21/07/2024 - Monitor.hr
21.07. (23:00)

Doživotni student

Groupie: Izrodni studiji

Svirčeva majka se skompala s Ivanom Kekin te joj se požalila kako u Zagrebu ima sina koji ju nikad ne zove da bi kod njega prespavala…

“Ovo vam je onaj moj…”, rekla joj je moja stara. “Sad je pak zamislio upisat Rodne studije i da ga ja financiram.”

Ivana je spustila cekere.

“Samo neka upiše Rodne studije. Tamo će ga moje kolegice naučit da uloga žene nije da se doživotno žrtvuje za svoje sinove.”

“Bravo Ivanice, moja slatka, odlično si to rekla!” stara joj je pomogla vadit povrće iz cekera.

Toliko sam bio užasnut da sam poput odbačenog janjeta zameketao:

Nazvat ću tatu, on će mi financirat studiranje!”

“Samo izvoli. Neka se i ta protuha malo žrtvuje za tebe”, hladno će stara.

A bio sam uvjeren da će me spriječit da zovem starog. Sad nije bilo natrag. Fakat sam ga morao nazvat. Kad se javio, odmah sam ga pitao hoće li me financirat ako upišem Rodne studije.

“Ma, idi u rodnicu materinu! Točno sam znao da ćeš ti bit jedan od prvih na tim studijima za izrode i neradnike! Možda vam tamo uvedu i predmet gađanja iz snajpera. Da pucate po Trampu kad postane predsjednik. Ali trampavi kakvi jeste ni slona s metar razdaljine nećete moći pogodit, kamoli Trampa, haha!”

Nisam mogao slušati njegov ogavan smijeh, prekinuo sam razgovor.

“I hoće te tatica financirat?” zajedljivo će stara.

Odmahnuo sam glavom. Bez riječi sam krenuo prema vratima. Stan Kekinovih napustio sam na rubu suza. Zbilja sam se više osjećao kao povrijeđena, izdana djevojka nego kao odrasli, samouvjereni muškarac na pragu četrdesetih. Nisu mi trebali Rodni studiji da to osvijestim… Nova zgoda Nacionalne groupie.

22.07. (00:00)

Nekad su se novine normalno kupovale

Prihvatite budućnost vijesti: Zašto su digitalne pretplate bitne?

Digitalna revolucija donijela je značajne promjene u načinu na koji se vijesti prikupljaju, distribuiraju i konzumiraju. Novine sa snažnom internetskom prisutnošću prilagodile su se ovim promjenama, nudeći svoj sadržaj putem digitalne pretplate uz brojne prednosti za čitatelja. Digitalne pretplate omogućuju vam da budete u toku s najnovijim vijestima u stvarnom vremenu. Bilo da se radi o udarnim vijestima, dubinskim analizama ili mišljenjima, svemu tome možete pristupiti uz samo nekoliko klikova ili dodira. Svoje omiljene portale i autore možete čitati bilo kada i bilo gdje. Kvalitetno novinarstvo okosnica je informiranog društva. Digitalne pretplate ključne su za podršku novinarima, potiče se kvaliteta istraživačkog novinarstva, dubinske analize i visokokvalitetnog sadržaja kojem možete vjerovati. Digitalnom pretplatom igrate ključnu ulogu u održavanju novinarstva koje vas čini informiranima i angažiranima, kažu na Lideru.

21.07. (23:00)

