05/07/2024 - Monitor.hr
Petak (23:00)

Gaudeamus igitur

Infografika: Najbolja sveučilišta na svijetu

Na popisu 10 najboljih sveučilišta za 2025. godinu dominiraju američka i britanska. Njima uz bok tu su još švicarsko sveučilište ETH Zurich koje je na 7. mjestu i National University of Singapore (NUS) na 8. mjestu. HRT

Prekjučer (00:00)

Previše riba u moru

Prekomjerno korištenje aplikacija za spojeve može uzrokovati preopterećenost izborom partnera

Aplikacije za upoznavanje mogu nam dati dojam da uvijek postoji netko bolji odmah iza ugla, pa nastavljamo brisati, rekao je autor studije Jörg Matthes, profesor komunikacije na Sveučilištu u Beču u Austriji. “To nije nužno točno: možda vam neće trebati 99+ podudaranja da pronađete ljubav.”U studiji koja je uključivala 464 korisnika aplikacije za upoznavanje, starosti između 16 i 25 godina, oni koji su pretjerano listali imali su veću vjerojatnost da će osjećati kako su potencijalni partneri izvan njihove lige, bojati se ostati sami i/ili imati preopterećenost izborom partnera. Navedeno je vrijedilo ako su ljudi slušali svoju intuiciju i brzo prelazili prstom ili su više razmišljali o mogućim spojevima prije nego što su kliznuli lijevo ili desno. Što je osoba više koristila aplikacije za spojeve, veća je vjerojatnost da će pretjerano odustajati, pokazalo je istraživanje. Znanost

Petak (23:00)

Bolje da gledaju televiziju ili igraju Playstation ko mi...

Tehnološki brendovi doista kvare vašu djecu

Tehnološke promjene utjecale su na pojedine dobne skupine, odnosno bile su primarni pokretači generacijskih razlika. Tehnologija je tako utjecala ne samo na praktične aspekte života nego i na stajališta, ponašanje, osjećaje, kulturu, napredak, odnose… Generacija Z prva osjeća posljedice: njihova sreća, zadovoljstvo životom, ali i očekivanja počeli su opadati, a depresija i pesimizam rasti. Iako većina društvenih platformi mlađima od trinaest godina zabranjuje otvaranje profila, to se vrlo lako zaobilazi, ali ni ne kontrolira.

Na vladama je da bolje reguliraju, ali i ozbiljnije kažnjavaju tehnološke brendove koji dopuštaju klincima neprikladne dobi da se služe platformama. Iako je regulacija (i kazna) na duge staze najbolji lijek za prekomjerno korištenje platformi, nužno je da tehnološki brendovi preuzmu odgovornost i nude svoja rješenja. Lider

Petak (22:00)

Za sve danas postoji zaseban uređaj

Glavni krivci: 10 uređaja koji vam povećavaju račune za režije

Preporučuje se isključiti uređaje koje ne koristitte svakodnevno, a možda nije loše uložiti u pametne razvodnike kako biste jednostavno prekinuli napajanje više uređaja. Valja redovno i održavati neke od njih, a za mjerenje potrošnje danas postoje i razne aplikacije i druge alate za praćenje korištenja energije (N1):

  • Klima uređaj
  • Ventilatori/grijači prostora
  • Pametni kućni uređaji
  • Punjači
  • Aparati za kavu
  • Satelitske kutije i DVR uređaji
  • Printer i/ili skener
  • Televizija
  • Sustavi za video igre
Petak (21:00)

Brze i kratke

  • Putin: Želimo konačni kraj sukoba. Orban: Napravili smo prvi korak (Index)
  • Iz HNB-a konačno odlučili uvesti reda kad je riječ o bankarskim naknadama. Prošli tjedna upućena je okružnica bankama kojom se od njih traži da u roku od 180 dana izrade internu metodologiju za utvrđivanje strukture i visine naknada te da ih revidiraju (tportal)
  • EU potvrdila povijesnu odluku: Uvodimo visoke carine za kineske električne automobile, odmah stupaju na snagu (Index)
  • Vratile se ljetne vrućine, idućih dana temperature do 34 stupnja, a idući tjedan i do 38 (Index)
  • Oboren temperaturni rekord za srpanj u Moskvi, 3.7. izmjereno čak 32,7 stupnjeva Celzija što je za pola stupnja više od 1917. godine (Green)
  • Sportski proizvođači poput Adidasa izdvajaju stotine milijuna eura za sponzorske ugovore za dresove. Isplati li se uopće ta reklama? Marketinški konzultant: “Malo je vjerojatno da novac vrate prodajom, više se radi o peglanju ugleda” (DW)
  • Agencija za lijekove: Tijekom prošle godine zabilježeno je ukupno 3900 prijava sumnji na nuspojave lijekova, prijavljena je i u sumnja da je 71 smrtni ishod nastao kao posljedica nuspojave lijeka (Danica)
  • Posljedice pljačke otprije deset godina srušile vrijednost bitcoina ovog tjedna: Mt. Gox je bio značajna kriptomjenjačnica 2014. godine, no tada su hakirani u prvom velikom skandalu povezanome s bitcoinom. Dio ukradenih sredstava uskoro će biti vraćen vjerovnicima (Bug)
Petak (20:00)

