03/08/2024 - Monitor.hr
03.08. (23:00)

A neki bi radije prebacili program na požare

Jokić: Kakvih ima tu kod nas, ovi na Olimpijskim su još i normalni – Sretno, naši!

Po mnogo čemu Olimpijske igre u Parizu su posebne: 10.714 sportašica i sportaša koji dolaze iz 206 zemalja, 32 sporta, rasprodane ulaznice za gotovo sve događaje na kojima je prisutna super atmosfera, prvi put da se za isti broj zlatnih medalja bori jednak broj muškaraca i žena… Činjenica da višegodišnji trud, odricanje pa čak i sportske uspjehe zasjenjuju ciljane provokacije i ciljani politički odgovori na iste te kontroverze koje kao da su došle sa sata etike u srednjoj školi znak je vremena u kojem živimo.

Ulovljeni u klopku negativnosti i političkog sukobljavanja, manje smo skloni veseliti se pobjedama autsajdera, suosjećati sa suzama nakon sudačkih nepravdi, radovati se zagrljajima sportskih protivnika. Štoviše, nismo toliko skloni radovati se pobjedama naših sportašica i sportaša niti slaviti činjenicu da smo, premda malobrojni, kontinuirano među sportski uspješnijim svjetskim nacijama. Negativno postaje normalno, a ne bi trebalo biti. Boris Jokić za tportal.

04.08. (00:00)

Brze i kratke

  • Grad Zagreb od sutra preuzima pročistač otpadnih voda u Resniku, uz njega žele izgraditi novi centar za gospodarenje otpadom, što bi trebalo omogućiti zatvaranje odlagališta Jakuševec (HRT)
  • Na kraju lipnja ove godine ukupno su hrvatska kućanstva imala kredita u visini od 22,98 milijardi eura, što je za 2,26 milijardi ili čak 11 posto više nego u lipnju 2023. Rekordna je to zaduženost (Lider)
  • Ubojica iz Southporta prije nekoliko godina sudjelovao u TV reklami za Doctor Who – Children In Need, sada je uklonjena sa svih službenih kanala (Vijesti.ba)
  • Milanović: Neprihvatljivo je da umirovljenici budu najsiromašniji u društvu (N1)
  • OI: Vaterpolisti dobili Grčku 14:13 i osigurali plasman u četvrtfinale, protiv SAD-a će biti oslabljena za Biljaka koji je isključen (tportal)
  • Snima se biografski film o Britney Spears (HRT)
  • Ovako je izgledao požar s Biokova (Facebook)

03.08. (23:00)

Stare boljke dolaze na naplatu

Analiza: Vodeće proizvodne kompanije nisu na vrijeme prepoznale trendove na tržištu rada

Velike domaće proizvodne kompanije nisu prepoznale negativne trendove na hrvatskom tržištu rada niti su na njih adekvatno odgovorile. Drugim riječima, poslodavci su si sami krivi što radnike danas moraju tražiti svijećom. Politike, prakse i strategije upravljanja ljudskim potencijalima koje su tvrtke mogle iskoristiti kako bi odgovorile na problem nedostatka radnika na tržištu, ostale su potpuno neiskorištene. Privatni sektor, u prvom redu multinacionalne kompanije, još su donekle prepoznale da ljudima moraju početi upravljati na pametniji način. No, javni je sektor ostao nedotaknut tim spoznajama. Slab je interes za zapošljavanjem umirovljenika, o skraćenom radnom tjednu se ne razmišlja, kao i o podjeli poslova ili fleksibilnijem radnom vremenu. Pokraj starenja stanovništva, problem je i s mladima koje je sve teže zadržati. Poslovni

03.08. (22:00)

Srce od titana

U čovjeka usađeno prvo titanijsko srce pokretano maglev tehnologijom

Tvrtka BiVACOR izradila je metalni uređaj koji izgleda i funkcionira poput srca. Njihov Total Artificial Heart ili skraćeno TAH osmišljen je kao rješenje za pacijente koji pate od teškog biventrikularnog ili univentrikularnog zatajenja srca. Riječ je o stanjima u kojima se ne savjetuje korištenje takozvanih ventrikularnih pomoćnih uređaja ili VAD-ova koji preuzimaju dio rada srcai pomažu ventrikulima da pumpaju krv. Funkcija VAD-a razlikuje se od funkcije umjetnog srčanog stimulatora po tome što VAD pumpa krv dok pacemaker isporučuje električne impulse srčanom mišiću. Bug

03.08. (21:00)

