09/07/2024 - Monitor.hr
09.07. (23:00)

To otvara brojna pitanja

Joško Lokas najavio nove TV kvizove, jedan će biti po uzoru na nekadašnji Upitnik

Svoje televizijsko ime izgradio sam kvizom Upitnik koji je emitiran od 1997. do 2004. godine skoro svaki dan. Od 1997. godine neprestano se bavim kvizovima što kao autor, voditelj, urednik, ili producent. Kvizovi su moj život i imao sam sreću da sam mnoge osmislio i još veću sreću da sam na ovaj ili onaj način bio dio najvećih svjetskih formata. Što se tiče novih autorskih projekata imam ih nekoliko. Liga prvaka s Tarikom Filipovićem, Moja sreća je veća s Enisom Bešlagićem i Solo i Imam pitanje.

Liga prvaka treba bi pronaći najboljeg u regiji. Moja sreća je veća, jedan punokrvni game show bi trebao uveseliti ljude u studiju koji ako imaju sreće mogu postati natjecatelji i doći do neočekivanih bogatih nagrada. Solo je novi Upitnik i popuno je tehnološki napredan u odnosu na sve trenutno što se nudi u eteru i pripada upravo ovoj digitalnoj eri koju živimo. Imam pitanje je dnevni kviz znanja koji za cilj ima dovesti natjecatelje u međusobnu interakciju u kojoj bi se znanjem međusobno eliminirali. Joško Lokas u razgovoru za Journal, povodom organizacije glazbenog projekta Arsen.

10.07. (00:00)

Ćakula oko pošipa

Robi K: Slučaj Rogač

Odma do kuće od mog dida na Šolti je parcela od pokojnog barba Jerka. Na parcelu je doštekćao neki barba sa žutim bagerom. Onda je moj dida u roku munja dojurijo iz dvora. Dida je stao isprid bagera i raširijo je ruke. Pozva ga je na drink.

Barba Ferdo je potegnijo guc pošipa i rekao je: „Ma daj nemoj me činit smijat, fosilac! Nisan ti ja kriv šta su te ćopile godine pa si propuva! Znaš da mi malo bacaš na Bajdena!“ Dida je raširijo ruke: „Šta fali Bajdenu?“ Barba Ferdo je rekao: „Kako šta fali, jebate? Pa viš da ne zna ko mu glavu nosi! Ne može pogodit vrata, čoviče, koma ga je gledat! Ima miljon godina, a na čelu je najveće svjecke sile!“ Dida je rekao: „Pa šta je tu loše? Bajden se ujutro lipo probudi i promisli: Asti iruda, koga san ono danas triba zbombat? Iran ili Irak? Il možda Kuvajt? I pošto se ne može sitit, odluči da je najbolje ne zbombat nikoga, da slučajno ne falije… Starost ti je izvor mudrosti, moj Ferdo, samo šta to ne bere tvoj mladi mozak!“ Novo poglavlje iz Bilježnice Robija K.

09.07. (23:00)

Uz gumu, dobro dođe i rezervna baterija

Nova vrsta lakog gradskog električnog vozila ima baterije koje se mogu brzo i lako puniti, ali i zamijeniti

Acciona je lansirala NanoCar Silence S04, lagano i 100% električno vozilo s dva sjedala koje se u potpunosti proizvodi u Španjolskoj. Ovaj električni mikroautomobil sada je dostupan u Silence Flagship trgovinama u Madridu i Barceloni te se može kupiti u uobičajenoj prodajnoj mreži marke u Europi. Svi imaju isti sustav baterija koje je moguće mijenjati. Njegove dvije baterije, dizajnirane za prijevoz na kolicima, mogu se puniti u bilo kojoj kućnoj utičnici ili zamijeniti na jednoj od 120 baterijskih postaja s 1200 mjesta za izmjenu koje marka ima u glavnim španjolskim gradovima. Ovaj sustav omogućuje zamjenu baterija napunjenih za manje od 30 sekundi. Revija HAK

09.07. (22:00)