Savjest liberala je napokon umirena

Ivančić: Šifra Fedjukin

Usredišnjoj dionici priče „Grobnica za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša opisani su dugotrajni i iscrpljujući pregovori između isljednika staljinističke tajne policije Fedjukina i utamničenog revolucionara B.D. Novskog o sadržaju lažnog priznanja koji će potonji potpisati. Da je optužba za špijunažu, sabotažu i neprijateljsko udruživanje u cijelosti izmišljena, obojici aktera bilo je jasno, no ipak je svaki od njih nastojao da se sadržaj i ton službenog „priznanja krivnje“ u što većoj mjeri prilagodi onome što je tog trenutka smatrao vlastitim interesom. Tražio se kompromis između dviju suprotstavljenih težnji. Zanemarimo li spomenute nijanse, tako, ključna razlika u „pregovaračkim pozicijama“ B.D. Novskog i J. Assangea leži u činjenici da režim koji je tiranizirao onoga prvog nije sebe nazivao demokratskim.

Učini li vam se da politički dogovoren rasplet “slučaja Assange” sam po sebi potvrđuje kako je bila riječ o političkome suđenju, to je signal da se niste sasvim udobno smjestili u ciničnu matricu održavanja statusa quo, pa utoliko i razlog za brigu, jer fond sumnjivaca postaje sve širi. Viktor Ivančić za Novosti.

Petak (19:00)

Dajte i meni sagradite jednu

Sagradili kuću od prešane slame: Primjer prirodne gradnje

Čvrsta gradnja, naime, podrazumijeva ciglu i beton, dok se ovi paneli slažu kao u montažnoj gradnji. Dakle, kod gradnje se koriste ispunjeni drveni paneli koji se vrlo brzo sklapaju i umjesto materijala poput mineralne vune ili stiropora za izolaciju se koristi slama. Kompanija iz Slovačke koristi tehnologiju prešanja slame u svim smjerovima, a rezultat je gusto nabijena, čvrsta slama koja teži čak 110 kilograma po kubnom metru što se pokazalo kao vrlo čvrst i otporan materijal, te odlična prirodna izolacija. Par koji je kod nas želio takvu kuću im se javio da bi saznali da surađuju i s ostalim zemljama EU, a tamo su ih odmah spojili sa svojom partnericom iz Hrvatske. Kuću im je sagradila tvrtka koja se prije nije susrela s takvom vrstom gradnje, ali iz koje su bili voljni uhvatiti se novog izazova. Rezultat, kažu vlasnici ove inovativne kuće – je iznad očekivanja. Haus, Drava.info

Petak (18:00)

I tako je covere počeo pretvarati u svoje pjesme

Johnny Cash – Songwriter: Nadomak Rubinovog Rubikona

Početkom devedesetih godina Johnny Cash je bio u nezavidnoj poziciji izvođača bez diskografskog ugovora. To je razdoblje uslijedilo nakon što je objavio niz tada nezapaženih, a nedavno njihovim reizdanjem donekle bolje prihvaćenih albuma za etiketu Mercury Records. Činilo se kako više nitko nije zainteresiran za ono što Čovjek u crnom ima za ponuditi. Bauljajući u nesigurnosti Cash je posjetio studio LSI u Nashvilleu koji je bio u vlasništvu njegove šire obitelji i snimio demo verzije nekih svojih novih pjesama. Tu dolazi u kontakt s Rickom Rubinom, s kojim će do kraja života (i poslije) kao Cezar na Rubikonu baciti kocku i stvoriti labuđi pjev zvan American Series i jednu od najupečatljivijih kruna karijere u povijesti glazbe na kojoj će ostarjeli kantautor miješati pjesme iz vlastitog repertoara s hitovima modernih žanrova u ogoljenim verzijama izvedenim s apsolutnim autoritetom. Ravno do dna

Petak (16:00)

Jezik nam je nešto službeniji nego što je bio

Kapović: Briga o hrvatskomu jeziku ne bi se trebala pokazivati šupljim i nepotrebnim zakonima, nego istraživanjem i stvaranjem novih resursa

