08/07/2024 - Monitor.hr
08.07. (23:00)

Opasnosti vrebaju i iz zraka!

Ukoliko u vožnji automobilom naletite na pticu, štetu ćete morati platiti sami

Jeste li vi kao vozač krivi za taj događaj? Je li se nalet na pticu u letu mogao izbjeći? Tko odgovara za nastalu štetu, od koga tražiti naknadu štete? Kasko? Jesu li cestari, pravni subjekti nadležni za održavanje ceste, odnosno autoceste odgovorni za nalet vozilom na pticu u letu? Odgovor je negativan! Nisu! Takav stav zauzeo je nedavno Visoki trgovački sud Republike Hrvatske u nedavnoj presudi, budući da su oni odgovorni samo ako je uzrok u lošem održavanju ceste koje je dovelo do naleta. Očito je i kako nemamo kontrolu nad zračnim prometom ptica i kako je teško, ali istodobno nužno biti spreman za nalet na pticu u letu, odnosno udar ptice u vozilo. Revija HAK

09.07. (00:00)

Brze i kratke

  • Sa zgrade u središtu Zagreba, kod Trga Republike Hrvatske, u ponedjeljak ujutro odlomio se i pao komad fasade, na sreću nitko nije ozlijeđen, no tportal podsjeća kako se i dalje ne provodi obnova od potresa…
  • Europska unija planira uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu od kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress, tako bi mogli stati na kraj brzoj modi (Green)
  • Ministarstvo financija u ponedjeljak je predstavilo novu sezonu nagradne igre “Bez računa se ne računa” s nagradnim fondom od 80.000 eura, šaljete im račune i možda osovjite nagradu (Danica)
  • Thievery Corporation na Šalati – Nova pobjeda na domaćem terenu (Ravno do dna)
  • Završio deseti po redu Fest jazza Koprivnica: Deset godina nesebičnog dijeljenja glazbe (Glazba)
  • Pred nama je tjedan filma: Pula postaje filmska meka, a ni Zagreb ne zaostaje – filmovi u KIC-u, na bazenu Mladosti, a od četvrtka kreće Pula film festival (tportal)
08.07. (23:00)

Lave ustani, zapni i kreni, ćao!

Vrijedne lekcije koje ćete naučiti samo izvan zone udobnosti

Napuštanje zone udobnosti i odlazak u nepoznato pomoći će vam da pomaknete mentalne pa čak i neke fizičke granice, osloboditi se ograničavajućih uvjerenja, kako biste mogli stvoriti prostora za svoj osobni razvoj. Spoznaja da ste postigli ono što ste prije smatrali nemogućim, postat će vaša snaga i jedna od najbitnijih lekcija koje ćete naučiti kada izađete iz zone komfora. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne možete pronaći sreću unutar svoje zone komfora. Možete pobrkati udobnost sa srećom, ali pravu sreću nećete iskusiti ako ne prevladate određene prepreke i postignete nešto za što ste mislili da ne možete. Kada iskoračite iz zone komfora, srušit ćete sva svoja ograničavajuća uvjerenja i krenuti naprijed. Otkrit ćete da ste hrabriji, pametniji, marljiviji i mnogo sposobniji, nego što misliteNacional

08.07. (22:00)

Ako ništa, barem se svira

Godišnje izvješće: Nikad više koncerata nego kao prošle godine, Gibonni predvodi domaće

U post-COVID doba koncertna aktivnost na domaćem terenu povijesno je najveća dosad. Iako je i golim okom vidljiv porast, objavljena su službena godišnja izvješća koja to potvrđuju. Za proteklu je godinu obrađeno je čak 38.043 glazbenih događanja, što znači da se prosječno u Hrvatskoj dnevno odvijalo 104 glazbena događaja. Titulu domaćeg glazbenika s najviše prodanih ulaznica za svoje koncerte u Hrvatskoj dobio je Zlatan Stipišić Gibonni. Značajan rast od čak 52,85% bilježe i autorski honorari od online i digitalnih prava. S trenutnim udjelom većim od 10% u ukupnim prihodima od autorskih prava, streaming je na odličnom putu da uskoro prestigne udio prihoda od klasične diskografije i nosača zvuka iz “zlatnog doba” prodaje fizičkih nosača zvuka s kraja devedesetih i početka 2000-ih godina. Muzika