Da nam Istra i dalje blista

Medulin nagrđen masovnim turizmom: posvuda bespravna i mastodontska gradnja apartmana

Iako je Općina pokrenula neke mjere, kažu da su još 2021. aktima zabranili gradnju spojenih apartmanskih jedinica. No čim se pročulo da će stupiti na snagu, općina je zaprimila 97 novih zahtjeva za građevinsku dozvolu, a njih su morali izdati prema starim pravilima. U Medulinu se zato i dalje gradi, a općina vodi borbu s investitorima. Iz turističke zajednice pak kažu da mjesto nije preizgrađeno, a turisti dolaze na mjesto gdje su razni režimi zaštite prirode. No, pitanje je što će se dogoditi ako će se i dalje dirati u prostor. U mnogim odredištima za masovni turizam diljem Europe već se nešto dogodilo. Prosvjedi protiv masovnog turizma – od Tenerifa, preko Mallorce i Barcelone do Venecije. HRT

09.07. (21:00)

Brze i kratke

  • Očekuje se da će NATO odgovoriti Rusiji zbog napada na dječju bolnicu, no u pitanje je dovedeno članstvo Ukrajine u njemu, pa čak i nakon rata (DW)
  • HZJZ objavio upozorenje na toplinske valove, najgore će biti u subotu, kada je gotovo u svim gradovima stavljeno crveno upozorenje (N1)
  • Novo svjetlo: Šeparović upozorenjima dvaput kršio Ustav, Milanović je mogao biti premijerski kandidat (Nacional)
  • Zapanjujuće razlike u plaćama u europskim zemljama: u vrhu Švicarska sa 85 tisuća eura neto godišnjom zaradom, slijedi Island s 53 tisuće… europski prosjek 28 tisuća, Hrvatska među najslabijima, oko 12 (Forbes)
  • U četvrtak 4. travnja 2024. pravomoćno je obrisana zabrana otuđenja i opterećenja luksuzne vile Ive Sanadera, koji sada može njome slobodno raspolagati. To dolazi unatoč činjenici da država nije u cijelosti podmirila sva potraživanja od Sanadera, koji je još uvijek na odsluženju zatvorske kazne (Nacional)
  • Trgovci plinom i dalje najveći izvoznici, ali počeli su rasturati i proizvođači (tportal)
  • Arhitektonski projekti koji su se Hausu svidjeli ovaj tjedan
  • Kukuruzni labirint koji će vas oduševiti: Uhvatite zločinca i spasite Posavske Brege (Green)
09.07. (20:00)

Živio ti nama sto godina

Jezikova juha: Jubilarna nagrada

U Bibliji broj 100 predstavlja završenost odnosno savršenost. Obje su ove riječi u hrvatskome istoga porijekla: dolaze od imenice vrh ( Kako i godine danas brojimo dekadskim sustavom, okrugle su nam one djeljive s 10, a s obzirom na prosječni ljudski vijek 10 je relativno malo, a 1000 mnogo, pa nam je 100 onako baš taman i okruglo. To je kao i Nova Godina: simbolična vrijednost nadilazi stvarnu. Realno okrugli brojevi ne postoje. Najrašireniji brojevni sustav je dekadski, uglavnom jer nam je ‘prirodan’, odnosno praktičan u svakodnevnome životu, zbog broja prstiju na rukama.

Century eng. ‘stoljeće, grupa od sto’ uzgred dolazi od latinskoga centuria ‘grupa od sto’ <centum ‘sto’, s tim da je u latinskome stotinu godina bilo saeculum, ‘dob, generacija’, od čega kasnije nastaje saecularis ‘sekularno’, prvotno ono ‘što se odnosi na neko doba’ pa onda ‘ljudsko/privremeno’ za razliku od ‘religijskog/vječnog’. Sat lingivstike u režiji lokalnog portala.

