10/07/2024 - Monitor.hr
10.07. (23:00)

Što sjevernije, to bolje

Države u kojima se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi

Parametri koji su uzeti u obzir u okviru istraživanja Quality of Life na Sveučilištu Oxford prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati tjedno, duljinu godišnjeg odmora, postotak stanovnika koji imaju neometan san tijekom noći, duljinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem. Na temelju zadanih kriterija, na vrhu je Luksemburg. Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje. Iza njih slijede Norveška, Švedska, Francuska, Bjelorusija, Nizozemska i tek onda Švicarska. Poslovni

11.07. (00:00)

Fućkaš fejs, ajmo mi na noplejs!

Nova društvena mreža za mlađu publiku koja podsjeća na križanca između Twittera i Myspacea

Nova društvena mreža noplace zamišljena je tako da privuče sve one koji se žele povezivati s prijateljima, a zapravo podsjeća na osuvremenjenu varijantu Myspacea putem kojega je moguće stvarati vlastiti razigrani i šareni profil, a onda s drugima dijeliti sve što žele – od hobija, preko onoga što gledaju ili slušaju, do toga jesu li u vezi ili slobodni.

Zapravo, noplace je zamišljen tako da se potiče dijeljenje onoga što se u nekom trenutku radi, pa su tako dostupna i dva feeda; jedan koji pokazuje aktivnosti prijatelja te drugi koji pokazuje aktivnosti i objave globalne zajednice korisnika. Stvaranje profila je ključno za ovu društvenu mrežu i to se prilično naglašava kao i to da ga se može (i treba) prilagođavati, ali tu su i neke druge praktične stvarčice. Bug

10.07. (23:00)

Brze i kratke

  • Istraživanja javnog mnijenja tijekom godina pokazuju da većina građana Hrvatske podržava pravo na pobačaj (Faktograf)
  • Ostojić o hakerskom napadu na KBC Zagreb: Vraćeni su svi podaci koji su bili ukradeni (N1)
  • U srijedu su u Saboru održana dva okrugla stola o rodnoj (ne)ravnopravnosti – jedan u organizaciji Možemo! (Nacional), a drugi Domovinskog pokreta čije su učesnike SDP-ovke dočekale transparentom “Slobodne i ravnopravne”, što je posebno iziritiralo Željku Markić (Novosti)
  • Škola počinje 9. rujna, takav je dogovor sa svim županima, najavio je Plenković. Spominjao je inflaciju, a najavio je i porez na nekretnine: “Cilj je da dođe do obuzdavanja cijena kvadrata stanova ili kuća” (Index)
  • Kameni silikati: ima ih svuda oko nas, a ima veliki potencijal u industriji električnih automobila (Poslovni)
  • Ljeto u Ogulinu: Od joge na jezeru Sabljaci do vilovitih ruta Frankopanskim kaštelom (Nacional)
10.07. (22:00)

Sustav je namijenjen zdravima

Rasprava na Forumu: Kako preživjeti na bolovanju

Prije pola godine imala sam gadnu prometnu nesreću koju je skrivila druga osoba. Bila sam putnik u vozilu na koje je naletjelo drugo. Bila sam životno ugrožena, polomljena, od tada do sad imala sam nekoliko operacija. Razlog zašto ovo pišem… u Hrvatskoj vam nakon određenog razdoblja neprekidnog bolovanja naknada plaće pada na cca 500 eur od kojih se ne može preživjeti. Prema informacijama koje imam nakon godinu dana neprekidnog bolovanja naknada pada na nevjerojatnih 200 i nešto EUR. Dok nisam bila u ovoj situaciji nisam razmišljala o tome, ali sada ne mogu da se ne upitam kako preživljavaju toliki bolesni i unesrećeni ljudi koji dugo vremena ne mogu raditi? – piše jedna forumašica na temi podforuma Posao i karijera. Dok joj drugi forumaši savjetuju da podigne tužbu, drugi ističu druge države koje su uređenije i koje bolje pomažu svojim unesrećenima. Treći ukazuju kako naknada nakon godinu i pol bolovanja ne bi smjela padati ispod minimalca… A o tome što kaže zakon, Kreni zdravo donosi sve informacije.