08.07. (21:00)

Brze i kratke

  • Francuska ljevica spremna izabrati kandidata za premijera u roku od tjedan dana: čelnika Socijalističke stranke Oliviera Faurea (tportal), tko je Jean-Luc Melenchon, lijevi pandan Marine Le Pen koji slavi nakon izbora u Francuskoj (tportal)
  • Balkan se prži: U Albaniji preko 40 stupnjeva, Srbija pod alarmom (tportal)
  • Visoki prekršajni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Tihomiru B., Zagrepčaninu koji je prije četiri godine upao u sustav Hrvatskih voda na Trnju, podignuo branu i tako spasio taj dio grada od velike poplave (N1)
  • Njemačka policija traži ograničenje brzine na Autobahnu do najviše 100 km/h. Razlog su električni automobili koji se na brzinama većim od 130 brže troše, odnosno dramatično im se smanjuje domet (Revija HAK)
  • Dodijeljene nagrade 22. Tabor Film Festivala: ‘Kratka priča o Trogiru’ i ‘Quase me lembro’ pobjednici, nagradu publike osvojile ‘Sjene zločina’ (Ravno do dna)
  • Završnica Eura igrat će se s drugačijom loptom koja u sebi ima novu tehnologiju povezanu s VAR sobom (Nacional)
08.07. (20:00)

Jer osamdesete su bile godine...

Dokumentarni film ‘Brats’: Modificirana hollywoodska nostalgija za pionire glumačke šminke 80-ih

Brats’ je dugometražni dokumentarni film redatelja Andrewa McCarthyja koji istražuje fenomen ‘Brat Packa’, skupine mladih glumaca koji su obilježili Hollywood sredinom 1980-ih pružajući prvenstveno nostalgičan pogled na grupu glumaca okupljenih oko ikoničnog filma ‘The Breakfast Club’ i njihov ‘utjecaj’, točnije pojavnost u kinematografiji tog razdoblja. Film je više od dokumentarca o skupini mladih glumaca; meditacija je to o prolaznosti vremena i o tome kako se sjećanja oblikuju kroz leću osobnih iskustava, kaže Anđelo Jurkas za Mixer.

08.07. (19:00)

Bolji su i od Indiane Jonesa

Youtuberov projekt pomogao astronomima otkriti jednu od tajni mehanizma iz Antikitere

Poznati youtuber i astronomi koji rade na gravitacijskim valovima neobičan su spoj, ali upravo oni zajedničkim su naporima došli do jednog bitnog arheološkog otkrića. Mehanizam iz Antikitere otkriven je 1901. godine kod istoimenog grčkoj otoka. Iznimno je to složeni mehanički uređaj sa zupčanicima i brojčanicima, a služio je, kako je dugogodišnja istraga pokazala) za predviđanje položaja planeta, Sunca i Mjeseca, pomrčina te kao kalendar. Pretpostavlja se da potječe od 150. do 100. prije Krista, pa se samim time smatra prvim analognim računalom i čudom mehanike, budući da su se slični mehanizmi u poznatoj nam povijesti pojavili tek 15-ak stoljeća kasnije.