09.07. (19:00)

Tri sata jahanja

Damir Radić o novom Costnerovom filmu: Na zapadu ništa dobra

“Horizont: Američka saga – Prvo poglavlje” je ,naime, zbrda-zdola sklopljena struktura od nekoliko posve mehanički povezanih narativnih blokova, bez trunke gipkosti zanatski urednih majstora nizanja međusobno povezanih fabularnih linija, a kamoli virtuoznosti genija takvog strukturiranja poput nekadašnjeg para Arriaga-Iñarritu. Nitko od Costnera ne očekuje virtuoznost u tako zahtjevnom prosedeu, ali da će polučiti scenaristički diletantizam i drvenu režiju garniranu bombastičnom glazbom i patetikom i sve to protegnuti na gotovo neizdrživa tri sata, tome se ipak malo tko nadao. Damir Radić za Novosti.

09.07. (18:00)

Bitno da se ne svađaju (previše)

Biti najstarije ili najmlađe dijete u obitelji ne utječe nužno na njihovu osobnost, kaže jedna novija studija

Prema psihologu Alfredu Adleru, rođenje brata ili sestre lišava najstariju djecu isključive roditeljske pažnje – i kao rezultat toga ona su neurotična, sklonija konzervativizmu i oponašanju starijih. Druga djeca natjecateljski privlače pažnju, dok najmlađa djeca često ispadnu razmažena i lijena. Adler je postavio teoriju prema kojoj ljudi koji odrastaju bez braće i sestara imaju “kompleks majke” i da su u rivalstvu sa svojim ocem. Iako danas najpouzdaniji test osobnosti, poznat kao “Big five”, ne potvrđuje dokaze kako redoslijed rođenja u obitelji ima nekog utjecaja na razvoj osobnosti djeteta, ipak je primijećena jedna karakteristika kod prvorođene djece, a to je pojačana verbalna inteligencija nego kod mlađe djece. To ne znači da su prva djeca pametnija i da lakše uče, to samo ukazuje kako su ona ipak provela najviše vremena s odraslim ljudima, što se ne može reći za djecu koja su rođena poslije. Nat Geo

 

09.07. (17:00)

Grandpa shark tuturuturu

Grenlandski morski psi žive od 250 do 500 godina

Dugo vremena se mislilo da je razlog dugovječnosti njihovo sporo kretanje i niske temperature mora u kojem žive. Ključnu ulogu u dugom životu ovih najdugovječnijih kralješnjaka ima metabolizam, koji nije sklon promjenama tijekom starenja. No, globalni porast temperatura mogao bi ih ugroziti. Green

09.07. (16:00)

Nije za živjeti, samo za promatranje

Na udaljenom planetu većem od Jupitera pada kiša rastaljenog stakla, a pronađen i sumporovodik

Novi podaci svemirskog teleskopa James Webb pružili potpuniju sliku planeta HD 189733b, koji već spada među najistraživanije planete izvan Sunčevog sustava. Sumporovodik je u tragovima otkriven u njegovoj atmosferi, što dosad nije zabilježeno ni na jednom planetu izvan Sunčevog sustava. Riječ je o vrsti nazvanoj “vrući Jupiter”, a pripadaju joj plinoviti divovi sličnim najvećem planetu našeg Sunčevog sustava koji su znatno topliji zbog svoje blizine matičnim zvijezdama. Ovaj planet je 170 puta bliži svojoj matičnoj zvijezdi nego što je Jupiter Suncu. Temperatura na njemu iznosi oko 930 stupnja Celzija. Tamo padaju kiše od rastaljenog stakla koje zbog snažnih vjetrova padaju vodoravno. Znanstvenici razumijevanjem atmosfere ovog planeta žele razumjeti kako se fizika i kemija ponašaju u različitim okolišima. Index

09.07. (15:00)