Brze i kratke

  • Povratak ruskih vojnika iz Ukrajine postao je jedno od najvećih političkih i društvenih pitanja za Putinov režim – bivši zarobljenici kojima je obećana sloboda ponovno pljačkaju, ubijaju i siluju. Postoji strah od formiranja kriminalnih miljea (tportal)
  • Sljedeće godine nema WRC-a u Hrvatskoj – Croatia Rally u idućoj sezoni iznimno neće biti u kalendaru svjetskog WRC prvenstva, a sve je zapelo oko lokalne administracije i pribavljanja potrebne dokumentacije (Autonet)
  • Shaquille O’Neal zabavljao tisuće partijanera na Forestlandu u Međimurju (HRT)
  • 20.7.1944.: dan kad je Hitler čudom ostao živ – von Stauffenberg i neuspjeli atentat na vođu nacističke Njemačke – zapravo je taj pokušaj puča prilično daleko od nekakvih težnji za demokracijom (DW)
  • Savjet Hrvatske narodne banke sa svoje je zadnje sjednice upozorio da potrošački nenamjenski gotovinski krediti rastu sve brže, a to nosi potencijalne rizike. Iznos gotovinskih kredita narastao je na 8 i pol milijardi eura. Nastavi li se taj rast, mogao bi doći do 20 posto. Upozorenje se u prvom redu odnosi na banke (tportal)
21.07. (22:30)

Ćao Donalde, odo ja u penziju

Joe Biden se povlači iz utrke za američkog predsjednika

Ova objava dolazi četiri mjeseca prije nego što Amerikanci izađu na birališta, što dramatično mijenja utrku za Bijelu kuću. Do nje je došlo nakon tjedana intenzivnog pritiska unutar demokratske stranke nakon slabog nastupa u debati protiv republikanca Donalda Trumpa krajem lipnja i nedavnog nastupa pred novinarima na kraju NATO summita. U pismu objavljenom na njegovom profilu na društvenim mrežama, rekao je kako mu je bila najveća čast u životu služiti kao predsjednik. Index

21.07. (22:00)

I zagrobni život je luksuz

Grobno mjesto u Hrvatskoj ne može se prodati, nego samo ustupiti

Grobna mjesta u pravilu se nalaze na zemljištima koja su u vlasništu jedinica lokalne smaouprave pa se ne smiju prodavati, nego samo ugovorom ovjerenim kod javnog bilježnika ustupiti drugoj osobi na korištenje. Fizičke osobe mogu samo biti korisnici grobnih mjesta te vlasnici tzv. nadgrobnog uređaja koji čine nadgrobna ploča i spomenik te ograda groba. Najskuplja grobna mjesta na Mirogoju od gradske tvrtke su oko 12 tisuća eura, a najjeftinija 1800. Dodjela grobnog mjesta prije nastale potrebe za ukopom košta 1.244 eura. Općenito najskuplje je u Dubrovniku, a prodaje se za 80 tisuća eura. U Osijeku su većinom jeftinija, između 1.000 i 3.000 eura, a u manjim mjestima koštaju tek do par stotina eura. N1

21.07. (21:00)

TV maširenija

Eksplozivan rast Netflixa: 8 milijuna novih pretplatnika i uspješna prilagodba tržištu

Kontinuirani uspjeh Netflixa temelji se na kombinaciji zanimljivog sadržaja, uspješnog poslovnog modela i sposobnosti prilagodbe tržišnim trendovima. Prije svega sadržaj: originalne produkcije tv serija, filmovi pa i sportski prijenosi uživo. Da bi potaknuo pretplatnike na plan s oglasima ( oko 7 dolara ovisno o regiji) Netflix je početkom ovog mjeseca počeo ukidati svoj najjeftiniji plan bez reklama (oko 10 dolara ovisno o regiji). Netflix je ostvario neto dobit od 2,1 milijardu dolara i prihod od 9,5 milijardi dolara, što predstavlja rast od 17 posto. Postao je jedna od najbrže rastućih platformi za oglašavanje i povećao broj korisnika koji gledaju reklame s 5 na 40 milijuna u samo godinu dana. Bug

21.07. (20:00)