Na temelju rendgenskih snimki iz 2020. godine, fragmenata i nepotpunih informacija koje je “iskopala” Budiseliceva istraga, statistička je analiza pokazala da misteriozni brojčanik mehanizma ima vrlo vjerojatno 354 rupe, a ne njih 365. to bi značilo da je vrlo vjerojatno njegova namjena bila praćenje starogrčkog lunarnog kalendara. Bug

08.07. (17:00)

Na kraju su zapravo ipak skuplji

Strani radnici u graditeljstvu su jeftiniji 30 posto od domaćih radnika, a cijene i dalje rastu

Građevinski sektor bilježi stalni godišnji porast stranih radnika još od 2015. godine. Prošle godine je u cijelom gospodarstvu izdano 172.000 dozvola za strane radnike, od čega je u graditeljstvu bilo oko 69.000 dozvola, što je 40 posto ukupnog broja. No, pokraj plaće, treba uzeti u obzir kako poslodavac za stranog radnika ima i druge troškove, poput agencijske naknade, trošak vize, prehrane, smještaja, prijevoza pa zatim edukacije  tzv. oportunitetni trošak vrlo niske produktivnosti. Dakle, građevinska firma mora više od dvije godine financirati edukaciju takvih radnika, nadajući se da će nakon tog vremena oni postati profitabilni. Naizgled nema logike zašto su cijene gradnje sada veće, no kada se dublje zagrebe – zaista je logično. Iako postoji više faktora koji utječu na porast cijena gradnje, zapravo se sve svodi na osnovni zakon ekonomije – zakon ponude i potražnje. Lider

08.07. (16:00)

Brze i kratke

  • Dio konačnog poraza Nacionalnog okupljanja Le Pen može se objasniti izdržljivošću onoga što je u Francuskoj poznato kao republikanski front – kada se birači grupiraju kako bi porazili krajnju desnicu (tportal), Donald Tusk: “U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje”…. no, nestabilna koalicija u parlamentu bez jasnog pobjednika također može stvarati glavobolje (Nacional)
  • Nova anketa: HDZ prvi, velik rast SDP-a. Možemo narastao, pad DP-a (Index), anketu proveli i za predsjedničke izbore, Milanović zasad nema protukandidata koji bi ga ugrozio (Index)
  • Varteks ide u stečaj: kako je propala firma koja je imala 11.500 radnika (Danica)
  • Hrvatska košarkaška reprezentacija u finalu predolimpijskog turnira igranom u Pireju izgubila je od domaćina Grčke 80:69 i tako se propustila plasirati na Olimpijske igre u Parizu (Index)
  • Je li tuširanje nakon kupanja u moru ‘must’? U nekim situacijama morska sol za kožu čini čuda (Green)
  • Video: Pravljenje kokica na ugljenu (X)

 

08.07. (15:41)

Rajčica topi salo, pozitivno utječe na krv i pomaže u probavi hrane

08.07. (15:00)

Odjeci nekadašnjeg Tehnološkog fakulteta

Obadić: Razbijanje Sveučilišta u Zagrebu

Nedavno su u javnost izašli dekani PMF-a i FER-a s idejom stvaranja Tehničkog sveučilišta. Prema njihovom mišljenju, ”vrijeme je za kreiranje hrvatskog globalnog tehnološko-obrazovnog brenda prema uzoru na uspješna poduzetnička sveučilišta” čime bi napravili ambiciozni iskorak ”u nove modele koji nedostaju da bismo se mogli nositi s globalnim društvenim izazovima i uključiti u globalne procese, natjecati se i surađivati s najboljima”.

Ideja tržišno-orijentiranog sveučilišta i redukcija uloge sveučilišta na ekonomsku misiju predstavlja negaciju same ideje sveučilišta i stoga je predmet brojnih kritika. Sveučilište se ne smije grubo svesti samo na čistu ekonomsku misiju i time postati tek sastavni dio produktivne ekonomije. Takvom transformacijom uloga sveučilišta postaje jednodimenzionalna. Ivan Obadić za Autograf.

