potvrda da se ovaj dio Jadranskoga mora naziva Karinskim morem, potječe iz 1781. godine, na karti Dalmacije zadarskog mjernika i kartografa Josipa Ante Grandisa. HRT

04.08. (20:00)

Tresla se brda, a miš je i dalje miš

Miš na pretplatu ili novinarska patka?

Nedavno u jednom tech podcastu direktorica Logitecha spomenula je ideju “vječnog miša”. Bio bi to računalni miš nešto robusnije izrade, od metala i nešto teži, ali vrhunski dizajniran proizvod, dugotrajniji od klasičnih miševa. Kao takav, bio bi to predmet koji ljudi neće željeti baciti i zamijeniti drugim, “poput Rolexa”, kaže direktorica Logitecha. To znači i da bi softverska podrška za njega morala biti dugotrajnija, dok se hardver s vremenom ne bi nužno morao mijenjati. Na novinarovo pitanje bi li se taj miš financirao reklamama ili kroz neku vrstu pretplate, na što je direktorica izrekla “možda”. No, vijest je odjeknula i već su procurile priče kako se sprema miš na pretplatu. Malo prenapuhano, kažu na Bugu.

04.08. (19:00)

E, da su to naše bake znale

DIY tablete za pranje posuđa: Kako ih napraviti u nekoliko jednostavnih koraka?

Komercijalne tablete sadrže fosfate, klor i sintetičke mirise koji mogu iritirati kožu i dišne puteve. Fosfati su posebno problematični jer, kada dospiju u vodene tokove, potiču prekomjerni rast algi, što može narušiti ekosustave jezera i rijeka. Srećom, izrada vlastitih tableta za pranje posuđa je jednostavna i ekonomična; Korištenjem prirodnih sastojaka, možemo izbjeći štetne kemikalije i smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Treba vam soda bikarbona, limunska kiselina, sol, eterično ulje i voda u raspršivaču. Važno je napraviti smjesu teksture nalik mokrom pijesku koja se zatim stavi u kalupe za led i ostavi da se osuše. Rezultat – tablete koje možete staviti u pretinac perilice za pranje suđa. Cijeli recept donosi Green.

04.08. (18:00)

Ako si ti znanstvenik, onda mi objasni ovo

Porobija: 70% znanstvenika ne smatra se vjernicima. Razlog je jednostavan

Čovjek zapravo može biti i ateist, a meditirati, baviti se jogom, postiti i pridržavati se nekih mudrih izreka kakvih svakako imate po raznim religijama. Isusove ideje pomirenja i socijalne pravde meni uopće nisu strane – jesam li onda i ja vjernik, Lastane? Unutar kultura u kojima je skepticizam nepoželjna pojava, ova je taktika preživljavanja najlakša. Postoje oni znanstvenici koji će reći kako se znanost bavi prirodom, a vjera natprirodnim. Ta je teza vrlo plitka jer, koliko je meni poznato, u svakoj religiji je ono natprirodno na ovaj ili onaj način ušlo i u prirodu.

Još jedna taktika preživljavanja vjere u mozgu znanstvenika jest da se u svemu onome što još nije objašnjeno nađe neko mjesto za Boga. S obzirom na to da još nitko nije do kraja objasnio razvoj života iz neživog, hajdemo onda pretpostaviti da je Bog uzrok života. Da ne spominjem sada i kvantne fenomene, tamnu tvar i energiju – sve nejasno i nepoznato možda je mjesto u kojemu se daleko od očiju nevjernika skriva neko svemoćno božanstvo. Željko Porobija za Index.

04.08. (17:00)

Brze i kratke

  • Hrvatska mjesta u kojima je demografski krah najgori: Unešić, Žumberak, Trpanj, Majur, Grožnjan… ima i pozitivnih primjera: Imotski, Solin, Metković, Sinj… (Index)
  • Koliko dugo droge i alkohol ostaju u organizmu? Alkohol se u krvi zadržava do šest sati, u dahu od 12 do 24 sata, u mokraći od 12 do 24 sata. Droga u slini traje od 12 do 24 sata, a u kosi oko 90 dana (Revija HAK)
  • Donna Vekić je na proljeće htjela odustati od tenisa. Dala mu je još jednu šansu i – pogodila (Index)
  • Danas je nedjelja, a sutra državni blagdan. N1 donosi popis otvorenih trgovina
  • U Istri već naveliko beru rajčice za Podravkinu tvornicu u Varaždinu, kažu da je prinos podbacio (Forbes)
04.08. (16:00)

