19/07/2024 - Monitor.hr
19.07. (23:00)

Dobro začinjena juha

Lasić o Podravkinom preuzimanju agrobiznisa Fortenove: Dubiozan nije politički intervencionizam, nego njegov smisao koji se kod nas iscrpljuje u interesu klike

Zašto su Mađari odustali od kupnje agrobiznisa, dok im se tobože za nadrealno malenu razliku otvarala mogućnost preuzimanja okosnice hrvatskog agrara, svejedno se ne zna. Bez ikakve sumnje, aranžman je kontrolirala Vlada RH u suradnji s Vujnovcem koji, glupo je i u to sumnjati, nije ostao zakinut. Ne da nije pitanje je li dobio manje, nego je odavno znano i što je sve prethodno dobio više, makar za dio njegova posjeda i poslovanja. A nije mu posve slobodnotržišno u šake pala ni Fortenova, ni ranije Petrokemija, pa ni onaj plin iz Hrvatske elektroprivrede. Ostaje vidjeti što će biti s Podravkom, koja već dugo ukazuje na blistave poslovne kapacitete i ostvarenja (iako su s druge strane radnici, koji u velikom postotku rade za minimalac, dok se čelnim ljudima isplaćuju izdašni bonusi).

Štoviše, baš se Podravka nameće za modelsku idealnu špicu upravljanja nacionalnim agrarom, uzmemo li u obzir strukturu njezina vlasništva. Država je suvlasnik s kontrolnim paketom, uz bankovne obavezne mirovinske fondove koji u dobroj vjeri navodno zastupaju sve nas.U stvarnosti, niti fondovi štite interes radnika-osiguranika, niti o hrvatskom agraru itko političko-ekonomski efikasno brine. Da jednom i preskočimo fondove drugog stupa mirovinskog sustava; poljoprivreda nam uporno stagnira u svakom pogledu već preko četvrt stoljeća.  Novosti

20.07. (00:00)

Da ne ostaneš i bez para i odmora

Prevaranti vrebaju na svakom koraku: Evo na što paziti kod rezerviranja smještaja na moru

Starije osobe su često meta prevara, a to pokazuju i statistički podaci. Tako je tijekom 2023. godine zabilježeno ukupno 635 oštećenih osoba starijih od 60 godina, dok je godinu dana ranije prevarenih u ovoj dobi bilo 679. Prevaranti su vrlo snalažljivi, a trenutno je vrijeme iznajmljivanja apartmana na moru pa su Mirovina.hr od Ministarstva unutarnjih poslova saznali na što sve točno treba paziti kako ne bi došlo do prevare. Pripazite putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalazite smještaj i provjerite ima li za određeni smještaj recenzija korisnika. Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava. Dodaju i kako je važno reagirati na vrijeme – čim skužite da ste prevareni, odmah zvati policiju. Poslovni

19.07. (23:00)

Brze i kratke

  • GONG: HDZ koristi Ukrajinu da bi blatio oporbu? “Ruski agenti, Putinovi mališani, antieuropski stric…” (N1)
  • Hrvatska liječnička komora želi ukinuti kazneno djelo nesavjesnog liječenja (Nacional)
  • Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto (HRT)
  • Praksa netransparentnosti u porastu: deset posto obveznika nije ispunilo imovinsku karticu (Faktograf)
  • Danas je godišnjica zagrebačke megaoluje, pogledajte kako je to izgledalo (tportal)
  • Srbija dobiva najveći rudnik litija u Europi, u planu je proizvodnja baterija za 1,1 milijun električnih vozila (Lider)
  • Građani Ukrajine žele pregovore s Rusijom (njih 44 posto), ali u isto vrijeme žele osloboditi svoj teritorij – i ne vide problem s odbijanjem vojne službe. Paradoksalni stavovi izraz su frustracije, smatraju stručnjaci (DW)
  • Rezime Pule 2024.: Festival je živnuo, a hrvatski film konačno više nije zatucan, kaže Zrinka Pavlić (tportal)
  • Dok se vlasti u Njemačkoj kunu u dizalice topline, građani se vraćaju pećima na lož-ulje (tportal)
19.07. (22:00)