Da im poželiš dobar tek

Žene su sklonije oboljevanju od iritabilnog sindroma crijeva

Skraćenice IBS, ne radi se zapravo o bolesti koliko o skupu povezanih simptoma, od konstipacije, proljeva, bolova u trbuhu, nadutosti i drugih promjena u trbuhu. Procjenjuje se da je oko 70 posto pogođenih ovim sindromom žene. Kad se tome dodaju oboljeli od Crohnove bolesti i celijakije, postotak raste na oko 80 posto. Više je teorija kako dolazi do ove bolesti, no neka istraživanja ukazuju kako bi najčešći uzrok mogao biti u hormonima. Pokazalo se kako estrogen i progesteron utječu na probavu, a pravilna medicinska briga za zdravlje probave može omekšati simptome povezane s disfunkcijom štitnjače. Nat Geo

21.07. (19:00)

Naši Monty Pythonovci

Popularna komičarska skupina GITAK dobila svoj dokumentarac

Gitak TV je svojim humorom obilježio generacije i postao sastavni dio pop kulturnog identiteta Splita, ali i cijele Hrvatske. Njihovi skečevi, koji su mnogima bili prvi susreti s YouTube-om, postali su nezaobilazni dio svakodnevice i utjecali na društvo na mnogo načina.
Redatelj Vanja Nikolić ističe kako je film nastao kroz dvije godine kontinuiranog rada. Kada mi je producent Maroje Sabljić ponudio da napravimo ovaj film, trebalo mi je otprilike petnaest sekundi da prihvatim. Za mene, čiju generaciju je Gitak TV itekako zakačio, raditi na projektu koji tematizira njihov rad bio je kao dobitak na jackpotu. Posebno me interesirao sociološki aspekt njihovog rada, s obzirom na to da ih smatram vjerojatno najutjecajnijim internet fenomenom u Hrvatskoj, rekao je Nikolić. Culturenet

21.07. (18:00)

Petsto riječi je fond kojim barataju čimpanze. Našoj djeci - previše

Jergović: Zašto hrvatski maturanti ne znaju hrvatski jezik?

Pitanje na koje su u svom eseju hrvatske maturantice i maturanti trebali odgovoriti donosilo se na roman “Zločin i kazna”, i doslovno glasi: “Zašto su likovi Sonje i Dunje u romanu primjer požrtvovnosti?

Da nam je u jednoj drugoj državi prije tačno četrdeset godina na maturi stiglo takvo pitanje, i oni najgori među nama, koji nisu u životu pročitali ni stranice Dostojevskog, vedro i entuzijastično bi bacili poduži efektni palamud, dovoljan barem za solidnu trojku. Šta se u međuvremenu promijenilo? Je li u pitanju to što nam mladež ništa ne čita, ili, možda, to oni prosvjeduju protiv toga što im se Dostojevski našao na maturi u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu? Ništa od toga, na žalost.

Zna li čimpanza što je požrtvovnost? Je li to jedna od njezinih petsto riječi? Ili što znači sacrifice, ako nam je majmun, možda, u tom jeziku formiran? Možda upravo tu nastaje problem u govornim kapacitetima našeg i, recimo, američkog čimpanze. Miljenko Jergović za svoj blog.

21.07. (17:00)

Brze i kratke

  • Mađarska se utrkuje s vremenom kako bi izbjegla nestanak struje i nestašicu goriva nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu ruske nafte koja prolazi kroz njezin teritorij (Nacional), Štern: Pretrpit će veliki financijski udarac (tportal)
  • Nakon izraelskog udara u Jemenu na ciljeve Hutista, raste zabrinutost zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Iran i Izrael razmijenili su upozorenja, dok UN poziva na suzdržanost (DW)
  • Raste nezadovoljstvo pretjeranim brojem turista u Europi – gradovi odgovaraju zabranama apartmana (Forbes)
  • Uzgajivači iz Virovitice bacili tone povrća: otkupljivači su im u jeku turističke sezone prestali otkupljivati paprike i krastavce, ističu da je uz nesređeno tržište za sve kriv uvoz iz trećih zemalja izvan Europske unije (tportal)
  • Nestabilna zračna masa koja je donijela kratkotrajno osvježenje premješta se prema istoku. Atmosfera je nestabilna te je poslijepodne moguć jak razvoj grmljavinskih pljuskova… Od četvrtka povratak visokih temperatura zraka, do kraja tjedna ponovo će porasti na visokih 36 do 38 stupnjeva (N1)
  • Što bi donijela pobjeda Donalda Trumpa na izborima u SAD-u: Europske marke automobila mogle bi biti jedan od gubitnika (Revija HAK)
21.07. (16:00)

