21/06/2024 - Monitor.hr
21.06. (23:00)

Ljut kao mušica

Proučavanje agresije ženki vinskih mušica moglo bi pomoći boljem razumijevanju agresivnog ponašanja kod ljudi

Mikroskop je istraživačima pomogao i da prouče ponašanje voćnih mušica i tako pokušaju shvatiti zašto ostajemo ljuti. Otkrili su vrste stanica koje pridonose trajnom agresivnom stanju kod ženki mušica i pokazali da neke stanice povezane s agresijom mogu uzrokovati da ostanu ljute do 10 minuta, o čemu su i izvijestili u časopisu eLife. Razumijevanje trajnih unutarnjih stanja poput agresije moglo bi nam pomoći da shvatimo kako mozak donosi odluke i proučimo pojedinačne sklopove uključene u te izbore. Otkrivanje temeljnih mehanizama koji stoje iza agresije također bi moglo pomoći znanstvenicima da bolje razumiju agresivno ponašanje kod ljudi, uključujući ona koja prate neurodegenerativne ili psihijatrijske bolesti. Bug

22.06. (00:00)

Uvijek drugačiji, nikad isti

In memoriam: Donald Sutherland (1935. – 2024.) – vječni Oddball

Kad govorimo o Sutherlandovom glumačkom rasponu, dovoljno je reći da je u karijeri glumio Krista, Casanovu, Gauguina i Homera Simpsona. Dobro, ne onog animiranog Homera Simpsona, ali možda je upravo ime njegovoga lika u satiri “The Day of the Locust” poslužilo kao inspiracija za blesavog pater familiasa iz Springfielda. Isto kao što je “Johnny Got His Gun”, antiratna drama socijalističkog scenarista i redatelja Daltona Trumba o vojniku kojemu nagazna mina oduzima udove, vid i sluh, a u kojoj Sutherland glumi Isusa, vjerojatno nadahnula Jamesa Hetfielda iz Metallice da napiše sumorni klasik “One” s albuma “…And Justice for All”. Do kraja karijere Sutherland će uglavnom igrati karakterne uloge, a mnoge od njih bile su izrazito efektne unatoč kraćem pojavljivanju na ekranu.

Njegov sin Keifer najbolje je opisao ovog vječnog Oddballa – u izvornom smislu riječi, ekscentrika, nekoga tko je drugačiji – u svojoj jučerašnjoj objavi na društvenim mrežama: “Nikad nije posustao pred ulogom, bila ona dobra, loša ili ružna. Volio je ono što je radio i radio je ono što je volio, i više se ne može tražiti od života. Živio je dobro.” Ravno do dna

21.06. (23:00)

Hit Man je hit, man!

Hit Man: Umjetnost glume lažnog plaćenog ubojice

Donekle istinita priča o profesoru filozofije Garyju Johnsonu koji surađuje s policijom na tajnim zadacima i potom biva unaprijeđen u lažnog profesionalnog plaćenog ubojicu pretvorena je u zasad jedan od najboljih i najposebnijih filmova 2024. godine. Možda “Hit Man” ne bi bio toliko dobar da Richard Linklater nije njegov redatelj i koscenarist.

Film preispituje žanr “hitman” filmova, od akcijskih trilera do komičnih. U jednom trenutku imamo montažu “hitmanovskih” scena i gledatelji će, među ostalim, prepoznati Bronsona u akciji, kao i videoklipove iz “Kriminalaca na godišnjem”, čak i “Nazovi M radi umorstva”, vesterna “Dobar, loš, zao”, noira “This Gun For Hire” te egzotičnih talijanskih i japanskih ostvarenja.

Takvi filmovi su u “Hit Manu” opisani kao popkulturna fantazija, odnosno profesija plaćenog ubojice baš i nije onakva kakvom je Hollywood prikazuje. Naravno, “Hit Man” je unatoč tome i dalje filmičan, koliko god bio “realističniji” od mnogih sličnih ostvarenja, samim time i što je dijelom utemeljen na istinitoj priči. Marko Njegić za Slobodnu.

21.06. (22:00)

Ako te pozovu, pa nije red da odbiješ

Ivančić: Avionska sreća

Nije, naime, pravo pitanje što radi Njonjin potomak u državnome zračnom prometalu, već zašto je u njemu Njonjo, kojem hrvatski porezni obveznici, mada ih nitko nije pitao za dopuštenje, masno plaćaju da bi u Njemačkoj “bodrio naše momke” i ugradio se kao korisnik počasne lože u jedan nacionalistički ritual. Pošto je ta perverzija pretvorena u “uobičajenu praksu”, famozno Povjerenstvo – poput institucije izašle iz Kafkina romana – propituje je li u okviru legitimirane abnormalnosti došlo do kakve devijacije.

