29/06/2024 - Monitor.hr
Prekjučer (23:00)

Nekritički kupci političkih proizvoda

Vučetić: Kažete da mrzim sve hrvatsko? U krizi ste događajnosti

Prije nekoliko dana, dok sam u trgovini kupovao nužne namirnice, obratio mi se, kako bi to Zoran Milanović rekao, potpuno nepoznat čovjek, doduše ne izravno, nego govoreći trgovkinji o meni, tako da ja čujem, kao onome koji ne voli ništa hrvatsko.

Što bi to bilo sve ili ništa hrvatsko, i kako to sve stane u nešto, nije mi baš najjasnije, ali ovo, očito, nije pitanje koje muči ovog kroatiziranog kupca, niti će ga, po onome što sam vidio, ikada mučiti. Hrvat voli nešto hrvatsko, baš kao što i ne voli nešto hrvatsko. Taj kupac-Hrvat, po svemu sudeći, ne voli ono što ja radim, a budući da je to nešto hrvatsko, on je, po vlastitim kriterijima, mrzitelj nečeg hrvatskog.

A ako netko već voli, jer voljeti se mora, nešto hrvatsko, onda zasigurno, pod pretpostavkom da je imalo uman, zna da nipošto nema uvid u to što je sve hrvatsko, pa stoga netko drugi, koga on ne shvaća, zasigurno nešto voli, a moguće da je to nešto što taj netko voli upravo nešto hrvatsko – moguće čak i hrvatskije od njegovog posjeda hrvatstva. Marko Vučetić za Autograf.

Jučer (00:00)

Ideja za muzej

Dok koalicijski dogovor HDZ-a i DP-a podrazumijeva realizaciju Muzeja žrtava komunističkog terora, Goli otok ostaje neuređeno mjesto sjećanja

Goli otok nije bio “prirodno” naseljen – njegova povijest počinje u 20 stoljeću, ako izuzmemo da je na otoku bilo povremenog ovčarstva i ribolova. Dokazano je da je između dva rata jedna talijanska firma tražila koncesiju Golog otoka od Kraljevine Jugoslavije za boksitnu rudu kako bi izveli aluminij, no nako nnekoliko probnih bušotina je napušten. Kasnije je jedna od tih jama poslužila za jedan od logora na Golom otoku – Petrovu rupu koji je bio namijenjen tvrdokornim ibeovcima, starim komunistima, bivšim liderima KPJ, osobama s dugim stažem u Sovjetskom Savezu i proslavljenim partizanskim komandantima. Želeći organizirati logore za politički preodgoj državnim neprijateljima otvoren je danas zloglasni Goli Otok. Iako se na državnoj razini ne razmatra ništa u vezi s uređenjem Golog otoka kao mjesta sjećanja, postoje nekoliko modela razvoja koji se predlažu. Podsjeća se kako je Europski parlament donio 2008. godine Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu te u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja vlastitoj povijesti i tradiciji… H-alter

Prekjučer (23:00)

Brze i kratke

  • “Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje te je riječ o instrumentalizaciji “jedne druge države u regiji”, rekao je premijer Andrej Plenković (N1), oglasio se i Milanović: Rezolucija o Jasenovcu je štetan dnevnopolitički akt (tportal)
  • Osoba koja je izvršila napad pred izraelskom ambasadom u Beogradu Miloš Žujović (25), koji je prešao na islam i promijenio ime u Salahudin (Index)
  • Zdravko Pevec nakon 15 godina dobio spor protiv europskog kamionskog diva (Bjelovar info)
  • Kruno Lokotar, jedan od najboljih književnih urednika u Hrvatskoj: Kao freelance urednik bio sam i ostao eksces na sceni (Nacional)
  • Grbin: GO potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika RH (HRT)

 

Prekjučer (22:00)

Tom Hardy vraća se nabrijan i k tome na motoru...