10.07. (21:00)

Ako ništa, počast zbog stare slave

Bon Jovi – Forever: Album s ispričnicom

Svojim 16 studijskim albumom Jon Bon Jovi proslavlja 40 godina od objave prvog albuma benda koji nosi njegovo ime. No ovog puta je situacija ponešto drukčija u redovima tog giganta korporativnog rocka, kako se još nazivaju velika stadionska imena koja su započela karijeru u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Album „Forever“ ima nekoliko problema. Prvi je taj što je osmišljen kao himnično djelo, ali se čuje da Jon Bon Jovi svojim glasom više ne može postići nekadašnji zamah. Jest da je hendikep u glazbi nekad točka koja može donijeti zanimljiva rješenja kako bi ga se nadišlo, a tu se dolazi do drugog problema, a taj je da je Bon Jovi previše bio uspješan u onome po čemu je planetarno poznat da bi se krenulo u promjenu šprance. Jon Bon Jovi je tu rob svog uspjeha – glavna korporativna figura svoje korporacije nespremne za rizike. Ravno do dna

10.07. (20:00)

Ili si njihov, ili si naš

Sale Veruda iz KUD Idijota: “Tek kad je ‘Bella ciao’ postala nepoželjna, tek tada se nismo dali”

Pjesme su uvijek iste – i 1982., i 1992. i 2002., ali reakcije publike se mijenjaju. Devedesetih su nastale frke. Postale su lakmus papir: dio publike odmjerava hoće li band imati muda da ih izvede, drugi dio odmjerava što će se desiti. Kako bi se bližio kraj koncerta, to bi se osjetilo u atmosferi. Izveli bismo pjesme, i nikad se nije desilo ništa”, kazao je legendarni pulski rocker Saša Milovanović, poznatiji kao Sale Veruda, član benda KUD Idijoti. Besmisleno je ispravljati tuđa mišljenja. Devedesete su bile fantastično vrijeme da se pokaže tko je tko. Kad je sve OK, sve je Ok, ali kad je frka, vidi se tko je tko. Novosti

10.07. (19:00)

Brze i kratke

  • Vujnovac za HRT: Prodaja agrobiznisa iz Fortenove je pod kontrolom HPS-a (HRT, Forbes), budući da je HPS-u u interesu prodaja za najveću ponudu, to bi moglo značiti kako će Belje, PIK i Vupik prodati Mađarima (Danica)
  • Znak koji krije zanimljivu priču: Jeste li znali što zapravo stoji iza logotipa Tesle? Taj elegantni i profinjeni ‘T‘ djelić je presjeka originalnog elektromotora koji je dizajnirao Nikola Tesla (Jutarnji)
  • Ove je godine državnoj maturi pristupilo 29 188 maturanata, na 1708 zadataka za 28 predmeta, nije bilo ni jedne primjedbe za točnost i preciznosti ispita i zadataka. Ove godine nešto veći broj pristupnika koji su imali nula bodova na eseju: učenici predavali prazan papir ili nemaju dovoljan broj riječi… “Ne znaju se izražavati” (Nacional)
  • Jugoslavija bjegunaca: Galić, Mamić… Moćni kriminalci prelaze hrvatsko-bosansku granicu kao da je nema (Nacional)
  • Na jugu Italije već mjesecima nema poštene kiše. Usjevi i pašnjaci su suhi, nema stočne hrane, računi za vodu su astronomski, neće vršiti pšenicu, a životinje su osuđene piti mulj (Agroklub)
  • Za ribu, dvije porcije blitve, jednu porcija pomfrita, kruh, tri Aperol Spritza i bocu mineralne vode na Braču turist iz Austrije platio 148 eura pa se požalio tamošnjim medijima – za tjedan dana odmora na Jadranu oko tisuću eura, u usporedbi s nama Španjoska i Grčka jeftinije (N1)
10.07. (18:00)

Dođu ti raditi, a još ti i plate!

Potencijali agroturizma: Postoje turisti koji žele pomusti krave, umijesiti kruh, pokositi travu…

I sve je više onih koji žele iskusiti autentičan život na selu – umijesiti kruh, procijediti mlijeko, nahraniti kokoši, pokositi travu, obrati voće … – ma gosti za poželjeti, rekao bi jedan prosječan seljak kojem je ovo prilika i za dodatnu zaradu. U Crnoj Gori postoji stranica visitvillage.me, koja upravo takvim klijentima nudi besplatnu promociju i kako kažu za Agroklub, raduju se trenutku kada će im se pridružiti domaćinstva iz Hrvatske. Riječ je o projektu koji predstavlja inovativni pristup spajanju tradicionalnog ruralnog turizma s modernim potrebama za fizički aktivnim odmorom u prirodi uz stjecanje novog iskustva i spoznaju tradicije gospodarstva, lokaliteta… vlasnik besplatno kreira profil svog gospodarstva, poput onih na društvenim mrežama. Tu navodi i cijene boravka i sve ono što može ponuditi posjetiteljima.