Sad može i dvije kuglice sladoleda

Groupie: Andrej se zna okrenuti za novcem

Andrej je promatrao svu tu hrpu turista na rivi. Sinoć mu je jedan susjed objašnjavao koliko se zbog tih turista zagađuje more. Domaći stalno ribaju apartmane wc sanitarom da ih očiste za nove turiste. Onda taj wc sanitar i ostale kemikalije za čišćenje apartmana odlaze u more. Da, nema sumnje da turisti zagađuju ove lijepe dalmatinske otoke. Ali on tu ništa ne može poduzeti. Tko bi bez njih punio državni proračun? Dalmatinci se bogate od turizma, a on i njegovi ministri godinama imaju istu plaću. Toliko puno rade. Svakodnevno trpe napade i uvrede novinara, a plaća im je koliko ovdje u Dalmaciji neki obični iznajmljivač apartmana zaradi za tjedan. ‘’E, pa ne može to tako. To nije pošteno!’’ u sebi je gnjevno izustio Andrej. I sad su se svi digli na noge kad je napokon, nakon godina i godina otkidanja od usta, napokon odlučio udariti šakom o stol i podići ministrima i sebi plaću. Kakav nezahvalan narod, kakve sitne duše koje protiv njega i Vlade prolijevaju žuč i crnilo u komentarima pod člancima na internetu… Nacionalna groupie

03.08. (20:22)

Srebro zlatnog sjaja!

Donna Vekić poražena u finalu protiv Kineskinje Zheng. Osvojila je povijesno srebro

Naša tenisačica igrala je finale olimpijskog teniskog turnira za žene protiv Kineskinje Qinwen Zheng, inače sedme igračice svijeta. Vekić i Zheng dosad su igrale dvaput, a omjer je 1-1. Zheng je dobila prvi set 6:2. Nakon dobre borbe Vekić, Zheng je dobila i drugi set 6:3 i time riješila turnir. Naša tenisačica je osvojila srebrnu medalju. Prva Hrvatica s medaljom u tenisu. Prije nje, medalje su osvajali Goran Ivanišević, Goran Prpić, Mario Ančić, Ivan Ljubičić, Nikola Mektić, Mate Pavić, Marin Čilić i Ivan Dodig. HR Sport Meč se pratio i na Forumu.

03.08. (20:00)

Netko je imao drugačije planove

Litvan o slučaju motela Plitvice: Jedna državna tvrtka otjerala drugu u stečaj

Prvo je država kompleks zagrebačkog Motela Plitvice iz vlasništva Nacionalnog parka Plitvička jezera prebacila HAC-u, a onda je HAC u pandemiji blokirao račun tvrtke, pokrenuo rušenje prepoznatljivih objekata radi gradnje novog odmorišta i Motel je morao staviti ključ u bravu. Lockdown je zaustavio gotovo sav promet, pa je motel s 56 soba pretvoren tek u karantenu za tranzitne vozače kamiona, a poslije su posljednji gosti bili izbjeglice iz Ukrajine. Motel doduše nije pod zaštitom, ali se spominje u svim pregledima suvremene arhitekture. Tako će nestati i prepoznatljivi ‘most‘ preko autoceste, svojevrsna ‘vrata Hrvatske‘ za svakog turista, koji je bio jedinstven u Hrvatskoj do gradnje sličnog na odmorištu Vrata Jadrana u Rijeci. Goran Litvan za Lider. Na tekst je u međuvremenu reagirao i HAC: Nismo odgovorni za propast motela Plitvice, ovrha je bila posljednje mjera za naplatu potraživanja (Lider)

03.08. (19:00)

Uspio je pobjeći od Balroga

Tolkien je inspiraciju za ‘Silmarillion’ crpio iz svojih iskustava s fronte u Prvom svjetskom ratu

Tolkien je zametak ideje za ‘Silmarillion’ dobio na ratištu tijekom Prvoga svjetskog rata, a gledajući kako cijeli jedan naraštaj Engleza nestaje u blatu, odlučio je napisati skup legendi i posvetiti ih svojoj zemlji. Također je priznao da je ‘Gospodar prstenova’ ‘u osnovi vjersko i katoličko djelo’.

Tolkienov bataljun stigao je na Sommu početkom srpnja 1916. Bitka će se pokazati jednim od najkrvavijih sukoba u povijesti čovječanstva. Užas rovovskog ratovanja koji je tamo pretrpio, s blatom, kaosom i smrću, ostavio je neizbrisiv trag na njemu i snažno je utjecao na njegova kasnija djela. Ratni krajobrazi Francuske i Belgije mogu se vidjeti u njegovim opisima paklenog, opustošenog krajolika Mordora u ‘Gospodaru prstenova’. tportal

03.08. (17:00)

Pare pokraj kojih više ne moraš krasti

Dežulović: Za šaku eura

Nije predsjednik Vlade, shvaćate, antikoruptivnom mjerom našao prigodnim smatrati, nemam pojma, povećanje plaća svim državnim službenicima, desetinama tisuća neznanih učitelja, doktora, policajaca ili sudaca općinskih sudova, već antikoruptivnom mjerom smatra povećanje plaća saborskim zastupnicima, ministrima, predsjedniku Republike i sebi, u svemu za stotinu-dvije njemu i nama vrlo znanih ljudi, kremi HDZ-a i hrvatske politike. Plenković ih sve zna, hadezeovsku natpolovicu među njima ima u mobitelu, i kad on kaže kako je povećanje njihovih plaća “antikoruptivna mjera”, on – vjerujte mu – zna što govori.

