11/07/2024 - Monitor.hr
11.07. (22:00)

Brzi i sa stilom

Ferrari nagrađuje ljude koji prijave lažne aute i drugu krivotvorenu robu s njihovom markom

Ferrari je odgovoran za uništenje više od 400.000 nelegalnih kopija prošle godine. Među njima je bilo više od 100.000 odjevnih predmeta, 17.438 pari cipela i blizu 70.000 ručnih satova te 30.161 primjerak Ferrarijevih parfema. Uništeno je 800 imitacija skutera – i čak tri lažna automobila.  Na Ferrarijevoj web stranici čak je i posebna rubrika koja omogućuje dostavu informacija o krivotvorinama. Inače na glavnoj fotografiji je uništetni Ferrari 360 Modena. Revija HAK

11.07. (23:00)

Brze i kratke

  • Tramvaji zbog novih radova neće voziti kroz centar i zapad Zagreba: ZET objavio obilazne pravce (tportal)
  • Sud Europske unije žestoko kritizirao sudsku praksu Hrvatske: ocijenili kako hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse, koji omogućuje sucima koji u nekom predmetu nisu bili članovi sudskog vijeća da promijene već donesenu odluku, nije u skladu s pravom EU-a (Nacional)
  • Zagreb od rujna uvodi blokovsko parkiranje po zonama (tportal)
  • Šef vatrogasaca o novoj požarnoj sezoni, upozorio na rizično i neodgovorno ponašanje prilikom paljenja vatre na otvorenom i roštiljanja. Dronovi ljudi koji snimaju u trenutku požara ometaju kanadere i dovode ih u opasnost (N1)
  • Fejsom se šire lažne vijesti o smrti poznatih, među njima Mate Rimca i Baby Lasagne. Riječ je o sponzoriranim objavama, odnosno oglasima koje se prikazuju korisnicima Facebooka… prate ih gramatičke pogreške i loš fotošop. Kreatori lažnih vijesti koriste ove objave za privlačenje prometa na svoje web stranice, što povećava prihode od oglašavanja. Model “pay-per-click” znači da svaki dodatni posjet stranici donosi zaradu. Prodaju se i podaci osoba koji kliknu na njih (Index)
  • Zbog paljenja lampiona na gradskom groblju izbio požar, zapalili se čempresi, oglasio se i Komunalac: Nemojte paliti lampione na ovim vrućinama (Danica)
  • Donna Vekić u drami ostala bez finala Wimbledona (Index), BBC: bio je to jedan od najboljih mečeva u povijesti Wimbledona (Index), Osječanka je plasmanom u polufinale zaradila 846 tisuća eura (Index)
  • Preminula glumica Shelley Duvall, najpoznatija po ulozi u filmu ‘Isijavanje’ (tportal)
11.07. (22:00)

Vjerujem, cijenjena glavo, da si i učio pravo...

Udruga Željke Markić javne kritike upućene moliteljima pokušava protumačiti kao “ugrožavanje ljudskih prava”

„Hajka na molitelje“ proširila se na sve katolike, tvrde, te nabrajaju kako je pritom kršen niz ljudskih prava: pravo na slobodu vjeroispovijesti; pravo na slobodu javnog prakticiranja vjere; pravo na slobodu govora te pravo na slobodu okupljanja. Prekršena je, navode, Opća deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda i Ustav Republike Hrvatske. Vrhunac je usporedba te medijske kampanje sa onom protiv Židova u Njemačkoj za nacista, kao i u vrijeme NDH.

U izvještaju se odbija i pomisao da sudionici svojim javnim činom moljenja na glavnom zagrebačkom trgu, kao i po trgovima drugih gradova u Hrvatskoj, šalju bilo kakve poruke ili zahtjeve javnosti. Gore nabrojano, objašnjavaju, nisu zahtjevi već tek „molitvene nakane“, a tko je od kritičara smatrao drugačije optužen je u izvještaju za vađenje iz konteksta i proglašen kao osoba koja provodi „diskriminaciju“.