Ili se maknuti iz rasprave da si sačuvaš živce

Dunning-Krugerov efekt: Neznalice su možda najglasnije i samouvjerene, no postoji način kako ih natjerati da se preispitaju

Sveznalice ili, bolje reći, neznalice s minimalnim kompetencijama, a maksimalnom uvjerenošću u vlastito znanje, objašnjavaju svekolikom puku tajne svijeta i biznisa, znaju točno kako riješiti goruće probleme od pandemije i vojnih strategija pa do nogometnih utakmica i političkih izbora. Taj psihološki fenomen, nazvan Dunning-Krugerov efekt, jedan je od oblika kognitivne pristranosti. Kako ne postati žrtvom? Preispitajte svoje stavove, tražite od drugih feedback, izađite iz svog informacijskog mjehurića i istražite drugačije perspektive. Ako se suočavate s neznalicom, postavljajte im logična pitanja, tražite da objasne detalje. Pritom budite ljubazni te recite kako je ponekad dobro ponovno provjeriti vlastita znanja i kompetencije. Lider

19.07. (21:00)

Kad nas već Clint Eastwood ne može spasiti...

ESA planira presresti potencijalno opasni asteroid Apophis 2029. godine

Europska svemirska agencija započela je s prvom fazom pripreme svoje buduće misije testiranja planetarne obrane. Planiraju presresti asteroid Apophis, koji prijeti Zemlji 2029. godine. Asteroid 99942 Apophis na putanji je na kojoj bi se u narednih pola stoljeća dva puta trebao naći u blizini Zemlje. Kao takav, klasificiran je kao potencijalno opasan, a sljedeći njegov prolazak pored nas dogodit će se 2029. godine. Mogućnost sudara tada je isključena, no već sljedeći prolazak, 2068. godine, mogao bi biti značajno opasniji. Apophis ima prosječni promjer od oko 375 metara, a njegov udar u Zemlju ne bi bio zanemariv.

ESA kani iskoristiti priliku, kad će ogromni asteroid biti u našoj blizini, pa će mu ususret poslati svemirsku sondu. Ona će ga presresti prije negoli on dođe u najbližu točku Zemlji, pratit će ga na tom putu, a sve s ciljem detaljnog proučavanja njegove putanje i promjena u kretanju pod utjecajem Zemljine gravitacije. Bug

19.07. (20:00)

A da pritom ne glumiš šefa

Kako navesti poslodavca da sluša vaše ideje

Prvi je korak dobro pripremiti domaću zadaću i izgraditi priču oko vaše ideje. To za vas nije ništa novo jer ste to već radili kad ste prezentirali prethodne ideje. Zatim identificirajte ključne dionike i utjecajne osobe. To su svakako vaši nadređeni koje ne želite zaobići kako vam ne bi minirali ideju, ali sigurno postoje i druge osobe koje bi mogle pozitivno reagirati na nju i pružiti vam podršku. Kada budete službeno predstavljali, uobličite svoju ideju u smislu organizacijskih ciljeva i prioriteta. Nemojte samo prodati što, prodajte ZAŠTO je važno. Koristite jasan, samouvjeren jezik, ali ostavite prostora i za uključivanje povratnih informacija. Ako vas i dalje neće slušati, imate alternativne opcije koje će ih natjerati da barem razmotre. Savjeti

19.07. (19:00)

A da se prebace svi na Linux?

Globalni prekid rada računala koji je u petak zahvatio zračne luke, banke i druga tvrtke diljem svijeta proizašao je iz ažuriranja softvera

  • Problem je nastao nakon posljednjeg updatea antivirusnog programa Crowdstrikea, koji je izazvao fenomen koji je u IT svijetu poznat kao “plavi ekran smrti” na Windows računalima. Značajni problemi zabilježeni su u zračnoj luci u Australiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Vrijednost tvrtke na bruzi pala je za 12.5 milijardi dolara (Index)
  • CrowdStrike je tvrtka za kibernetičku sigurnost koja štiti klijente od svih hakerskih napada pomoću svojeg ‘sigurnosnog oblaka’ (tportal)
  • Tvrtka je rekla da prekid nije uzrokovan sigurnosnim incidentom ili kibernetičkim napadom. Izvršni direktor je u svom postu rekao da je problem identificiran i izoliran, a inženjeri su postavili ažuriranje kako bi riješili problem (N1)
  • Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako je globalnim tehničkim problemima pogođena i Hrvatska kontrola zračne plovidbe (Novi list)
  • Iako je rješenje relativno jednostavno – potrebno je svako pojedino računalo pokrenuti u sigurnom načinu rada (“safe mode”), onemogućiti neispravne datoteke i restartati računalo u normalan način rada. S obzirom na količinu pogođenih računala, to će zahtijevati dosta vremena i truda ekipa na terenu (Večernji)
  • Microsoft objavio rješenje problema: Restartajte računalo i do 15 puta (tportal)
  • Banke, telekom operateri i ministarstva bez većih tehničkih problema, CrowdStrike preuzeo odgovornost (Lider)
19.07. (18:00)

