14/07/2024 - Monitor.hr
14.07. (23:49)

Na kraju svi plaču osim njih. Sedam pobjeda.

Finale Eura 24: Španjolska – Engleska 2:1

Nogometaši Španjolske po četvrti put u povijesti postali su prvaci Europe! Furija je u finalu Eura igranom u Berlinu s 2:1 (0:0) bila bolja od Engleske koja drugi put za redom ostaje bez naslova europskog prvaka. Rodri je najbolji igrač turnira, a Yamal najbolji mladi igrač. Komentari na Forum.hr. Golovi u finalu. Kane razočaran: “Boljet će još dugo.” Novi list

15.07. (00:00)

Žedni - ni u Svemiru

Svemirsko odijelo inspirirano ‘Dinom’ upija urin i pretvara ga u pitku vodu

Zamislite da vas kao astronauta u dugotrajnoj šetnji svemirom iznenada uhvati potreba za pražnjenjem mjehura. Jedno od mogućih rješenja je da se olakšate u neku vrstu “svemirskih pelena” unutar svog svemirskog odijela. To nije samo neugodno i nehigijenski nego je i rasipno jer se, za razliku od otpadnih voda na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), voda iz urina ne reciklira. Rješenje za ove izazove mogli bi biti stillsuit kostimi koji pokrivaju cijelo tijelo poput onih iz blockbuster franšize “Dina” koji apsorbiraju i pročišćavaju vodu izgubljenu znojenjem i mokrenjem te je recikliraju u pitku vodu. Ova znanstvena fantastika sad postaje stvarnost, s prototipom novog sustava za prikupljanje urina i filtraciju u sklopu svemirskog odijela. Dizajn istraživača Sveučilišta Cornell predstavljen je u časopisu Frontiers in Space Technology. Bug

14.07. (23:00)

Šparne hiže sa stilom

Projekt kakav bismo voljeli vidjeti u Hrvatskoj: 54 socijalna stana u Inci, u središtu Mallorce

Brojni poznati arhitekti koji su između dva rata diljem Europe gradili socijalne stanove u svom su projektiranju išli puno dalje od puke forme. Osim financijske pristupačnosti za radničku klasu, prioriteti su bili zanimljiva arhitektura i inovativnost. Dapače, neki od velikih stambenih kompleksa koje su stvarali čuveni Alvar Aalto, Ernst May, Bruno Taut i drugi, UNESCO je zaštitio kao Svjetsku baštinu. Projekt se nalazi na parceli pravokutnog oblika površine 3266 m2, a u vlasništvu je lokalne uprave. Istodobno su energetski učinkoviti, arhitektonski zanimljivi i oslanjaju se na lokalne materijale. Haus

14.07. (22:00)

U rezervi

Tijekom nestanka struje u Australiji 16 električnih automobila ciljano je iskorišteno za napajanje domaćinstava

Bili su opremljeni sustavom za vraćanje električne energije u mrežu. U veljači je australska prijestolnica Canberra pretrpjela nestanak struje tijekom velike oluje. Znanstvenici na Australskom nacionalnom sveučilištu tada su bili u pripravnosti sa šesnaest automobila. Električni automobili na jednom su lokalitetu omogućili transfer električne energije, ali da bi se pokrile potrebe cijelog grada, bilo bi potrebno 100.000 električnih automobila. Revija HAK

14.07. (21:00)

Religulous

Vučetić: Klečavci očekuju da hrvatsko društvo prestane biti sekularno

Bog nije društvena i politička kategorija, niti to ikada treba postati. On pripada i prebiva u vjeri, religiji i kulturi. Opasno je kada ono što je duboko osobno ili subjektivno, kao što je to vjera, postane izvor za uređivanje društvenih odnosa i javnih politika. Molitelji na trgovima, poznati kao klečavci, ne brane vjerske istine, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti ničim nije ugroženo, oni to pravo demonstriraju svake prve subote u mjesecu, ali, nažalost, oni to pravo svake prve subote u mjesecu i instrumentaliziraju. Oni, naime, molitvu koriste kako bi ostvarili društvene i političke, a ne religijske ciljeve. Molitelji na trgovima, izabravši baš trg za molitvu, uporno nastavljajući s tom aktivnošću iako su vidjeli da ona izaziva otpore i podjele u javnosti, ne zbog toga što je riječ o molitvi nego upravo suprotno, što se molitva zloupotrebljava, desakralizirali su molitveni čin. Marko Vučetić za Autograf.

