25/07/2024 - Monitor.hr
25.07. (23:00)

Brze i kratke

  • U vodik se ulažu milijarde: Do 2045. godine Njemačka bi trebala postati klimatski neutralna – među ostalim i uz pomoć vodika. Uz vlastitu proizvodnju, vlada planira i uvoz iz inozemstva (DW)
  • Kreće velika akcija rušenja ilegalne gradnje u Splitu, među prioritetima će se naći i preko 40 objekata unutar granice Park-šume Marjan (tportal), gradonačelnik Puljak najavio četiri milijarde eura ulaganja u Split, predstavljeno čak 6 projekata (Nacional)
  • Puhovski o Bidenovoj ostavci: Trump sada neće lakše pobijediti, sve što su oni radili Bidenu oni mogu raditi Trumpu, ona je 20 godina mlađa od njega, crnkinja je, žena je. Sve gdje su republikanci slabi, a imali su puno jaču međurasnu podršku i to će sada vjerojatno izgubiti (Nacional)
  • Policija traži vozača koji je pretjecao u tunelu kod Ploča preko 2 pune crte, postoji i snimka (Index)
  • Tko će sanirati “crno brdo” ne zna se ni pet mjeseci od otvaranja ponuda. Procijenjena vrijednost poslova nadzora uklanjanja nelegalnog odlagališta kod Donjih Biljana, problema kojeg Hrvatska ne rješava cijelo desetljeće, iznosi 400 tisuća eura (Faktograf)
25.07. (22:00)

Nježno protiv krvopija

Kako se riješiti komaraca: sprejevima, odjećom, mrežicama na prozorima…

Komarci koji su evoluirali da se hrane ljudskom krvlju mogu osjetiti toplinu našeg tijela i ugljični dioksid koji izdišemo te odabrati željene domaćine na temelju mirisa tijela. Što se tiče repelenta za nanošenje na kožu, najbolji je proizvod u tipu DEET. Drugi uobičajeni repelenti, poput ulja limunskog eukaliptusa ili citronele, također mogu biti učinkoviti. Važna je i boja odjeće, dokazano je kako će komarci rjeđe ići na one koji nose svijetliju odjeću. Što se tiče kućanstva, pomažu mrežice na prozorima. Komarci se razmnožavaju na vlažnim područjima. Bilo koja vrsta stajaće vode može izazvati bum populacije komaraca, stoga biste trebali izbjegavati da voda dugo stoji u vašem dvorištu ili vrtu. Nat Geo

25.07. (21:00)

Poradili smo na formi, ali...

Radić o filmovima prikazanima u Puli: Ambicije i ograničenja

Uz dva uratka koji se solidno nose s oskudnim produkcijskim uvjetima, prvi dio Pulskog festivala donio je tanko ostvarenje Rajka Grlića te “Proslavu” Bruna Ankovića kao film kakvom, usprkos primjedbama, ozbiljna kinematografija treba težiti – umjetnički i produkcijski ambiciozan, solidno izveden, međunarodno relevantan. Umjetnička ambicioznost, ali u jako skučenim produkcijskim uvjetima, odlika je i “Šlagera”, već šestog dugometražnog filma Nevija Marasovića. Marasović ni ovaj put ne uspijeva polučiti cjelovito ostvarenje potpune kvalitativne kompaktnosti, no možda je riječ o njegovom najboljem filmu do sad, a svakako najnježnijem. Naposljetku, film koji je otvorio festival, “Svemu dođe kraj” veterana i klasika Rajka Grlića, malo je koga oduševio. Pun je dramaturških problema i tvrdog društveno-kritičkog angažmana, no srećom lakog je, fluidnog ritma pa se bezbolno gleda. Damir Radić za Novosti.