Pučka pravobraniteljica ističe kako iz udruge U ime obitelji ne tumače ispravno pravne pojmove, te da kritičke osvrte i sarkazam doživljavaju kao napad i klasificiraju kao kazneno djelo. Fizičkih napada na molitelje nije bilo, ali je zato bilo napada na protuprosvjednike. Ivan Pernar je, primjerice, i pravomoćno osuđen zbog jednog takvog napada. Faktograf

11.07. (21:00)

Umjesto silicijske - silikonska dolina!

Basara se ne opredjeljuje za litij, a objasnio i zašto

Naravno, neću reći da rudarenje litijuma ne nanosi štetu životnoj sredini – nema takvih rudarenja, sva su zagađivači – ali ću reći nešto drugo, tj. postaviću jedno neprijatno pitanje: Na osnovu čega društvo poput našeg, koje je u XX veku na jedvite jade uhvatilo korak sa drugom tehnološkom revolucijom, koje je treću tehnološku revoluciju prespavalo, a prespavaće i četvrtu, veštački inteligentnu, očekuje da će izbeći sudbinu rezervata za tzv. prljave tehnologije? Pročitah onomad kmetsimanovsku izjavu neke opozicione vedete – zaboravio sam joj ime – koja je otprilike rekla, citiram po sećanju: „I Nemačka je bogata litijumom, pa zašto ne kopa u svojoj zemlji, nego hoće da zagadi našu.“ To je tačno. Litijum nije redak u prirodi, svugde ga ima. Ali Nemačka si može priuštiti da litijum ne kopa na svojoj teritoriji zato što se u međunarodnoj podeli poslova našla u grupi zemalja koje drže visak, dočim smo mi – napominjem: plebiscitarnom narodnom voljom – završili u grupi zemalja koje mešaju malter. Svetislav Basara

11.07. (20:00)

Kreativnost se (gotovo) uvijek isplati

Kako unovčiti dobru poduzetničku ideju

Monetizacija je, ukratko, umjetnost pretvaranja vlastitih vještina ili proizvoda vlastitih ruku u novac, a taj je koncept dodatno dobio na važnosti u doba e-trgovine, online sadržaja, društvenih medija i ekonomije doživljaja. Danas se doista može monetizirati sve, ali prava je umjetnost monetizirati poduzetničku ideju. Monetizirati se može nekretnina, prazan stan može postati izvor prihoda putem turističkog najma, komercijalni objekt može se monetizirati drugačijim poslovnim modelom, kao kada je Konzum, primjerice, prodao svoje trgovine pa ih unajmio od novih vlasnika. Lider nabraja što se sve može monetizirati, bez konačnog odgovora kako. Za to ipak nema prokušanog recepta koji uvijek funkcionira, ali uspješni primjeri dobro dođu.

11.07. (19:00)

Diskrecija ispred svega

Ugovori o tajnosti nisu rijetkost među celebovima, kršenje odredbi o privatnosti podrazumijevaju ogromne sankcije

Ethan Hawke nije ni svojim kćerima smio otkriti da će nastupiti u spotu za pjesmu Taylor Swift, djelatnici tvrtke u vlasništvu Lea DiCaprija nisu smjeli otkriti da su ga osobno upoznali, bivša supruga Davida Bowieja nije smjela čak 10 godina nakon razvoda s pjevačem otkriti kako ga je zatekla u krevetu s Mickom Jaggerom, Tom Cruise i Nicole Kidman sklopili su NDA sa svojom dadiljom s kaznom od 20 dolara za svaki primjerak bilo koje publikacije u kojem bi se našle informacije kojima ona otkriva detalje o njihovom privatnom životu. To bi značilo da je odavanje podataka časopisu People, zbog broja tiskanih i online primjeraka tog magazina, nju moglo koštati 60 milijuna dolara…. Index

11.07. (18:00)

Kako je televizija utjecala na sport

Jeste li znali? Sir David Attenbourugh zaslužan je za to što su teniske loptice žute