14.07. (20:00)

The Force is disturbed

Nedavna prodaja 50.000 bitcoina vrijednih preko 2 milijarde eura koju je izvela njemačka vlada izazvala je turbulencije na tržištu kriptovaluta i zabrinula investitore

U siječnju 2024. godine, njemačke vlasti, uključujući saveznu državu Sasku, zaplijenile su približno 50.000 bitcoina (BTC) s ilegalne web stranice za streaming filmova Movie2k.to. Ova zapljena, inicijalno vrijedna gotovo 3 milijarde dolara, predstavljala je jednu od najvećih zapljena kriptovaluta u njemačkoj povijesti. Sad ih, od 19. lipnja, prodaje putem kripto mjenjačnica. Ova masovna prodaja podudarila se sa značajnim padom cijene bitcoina. Reakcija tržišta bila je izrazito negativna. Međutim, analitičari smatraju kako je dno dotaknuto i da se stvari vraćaju na normalu. No, kritike raspolaganjem kriptovaluta ne jenjavaju – neki ih vide kao ekonomsku rezervu, dok drugi vide propuštenu priliku da se razvije sveobuhvatnija strategija za kriptovalute. Bug

14.07. (19:00)

Ploče su zakon

Dežulović: Napomen-ploča

Pročitajmo za početak još jednom – nikad nije previše – zlatopisom ugraviranu rečenicu na ploči u dvorištu Matice hrvatske: “Matica hrvatska izradila je nacrt i predložila Vladi Republike Hrvatske da se donese Zakon o hrvatskom jeziku koji je 26. siječnja 2024. izglasao Hrvatski sabor.” Kakva je to naime budalaština, što je uopće to? Kako je – to mene zanima – jedna usputna administrativna rečenica iz fascikle s izvještajem o radu Matice hrvatske za 2023. godinu završila zlatnim slovima uklesana u mramor?

Jednako su tako u dvorištu Matice mogli svečano otkriti i spomen-ploču na kojoj bi zlatnim slovima pisalo, nemam pojma, “Broj događanja u Središnjici Matice hrvatske u 2023. godini povećao se za tri stotine posto… Ako su u Matici hrvatskoj naumili cijeli godišnji izvještaj štampati zlatotiskom na crnom mramoru, trebat će im bogami rashod malo veći od dvanaest milijuna i tristo hiljada kuna, i mnogo, mnogo više od četrnaest posto više. Boris Dežulović za Novosti.

14.07. (18:00)

Brze i kratke

  • Nakon pokušaja atentata na Trumpa, analitičari predviđaju da sad definitivno osvaja izbore jer će to dodatno motivirati birače (N1), procurile neke informacije o napadaču koje ukazuju da se radi o Republikancu koji (očito) nije bio zadovoljan Trumpom (Al Jazeera)
  • Mnogi su mislili da su plug-in hibridi u padu, ali posljednjih godina sve se bolje prodaju jer je tržište električnih automobila usporilo, no EU sada priprema novi porezni šok za vlasnike takvih vozila (Revija HAK)
  • Kitovi se nasukali u Škotskoj, uginulo ih najmanje 66 (tportal)
  • Španjolska i Engleska od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu igraju finale Eura. Favoriti za naslov prvaka Europe tako se sastaju u meču u kojem su ih mnogi predviđali i prije EP-a (Nacional)
  • Partijaner s Ultre umro u splitskoj bolnici, radi se o 20-godišnjaku iz Slovenije, tijekom noći i jutra bolnička pomoć pružena 11 osobama, jedan imao ranu na stražnjici, riječ je najviše o intoksikacijama alkoholom i drugim supstancama te poteškoćama u dišnom sustavu (Index)
  • Nagrade „Nada Dimić“ dodijeljene Karli Jelić, Dori Čaldarović i Vidi Skerk – studenticama Akademije dramske umjetnosti koje su na toj ustanovi digle svoj glas zbog neizdrživog zlostavljanja s pozicija nastavničke moći, Druga  nagrada uručena Valeriji Kanđeri, psihologinji s dugogodišnjim stažem u sustavu socijalne skrbi, dobitnik nagrade “Vesna Kesić” je Drago Hedl (Novosti)
  • Skupocjeni klima uređaji nisu jedino rješenje da se rashladite: mokri ručnici, lavor s hladnom vodom za stopala, zamračivanje prostora, ispijanje puno hladne vode, lagana i prozračna odjeća… (tportal)
  • Pula Film Festival: Glumac Slavko Štimac primio nagradu Fabijan Šovagović (Nacional)
14.07. (17:00)