25.07. (20:00)

I Svemir će biti pun smeća

Uskoro se ni zvijezde neće vidjeti: Broj aktivnih satelita u Zemljinoj orbiti premašio je 10.000

Tvrtka Look Up Space nabrojila je prošlog mjeseca oko Zemlje 10.019 aktivnih satelita, od čega 6.646 pripada Starlinku. U prvoj fazi, kad se kompletira bit će 12.000 satelita Starlinka, s mogućnošću kasnijeg proširenja na 34.400. Većina satelita nalazi se u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO), koja čini 84 posto ukupnog broja. Sateliti se primarno koriste za komunikaciju, s 3.135 jedinica namijenjenih toj svrsi. Promatranje Zemlje slijedi s 1.052 satelita, dok je 383 posvećeno tehnološkom razvoju. Porast broja satelita doveo je do značajnog povećanja svemirskog otpada i rizika od sudara. Trenutno se prati gotovo 3.200 raketnih stupnjeva i 13.326 komada otpada, što predstavlja samo dio procijenjenih milijun komada veličine centimetar ili više. Bug

25.07. (19:00)

I taj porast ti pojede inflacija

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj na godišnjoj razini porasla za 17 posto

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto. Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 1.122 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 7,12 eura, što je u odnosu na travanj za četiri posto niže, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 16,9 posto više. Lider

25.07. (18:00)

Trebalo je samo malo struje

Otkriće kisika u morskim dubinama dovodi u pitanje porijeklo života na Zemlji

Novo otkriće u mračnim dubinama Tihog oceana dovodi u pitanje znanstveni konsenzus o tome kako se proizvodi kisik te je čak dovelo u pitanje kako je nastao život na Zemlji. Fotosintetski organizmi poput biljaka i algi koriste energiju sunčeve svjetlosti za stvaranje kisika na planetu, ali novi dokazi objavljeni u časopisu Nature Geoscience pokazuju kako se kisik proizvodi i u potpunom mraku, na morskom dnu, 4000 metara ispod površine oceana, tamo gdje svjetlost ne može prodrijeti. Do rezultata su došli istraživanjem učinaka dubokomorskog rudarenja kako bi pronašli alternativni izvor za pronalazak metala potrebnih za izradu baterija. Istraživači su otkrili da čvorovi nose vrlo visok električni naboj, što bi moglo dovesti do cijepanja morske vode na vodik i kisik u procesu elektrolize morske vode. Za nju je potreban samo napon od 1,5 V, kao kod tipične AA baterije. Bug

25.07. (17:19)

Gobac o bendu: Mi smo tak dugo zajedno da smo vjerojatno k’o neki čudni brak bez seksa

25.07. (17:00)

Brze i kratke

  • Podižu se plaće premijeru, dužnosnicima vlade i saborskim zastupnicima: Plenković će tako umjesto dosadašnjih 3263 eura neto, za svoj rad primati 5535 eura (Poslovni), Milanović će imati 6074 eura neto (stara plaća 3600 eura neto), Jandroković 5314 eura neto (stara plaća 3113 eura neto)…, saborskim zastupnicima između 3 i pol i 4 tisuće eura (Index)
  • Žene u starosnu mirovinu ove godine mogu već kada napune 63 i pol godine, uz minimalnih 15 godina staža. Za prijevremenu mirovinu trenutno je potrebno imati najmanje 58 i pol godina života i 33 i pol godina staža, ta se granica svake godine podiže za tri mjeseca (Mirovina)
  • Gradi se prva faza nove autoceste kod Novog Vinodolskog: Probija se novi tunel, niče vijadukt (tportal)
  • Vodič kroz ljetna kina na Jadranu (Muzika)
  • U Karancu u Baranji održano natjecanje “Koko miss”; birala se najljepša kokica Hrvatske (HRT)
  • Nijemci će za samo 12,50 eura mjesečno moći neograničeno odlaziti u kino (N1)
  • Umro John Mayall, pionir engleskog bluesa i rocka (tportal)
25.07. (16:56)

Akcija za zaštitu jadranskog dragulja: Ako pronađete živu perisku, možete joj dati ime

25.07. (16:00)

Bili su samo neugodni...