Što je jedna stvar. Plenković je objasnio kako je jedina šansa da se među njima spriječi mito i korupcija – tanka, ali ipak šansa – ta da im se povećaju plaće za dvije ili dvije i pol hiljade eura, i tako prvi put javno priznao kako su svi oni u osnovi samo lopovi kratki za par hiljada eura. Tih par hiljada eura, međutim, to je druga stvar. Boris Dežulović za Novosti.

03.08. (16:00)

Brze i kratke

  • Vatrogasci na izmaku snaga, pitanje je što je s međunarodnom pomoći koje nema (Nacional)
  • Prvi kolovoški vikend je produljen jer se u ponedjeljak 5. kolovoza obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Trgovine i šoping centri zatvorit će svoja vrata u nedjelju i većina će ih ostati zatvorena i tijekom ponedjeljka. Iznimka su trgovine na obali (tportal)
  • Otpisane Tesle bit će spas za Ukrajinu. Kada Rusi bombardiraju električnu mrežu, energiju za hitne slučajeve osiguravat će stari električni automobili (Revija HAK)
  • Puhovski o predsjedničkim kandidatima: Svi rade za Zorana Milanovića osim Zokija; Selak Raspudić se vara ako misli da će biti fin prema dami (Nacional)
  • Intel, nekad vodeći igrač u industriji poluvodiča, najavio je značajno smanjenje radne snage. Kompanija financijski posustaje, dok konkurencija, Nvidia i AMD, raste (Bug)
  • Zagorski off-road s terencem koji ne poznaje prepreke, a ide i kroz vodu (N1)
03.08. (16:00)

Tko ima resurse, taj ima moć

Kina proizvodi čak 70 posto rijetkih metala za električne automobile, Japan želi ukinuti njihov monopol

Odgovor je na udaljenom pacifičkom otoku gdje je ogromno ležište manganskih nodula koje sadrži 610.000 tona kobalta, dovoljno da zadovolji japansku potražnju za tim metalom za više od 75 godina, i 740.000 tona nikla, dovoljno da zadovolji potražnju za više od 11 godina. Znanstvenici iz Zaklade Nippon i Sveučilišta u Tokiju otkrili su ogromno polje manganskih nodula bogatih rijetkim metalima poput kobalta i nikla, koji su ključni za izradu baterija za električne automobile i pametne telefone. Proizvodnjom i taljenjem ovih metala trenutno dominiraju Kina i afričke zemlje, a Japan gotovo u potpunosti ovisi o uvozu ovih resursa. U tom kontekstu, Sjedinjene Države surađuju s Kanadom, Australijom i Japanom kako bi mogle povećati svoju domaću proizvodnju ključnih minerala i rijetkih metala kako bi smanjile ovisnost o Kini. Revija HAK

03.08. (15:00)

Da možeš hodati po plaži bez da gaziš po ljudima

Novi Zakon o turizmu: Lokalne vlasti moći će ograničiti broj apartmana, lokala..

Pravilnici su ono što je formalno potrebno da bi lokalne sredine mogle upravljati turizmom na svojoj razini, pri čemu se posebno ističe mogućnost ograničavanja smještajnih kapaciteta, o čemu se već neko vrijeme govori. Preduvjet za to je ispunjavanje uvjeta iz pravilnika, a radi se suštinski o analizama koje imaju za cilj opravdati poteze u turizmu koje u određenoj destinaciji žele povući. Za ograničavanje broja apartmana uzimat će se neki parametri, poput omjera broja kreveta prema broju stanovnika i na broj stanova za stanovanje i slično. Tu je i Plan upravljanja destinacijom, a poseban fokus stavit će se na održivi turizam i njegov razvoj. Zasad je u tijeku rasprava na nacrt budućeg zakona, koji bi trebao biti izglasan u rujnu. Index

03.08. (14:00)

Hannibal ante portas

Bitka kod Kane: Najveći poraz Rimljana u povijesti, Hanibal izveo masakr vojske od čak 80 tisuća vojnika