Puno autentičnih snimki i fake newsa

X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera

Komentatorica Netokracije tvrdi koliko je X (bivši Twitter) dobra platforma za dobivanje informacija na jednom mjestu, pogotovo kad se uživo dogodi neka velika stvar, poput atentata na Trumpa. Dovoljno da otvoriš stranicu i već ti izbaci snimku atentata, reakcije okupljenih, prve informacije o napadaču… brzo dobiješ jasnu sliku što se događa. Tu je i prostor za reakcije državnika i poznatih, a rado ih prate i mediji te prenose na svoje stranice. Međutim, tu slijedi i ona negativna stvar, a to su – reakcije na reakcije, neslužbene i neprovjerene informacije, sve do teorija zavjera. Slično imaju i Facebook i druge mreže, no nitko nema toliko slabu politiku glede kontrole širenja dezinformacija. Twitterova teorija da je on jednostavno javni trg na kojemu puštaju svakoga da izrekne svoje mišljenje držala bi vodu kad ne bi postojao algoritam koji pojačava ili smanjuje doseg određenom tipu sadržaja određenoj publici.

19.07. (17:00)

Brze i kratke

  • Pao je CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), sustav kojeg koriste obiteljski liječnici i ljekarne pa kao posljedicu toga bolnice ne mogu očitati uputnice (Jutarnji)
  • Rakar o globalnom tehnološkom kvaru: Tijekom noći kompanija CrowdStrike poslala ažuriranje softvera u cloud, što je uzrokovalo problem u tvrtkama koje se oslanjaju na njega. Rješenje? Na svakom serveru ga treba ručno zaustaviti i napraviti ručnu intervenciju… Ovo će biti uzbudljiv vikend (N1, Index)
  • Hrvatske i međunarodne novinarske organizacije zahtijevaju kažnjavanje napada na novinarku Melitu Vrsaljko (Faktograf)
  • Država želi podstanarima plaćati dio stanarine, u paketu bi mogao ići i porez na prazne nekretnine (Nacional)
  • Normalan tlak po godinama: Tablice s vrijednostima koje su pokazatelj kako vam radi srce (N1)
  • Milanović iz Krapinskih Toplica: Uzmite svaki euro koji možete uzeti iz Fondova, neće još dugo trajati (N1)
  • Vanđelićeva Republika dobila više donacija nego HDZ, SDP, Most i Možemo zajedno, rezultat nikakav (Index)
  • Kina stvara socijalističku umjetnu inteligenciju (Lider)

 

19.07. (16:00)

Sport kao ogledalo stanja nacije

Jergović: Kad se Novak oprosti od tenisa, u Hrvatskoj ćemo opet moći gledati Wimbledon

Sumnjam da ću napisati horor roman, iako me strah, kao ljudska i životinjska reakcija, zanima i privlači. Nemam suosjećanja za neustrašive. Herojstva raznih vrsta su mi gotovo odbojna. A odbojno mi je i što je među našim narodima i narodnostima toliko rašireno slavljenje raznih besmislenih podviga. I Srbi i Hrvati u svojim su povijestima, stvarnim ili izmišljenim, uvijek bili puni onih koji su bili spremni žrtvovati sebe, ali i sve oko sebe, za neke zajedničke ciljeve.  Hrvati će radije biti sluge, konobari i sobarice, pretposljednji među svim europskim narodima, ako znaju da je Srbima još gore i da su Srbi iza njih. To im je draže nego da budu bogati i cijenjeni, a da su Srbi još bogatiji i cjenjeniji. Primjerice, HRT već godinama ne prenosi velike svjetske teniske turnire, svjetska i europska prvenstva u košarci. što mislite zašto? Tek onog dana kad se Novak Đoković oprosti od tenisa, Wimbledon ćemo ponovno moći gledati na televiziji u Hrvatskoj. Miljenko Jergović u intervjuu za Novu.rs (a prenosi N1)