Nije jasno čemu dizanje spomen-ploče zakonu za koji ne znamo kakve koristi od njega uopće imamo s obzirom da njime nije ništa postignuto, a čak i simbolički je dosta smiješno da se tolika strka radi oko zakona o hrvatskom jeziku u zemlji koja se zove Hrvatska i u kojoj je hrvatski službeni jezik ne samo od 1991, nego po ustavu još od 1974. Čini se da iza svega toga stoje dnevnopolitički razlozi, kako se u kuloarima i govori – jer jezičnih razloga za sve to sasvim sigurno nema – rekao je Mate Kapović za Novosti. Zakon ionako neće ulaziti u književno stvaralaštvo i privatni govor, nego će se odnositi na službenu upotrebu hrvatskog jezika. Primjerice, strane tvrtke svoje nazive najprije će morati pisati na hrvatskom, a tek onda na svom jeziku. Sankcija neće biti, nego je naglasak na edukaciji kroz školski sustav.

Petak (15:00)

Brze i kratke

  • Iako su Laburisti osvojili najveći broj parlamentarnih mandata, rast anti-imigracijske Reformske stranke UK Nigela Faragea itekako ih treba zabrinuti (tportal)
  • Nakon susreta sa Zelenskim, Orban otputovao u Moskvu da bi se susreo s Putinom (N1), europski vođe zgroženi (Nacional)
  • Simptomi koji ukazuju na povišeni kolerestol: oticanje nogu, stopala, listova, bol u listovima ili bedrima, osjećaj pečenja u gornjem dijelu abdomena nakon jela… (N1)
  • Zagreb je veliko gradilište, zatvaraju se najfrekventnije ceste (N1)
  • Casting agencija iz Zagreba u potrazi je za više žena i muškaraca za snimanje scena orgija – snima se igrano-dokumentarni serijal i film o caru Dioklecijanu: “tražimo veći broj žena i muškaraca koji su spremni biti goli i simulirati seksualni odnos s jednim ili više partnera, obučeni jedino u ten tange ili sleep gaćice” (Danica)
  • Pulski filmski festival: Najavljen program posvećen Veljku Bulajiću (HRT)
  • Alen Babić (33) sutra će se boriti protiv britanskog teškaša Johnnyja Fishera (25) u Londonu, njihov meč je prema službenom rasporedu oko ponoći (Index)
Petak (14:15)

Sponzorirana vijest

Keysfan ljetna rasprodaja: Prilika da nabavite Windows 11 po 11€ i Office2021 po 17€!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

62% popusta na trajnu licencu Microsoft Officea uz kupon: BKS62

50% popusta na originalne Windowse uz kupon: BKS50

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

Petak (14:00)

Tonu, a žele plutati

Unatoč uvjerljivoj pobjedi, ankete su pokazale da postoji malo entuzijazma za Starmera ili njegovu stranku, a on dolazi na vlast kad se zemlja suočava s nizom zastrašujućih izazova

Kao odvjetnik specijaliziran za područje ljudskih prava, Starmer je branio ekološke aktiviste protiv McDonald’sa, izborio se za odštete rudarima, zastupao je u zemljama Commonwealtha osuđenike na smrt. Lider britanske oporbe je svojedobno bio i “hrvatski odvjetnik”, odnosno član hrvatskog pravnog tima u postupku po tužbi protiv Srbije zbog genocida. On je u ime Hrvatske prije šest godina u Den Haagu pred Međunarodnim sudom pravde obrazlagao što se dogodilo u Vukovaru, a što tijekom operacije Oluja. DW

Velik dio teške štete konzervativcima je nanijela desničarska populistička Reformska stranka UK, na čelu sa zagovornikom Brexita Nigelom Farageom, koji se snažno zalagao za suzbijanje imigracije. Starmer je obećao da će odustati od kontroverzne politike konzervativaca o slanju tražitelja azila u Ruandu, ali s obzirom na to da je migracija ključno izborno pitanje, on će biti pod pritiskom da pronađe rješenje za zaustavljanje desetaka tisuća ljudi koji malim brodicama stižu preko La Manchea iz Francuske. Index

Petak (13:00)

Mogli su i gore proći

Postoje tvrtke koje prate hakerske grupe na X-u i forumima i obavještavaju druge da su napadnuti

Jedna od takvih tvrtki je HackManac, tvrtka koja se bavi obavještajnijm radom usmjerenim na prijetnje, ili na engleskom cyber threat intelligenceom (CTI). Usluga koju nude je da svoje klijente, dakle one koji im plaćaju, obavještavaju kada su njihovi podaci pronađeni na Internetu, ili kada se pojave bilo kakve informacije o provali. Pojava podataka negdje na izvorima koje oni prate je znak da je nekoj tvrtki provaljeno, i ponekad, to može biti jedini znak da je provaljeno. Ima dosta takvih tvrtki koje nude takve usluge.