Dokumentarac o kulturi otkazivanja na primjeru poznatog komičara ukazuje kako ‘canceliranje’ baš i ne funkcionira

Dokumentarac New York Timesa “Sorry / Not Sorry” još uvijek ne možete pogledati u Hrvatskoj, barem ne legalno, ali zapadnije od nas zakotrljao je lavinu reakcija. Primjerice, poznati komičar Louis C.K. je bio optužen od više žena kako ih je seksualno zlostavljao i masturbirao pred njima bez njihovog pristanka, da bi se vrlo brzo vratio pred rasprodana gledališta i u nove filmske projekte. Tu valja zaobići Weinsteina i zvijezde Ludih sedamdesetih, glumca koji utjelovljuje Hydea (Masterson), jer su oni završili u zatvoru i dokazani su prijestupnici. S obzirom da imamo i neke domaće primjere (Matanić/Prohić) Boris Postnikov donosi sedam skica koje ukazuju kako “cancel kultura” uglavnom ne funkcionira, a tu su primjeri Mela Gibsona, pornoglumca Jamesa Deena, Jamesa Franca, Chrisa Browna, Alexandera Wanga…

25.07. (14:00)

Kao ekonomski stručnjak ipak neće morati vraćati diplomu

Šajatović: Prije: Troši, troši, troši! Sada: Štedi, štedi, štedi!

Računi za HDZ-ovu izbornu pobjedu sada stižu na naplatu. Ponajprije realnom sektoru nacionalne ekonomije. Poslovna zajednica, barem njezin partijski nezaštićeni dio, platit će igranje državnim proračunom dva puta. Prvo iznuđenim dizanjem plaća da joj radnici ne odu u državni sektor, a uskoro i smanjenim narudžbama državnih institucija. Treba priznati da tu posljedice nisu crno-bijele. Smanjit će se potražnja za dijelom građevinskih radova u infrastrukturi. Ali s obzirom na to da je građevinski sektor već preopterećen narudžbama, smanjivanje ga ne bi moralo baciti na koljena. A protivnici uvoza stranih radnika mogli bi doći na svoje, jer će splasnuti potražnja za Nepalcima. Miodrag Šajatović za Lider.

25.07. (13:00)

Svijet je lonac s vodom, mi smo žabe

U nedjelju je zabilježena najviša prosječna globalna temperatura na svijetu

Prosječna površinska temperatura u nedjelju je postigla 17.09 stupnjeva, što je nešto više od prošlog rekorda, zabilježenog u srpnju prošle godine – 17.08 stupnjeva. Tijekom proteklog tjedna toplinski valovi zahvatili su Sjedinjene Države, Europu i Rusiju, prenosi Reuters. Copernicus je toj novinskoj agenciji potvrdio da se čini da je prošlogodišnji rekord oboren. Podaci se prikupljaju od 1940. godine. Prošle godine Zemlja je imala četiri dana zaredom koji su obarali rekorde, od 3. do 6. srpnja. Klimatske promjene potaknute prvenstveno izgaranjem fosilnih goriva dovele su do ekstremnih vrućina na sjevernoj hemisferi, piše Reuters. Index

25.07. (12:00)

Nova lektira

New York Times: Ovo je 10 najboljih knjiga 21. stoljeća

Popis je nastao na temelju glasova 503 romanopisca, pjesnika i brojnih ljubitelja knjige. U izboru najboljih knjiga sudjelovao je, između ostalih, Stephen King. NY Times donosi popis od sto knjiga, Index:

  • Gilead – Marilynne Robinson, 2004.
  • Nikad me ne ostavljaj – Kazuo Ishiguro, 2005.
  • Austerlitz – W. G. Sebald, 2001.
  • Podzemna željeznica – Colson Whitehead, 2016.
  • 2666 – Roberto Bolaño, 2004.
  • Korekcije – Jonathan Franzen, 2001.
  • Poznati svijet – Edward P. Jones, 2003.
  • Vučja jazbina – Hilary Mantel, 2009.
  • The Warmth of Other Suns – Isabel Wilkerson, 2010.
  • Moja genijalna prijateljica – Elena Ferrante, 2011.
25.07. (11:00)