Film ‘Bajkeri‘: ‘Dobri momci‘ na dva kotača, u kina je konačno dojurio film o moto-bandi iz 60-ih snimljen po istinitoj priči

Žanrovski podmazani “Bajkeri” (“The Bikeriders”) stoga djeluju kao dašak osvježenja na kinorepertoaru, ali i zato što su jedan od onih dobrodošlo staromodnih filmova kakvi se danas rijetko snimaju. Gotovo sve u “Bajkerima” vrišti prošlost, kinematografsko i ino jučer. Inspiriran fotoknjigom Dannyja Lyona koji je od 1963. do 1967. putovao s bajkerima i ovjekovječio njihov životni stil, pa i spomenutim bajkerskim klasikom “The Wild One”, tj. buntovništvom hollywoodskih superstarova pedesetih Marlona Branda i Jamesa Deana (“Rebel Without a Cause”). Brando i Dean dobili su supstitute u “Bajkerima” i prema njima su modelirani likovi u tumačenju Toma Hardyja i Austina Butlera. Nichols osjeća film i režira ga kao kombinaciju mafijaške mačo drame, sjetne “americane” i vesterna s kaubojima-odmetnicima na tutnjavim čeličnim konjima i američkom mitologijom slobode s vjetrom u kosi, najviše utjelovljene u Bennyju. Marko Njegić za Slobodnu.

Prekjučer (21:00)

Po prašini i divljini skitam se...

Fu Manchu – The Return Of Tomorrow: Preko prašine do zvijezda

Ako debitantski album „No One Rides For Free“ uzmemo kao polazišnu točku, Fu Manchu već 30 godina suvereno jure prašnjavim cestama i pustinjama. Iako su u zadnjih 15 godina diskografski usporili, novi „The Return Of Tomorrow“ tek im je četvrti album u tom periodu, to ne znači da je njihova pustinjska jurilica izgubila snagu. Naprotiv, Fu Manchu prešli su na lagodniji cruise control koji više odgovara vožnji po nepreglednoj pustoši, a sudeći po novom materijalu, goriva još imaju napretek, kažu na Ravno do dna (a mi im vjerujemo).

Prekjučer (20:00)

Ajmo, što se čeka?

Naslage bazaltnih stijena: Rješenje za klimatsku krizu moglo bi biti na dnu oceana

Jedna od vizija znanstvenika, koji rade na projektu Solid Carbon, jest izgraditi platforme na oceanima, na kojima bi se umjesto vađenja nafte, “ubrizgavalo” ugljični dioksid u morsko dno. Prema njihovim nacrtima, kroz vjetroturbine “usisavao” bi se ovaj plin iz zraka te pumpao u rupe na morskom dnu.

Ako bi sve išlo prema njihovu planu, CO2 zauvijek bi ostao pohranjen u stijenama na dnu oceana, a razliku od drugih tehnika skladištenja, ne bi dolazilo do vraćanja ugljika u atmosferu i daljnjeg zagrijavanja planeta. Zapravo, riječ je o prirodnom procesu, koji se već odvija na Zemlji jer su bazaltne stijene, kojima obiluju neke morske lokacije, vrlo reaktivne i sastavljene od metala koji skladište CO2 i kemijski se spajaju s njim te formiraju karbonatne minerale. Bazalt je razlomljen i porozan pa ostavlja dovoljno prostora za nove karbonate koji mogu popuniti praznine. Green

Prekjučer (19:00)

Cijena kupovanja poput milijardera...

Aplikacija za kupovinu Temu je opasna i špijunira, tvrdi tužba podignuta ovog tjedna

Popularna kineska aplikacija za online kupovinu Temu, u vlasništvu kompanije PDD Holdings, najopasniji je malware i spyware trenutačno dostupan javnosti – tvrde tako istraživači kompanije Grizzly Research, a u svojem opsežnom izvješću ponudili su i izravne dokaze za svoje tvrdnje. Prema njima, mobilne aplikacije Temua koriste se naprednim sustavima izvlačenja podataka s mobitela, bez znanja korisnika, a na prevarantski su način uspjele dobiti dozvolu za plasiranje na trgovine aplikacija.