Tek toliko da negdje ima oponenta

Jadranka Kosor: Plenkoviću Milanović politički savršeno odgovara kao predsjednik države

I ako dobije novi mandat, a vjerojatno hoće, i dalje će živjeti ta tvrda kohabitacija iz koje najviše dobiva Andrej Plenković jer su ovlasti predsjednika države relativno sužene. On ga može stalno držati na tihoj vatri kad se ne želi dogovarati ni oko čega pa ni oko veleposlanika. Zbog tog tvrdog odnosa pati država, institucije, ali to građani kao da više i ne propituju. Mislim da će predsjednik HDZ-a odabrati nekoga tko neće biti hametice potučen, ali neće imati realne šanse za pobjedu iako iz HDZ-a najavljuju pobjedu. No ništa nije gotovo dok nije gotovo, možda bude iznenađenja. Ne smijemo, kombinirajući i predviđajući, zaboraviti da su u dva zadnja izborna ciklusa za predsjednika države gubili favoriti. Bivša premijerka za Nacional.

21.07. (15:00)

Gaseri, odzvonilo vam je

Na bogatom tržištu poznate brendove pogađa novi problem. Razmetati se luksuzom postaje sramota

Bogati Kinezi postaju sve oprezniji u pokazivanju svog bogatstva dok se ekonomija suočava s preprekama, što stavlja tržište luksuzne robe pod pritisak. Pojavljuju se znakovi tzv. “luksuzne sramote” u Kini uslijed izazovnog makroekonomskog okruženja, slabog rasta BDP-a i niske potrošačke sigurnosti, što je negativno utjecalo na potrošnju srednje klase, prema izvješću konzultantske tvrtke Bain & Company iz lipnja. To ne znači da se luksuzna roba više ne kupuje, samo su potrošači oprezniji. Bogatiji kupci se boje da ih se ne vidi kao previše raskošne ili previše upadljive. Poslovni

21.07. (14:00)

Da si zasladiš gorak život

Gazirana pića puna su šećera i treba ih izbjegavati, ali…

Život je jedan i, kad nam treba ta vrsta zadovoljstva, zašto ponekad ne udovoljiti sebi? Ako je šećer najveće zlo u gaziranim pićima, logično bi bilo reći da je mineralna voda zdrava. Jer ona je, ustvari, obična voda uz dodatak ugljičnog dioksida, što proizvodi ugljičnu kiselinu sa slabo kiselim pH (3 do 4). Jedna litra mineralne vode s dodatkom magnezija sadrži čak 1040 miligrama ovog minerala koji se smatra najučinkovitijom pomoći kod stanja izazvanih stresom, prije svega kod umora, lošeg raspoloženja, glavobolje, problema sa želucem… Glas da pomaže kod probavljanja “teže hrane” nije dokazan, a osim šećera, tu su i brojne e-oznake, dodaci, sladila… zdravstveno su ispravni (čim su na tržištu), samo je u pitanju količina… Savjeti

21.07. (13:00)

Trener bez fućke

Trendovi: Mentalno zdravlje kao pogodnost za zaposlenike

Potrebe i prioriteti zaposlenika mijenjaju se kako se mijenja vrijeme u kojemu živimo, pa su tako pandemija koronavirusne bolesti, dolazak novih generacija na radna mjesta, poput generacije Z, te mnogi drugi jednako relevantni čimbenici utjecali na povećanje pozornosti koja se posvećuje mentalnom zdravlju. S povećavanjem potražnje za psihoterapeutima počela je rasti i potražnja za drugim oblicima brige o mentalnom zdravlju i stručnog savjetovanja. Jedan od njih poslovno je savjetovanje (business coaching). To nije oblik psihoterapije i nije reguliran zakonom, iako se sve više profesionalizira. Uloga je coacha da vam pomogne da istražite svoje potencijale, otkrijete podsvjesna uvjerenja koja vas ograničavaju, da vam ispravnu povratnu informaciju, koju možete uzeti u obzir, ali i ne morate. Coach je prošao obuku i treniran je ne davati savjete, kritike i pohvale, nego povratnu informaciju. Cilj je da osoba ili tim – napreduje. Lider