Brze i kratke

  • Biden se i službeno obratio javnosti: Predajem baklju novoj generaciji (tportal)
  • U prvih šest mjeseci ove godine vozačima u Hrvatskoj izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova, u najvećem broju slučajeva zbog vožnje pod utjecajem alkohola (N1)
  • Tisuće prosvjednika protiv izraelskog rata u Gazi okupile su se blizu američkog Kapitola uoči obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua članovima Kongresa (Nacional)
  • Maloljetne sestre zbog sudske odluke već skoro 5 godina ne smiju iz Zagreba, došle iz susjedne zemlje da se zaštite od zlostavljača, sad su pod zabranom napuštanja glavnog grada jer ih je otac prijavio kao da su otete, majka je očajna, djevojčice ne mogu ni na more, a još je prijavljena i DORH-u (Index)
  • Olimpijske igre – krenuo nogomet: Maroko nakon prekida utakmice pobijedio Argentinu. Stadion evakuiran nakon što su u teren bačene čaše i drugi predmeti (Index)
  • Rijeka, Hajduk i Osijek današnjim utakmicama započinju svoj europski put. Viceprvak Rijeka igrat će u 2. pretkolu Europa lige, dok Hajduku i Osijeku, trećem i četvrtom u poretku klubova SuperSport HNL-a u prošloj sezoni, predstoje utakmice 2. pretkola Konferencijske lige. Prijenosi su osigurani (Index)
25.07. (10:00)

Čak i da hoćeš, ne možeš uspjeti

Perković: U Hrvatskoj se pere novac, zbog toga ju je američka banka stavila na crnu listu

Razlog seže još u 2023., kada je Hrvatska stavljena na “sivu listu” svjetske organizacije za borbu protiv pranja novca. To je dovelo do odluke Mercury, koja nije prava banka, da zbog prijašnjih problema s pranjem novca koji su imali njeni partneri stavi Hrvatsku na svoju “crnu listu”. To sad stvara probleme domaćim IT tvrtkama koje posluju s njima, primjerice Gajšakov CircuitMess. Mercury tehnički nije banka, nego fintech kompanija koja surađuje s drugim bankama iz SAD-a, u kojima otvara račune za svoje klijente. Hrvatska nije jedina država koju je Mercury nedavno stavio na listu zabranjenih. Isto je odlučio za Ukrajinu i Nigeriju. Ranije ove godine je Mercury bio pod istragom američke Federalne korporacija za osiguranje depozita zbog partnerske banke Choice. Hrvatska je otprije na sivoj listi Financial Action Task Force-a (FATF-a), što ukazuje kako ne radimo dovoljno na sprječavanju pranja novca. Index

25.07. (09:00)

Na povratku s mora provesti koji dan...

Turiste oduševljava Gorski kotar, iako im nedostaje sadržaja, posebno za mlade

Nakon što prođu jug Hrvatske, nemali broj stranih gostiju svrati do Gorskog Kotara. Tamo uz svjež zrak, mir, jezera i autohtone specijalitete sada mogu uživati i uz filmske poslastice. Prirodne ljepote, hladno jezero i ugodne temperature recept su za opuštajući odmor. Znaju to i turisti iz Njemačke. Bilo bi lijepo kad bi postojao noćni život, više kafića, restorana, a i kino, kaže za N1 jedna turistkinja iz Njemačke. No, broj noćenja je u padu, posebno glede domaćih gostiju. Procjenjuje se da je oko šezdeset milijuna eura potrebno uložiti u razvoj turističke infrastrukture i ponude, no gradovi i općine bez pomoći države su nemoćni. N1