Aplikacija predstavlja kao obična trgovačka aplikacija, ali nakon instalacije samostalno mijenja svoj kod, podiže si razinu privilegija na uređaju, pa dobiva mogućnost pristupa do gotovo svi podatka na korisničkom uređaju. Među tim su podacima, primjerice, oni o lokaciji, kontakti, tekstualne poruke, dokumenti, a aplikacija navodno može pristupiti i kameri uređaja. To izlaže korisnike neviđenim rizicima za njihovu privatnost i sigurnost. Bug

Prekjučer (18:00)

Kad će uvesti porez na to što svatko od nas izdiše CO2?

Sto eura po kravi: Danska prva uvodi poljoprivredni porez na ugljik

Danska je odlučila biti prva zemlja koja će svojim poljoprivrednicima i stočarima uvesti porez na emisije CO2, pri čemu će uzgajivačima stoke naplaćivati ​​gotovo 100 eura godišnje za emisije stakleničkih plinova svake njihove krave. U prijevodu, meso će postati skuplje. Nakon mjeseci napornih pregovora s trgovačkim tijelima i skupinama za zaštitu okoliša, danska vladajuća koalicija dogovorila je efektivnu poreznu stopu od 120 DKr (16 €) po toni emisije ekvivalenta ugljičnog dioksida iz stoke, uključujući krave i svinje. Danski sporazum, koji postavlja temelje za uvođenje nameta do 2030., dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su farmeri prosvjedovali diljem Europe protiv ekoloških mjera EU-a. Lider

Prekjučer (17:00)

Brze i kratke

  • Samostrelom pogodio policajca u Beogradu kod izraelskog veleposlanstva, policajac ga ubio. Dačić: Ovo je terorizam (Index)
  • Tomašević potvrdio: U Zagrebu ćemo izgraditi tri nova mosta – u zapadnom dijelu Zagreba na prostoru od Jadranskog do Jankomirskog mosta (tportal)
  • Očajni stočari kod Bjelovara plaču: Pijavica poharala imanje, stradale im ovce, a vjetar odnio krov (tportal)
  • Danas kreće osmina finala Eura: Čekaju nas spektakularni okršaji – prve utakmice nokaut-faze odigrat će Švicarska i Italija u 18 sati te domaćin Njemačka i Danska u 21 sat (Nacional)
  • Fujifilm se mučio s prodajom fotoaparata, sada proizvodnja ‘gori’ zbog potražnje TikTokera (Forbes)
Prekjučer (16:00)

Hrvatska poslovna reprezentacija

Reprezentacija nakon nogometa: Hrvatski menadžeri diljem svijeta bili bi pravi razvojni dream team

Vrijednost je polazište na osnovi kojeg se grade očekivanja. Engleska je reprezentacija najvrjednija – njezinih 26 igrača Transfermarkt procjenjuje na 1,52 milijarde eura, a još Francuska i Portugal vrijede više od milijarde eura. Hrvatski reprezentativci prema tom su kriteriju s 327 milijuna eura na jedanaestom mjestu. Naravno, ne pobjeđuju uvijek najbogatiji. Sportski turizam na Europsko prvenstvo i Olimpijadu nešto će okljaštriti našu sezonu, što se vidi po popunjenosti kapaciteta.

S druge strane, velike zarade od nogometa baš i neće biti. Jedini pravi dobitnik je Hrvatski nogometni savez, na čiji će račun sjesti 10,25 milijuna eura.  Hrvatska ima i menadžere na visokim pozicijama u globalnim kompanijama, koji igraju u najjačim ligama biznisa. Nažalost, oni igraju za hrvatsku poslovnu reprezentaciju rjeđe od nogometaša. Neki od njih sigurno bi se odazvali kad bi ih hrvatski politički izbornik pozvao kao savjetnike ili da na temelju svojih iskustava naprave pravi razvojni program. Za tu bi reprezentaciju trebalo navijati puna srca kao i za nogometnu. Goran Litvan za Lider

Prekjučer (15:00)