Teniske loptice zapravo su dugo bile crno-bijele, no to se promijenilo 60-ih godina prošlog stoljeća s pojavom televizije u boji. Gledatelji su u televizijskom prijenosu uživo imali poteškoća s praćenjem loptica, zbog čega su producenti tražili način kako bi poboljšali gledateljsko iskustvo. Jedan od prijedloga je došao upravo od tada mladog zaposlenika BBC-a Davida Attenborougha, koji je prepoznao kako bi upravo promjena boje loptica bitno utjecala na to. Žute loptice službeno se koriste od 1972. godine, a u Wimbledonu, zbog kojeg se i počela razmatrati ta opcija, one su uvedene tek 1986. godine. AP

11.07. (17:57)

Jahanje konja – dobro za duh i tijelo (za sve generacije)

11.07. (17:00)

Brze i kratke

  • NATO jača štit od raketa iz Rusije: Aegis Ashore brani nas od prijetnje iz Kremlja (tportal)
  • Ukrajina: Lažnim oružjem protiv ruske artiljerije: lažnim oružjem, vozilima pa čak i sustavima za protuzračnu obranu pokušava zavarati ruskog neprijatelja i odvratiti mu pozornost od pravih ciljeva. I time ga navodi da uludo troši streljivo (DW)
  • HZZO: Pod hakerskim smo napadom, a ukoliko primite mail s adrese podataka.zastita@hzzo.hr, obrišite ga, nemaju veze s HZZO-om (Index)
  • Mapa koja predviđa kakva će klima biti u budućnosti – Zagreb će 2080. biti čak 7.2 stupnjeva topliji ljeti, a klima još suša i to za 22.3 posto (Poslovni)
  • 46 pitanja: Test za otkrivanje rane demencije (N1)
  • Digitalizacija birokracije: diljem svijeta, gradovi i vlade sve više usvajaju chatbotove (Bug)
  • Weird Al Yankovic ponovno se sprda iz debate kandidata za američke izbore (Youtube)
11.07. (16:00)

Ništa nam ne ide po ovim vrućinama...

Pokretni most u New Yorku nije se mogao zatvoriti: Raširio se zbog vrućine…


Vlasti u New Yorku su morale su upotrijebiti očajničke mjere kao što je zalijevanje mlazovima vode kako bi ohladile metal. Na sreću, most je ponovno otvoren nakon hlađenja. Stari most koji prelazi rijeku Harlem i povezuje Bronx s Manhattanom (New York, SAD) u ponedjeljak poslijepodne zapeo je u otvorenom položaju zbog visokih temperatura i guste vlage koja je posljednjih dana harala New Yorkom, a dosegla je i oko 38 stupnjeva. Radikalni vremenski uvjeti koji su trajali nekoliko dana doveli su do toga da se veliki čelični most, koji je star 126 godina, pregrijao i proširio, što ga je spriječilo da se pravilno zatvori.  Zatvaranje mosta je uzrokovalo značajna kašnjenja u prometu tijekom prometne špice. Takve situacije više nisu izolirani slučajevi, a ozbiljni toplinski valovi postali su nova realnost. Revija HAK

11.07. (15:00)

Ništa bez fiškala

Svatko tko prodaje ili kupuje nekretninu mora ili koristiti uslugu odvjetnika ili sam mehanički sastaviti ugovor

Dopune i izmjene Zakona o zemljišnim knjigama, gdje je po prvi puta predviđeno da ugovori o kupoprodaji moraju biti ispisani “mehaničkim sredstvom pisanja”, stupile su na snagu 10. studenog 2022. Prethodno toj izmjeni u zakonu nije bilo propisano na koji način ugovor mora biti sastavljen, osim samo da mora biti sastavljen u pisanom obliku i na kojima je potpis kupca ovjeren kod javnog bilježnika. Više nije moguće vlastoručno napisati ugovor o kupoprodaji, a zbog toga niti koristiti obrasce ugovora o kupoprodaji iz Narodnih novina. Javni bilježnik će ovjeriti bilo koji dokument koji mu donesete, ali problem nastane kod Zemljišnoknjižnih sudova, koji ne mogu izvršiti uknjižbu prava vlasništva u korist kupca ukoliko mu donesete takav obrazac. Poslovni

11.07. (14:00)

Svi bi u gradove

Najgušće naseljeni gradovi su Rijeka, Split i Zagreb, čak je 195 naselja bez ijednog stanovnika