10.07. (17:00)

Ukratko, trebaju nam dobri filmovi

Ravnatelj Pule: Trebaju nam veće ambicije, više novca i novi smjer razvoja hrvatskog filma

U sedam festivalskih dana i noći prikazat će se 22 filma u natjecateljskom programu – 11 u sekciji Hrvatski film te isto toliko u manjinskim koprodukcijama. Filmskim profesionalcima nudi se ono najvažnije – mjesto i vrijeme za druženje, razgovore i rasprave o bitnim temama za hrvatski film. A vrlo konkretno – prilike da svoje projekte započnu u Puli i s njima krenu u razvoj ili da za već snimljene naslove pronađu publiku. U četiri industrijska programa podijelit ćemo nagrade u ukupnom iznosu od 39 tisuća eura i, vjerujem, pomoći nizu kolega u dugotrajnom i teškom procesu nastanka filma i televizijske serije. Želim da Pula postane dobar vjetar u leđa hrvatskom filmu i radi toga smo pokrenuli niz programa – Danijel Pek za tportal.

10.07. (16:41)

Dnevni limiti: evo koliko je gotovine moguće odjednom dignuti s bankomata u Hrvatskoj

10.07. (16:00)

Za avanturiste i ljubitelje prirode

Kampovi u prirodi bez struje i ekrana: ima ih i u Hrvatskoj

Robinzonski kamp Leskar nalazi se u Gornjem Zvečaju u Karlovačkoj županiji, a smjestio se uz jednu od najljepših naših rijeka, Mrežnicu. Ovdje možete kampirati u vlastitom šatoru ili unajmiti jednostavnu drvenu kućicu s madracem. Kamp ima sanitarni čvor i mjesto za roštiljanje, a hranu, vodu, posteljinu, svjetiljke i sve što vam treba – donosite sami. Robinzonski kamp Kupa – Juratovićki brig udaljen je samo 16 kilometara od Karlovca, ali činit će vam se da je puno, puno dalje zbog neukroćene prirode i potpunog mira uz zelene obale Kupe. Robinzonski kamp Brdo Zminjak sakrio se u srcu Parka prirode Žumberak, iznad sela Jelinići. Noćenja od 40-ak do 70-ak eura za dvije, a negdje i po tri osobe. Pun kufer

10.07. (15:00)

Brze i kratke

  • Na pomolu revolucija u recikliranju tekstila: Metoda bi se mogla koristiti za reciklažu oko 88 posto svih otpadnih tekstila, a danas se reciklira manje od jedan posto tekstilnih proizvoda (Novosti)
  • Crkvene banke okreću milijarde: Među brojnim bankama u Njemačkoj postoje neke koje pripadaju katoličkoj ili evangeličkoj crkvi. Njihovi klijenti, međutim, ne moraju biti vjernici (DW)
  • HZZO mora pred Ustavni sud, građani se masovno žale zbog odredbe prema kojoj  dio građana mora jednom u tri mjeseca osobno doći kako ne bi izgubili status osiguranika (N1)
  • Revizori otkrili nepravilnosti u najvećoj bolnici u Hrvatskoj: Kupovali lijekove mimo propisa (N1)
  • Motel Plitvice i službeno otišao u stečaj (Index)
  • U petak kreće rekonstrukcija Doma sportova, koštat će gotovo 30 milijuna eura (tportal)
10.07. (14:00)

We are the robots

Nepostojeći domaći AI bend objavio je prvi glazbeni i video album

Kriptolokeri su “prvi hrvatski AI retro punk rock metal bend”, koji je izdao i prvi hrvatski AI album, objavio ga na YouTubeu i održao čak i premijeru istoga, a da pritom kao glazbeni sastav – ne postoje. Projekt je to jedne osobe, Tomislava Mihalića iz Zaprešića, koji kaže da je cilj “benda” obasjati ljudske živote i vratiti boju punka na ulice. Sve pjesme na njihovom albumu “Dan prije sutra” stvorene su pomoću AI tehnologije, što pokazuje koliko je tehnologija napredovala da se može kreirati ovako nešto bez ljudske intervencije u stvaranju same glazbe i video materijala. Bug

10.07. (13:00)

Još jedan auto, još jedna tvornica

Nova investicija Mate Rimca: Kreće izgradnja tvornice za robotaksije

Tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, na području od 28,500 metara kvadratnih. Sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj te odavde izvoziti diljem svijeta. U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Pripreme za izgradnju već su počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ovog ljeta. Tvornica će se dovršiti i opremiti tijekom 2025. godine dok će s radom krenuti početkom 2026. Lider

10.07. (12:00)

Još pokušati dokazati da to nisi ti...