Specijalizirali smo se za ljetni asortiman

Lokalpatriotski ‘must have‘: 10 stvari bez kojih ljeto nije ljeto

Za vrijeme ljetnih mjeseci proračuni se mijenjaju i rastu potrebe za specifičnim proizvodima. Baš kao što je kuhano vino idealan napitak za hladne zimske noći, neki drugi proizvodi jednako su tako traženi za vrijeme turističke sezone. Lider donosi popis takvih (domaćih!) proizvoda koji ljeto znače:

  • Zaštita kože od sunca: Olivalove kreme
  • Šeširi Kobali
  • Sunčane naočale Ghetaldusa
  • Galebovo donje rublje
  • Barke Arbe Nautika
  • Sportska odjeća Alpasa
  • Cedevita
  • Japanke i natikače Borovo
  • Sladoledi Croccantino
  • Suncobrani Vis Prometexa
04.08. (15:02)

Neobične nagrade za Olimpijce: oslobađanje služenja vojnog roka, krave, dijamanti, stanovi…

04.08. (15:00)

Čije god da je, slasno je

Ćevapi su originalno iz Leskovca, a burek je na ovim prostorima prvi put serviran u – Skopju

Ćevap je svoju popularnost dosegnuo ranih sedamdesetih, a u BiH ga do 1900. nije bilo, iako se ta zemlja smatra ‘njegovom domovinom’. Mnogi izvori navode da su ćevapi zapravo preteča osmanskih ćufti, a kasnije kebaba, koje su prodavale na ulicama još u 15. stoljeću. Utvrđeno je da je burek predstavljen na stolu osmanskog sultana u 15. stoljeću, dok je na prostoru bivše Jugoslavije prvi put spomenut u Skoplju 1452. godine, a potom 1489. u Sarajevu i Novom Pazaru. O tome je li postojala jugoslavenska kuhinja, kako je nastala, čiji je ajvar i drugi pripravci, odgovore možete pronaći u, za hrvatske prilike, neobičnoj knjizi. Riječ je o historiografskom zborniku ‘Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom: Hrana u socijalističkoj Jugoslaviji’, u kojem je skupljeno 14 znanstvenih tekstova o hrani u socijalističkoj Jugoslaviji. tportal

04.08. (14:00)

Dobrodošli u novo normalno, snađite se kako znate

Klimatolog Grisogono: Dolaze nam paklena ljeta, društvo se treba reorganizirati

Branko Grisogono, klimatolog i profesor na zagrebačkom PMF-u, govorio je za HRT o sve češćim nestabilnim vremenskim prilikama i klimatskim promjenama. Istaknuo je kako idućih nekoliko desetljeća trebamo zaboraviti ljeta koja smo nekada imali. “Mi se moramo prilagođavati i pokušavati se bolje pripremiti da umanjimo takve efekte. To je neminovno. Svi detalji nisu bili prognozirani u klimatskim simulacijama, što je razumljivo. To su samo numerički modeli. A priroda je mnogo kompleksnija od bilo kojeg modela”. Primijetio je kako se sve više troši energije na hlađenje ljeti nego za grijanje zimi, sa zaključkom kako se ne možemo boriti protiv klimatskih promjena na stari način. Poslovni

04.08. (13:00)

Svaki dobar pripovjedač je moćan

Yuval Noah Harrari: Zašto svijet nije pravedan

Jedini način da se održe red i poredak – u domaćinstvu i u kraljevstvu – je taj da se veliki broj ljudi pridržava pravila svojom voljom, bez nagrada ili kazni. Ali zašto bi se ljudi podredili pravilima? Zato što u njih vjeruju. U tome je tajna svakog uspješnog poretka: ljudi poštuju pravila zato što u njih vjeruju. Ali što ljude navodi da vjeruju u pravila? Odgovor glasi: priče! Prije više desetina tisuća godina ljudi su uveliko koristili priče kako bi više grupa objedinili u pleme i u njemu uspostavili pravila. To je ono što je ljudima dalo veliku moć učinivši ih dominantnim u odnosu na sve ostale životinjske vrste. Iza svakog velikog kraljevstva stoji neka velika priča koja opravdava sva pravila tog kraljevstva. Čim povjeruju u priču, ljudi bi povjerovali i u pravila, pa bi ih se pridržavali čak i ako su ih ona činila jadnim i bijednim, čak i ako nije bilo vojnika koji bi ih nadzirali i kažnjavali. Peščanik donosi ulomak iz knjige Yuvala Noaha Hararija.