Najgušće naseljene prostorne jedinice na razini gradova/općina su Grad Rijeka (2 488,75 st./km2), Grad Split (2 022,51 st./km2) i Grad Zagreb (1 196,33 st./km2), dok su najrjeđe naseljene Općina Lanišće (1,86 st./km2), Općina Udbina (1,95 st./km2) i Općina Civljane (2,06 st./km2). Najniža gustoća naseljenosti općenito je primjetna u brdsko-planinskim područjima te depopulacijskim područjima Like, Gorskoga kotara, Korduna, Banovine i Slavonije. Obilježje pak Hrvatskog zagorja i Međimurja jest kontinuirano umjerena gustoća naseljenosti. Najnižu gustoću naseljenosti imaju lička naselja Divoselo, Počitelj i Tiškovac Lički, s po 0,02 st./km2. Sela bez stanovnika su u posebnom razredu s opisom: “nema pojave” (N1)

11.07. (13:00)

Lišeni doma

U Hrvatskoj svake godine ljudi napuste 10 tisuća životinja

Udruga Prijatelji životinja kampanju protiv napuštanja kućnih ljubimaca “Obitelj na more, a pas na ulicu?!” provodi od 2002., što govori o potrebi izmjene Zakona o zaštiti životinja, kažu iz udruge. No, unatoč iznesenom broju napuštenih životinja raste opća svijest građana da su životinje živa bića i da je napuštanje nedopustivo. U travnju ove godine na snagu je stupio Zakon kojim se propisuje zatvor za napuštanje životinja i zabrana držanja životinja zlostavljačima. Napuštanje životinja ima sve elemente kaznenog djela, a zatvorska kazna je opravdana za one koji napuste životinju, zaključuju. HRT

11.07. (12:00)

Jer kad zagusti, apartmani na moru i nisu neka razmjenjiva roba

Šajatović: Priprema za krize – Samodostatnost u hrani i energiji nije rješenje

Dobro je da se propituje bismo li imali dovoljno u Hrvatskoj proizvedene hrane i energije. Ali rješenje nije u povratku autarkije, koncepta iz socijalizma prema kojem se sve proizvodi kod kuće. Središnje je pitanje proizvodi li se u Hrvatskoj dovoljno međunarodno razmjenjive robe. U normalnim vremenima riječ je o izvozu i uvozu. U krizama o trampi. Možeš imati dovoljno pšenice, ali ako nemaš aditiva, a onaj tko ih ima, ne želi eure, nego neki repromaterijalal, nisi ništa riješio. Slično je s energijom. Možeš imati dovoljno​ solara, vjetroelektrana i vode, ali ako ti za prijenos trebaju digitalni uređaji, opet se postavlja pitanje imaš li štogod za trampu da ti ih netko ustupi. Miodrag Šajatović za Lider.

11.07. (11:00)

Brze i kratke

  • Počeo summit NATO-a, svi jedinstveni u podršci Ukrajini (HRT)
  • Sankcije protiv Rusije bile su uzaludne: Putinova ratna mašina jača je nego ikad (tportal)
  • Ideološki ratovi u Otvorenom: Molitelji, femicid i rodni studiji (tportal)
  • Gotovo cijela Hrvatska nalazi se pod toplinskim udarom. Izdano je crveno upozorenje za sve meteorološke regije u zemlji osim za Liku (tportal)
  • Englezi preokrenuli u 90. minuti i izvukli pobjedu protiv Nizozemske za finale Eura (Index), protiv Španjolske igraju u nedjelju u 21 sat
  • Otvorene 75. Dubrovačke ljetne igre (HRT)
11.07. (09:00)

Skoro smo popušili

Marathon: Službene cigarete Olimpijade 1984


Danas nepojmljivo, no duhanske kompanije su dobar dio 20. stoljeća za vrijeme Olimpijada imale reklamne kampanje, pa čak i plaćale sportaše da reklamiraju cigarete. Izgleda da Marathon cigarete ipak nisu bile sponzor Olimpijskim igrama te godine, već je to dio satirične emisije “Not Necessarily The News”. No, studiju o reklamama ususret Igrama donosi Stanford.