Drugi punski rat, Hanibal je ušao duboko u Apenine i nanio rimskoj vojsci poraz za porazom. Drugi je kolovoza 216. godine pr. Kr. i Rimljanima je prekipjelo – poslali su vojsku od 80 tisuća vojnika u grad Cannae misleći kako će brojčano nadjačani zaustaviti Hanibala u njegovom pohodu. Bitka se odigrala između potoka i litice. Rimljani su htjeli vrlo jasan teren u kojem Hanibal neće moći izvesti neki trik. Međutim, Hanibal je imao plan – namamiti da prvi krenu kako bi ih mogao sa svojim elitnim postrojbama napasti s boka i zaokružiti rimsku vojsku sa svih strana. Rezultat – masakr dotad najveće vojske koju je Rim ikad poslao u jednu bitku. O prikazu bitke u videu stavite na 28:30. Index

03.08. (13:00)

Američki rođo nosi škare

Američka savezna država će pedofile moći kažnjavati kirurškom kastracijom

Novi zakon daje državnim sucima Louisiane ovlast kažnjavanja seksualnih prijestupnika koji su proglašeni krivima za određene seksualne zločine, uključujući silovanje, zlostavljanje i incest, protiv djece mlađe od 13 godina. Nadaju se da bi prijetnja kirurškom kastracijom mogla djelovati kao preventiva za one koji čine seksualne prijestupe nad djecom. Međutim, ovo nije sveobuhvatna kazna za sve seksualne prijestupnike, a o njoj odlučuje sud. U prijedlogu zakona stoji i da vještak medicinske struke mora utvrditi “da je okrivljenik odgovarajući kandidat za operaciju”. Ovo je prva savezna država koja uvodi ovakav zakon. Index

03.08. (12:05)

Sponzorirana vijest

Nadogradite svoj PC izuzetno povoljno na Keysfanu: Microsoft Office 2021 trajna licenca već od 17 €, Windows 11 već od 10 €!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Trajna licenca na Microsoft Officea već od 15 €

Trajna licenca na Windowse već od 6 €!

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

03.08. (11:00)

Brze i kratke

  • Hrvatska nabavlja najmoćnije oružje u svojoj povijesti: Prema informacijama Jutarnjeg lista, do kraja ove godine sa SAD-om mogao bi biti potpisan ugovor vrijedan oko 300 milijuna dolara za nabavu višecijevnog raketnog bacača M142 HIMARS (Index)
  • Oluja prošla Zagreb. U Zagorju padala tuča, u Međimurju nevrijeme rušilo stabla (Index)
  • OI: Donna Vekić danas igra za medalju, vaterpolisti igraju s Grčkom, Damir Martin ima svoju posljednju utrku, Sandra Elkasević, koja se prije natjecala pod prezimenom Perković, odradila je kvalifikacije u bacanju diska – prvim hicem osigurala finale(Index)
  • Helikopterska hitna služba u četiri mjeseca imala 380 intervencija (Klikaj)
  • Zagrebačka tvrtka Croatel već više od 30 godina drži vodeću poziciju u TV produkciji, specijaliziranoj za sportske i satelitske prijenose. Na njih se oslanjaju i najveći sportski događaji poput Olimpijskih igara. Naime tvrtka je sudjelovala na Olimpijskim igrama u Riju i Tokiju radeći prijenose za cijeli svijet, a ove godine dio su pariškog izdanja (tportal)
03.08. (10:00)

Svatko se usidruje gdje mu se hoće

Svake godine sve više brodova zatrpava Jadran bez planiranja nosivog kapaciteta mora, šteti ekosustavu

Hrvatska čarter flota među najvećima je u svijetu, a broj plovila koji boravi na Jadranu tijekom turističke sezone već sada značajno prelazi postojeće kapacitete vezova. Brodovi se slobodno mogu sidriti gotovo svugdje, neiskusni nautičari nepotrebno vuku sidra po dnu i uništavaju izuzetno vrijedne livade posidonije. “Lobiramo za postavljanje ekološki prihvatljivih sidrišta koja imaju minimalan utjecaj na krajobraz i morska staništa. Ona trebaju biti važan dio strategije razvoja nautičke infrastrukture zbog zaštite podmorja”, ističe Matea Špika iz udruge Sunce koja ovoga ljeta provodi kampanju edukacije o odgovornom sidrenju. H-alter

03.08. (09:00)

Tolerancija im nije jača strana...

Pola mladih u EU dobiva prijeteće poruke na internetu, najčešće zbog političkih i društvenih stavova, seksualne orijentacije, vjere…

U 2023. godini gotovo je 50 posto mladih u Europskoj uniji između 16 i 29 godina prijavilo da su primili prijeteće i ponižavajuće poruke upućene grupama ljudi ili njima kao pojedincima. Čak 35 posto mladih u EU dobiva prijeteće poruke zbog političkih i društvenih stavova. Drugi vodeći razlog za uznemiravanje je seksualna orijentacija i identitet. Ostale kategorije zbog kojih su mladi dobivali uznemiravajuće i prijeteće poruke su rasno i etičko podrijetlo, vjera, spol, invaliditet i druge karakterne osobine. tportal