04.08. (12:00)

A da im netko kaže kako postoji lijek protiv debljine, uzeli bi ga bez problema

I za alkoholizam postoji tableta, ali je nitko ne uzima

Poremećaj ovisnosti o alkoholu svakodnevno u SAD-u uzme 500 života bilo da je povezan s automobilskim nesrećama, otkazivanjem organa bilo da je riječ o akutnom trovanju alkoholom. Na domaćem terenu, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2022. godine, Hrvatska je imala oko 250 tisuća ovisnika o alkoholu te je bila među prvih pet zemalja Europske unije po konzumaciji alkoholnih pića, što nikako nije dobar statistički pokazatelj. Iako je apstinencija najbolji lijek, jasno je da to nije uvijek tako jednostavno.

Još je 50-ih godina razvijen prvi lijek koji odbija ljude od konzumiranja alkohola, no reakcije na njega su bile agresivne, pa čak i opasne. U međuvremenu je stvoren novi lijek koji blokira kemijsku aktivnost u centru za nagrađivanje u mozgu i koji pomaže da se ovisnici ostave čašice. Iako postoji već 30 godina, rijetko se propisuje, što zbog stigme od alkoholizma, što zbog nedovoljne upućenosti i stava da je alkoholizam više stvar snage volje nego medicinski problem. Lider

04.08. (11:00)

Brze i kratke

  • SAD pozvao svoje građane da što prije napuste Libanon, isto rade i ostale zemlje, očekuje se odmazda Irana zbog ubojstva šefa Hamasa (N1), Hezbolah ispalio 50 raketa na Izrael, aktivirao se Iron Dome (Index)
  • Prosvjedi u Venezueli zbog sumnji u izbornu prijevaru, tisuće uhićenih. Maduro prijeti: Ovog puta neće biti oprosta (Index)
  • Nekoliko je policijskih službenika ozlijeđeno u novom valu nasilja na ulicama britanskih gradova u subotu, četvrtog dana nemira zbog ubojstva triju djevojčica u sjeverozapadnoj Engleskoj početkom tjedna (HRT)
  • Milanović danima putuje vojnim helikopterom, sat leta vojnim helikopterom stoji između osam i devet tisuća eura, javlja RTL. Iz Ureda predsjednika kažu da o načinu prijevoza odlučuju pripadnici Ureda zaduženi za osiguranje i predsjednikovu sigurnost (Nacional)
  • Čemu služe crne točkice na vjetrobranskom staklu? Osim što prikrivaju ljepilo koje pričvršćuje vjetrobransko staklo na okvir, one također mogu spriječiti sunce da vas zaslijepi vas na cesti, a i staklo izgleda ljepše (N1)
  • Ekipa novinara provela dan s društvom koje skoro svakodnevno sjedi i pije ispred lokalnog dućana. Njihove priče su živopisne (ePodravina)
04.08. (10:00)

The eyes, Chico, they never lie!

Sjaj u oku otkriva ‘deepfake’ fotografije

“Refleksije u očnim jabučicama dosljedne su za pravu osobu, ali su s fizičke točke gledišta pogrešne za računalno generiranu osobu”, objašnjavaju stručnjaci za podatkovnu znanost i umjetnu inteligenciju sa Sveučilišta Hull. Oni su analizirali refleksije svjetla na očnim jabučicama ljudi na stvarnim slikama i slikama koje je generirala umjetna inteligencija. Zatim su upotrijebili metode kojima se astronomi koriste za kvantificiranje refleksija i provjerili dosljednost između refleksija lijeve i desne očne jabučice. Pokazalo se kako lažnim slikama često nedostaje dosljednost u odrazima između oba oka, dok prave slike općenito pokazuju iste odraze u oba oka. Bug

04.08. (09:00)

Od sunca se sakriti ne možeš

Ekstremne vrućine ubijaju više od 175.000 ljudi godišnje u Europi – upozorava WHO

Europska regija SZO-a najbrže se zagrijava od 6 regija SZO-a, s temperaturama koje rastu oko dvostruko brže od globalne prosječne stope. Diljem regije, u 53 države članice, ljudi plaćaju najveću cijenu. Sve 3 najtoplije godine zabilježene u regiji dogodile su se od 2020., a 10 najtoplijih godina bilo je od 2007. Ekstremne vrućine pogoršavaju kronična stanja, uključujući kardiovaskularne, respiratorne i cerebro-vaskularne bolesti, mentalno zdravlje i stanja povezana s dijabetesom. Posebno su problem za starije osobe, posebno one koje žive same. Također može dodatno opteretiti trudnice. Odgovorno