21.07. (12:57)

Šest televizora s preporukom do 1000 eura s domaćeg tržišta

21.07. (12:00)

Više para, ali i gužvi

Zimmer frei na steroidima: Kako apartmanizacija utječe na migracije u Hrvatskoj

Eksplozija kratkoročnog turističkog najma globalni je fenomen koji izaziva čitav niz poremećaja u urbanim sredinama prepoznatljivim turističkim destinacijama. Iznimka dakako nije ni Hrvatska, koja je svoju turističku priču gradila na zimmer frei natpisima uz priobalne ceste davno prije nego što je svijet otkrio Internet i digitalne platforme za ponudu smještaja. Osim što on smanjuje dostupnost stanova za dugoročno stanovanje, što rezultira rastućim troškom stanovanja za lokalne stanovnike, on pogoršava i kvalitetu života u destinacijama jer povećana prisutnost turista donosi buku, prometnu gužvu, probleme s parkiranjem i otpadom. Rezultati – iseljavanje domaćeg stanovništva, mijenjanje ekonomske strukture, gentrifikacija… Maruška Vizek vidi više lošeg nego dobrog u analizi za tportal.

21.07. (11:00)

Brze i kratke

  • Novi čudni detalji. Atentator na Trumpa je lokaciju prije skupa snimao dronom, otkriveno što je sve guglao… vjeruje se da motiv nije bio politički, već mu je meta bila “osoba visokog profila” (Index)
  • Turudić mora Sanaderu žurno naplatiti dug jer on i supruga Mirjana sabotiraju isplatu s austrijskih računa (Nacional)
  • Ivan Güttler, šef DHMZ-a: Uragani u Europi nisu mogući, mi imamo medikene do prve dvije razine snage uragana. Mogućnosti za tornado u Zagrebu nisu nula, ali su manji nego u središnjoj Europi (tportal)
  • Sve je više velikih donatora u dilemi hoće li nastaviti financirati kampanju Joea Bidena, a raste i broj demokrata koji ga pozivaju da odustane od izborne utrke. Mediji javljaju da je aktualni predsjednik sve bliže odluci o odlasku u mirovinu, no pitanje je tko će ga zamijeniti (N1)
  • Želite u nedjeljni šoping? U Zagrebu rade dva trgovačka centra… (tportal)
  • Službeno: Ivan Rakitić novi je igrač Hajduka (Nacional)
21.07. (10:53)

Nick Cave mrzi pisati pjesme, proces naziva “j*benom noćnom morom”

21.07. (10:00)

Prekrasna smo vrsta

Mediteran kakav nikad nije bio; u moru je više plastike nego ribe

Kako stoji u izvješću Svjetskog fonda za prirodu (WWF) objavljenom u srpnju više od 87 posto Sredozemnog mora zagađeno je mikroplastikom, otrovnim metalima i industrijskim kemikalijama. Globalno onečišćena voda uzrokuje 1,4 milijuna preuranjenih smrti, a onečišćeno Sredozemlje predstavlja problem za 150 milijuna ljudi koji žive na obali te 270 milijuna turista koji ga svake godine posjete, piše CNN. Sredozemno more zapljuskuje 46.000 kilometara obale u 22 zemlje koje imaju različite ekološke standarde i prakse. Primjerice iz Egipta u Sredozemnom moru završi 0,25 milijuna tona plastike, slijedi ga Turska s 0,11 milijuna tona, a na trećem je mjestu Italija koja more zagađuje s 0,04 milijuna tona plastike. tportal