19.07. (15:39)

Sponzorirana vijest

Ugrabi originalnu i trajnu licencu na Microsoft Office 2021 i Windows 11 već od 10 € na Keysfan rasprodaji!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Trajna licenca na Microsoft Officea već od 15 €

Trajna licenca na Windowse već od 6 €!

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

19.07. (14:00)

Za introverte i one koji vole kupovati nedjeljom

Prvi hrvatski ‘steakomat’ na Kvatriću radi već pola godine, prazni se svako malo

Samouslužni aparat s japanskim i australskim wagyu, black angus, galicijskim sirloin steakovima i drugim španjolskim delikatesama već je više od pola godine u funkciji. U posebnom prostoru između mesnice i kafića na zagrebačkoj tržnici Kvatrić trguje svježim mesom i u doba kada ga je nemoguće nabaviti negdje drugdje. Pronašli su tvrtku iz Italije koja im je izradila automat po narudžbi – garantirana temperatura hlađenja između 1 i 3 Celzijevih stupnjeva, šest polica, 20 inčni display, distribucija proizvoda na visini od 90 centimetara kako se kupci ne bi morali saginjati. Kažu da se automat brzo prazni, a s lakoćom se na njemu snalaze i stariji. Forbes

19.07. (13:00)

Against all odds

Markovina: Što Vučić i opozicija mogu naučiti od Plenkovića

Birački spiskovi realno u Hrvatskoj nisu sređeni i izborni sistem ide na ruku HDZ-u, ali ne postoji već desetljećima nikakva stvarno utemeljena sumnja da su bilo koji izbori ukradeni. Dodatno, opozicija je premoćno pobijedila u tri od četiri najveća grada u zemlji. Na kraju krajeva i ništa manje bitno, HDZ ne radi aktivno na razbijanju opozicije, SDP je zadržao snagu i stabilno biračko tijelo od 15-ak posto glasova, što, npr. Demokratska stranka u Srbiji nije, opozicija je zaista opozicija i na izborima nema fantomskih i zavaravajućih lista, s izuzetkom Domovinskog pokreta. Poanta je, razumjeli ste, u tome da u Hrvatskoj već postoji doslovno sve ono što opozicija u Srbiji traži, pa i snažna opozicijska infrastruktura i bitne lokalne sredine u kojima se HDZ ne može ni približiti vlasti, sam Plenković bez obzira na sve autokratske tendencije koje iskazuje, jednostavno nije autokrat, ni populist Vučićevog tipa. Dragan Markovina za Peščanik.

19.07. (12:00)

Kako ispljunuti dobru stvar

Viralni fenomen ‘hawk tuah’ samo pokazuje kako seks sve prodaje – pornografska kultura u mainstreamu

Novinarska anketa tijekom noćnog života Nashvillea u američkoj državi Tennessee postala je globalno viralna kada je na pitanje “koji potez svaki put upali kod muškarca u krevetu” prolaznica Hailey Welch odgovorila eksplicitnom referencom oralnog seksa koja je svijet obišla kroz onomatopeju HAWK TUAH. Hailey je postala globalni fenomen i ubrzo je počela dobivati razne ponude za posao, od koje su neke navodno bile i nemoralne. No, dovoljno joj je bilo da otvori Instagram i TikTok profil i otvori već sada uspješnu tvrtku, kapitalizirajući na majicama i kapama s onomatopejskim izrazom pljuvanja po muškom spolnom organu. Poslovni zaključuje kako je “seks” i dalje taj koji s lakoćom sve prodaje, a kod Haileyjevog uspjeha je kumovala kombinacija humora i iskrenosti, što je često dovoljno da postane viralan trend. Taj fenomen također ilustrira kako društvene mreže mogu promijeniti percepciju i prihvaćanje seksualnosti i eksplicitnog sadržaja u mainstream kulturi.