Tajne kuhara s diplomom iz kemije

Na maslinovom ulju nije uputno peći, a kod kuhanja uliti tek na kraju

Ono što se često čuje (i u školi uči) da masti sadrže zasićene, a ulja nezasićena masne kiseline nije točno. I jedan i drugi izvor masnoće sadrži obje vrste masnih kiselina, samo u različitim omjerima. Tako je i s maslinovim uljem. Ono sadrži oko 16 – 18 % zasićenih masnih kiselina. Zagrijavanjem nastaju slobodni radikali, koji se zatim oksidiraju i polimeriziraju – jednostavnije rečeno ulje zagori. Na sreću kuhara, do tih neželjelih kemijskih reakcija dolazi tek pri 200 oC. Uputa kuharu? Nikad ne peći na maslinovom ulju, a ako se ipak stavlja u lonac najbolje ga je uliti pri kraju kuhanja – da bude što kraće izloženo djelovanju što niže temperature. Nenad Raos za Bug.

Prekjučer (14:00)

Ma jedan dan meni dosta

Jedan dan na moru kod nas koštat će vas nešto manje od sto eura

42 posto hrvatskih građana ne može si priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora, pokazuju to podaci Eurostata. Za odlazak na more neki štede cijelu godinu. Zato je za mnoge kontinentalce najbolja opcija – jednodnevni izlet. Za dva sata vožnje, 170 kilometara, možete iz Zagreba stići u Crikvenicu. Autoput ćete do tamo platiti osam eura i 10 centi. Kavu u kafiću na gradskoj plaži platit ćete 1,90 eura. Ako želite unajmiti ležaljke za plažu, to će vas doći 20 eura. Još ako želite nešto pojesti i popiti… N1

Prekjučer (13:00)

Oni bi da sjaše Kurta pa da uzjaše Murta

Gospodarstvo SAD-a raslo i za vrijeme Trumpa i Bidena, Bidenu ne idu u korist tek visoka inflacija i javni dug

Glasači u SAD-u obično kažnjavaju predsjednike u čijim je mandatima ekonomija loša. Ipak, bez obzira na to tko sjedi u slavnom Ovalnom uredu, stvarna moć predsjednika nad ekonomskim uvjetima je ograničena. I u Bidenovom i u Trumpovom mandatu američka gospodarska proizvodnja je snažno rasla. Nešto manje kod Trumpa, ali valja uzeti u obzir pandemiju 2020. Dionice su imale bolje rezultate za vrijeme Trumpovog mandata, inflacija je tijekom Bidenove administracije bila značajno gora, a tržište rada snažno kod oba kandidata. Bidenu ne ide u korist ni državni dug, koji je veći za 25 posto nego kad je postao predsjednik. Forbes

Prekjučer (12:00)

Rupa, a? Rupetina...

Nisu samo zgrade stradale u potresu, i zagrebačke ulice i pločnici također vape za obnovom

Raspada nam se Zagreb, čak i u najužem centru. Pohvalno oslobođen kojekakvih šatora i sajamskih organizacija, tek sada je izložen pogledima. Narušenost pročelja i krovova prati jednako jadno stanje gradskih podnih ploha i popločenja, koji su, nažalost, prepuni rupica, rupa, rupetina, pa i špilja. Jer i za saniranje tih desetak kvadrata partera (ako govorimo samo o šteti na tom specifičnom mjestu) valja organizirati natječaj. Javnu nabavu. Najpovoljnijeg izvođača – najlošiju izvedbu… A vrijeme curi… kaže arhitektica Zrinka Paladino u tekstu za svoj blog, a koji je prenio Haus

Prekjučer (11:00)