08.07. (14:00)

Seks je super stvar, rado ga se sjećam

Seksualna terapeutkinja: Seksualnost je priča o različitostima

Jedna od zabluda koje se najčešće mogu čuti od parova, posebno onih koji se muče da održe seksualnu želju, jest da seks treba biti spontan. Spontanost je zabluda koju imaju i ljudi koji promišljaju o seksualnosti. Seks nikada nije spontan, pa ni na počecima, tada je još najpromišljeniji, jer ga očekujemo i pripremamo se, samo što mu se veselimo jer nam je neotkriven i uzbudljiv.

Zapravo im treba raznovrsnosti igre, da seks bude lagan i razigran. A pritom se najčešće misli na raznolikost praksi, poput uvođenja novih ljudi, igrački, poza, ali to mogu biti i male promjene. Također je veliki mit da seks uvijek mora biti odličan, no odlično je ako je seks u pravilu dovoljno dobar. Povremeno će biti izvrstan, a nekad potpuno bezveze, i to je sasvim u redu. Razgovor s Tanjom Jurin za Novosti

08.07. (13:00)

Provincija je 'izmislila' kulturu otkazivanja prije nego je što je ona postala globalni fenomen

Đikić ima novi roman ‘Divlji kvas’: Provincija nema milosti za one koji se odvaže da u tom pogledu budu drukčiji i svoji

Ako ste iz provincije, ako ste u njoj odrastali i živjeli, znate da se svaki prekršaj bilježi, da su crveni kartoni neizbježeni, i sami ste to, drugima, i s namjerom i nesvjesno, radili. ‘Divlji kvas’ nije samo to: u nekom je smislu, i napet, gotovo detektivski roman, čiji će vam likovi prirasti srcu, iz jednostavnog razloga: nema dobrih i nema zlih, svi su i jedno i drugo, i svakom je od njih život dao onoliko koliko su mu uspjeli oteti.

Ljudskoj prirodi nije strano vjerovanje u čudo ili očekivanje da se dogodi nešto što će nas preko noći izbaviti od čemera i jada. Mi smo skloni da tražimo i očekujemo prečice do sreće i blagostanja, koliko god nam razum i iskustvo govorili da od toga nema ništa. Tako se generacijama talože iznevjerena očekivanja, a iz toga klijaju ogorčenost, rezignacija, fatalizam. Pa i kad nas zadesi neka iznenadna sreća, mi se prepadnemo jer znamo da će nam to biti višestruko naplaćeno – kaže za tportal.

08.07. (12:00)

Kidaj nalijevo!

Starešina: Lakše je napraviti prozapadnu Europljanku od Le Pen negoli na europski put vratiti Viktora Orbána

Kao da se ništa oko njih ne događa, najuža elita EU-a nastavlja voditi europsku politiku dogovornom raspodjelom ključnih pozicija među sobom i održavanjem ‘sanitarnih koridora‘ prema politički nepodobnima. Tako se dvadeset pet šefova vlada ili država članica EU-a s lakoćom dogovorilo o plavo-crveno-žutoj formuli i imenima za tri ključne pozicije Europske unije. Među tom najužom europskom političkom elitom nezadovoljni podjelom najviših funkcija ostali su tek talijanska premijerka Giorgia Meloni te mađarski premijer i glavni europski generator nesuglasja Viktor Orbán.

Mnogo veći problem od pojedinačnih imenovanja jest nesposobnost političke elite EU-a da prepoznaje i prati raspoloženje i želje birača te da ih usmjerava prema proeuropskim politikama i transatlantskoj geopolitičkoj orijentaciji. Tako je širom otvorila vrata politički vještom mađarskom premijeru Orbánu koji upravo oko svojeg Fidesza okuplja široku grupaciju (desnih) stranaka proruske orijentacije koje su u političkom usponu – od njemačkog AfD-a do austrijske Slobodarske stranke ili Akcije nezadovoljnih građana bivšega češkog premijera Andreja Babiša – i koje mogu postati ozbiljan ruski (ili šire istočnjački) trojanski konj u EP-u. Višnja Starešina za Lider.