Toliko nam je loše da nam je zapravo dobro

Postnikov: Kataklizma turizma

Ako pola Europe prosvjeduje protiv turista, a Hrvatska se na turizam oslanja više od ijedne države Unije, zašto kod nas nema demonstracija, nego novinari iz sezone u sezonu trijumfalno bilježe povećanje broja gostiju? Baveći se domaćim overturizmom, stručnjak za turizam Branko Blažević doduše ne piše o prosvjedima protiv turista, ali namiguje u smjeru u kojem bi vrijedilo potražiti odgovor: “Overturizam postaje prihvaćeniji u ekonomijama koje su visoko ovisne o turizmu, a Hrvatska to upravo jest.” Odnosno – ispravite nas ako smo krivo shvatili – ovdje smo o turizmu suviše ovisni da bismo se protiv njega bunili, stanje je toliko loše da sebi ne možemo priuštiti nezadovoljstvo. Boris Postnikov za Novosti.

14.07. (16:30)

Spirala nasilja

Raos: Zašto atentat na Trumpa i njegova izgledna pobjeda na izborima više nikog ne čude

Amerikancima nisu strani napadi na predsjednike. Kao žrtve atentata pali su Abraham Lincoln (1865.), James A. Garfield (1881.), William McKinley (1901.) te John F. Kennedy (1963.), a pokušaje ubojstva, prije Trumpa, preživjeli su mnogi predsjednici, od Theodora i Franklina D. Roosevelta do Geralda Forda i Ronalda Reagana. Nažalost, ne čudi niti to što su gotovo odmah po vijesti o pucnjavi krenule razne teorije zavjera, od toga da je Trump sam inscenirao napad, do toga da je Biden lažirao da je ubojica registrirani član Republikanske stranke, pa sve do priče kako se radilo o pripadniku Antife. Bilo kako bilo, jedno je sigurno – ovaj će događaj dodatno ojačati Trumpovu kampanju. Ostaje bojazan da bi ovaj događaj mogao dodatno radikalizirati političke aktiviste s obje strane i potaknuti spiralu uličnog nasilja. Višeslav Raos za tportal.

14.07. (16:00)

Jedan sunčan dan, zastava, proljeće i puna trpeza

Zrinka Pavlić: ‘Proslava’ je mračan, turoban i potresan film. O njemu nećete moći prestati razmišljati

Snimljen prema romanu Damira Karakaša govori o Miji, bivšem vojniku ustaške vojske, koji se pred zimu 1945. godine skriva po šumama i gorama nadomak rodnog zaselka u Lici, nastojeći izbjeći sudbinu kakvu su bivši ustaški vojnici u to doba redovito doživljavali kada bi ih pobjednici uhvatili. Redatelj Bruno Anković i njegova ekipa vrlo su sugestivno dočarali što sve nastaje iz bijede i kako je lako zarovati po ranama siromašnih i potlačenih, gladnih, nesretnih i uplašenih. Zrinka Pavlić za tportal.

14.07. (15:47)

Od Lincolna do Trumpa: Ovo su svi atentati na američke predsjednike

14.07. (15:00)

Nema mi ljeta bez klime

Klimatizacija uglavnom ima pozitivne učinke na zdravlje, ali može imati i negativnih

Pravilno korištenje klima-uređaja može maksimizirati pozitivne, a smanjiti negativne. Prije svega treba istaknuti da su ekstremne vrućine, nakon ekstremnih hladnoća, drugi najveći uzrok smrti od vremenskih nepogoda, veći od poplava. Povećane temperature u prostorijama bez klimatizacije tijekom toplinskog vala negativno utječu na kognitivne funkcije kod mladih zdravih pojedinaca, ukazuje jedno istraživanje. Klimatizacija održava tjelesnu temperaturu, što je ključno u vlažnim i toplim područjima svijeta u kojima su tijekom ljeta toplotni udari veliki problem. Utječe i na spavanje, a uklanjaju i alergene. Negativni efekt je smanjivanje vlažnosti zraka, a ako se redovno ne održavaju, mogu skupiti bakterije i plijesan. Index

14.07. (14:00)

Povijesna vožnja

Nacionalna groupie: Vlakom prema Pantovčaku

Sve nade u poboljšanje svog života i karijere ovog sam ljeta uložio u to da Marija Selak Raspudić postane nova predsjednica države. Hrvatskoj ponovo treba žena na umornom, uznojenom čelu ove nevoljne države. Koliko je sve bilo bolje, ljepše, dok je Kolinda bila na Pantovčaku. Čak je i nogometna reprezentacija sada žestoko popušila na Europskom prvenstvu jer im Kolinda u znojem i kišom natopljenom navijačkom dresu nije upadala onako golima u svlačionicu i grlila ih. Narod je kurva, brzo se zasiti ljupkosti i ljepote. Srušili Kolindu i izabrali mrzovoljnog svađalicu Milanovića koji uopće ne pazi na izgled, zanemaruje tretmane mršavljenja koje mu propisuje njegova supruga nutricionistica. Narod je zajedno s njim zapao u svađe, pretilost, depresiju. Ponovo nam treba žena na vlasti da nas podigne.U novoj zgodi Svirac se vozi s Marijom Selak Raspudić u vlaku, za HŽ-ov popust od 40 posto.