Je, ali ima 'caka'... ma dosta mi je caka

Vlasti u Toskani odlučile su sufinancirati kupnju kuće u ruralnim područjima

Ako aplicirate za natječaj, možete dobiti od 10 000 do 30 000 eura za kupnju kuće u jednom planinskih gradića koji imaju manje od 5000 stanovnika – u ovoj regiji ima ih 119. No, valja imati na umu kako su cijene nekretnina u Toskani visoke, a svota koju ćete dobiti ne smije prijeći 50 posto troškova kupnje i renoviranja nekretnine. Dakle, ako u najboljem slučaju pronađete nekretninu i odlučite krenuti za Italiju, u svome džepu, za maksimalan iznos subvencije, morate već imati 30 000 eura, a teško da ćete pronaći nekretninu u koju odmah možete useliti za 60.000 eura. Podnositelji zahtjeva moraju biti talijanski državljani ili državljani druge države Europske unije. Oni izvan EU moraju imati boravišnu dozvolu s najmanje 10 godina. Green

Prekjučer (10:21)

Safari quadovima, idealan adrenalinski odmor za Skandinavce

Prekjučer (10:00)

Brze i kratke

  • Burno u UN-u: SAD, Velika Britanija i Francuska optužile su Rusiju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak da krši embargo na oružje za Sjevernu Koreju upotrebom raketa i streljiva od Pjongjanga u svome ratu u Ukrajini (HRT)
  • Nakon groznog nastupa Joea Bidena u sučeljavanju s Donaldom Trumpom, među pobornicima Demokratske stranke ponovo se govori o Gavinu Newsomu, guverneru Kalifornije iz redova Demokrata. Newsom je energični 57-godišnjak izrazito liberalnih stajališta, priča o njemu je kao jednom od mogućih kandidata iz sjene (Jutarnji)
  • Microsoftov arhitekt sigurnosti: Moramo postati svjesni kao društvo da na sigurnost ne možemo gledati samo u jednom trenutku i onda je jednostavno pustimo. To je nešto u što moramo kontinuirano ulagati, isto tako moramo ulagati u naprednija tehnološka rješenja (N1)
  • Potrošnja nam raste već 14 mjeseci zaredom. Jurčić: Statistički, to je dobro. Ekonomski i dugoročno – nije (N1)
  • U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ponovno se uvode sezonske cijene cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila, dok za teška vozila (autobusi, kamioni) cijene cestarine ostaju iste. U navedenom razdoblju povećava se cijena cestarine za deset posto (tportal)
  • U dvorani Vatroslava Lisinskog u petak je započeo veliki trodnevni Festival Hrvatske bratske zajednice Tambure kroz generacije na kojem nastupa više od 900 sudionika, koji su u Hrvatsku stigli u pratnji i drugih članova zajednice, što čini više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade (HRT)
  • Za ulaganje u Borovo javio se jedan investitor, ali i država i tvrtka taje o kome je riječ (Forbes)
  • Policija na INmusicu naplatila 21.000 eura kazni, pronađeni amfetamini, kokain, jointovi… (Index)
Prekjučer (09:00)

Papa na mukama

Katolička Crkva možda će doživjeti raskol, Sinodalni put zahtijeva liberalizaciju, ženske svećenice i LGBT prava

Dok njemačka Katolička crkva nastavlja svoj Sinodalni put, kako se naziva progresivni pokret koji trese Svetu Stolicu ‘skarednim’ zahtjevima, primjerice da žene postanu svećenice i da Crkva podrži LGBTQ+ ciljeve, Vatikan je sve češće na meti kritičara. Politico piše da je ‘papa Franjo izgubio kontrolu nad svojom liberalnom revolucijom’, a ugledna povjesničarka i teologinja Anna Maria Grünfelder tumači za tportal što se zapravo događa: Sinodalni put predlaže veće uključivanje žena u Crkvu, promjene u svećeničkom celibatu i prihvaćanje LGBTQ+ osoba, što podržava dobar broj njemačkih vjernika. No, njemački kardinal upozorava da njemački biskupi moraju slijediti upute iz Rima i da ne mogu sami donositi odluke koje se tiču cijele crkve. Iako papu Franju napadaju konzervativci da je otišao predaleko po pitanjima homoseksualnosti i pobačaja, s druge ga strane napadaju da je prekonzervativan.