19.07. (11:00)

Brze i kratke

  • Globalni tehnički kvar: Mnogo institucija diljem svijeta, uključujući velike banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke, izvijestile su da ih je pogodio masovni tehnološki kvar. Zrakoplov Jetstar je osakaćen u zračnoj luci u Sydneyju, supermarketi doživljavaju kaos na blagajni, a televizijske mreže su ostale u neredu, piše BBC. (N1), nitko ne zna što se događa, u Microsoftu su rekli da ‘istražuju problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365′ (tportal)
  • Trumpov prvi govor nakon atentata: “Biden će pokrenuti Treći svjetski rat” (Index), republikanci na konvenciji nosili zavoje za uho u znak potpore Trumpu (Index)
  • Što je ostalo od hrvatske tekstilne industrije nakon stečaja Varteksa: pod utjecajem slabljenja potražnje i rasta troškova, vodeći proizvođači pretrpjeli su pad prihoda (tportal)
  • Samovozeći autobusi, globalni trend javnog prometa: postoje u Las Vegasu, Singapuru, Helsinkiju, a sad im se pridružuje i kineski Shenzhen (Autonet)
  • Rastrošnost uoči izbora došla na naplatu, rashodi proračuna veći od prihoda (Lider)
  • Stiže nagla promjena vremena: za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju na snazi upozorenje na nevrijeme, tijekom subote još nevremena i kiše, temperature do 10 stupnjeva niže (N1)
  • Više od 40 posto japanskih kompanija ne želi AI (HRT)
19.07. (10:44)

Morali su isključiti prometnu kameru jer je preefikasna: teško uspijevaju obraditi sve naloge

19.07. (10:32)

Redovita konzumacija čaše mlijeka dnevno mogla bi sniziti kolesterol, kao i rizik od srčanog i moždanog udara

19.07. (10:23)

Johnny Depp inspiraciju za novu umjetničku kolekciju našao u tarotu

19.07. (10:00)

Dobila sam novi Iphone, i tako... dosada

Čak i na Instagramu, tinejdžerima je uglavnom dosadno

Koristeći Instagram neki tinejdžeri doista doživljavaju negativne osjećaje, međutim novo istraživanje Sveučilišta u Washingtonu otkriva da je dominantan osjećaj ipak – dosada. Tinejdžeri naime priznaju da aplikaciju i otvaraju prvenstveno zbog toga što im je dosadno. Zatim prebiru uglavnom nebitan sadržaj, koji im je uglavnom dosadan i u tremu tragaju za zanimljivim dijelovima koje će podijeliti sa svojim prijateljima u izravnim porukama, najstalnijem izvoru veze koji su pronašli na platformi. A kad im na kraju dosadi ono što istraživači nazivaju “juhom sadržaja”, oni se odjavljuju. Aplikaciju pale u potrazi za stimulacijom, a povezivanje s prijateljima obično im je dovoljna. Trenutačni poslovni model većine platformi ovisi o zadržavanju korisnika da skrolaju što je češće moguće i dulje, a podešavanje algoritama je i njihova odgovornost. Bug

19.07. (09:00)

Novčani umjetnik

Domaći kipar, ujedno i autor hrvatskih kovanica eura: Još su mi na Akademiji govorili koliki je to teret kad svi tvoje djelo imaju u ruci

U lipnju 2023. domaću i svjetsku javnost šokirala je vijest o tome da je varaždinski kipar Nikola Vudrag na dobrotvornoj aukciji u Poljskoj prodao skulpturu ‘Iron Maiden’ za nevjerojatan iznos od 712 tisuća eura. ‘Još na Akademiji moj dragi profesor Matašić rekao mi je kako je veliki teret i odgovornost kad svi imaju tvoje umjetničko djelo u ruci. Imaš hrvatski grb, zastavu, sljedeće ti je kovanica, ona je simbol države. Ne samo da moraš misliti o tome što će biti gore – to je odradila komisija u Narodnoj banci – nego moraš paziti kako modelirati nešto da ne ispadne drugačije. Tu su i neka tehnička pitanja, jer se kovanica radi na 15 centimetara promjera, ali reljef koji moraš modelirati i raditi iluziju prostora je 1,2 milimetra.’ rekao je u razgovoru s Bojanom Stilinom za tportal.