AI aplikacija za deepfake skidanje obučene osobe uzela maha u Srbiji, počinitelji nekažnjeni, a žene nemoćne

Tzv. “Undress AI aplikacije” funkcioniraju tako da se uploadaju fotke obučenih djevojaka, da bi ih program prikazao gole, odnosno generirao fotku istih djevojaka bez odjeće, i to vrlo uvjerljivo. Takve se fotke dijele kao amaterska pornografija po messenger grupama. Tako je nedavno “procurila” fotka jedne djevojke iz Srbije, koja je na društvenim mrežama prije nekoliko godina objavila fotku sebe u badiću, ne sluteći da bi jednog dana mogla završiti na internetu bez njega iako se nije fotografirala obnažena, što joj danas stvara noćne more. Ne znaju odakle je ta fotka potekla, ali znaju da se pojavila u jednoj Telegram grupi. Slučaj su prijavili policiji, koja tu ne može ništa, budući da nije bila ucjenjivana ili žrtva nekog drugog kaznenog djela. No, odvjetnici upozoravaju kako bi se slučaj trebao tretirati kao bilo koji drugi slučaj osvetničke pornografije, odnosno objavljivanja privatnih fotki bez pristanka osobe na njoj. Balkan Insight

10.07. (11:00)

Brze i kratke

  • Ukrajini stižu dva moćna aviona, vrjedniji su od svih F-16. Ovo je prekretnica, kaže Mario Galić za Index
  • Što piti za velikih vrućina? Osim vode, tijelo znojenjem gubi i važne soli što se nadoknađuje elektrolitima poput izotoničnih pića, no treba paziti na šećer. Dobri su i biljni čajevi bez kofeina, kao i sokovi od voća i povrća (Index)
  • Trogodišnju narodnu obveznicu upisalo tek 6700 građana. Lani je u dvogodišnje izdanje obveznice uložilo njih 45 tisuća (Forbes)
  • Slučaj vještačenja za Agrokor: Turudić steže obruč oko Cvitana i Sani Ljubičić. U fokusu i Marko Vojković (Nacional)
  • Španjolska izbacila Francusku u polufinalu Eura 2:1, utakmica riješena u 25 minuta (Index)
  • Objavljen prvi teaser za film ‘Dražen’ o košarkaškom titanu Draženu Petroviću, Mile Kekin glumi trenera Mirka Novosela (Večernji)
10.07. (10:00)

Slučaj svačije pogibelji

Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka: Napet i ritmičan roman koji čitatelju gotovo ne da predahnuti

Godine 2013. u Hrvatskoj se dogodilo samoubojstvo policajca koje je izazvalo dugogodišnju istragu o mogućem ubojstvu, mobingu te razotkrivanju napuklog sustava koji zataškava ono što mu ne odgovara, a štiti one koje bi prve trebalo osuditi. Deset godina kasnije, Kristian Novak, jedan od najpoznatijih autora suvremene hrvatske književnosti, napisao je roman “Slučaj vlastite pogibelji” služeći se bazom tog istinitog događaja i stavivši ga u paralelu s klasičnom antičkom tragedijom o pravdi – Sofoklovom “Antigonom”. Protagonisti “Slučaja vlastite pogibelji” nose u sebi motivaciju toliko duboku da se prenosi od antike do danas. To nije samo motivacija proizašla iz istinite priče, policijskog dosjea, Sofoklove drame, nekog kritičnog trenutka svjetske povijesti, već ona koja se rađa i živi u svim ljudima, nevažno u kojem stoljeću i predjelu svijeta – želja za otkrivanjem istine i zadovoljenjem pravde koju, bez obzira na prepreke, nije lako ugasiti. Martina Martinković za Novosti.

10.07. (09:00)

Iz tvojih usta u Božje uši

Nebojša Slijepčević u Zavidavanju: Nakon Zlatne palme, sudbina hrvatskog filma ne može biti ljepša

Ranije je režirao niz dokumentarnih i kratkih filmova, a u fokusu gotovo svih tih filmova svakodnevna je ljudska muka. Naročito zapaženi njegovi su filmovi Gangster te voli i Srbenka. Prvi je gorka komedija o životu čovjeka koji spaja usamljena srca, a drugi teška drama koja govori o životima pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj. Nebojša Slijepčević je čovjek koji ima potrebu ljudima otvoriti oči, redatelj koji redovito izlazi iz zone komfora dajući nam uvid u ljudske sudbine u kojima komforu nije bilo mjesta. Zanimljiv razgovor u Zavidavanju s Ladom Tomičićem.