Brze i kratke

  • Ukrajinci uzvratili udarac. Poslali desetke dronova na Rusiju (Index), NATO će poslati Ukrajini paket pomoći, uključujući sustave protuzračne obrane namijenjene zaštiti ukrajinskih gradova, očekuju se i Patrioti (Index)
  • Novi detalji oko uvođenja vojnog roka: Ročnici će ići u Sinj, Požegu i Knin (N1)
  • Francuske dionice porasle nakon pobjede ljevice (Lider)
  • Prosječna zagrebačka neto plaća u travnju 1.525 eura (HRT)
  • Porezna uprava diljem Hrvatske prodaje rabljena vozila, možete kupiti automobil za samo 300 eura (Poslovni)
  • Borisu Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a (Lider)
  • Bitcoin pao za 28 posto od vrhunca, kriptografi: ovi “bull runovi” su znali ići i do 30 posto, sad je dobro vrijeme za ulaganje (Lider)
  • Kina planira misiju pokusne obrane Zemlje od asteroida: 30-metarski asteroid bit će meta kineske misije testa planetarne obrane, koja će o istom trošku tamo poslati sondu za izviđanje i kinetički projektil koji bi mu trebao promijeniti putanju (Bug)
09.07. (14:00)

Čili i veseli na radnom mjestu

U Sloveniji uveli ‘direktore za sreću’: Radnici motiviraniji, inovativniji i – šest puta bolji ‘ambasadori’

Slovenski građani sretniji su od hrvatskih u životu i na radnom mjestu, pokazala je anketa mariborske konzultantske tvrtke Paleta Znjanj – čak 78 posto Slovenaca generalno je zadovoljno životom, dok ih je 49 posto sretno na radnom mjestu. U usporedbi sa susjedima, Hrvatska je manje sretna zemlja: sretno je u životu 58 posto anketiranih, a samo ih je 33 posto odgovorilo da su sretni i na radnom mjestu. Razlozi mogu biti različiti, no jedno pokazuje da u Sloveniji već duže razmišljaju baš o sreći zaposlenih. Naime, prvi su u regiji, još 2017. godine, u kompanijama počeli uvoditi poziciju chief happines office. Poslovni

09.07. (13:00)

U školi dva programa, jedan je neprimjeren za djecu. Vi pogodite koji

Dežulović: Nema više muško-žensko!

Tako su u predizbornoj kampanji, sjetit ćete se, malu djecu i odrasle debile plašili s domoljubne desnice, pričajući im pred spavanje jezive priče o strašnim rodnim ideolozima koja će ih, ne budu li dobri i glasali za njih, ujutro odvesti iz kuće i pretvoriti u neku od osamdeset osam rodnih vrsta i podvrsta.

Dao sam si, naime, truda i pogledao malo taj odobreni program rodnih studija, i bilo bi mi draže da nisam. Nakon što sam vidio što će sljedeće akademske godine  studenti rodnih studija učiti na zagrebačkom Sveučilištu, javno se ispričavam Marijanu Pavličeku. “Ja imam sina koji je muško, i ne želim da sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba”? Ne samo da se u tom programu uči kako muško sutra može biti žensko, nego se potanko, sa svim mučnim detaljima, opisuje i sama operacija pod općom anestezijom. Upozoravam čitatelje slabija srca da sljedeći reci mogu biti uznemirujući:

“I reče Jahve, Bog: Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on. Tada Jahve, Bog, načini od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku, no čovjeku se ne nađe pomoć kao što je on. Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu, pa je dovede čovjeku. Na to čovjek reče: Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega!”

O da, braćo, sestre i ostali, Knjiga postanka 2,18-23! Penava, Čipe i Pavliček bojali se, eto, feministica i programa Rodne povijesti, a ovdje djecu uče da je sva rodna povijest i započela kad je prvo muško postalo žensko. Boris Dežulović za N1.

09.07. (12:00)

Da znaš, mnogo mi je dug

Prekoračenje po transakcijskim računima (“minus”) kućanstava u svibnju iznosilo 801,4 milijuna eura

Zadnjeg dana lipnja istekao je krajnji rok do kojeg su građani – klijenti banaka imali vremena svoja ranije odobrena prešutna prekoračenja po tekućem računu zamijeniti dopuštenim prekoračenjima. Na temelju informacija prikupljenih od banaka potpisnica Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, do 31.5.2024. je 800 tisuća građana prihvatilo ponudu da svoja ranije odobrena prešutna prekoračenja zamijene dopuštenim prekoračenjima. Istovremeno je u bankama ostalo odobreno još oko 830 tisuća prešutno prihvaćenih prekoračenja. No, o točnom broju će se više znati krajem srpnja. N1