08.07. (11:00)

Brze i kratke

  • Izbori u Francuskoj su donijeli kaotične rezultate, bez stranke koja je osvojila dovoljno mjesta za većinu u parlamentu, što je francusku politiku bacilo u nemir koji bi mogao potrajati mjesecima, piše Politico (Index), osim za Le Pen, ovo je i dalje poraz i za Macrona, tehnički premijer Attal najavio ostavku (N1)
  • Od tisuću do šest tisuća eura za jednu noć? Ponuda luksuznog smještaja na hrvatskoj obali sve je veća (Forbes)
  • Jedan video o šerijatskom pravu izazvao je žestoke rasprave u Turskoj. YouTuber Diamond Tema postao je meta napada zbog svojih komentara o proroku Muhamedu. Sada mu prijete smrću, a za njim je raspisana i tjeralica (DW)
  • Posada NASA-ine simulirane marsovske nastambe izašla nakon godine dana -ispitivali su kako bi izgledalo šetati po Marsu, imati vrt u nastambi i uzgajati povrće za dopunu zaliha te što sve treba kako bi se održavalo staništa i opreme (Bug)
  • Najviši stupanj upozorenja na vrućinu, bit će do 40 stupnjeva (N1)
  • Uhvatio se za rampu trajekta pa htio otploviti do Visa, oglasili se iz Jadrolinije – htio se “prošvercati” (N1)
  • Legendarne Nedjeljom u 2 – prisjetili se emisije “visokog rizika” sa Sinišom Cmrkom: Žao mi je što sam udario asistenticu na snimanju, ali to se događa ljudima koji puno rade i ne gledaju kuda mašu rukama (cijela emisija iz 2003 na YT)

08.07. (10:29)

Znanstvenici otkrili da mravi mogu izvoditi amputacije i spašavati živote

08.07. (10:00)

Nisu morali daleko ići po periodnom sustavu elemenata

U Toyoti od sada i kuhaju na vodik – izradili su posebno prilagođene krušne peći i roštilje

Kao izvor energije, vodik je u Toyoti prihvaćen više nego u ostalim proizvođačima automobila. No, japanski ga stručnjaci ne koriste samo za napajanje vodikovih ćelija u električnim vozilima kao što je Mirai, već su nedavno izradili i nekoliko inovativnih kućanskih aparata. Toyotini inženjeri zaključili su, naime, da visoka temperatura izgaranja vodika može biti od koristi i u kuhinji, jer se, spajanjem s kisikom u tom procesu, proizvodi vodena para. Samim time pospješuje se pečenje hrane, koja izvana uslijed visoke temperature postaje hrskava, a zbog pare ostaje sočna iznutra. Bug

08.07. (09:00)

I fikcija nam mora biti bijela

Zrinka Pavlić: Gunđanja na ne-bijele likove u crtićima i serijama kao da su povijesni dokumentarci ukazuje da rasizam izbija i na najmanje očekivanim mjestima

Pravo porijeklo takve sablazni nad woke petljanjem po povijesti nije nikakvo obožavanje povijesti ni tradicije ni autentičnosti ni uvjerljivosti. Pravo porijeklo te sablazni jest sistemski rasizam. Jer da, oni kojima to smeta su rasisti. Ne, ne kažem da je riječ o likovima i likicama koji bi linčovali crnca, pretukli Roma, zabranili kćeri da se uda za Nepalca i za svaku kinesku riječ podrugljivo govorili ping-pong (premda ima i takvih).

Taj nas sistem stoljećima navikava na to da je javni prostor, pa i fikcija – primarno bjelački. I malo nas je koji smo imuni na takav sistemski refleks. No ono što masa ljudi nesviklih na promjene i nesklonih samopropitivanju ne shvaća jest ona famozna američka poruka . ‘Check your privilege’. S malo proširenim značenjem, to bi značilo da bismo u takvim situacijama, kad nam ‘smeta’ ovakva pojava, trebali provjeriti s koje pozicije govorimo. Zrinka Pavlić za tportal.