HackManac objavljuje i o provalama onih koji nisu njihovi klijenti – jer onda nisu obvezani nikakvih ugovorima – a za potrebe vlastitog marketinga. Problem bi bio da se ne plati tražena otkupnina pa se osjetljivi podaci objave, ali i kada IT sustav ne funkcionira, što onemogućava tvrtku da neometano radi.  Tvrtkama su često sigurnosni specijalisti preskupi, ali i nedostupni. Na FER-u imaju postdiplomski na koji se prijavljuju ljudi koji već rade u SecOps tvrtkama da se dalje obrazuju, budući da to područje podrazumijeva cjeloživotno učenje. Forbes

Petak (12:00)

Brisanje razlike između istine i laži

Bivši šef Twittera uvjeren: Za 5-10 godina više nećemo znati što je stvarno, a što generirano pomoću AI

Problem “deepfake sadržaja” postoji već godinama, a veoma je malo učinjeno kako bi se takav sadržaj pravilno označio i spriječilo njegovo nekontrolirano širenje. Prijedlozi poput vodenih žigova bili su ograničeni na dobrovoljnu bazu ili pojedine programe odnosno tehnologije.Bit će gotovo nemoguće reći što je stvarno, a što ne. Osjećat će se kao da ste u simulaciji. Jer sve će izgledati umjetno proizvedeno, sve. Vrlo je važno da promijenite način razmišljanja ili pokušate promijeniti način razmišljanja kako biste provjerili stvari koje osjećate da su vam sumnjive i oslonite se na vaše iskustvo i vašu intuiciju, kaže Jack Dorsey. Zimo

Petak (11:00)

Treba vam još koji izvor pasivnih prihoda...

Mirovine će rasti, ali i taj rast ‘pojede’ inflacija

Nova formula za usklađivanje mirovina prema rastu cijena i plaća u omjeru 85:15 u korist povoljnijeg faktora dogovorena je, ali će se primjenjivati od 1. siječnja 2025. godine. Dotad se usklađivanje provodi u dosadašnjem omjeru 70:30. Procjene su da će s ovim polugodišnjim usklađivanjem mirovine biti veće oko 7 posto. Glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Igor Knežević nedavno je kazao, govoreći o usklađenjima mirovina, da inflacija pojede svaki rast mirovina. Umirovljenici žive praktički jednako kao i prije četiri godine.  Problem je u niskim mirovinama, kažnjavanju dijela umirovljenika doživotnom penalizacijom i u tome što je udio mirovina u BDP-u 10 posto dok je u Europi između 15 i 16 posto. Problem je i u tome da aktualna vrijednost mirovine ne može biti 12,26 eura koliko je sada. Trebala bi biti 20 eura. Ovako umirovljenici uvijek gube u utrci s inflacijom jer su mirovine male… Nacional

Petak (10:00)

Brze i kratke

  • Potop konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji, laburisti osvojili 410 mjesta od 650 u Donjem domu, na vlast dolaze nakon 14 godina (Index)
  • “Strah i panika”: Tajni dokumenti razotkrili rusku operaciju na Zapadu: cilj je bio potaknuti nezadovoljstvo zapadnim vladama, posebno uz podršku Ukrajini, stvarali lažne oglase kako bi ih zamaskirali u novinske naslove (Index)
  • Nezaposlenost snažno pada, rekordno je nizak broj onih koji dugo traže posao (Poslovni)
  • Radovan Dobronić donio presudu o ništetnosti promjenjive kamatne stope još 1996. godine, što je trebalo postati okvir za buduću sudsku praksu, no ona je bila prešućena i zatajena (Nacional)
  • Bitcoin pao ispod 57 tisuća dolara prvi put u 2 mjeseca (Lider)
  • Bidenu treba više sna, neće zakazivati događaje iza 20 sati (tportal)
  • ZAMP prošle godine uprihodio gotovo 24 milijuna eura (Poslovni)
Petak (09:00)

Catch them if you can

SOA: Hakerski napadi su ratovi budućnosti, jedino što možete je zaštititi se

Hakeri su, pokraj institucija, napali i tvrtke Labud i Badel, kojima su oteli manji dio poslovnih dokumenata. Za njih traže otkupnine za koju tvrtke imaju tjedan dana. Najavili su prijave, a poslovni procesi, poručuju, odvijaju se neometano. Da je hakerskih napada sve više, ali i da nam je obrana sve bolja, ističe šef SOA-e Daniel Markić. O svemu je obaviješten i državnih vrh. RTL doznaje da predsjednik Republike Zoran Milanović traži i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Iz Vlade neslužbeno poručuju da za tim nema potrebe jer sve nadležne službe po tom pitanju postupaju. Index