09.07. (11:00)

Brze i kratke

  • Ukrajina je u šoku. Jučer je, naime, Rusija lansirala jedan od najgorih raketnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je pogođena i glavna dječja bolnica u Kijevu. U napadima je poginula 41 osoba, a 166 ih je ozlijeđeno. Danas važan summit NATO-a, očekuje se odgovor (Index)
  • Mađarski premijer Orban izazvao je kritike svojim posjetom Moskvi. Sad se iznenada pojavio u Kini u „mirovnoj misiji“. A kineski predsjednik Xi Jinping zahtijeva prekid vatre u Ukrajini i pregovore (DW), Zelenski: On ne može biti posrednik (Index)
  • Nema kraja vrućinama, noći tropske, danju i do 40 stupnjeva (N1)
  • Nestaje stotine kilograma: U Međimurju od lopova krumpire u poljima štite dronovima (tportal, HRT)
  • Linkovima nije vjerovati: na webu vreba pola milijuna fantomskih domena: australski istraživači pročešljali su Internet i otkrili milijune pogrešnih hiperlinkova na stranicama velikih kompanija, vjerskih organizacija, financijskih tvrtki, pa čak i vlada (Bug)
09.07. (10:00)

Za nas koji pišemo eseje kad nismo za kompom

Pure Writer – praktičan tekstualni editor koji olakšava pisanje na pametnim telefonima

Pisanje na pametnim telefonima uvijek je bilo potencijalno izazovno, a ovo je mobilni tekstualni editor koji to iskustvo želi učiniti jednostavnijim i ugodnijim nudeći nenametljivo sučelje te tipične i neke dobro promišljene mogućnosti… Uz to što je tekst moguće pisati kao običan tekst, tu je i podrška za Markdown što znači da je tekst moguće i do određene razine oblikovati i stilizirati, a tu će pripomoći i traka s osnovnim alatima koja će se pojaviti odmah iznad tipkovnice, nešto što svakako valja istražiti. Bug

09.07. (09:00)

Iz političke povijesti

Hrvoje Klasić i Dejan Jović u Kontrapovijesti: Raspad Jugoslavije postao je neizbježan nakon tri povezana momenta

Hrvoje Klasić u 19. Kontrapovijesti razgovara s profesorom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejanom Jovićem o procesu odumiranja socijalističke Jugoslavije. Jović bi počeo od Titove smrti, otkada kreće i postepena liberalizacija društva. Tu su i sve više rastuća nacionalna pitanja među jugoslavenskim narodima. Još je za vrijeme Titova života bilo kritike na Ustav. Tih je godina eskalirala i ekonomska kriza. Iako nominalno socijalističkog sistema, gdje razlika u društvu ne bi trebalo biti, vladale su društvene nejednakosti koje su dovele do konflikata. S druge strane zapadne republike Jugoslavije poput Slovenije nisu željele izdvajati sredstva za razvoj manje razvijenih regija na istoku federacije, iako Jović smatra kako bi od toga imale koristi.

Za raspad su možda najpresudniji bili tada rastući nacionalistički narativi koji su se proširili po cijeloj federaciji, iako je bilo i pozitivnijih priča. Specifičnost Jugoslavije u odnosu na druge slične države je autonomija samih država sastavnica, zbog čega je ideja jugoslavenstva – jedinstvenog naroda, tim problematičnija. Tu su bile i Miloševićeve pretenzije da “smanji” Jugoslaviju gdje bi jedan od naroda bio zastupljen oko 50 posto, odnosno, bio u većini. Očuvanje Jugoslavije je postalo beznadno kad je predsjedništvo SFRJ povuklo vojsku JNA iz Slovenije 1991., drugi su događaji u Vukovaru i Dubrovniku koji se smatraju službenim početkom rata, a treći je međunarodno priznanje Hrvatske 15. 1. 1992.