14.07. (13:00)

Koliko težak mora biti polarni medvjed da padne u vodu? Dovoljno da probije led...

Usamljena srca: Jesu li prilasci (uleti) uživo stvar prošlosti?

Jesu li prilasci uživo postali stvar prošlosti? Zapravo se čini zanimljivim pitati slijedeće: Može li se vama prići uživo? Biste li voljeli da vam se priđe uživo? Ako je odgovor da, kada je pravo vrijeme za vas? U kojoj prilici vam je prihvatljivo da neki neznanac ili neznanka započne razgovor komentarom, šalom, pozdravom ili nekom otrcanom pick-up linijom? – uvodno je pitanje zanimljive teme na Usamljenim srcima na Forumu. Moje učestale jadikovke da mi nitko uživo ne prilazi su često proglašavane trolanjem tako da očito prilasci uživo nisu stvar prošlosti. Može mi se prići bilo gdje i takvo upoznavanje priželjkujem- uživo, spontano, izravno. Ne očekujem da čovjek koji mi se obrati bude preduhoviti maneken, dovoljno bi za početak bilo da je pristojan, ugodan i da ne smrdi – kaže jedna Forumašica. Pogledajte raspravu.

14.07. (12:00)

Brze i kratke

  • Trump: Metak mi je probio gornji dio uha, bilo je puno krvi (tportal), Svjedok pokušaja atentata: ‘Muškarac s puškom bio je na krovu 15 metara iza nas, rekli smo policiji, bili su zbunjeni…‘ (Jutarnji)
  • Oglasili se Biden, Musk, Obama, Orban: “Ovakvoj vrsti nasilja nije mjesto u Americi” (N1)
  • Mnoge zemlje EU-a pokušavaju zaustaviti migraciju u gradove jeftinim nekretninama koje koštaju samo nekoliko eura. No, postoje i uvjeti koje treba ispuniti (DW)
  • Incident na Ultri: Netko prskao posjetitelje suzavcem ispred bine, nastala panika (Index)
  • U tamponima je otkriveno 16 vrsti metala, uključujući otrovne olovo, arsen i kadmij (tportal)
  • Pogledajte kako danas rade trgovine i šoping-centri (Index)
  • Anonimni foto natječaj: Sadržaj frižidera (Forum)

14.07. (09:50)

Pokušaj atentata na Donalda Trumpa, lakše je ozlijeđen, ubili napadača, mrtav i jedan od posjetitelja

Dogodilo se to na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata na bivšeg predsjednika. Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru. Nešto kasnije je objavljeno da je Trump okrznut metkom. Napadača su “neutralizirali” agenti tajne službe, objavili su američki mediji. Identificiran je kao 20-godišnjak iz Pennsylvanije. Ubijen je i jedan posjetitelj, a dvoje je teško ranjeno. Na X-u snimka napada. Čitajte komentare na Forumu, neki su ažurniji od naših medija. Kako je moguće da je došlo do takvog sigurnosnog propusta? Osiguranje pretražuje sudionike skupa, ovdje je u pitanju najizglednije bio snajperist izvan osiguranog perimetra – tportal

14.07. (09:00)

A tu je i pomisao kako je ovo najhladnije ljeto do kraja naših života...

Kada je vani vruće tijelo reagira slično kao kada imate napad panike

Iako je uobičajeno mišljenje da se dolaskom ljeta i Sunca svi osjećaju sretnije, to ipak nije slučaj za ljude koji pate od anksioznosti i tjeskobe. Naime, upravo suprotno, ona se u ljetnim mjesecima često pogoršava. Anksioznost je definirana kao osjećaj nelagode, napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha, ali i iracionalnog lošeg predosjećaja. Javlja se kada se pretjerano brinemo, odnosno kada smo izloženi nekoj stresnoj situaciji, Zašto se anksioznost ljeti pogoršava? Odgovor je sljedeći: zbog pritiska okoline da moramo sudjelovati u svim ljetnim aktivnostima, ali i u vremenu. Previše Sunca pojačava lučenje melatonina, hormona koji utječe na regulaciju sna, a dulji dani znače i manju proizvodnju ovog hormona. Uz sve to, vrućina je važan faktor koji ljude čini nervoznima i oko sitnica. Klikaj