Neprelazna distanca između jednakih i jednakijih u svakom slučaju ostaje ista. S jedne strane prosječan Hrvat koji uz kriglu piva u mjesnome kafiću, s pijanim i krezubim kompanjonima, s majicom u kariranom dezenu, demonstrira svoje rodoljublje urlajući u smjeru televizijskog ekrana, a s druge onaj koji o njegovome trošku leti ka svečanoj berlinskoj loži, ugodno odlijepljen od sure životne realnosti, na nekih desetak tisuća metara od zla. Viktor Ivančić za Novosti

21.06. (21:00)

Brze i kratke

  • Čeh čiji je sin poginuo u eksploziji kod Obrovca pušten na slobodu, u svom iskazu rekao da su se na poligon išli fotografirati i da nije znao da je sin pronašao eksplozivnu napravu te uzeo sa sobom (Index)
  • Prekid struje izazvao kolaps, radovi na autocesti u Crnoj gori vjerojatan uzrok (Nacional), uočen i požar na dalekovodu na granici sa BiH izgleda uzrokovao kvar, HEP: radovi će porajati (Index)
  • Za plaće u državnom sektoru izdvajamo 13 posto BDP-a, više od Finske, Švedske i Belgije (Forbes)
  • Andrej Plenković već godinama odbija zakonski urediti korištenje simbola HOS-a (Faktograf)
  • Talijanski mediji, očekivano, razočarani su 1:0 porazom “azzurra” od Španjolske, ali još više igrom koju su pokazali aktualni europski prvaci uoči odlučujuće utakmice s Hrvatskom, za nas kažu da nam stariji igrači djeluju umorno, ali ipak strahuju od mogućeg poraza (tportal)
21.06. (20:00)

Ako hodaš s njima, onda je sve pet

Vučetić: Žene iz Hoda za život koje su učinile pobačaj su ubojice

Zanimljivo je da sudionici Hoda za život, ali i mnogih drugih pokreta, ne demonstriraju što ljudski život znači njima, već se iz petnih žila trude da njihova svjetonazorska orijentacijska točka ili pseudodefinicija postane obvezujuća za druge. Hod za život zapravo je definicijski pohod na živote drugih ljudskih bića.

Nemam ništa protiv svjetonazora, pa i svjetonazorskog aktivizma, ali bi, čisto zbog logičke higijene, valjalo zadržati minimum konzistentnosti.

Ako netko tvrdi da je prekid trudnoće ubojstvo, a svjetonazorski aktivisti Hoda za život upravo to tvrde (a i imaju pravo to tvrditi), sekularno društvo im je dužno to pravo osigurati i osigurava im ga, onda je nužno da žene koje na njihovim skupovima svjedoče o abortusu kojega su nekoć počinile, ne predstavljaju u mlakoj, neodređenoj formi žena koje će iznijeti intimna svjedočanstva. Treba ih najaviti kao ubojice djeteta.

Ne smatram da su one ubojice, ali budući da Hod za život prekid trudnoće smatra ubojstvom, a to navodno smatraju i žene koje manipulativno na hodaškim skupovima iznose polulažna svjedočanstva, onda, ako žele udovoljiti minimalnim zahtjevima logičnosti i autentičnosti, te žene trebaju predstaviti i prema njima se odnositi kao da je riječ o ubojicama – ne zbog toga što se uistinu radi o ubojicama, jer nije riječ o ubojicama, nego zbog toga što svi oni smatraju, uvjereni su ili makar to tvrde, da je prekid trudnoće ubojstvo. Marko Vučetić za Autograf

21.06. (19:00)

Povijest, revisited

Klasić: Interes za antifašistički pokret je u Hrvatskoj puno manji nego vani, gdje su i neopterećeni ideologijom i nacionalizmom

Najviše me smeta omalovažavanje jednog fenomena koji je na toliko razina fascinantan. Prvo, to je bio najbolje organiziran, najmasovniji i najefikasniji antifašistički i antiokupacijski pokret otpora u Europi. Zašto jači otpor od nas nisu pružili Francuzi, Nijemci, Talijani, Mađari, Danci…? Drugo, organizirala ga je i vodila KP, koja je 20 godina bila zakonski zabranjena. Zašto ga nisu organizirale puno veće stranke poput HSS-a ili nekih srpskih građanskih stranaka?, pita povjesničar i dokumentarist u povodu svoje nove serije “Partizani”. Novosti

21.06. (18:00)

Što smo probali, probali smo

Istraživanje: U Hrvatskoj manje pivopija u odnosu na 2021., popularnost gubi craft pivo

Dok je u istraživanju iz 2021. godine bilo 79 posto konzumenata piva, taj je broj u ovoj godini pao na 71 posto. Smanjen je i broj svakodnevnih konzumenata, s 10 posto na 6 posto, dok je broj onih koji pivo piju nekoliko puta tjedno ostao na 26 posto, a nešto manjih 20 posto ovo piće konzumira jednom tjedno u obje promatrane godine. Industrijsko pivo bilježi napredak – preferira ga 76 posto konzumenata piva, što je za 4 posto više, dok je craft pivo palo za 2 posto. Lager ili pilsner povećao je svoju prednost te je trenutno najpopularnija vrsta piva. Lider

21.06. (17:00)

Brze i kratke

  • U tri države istovremeno pala energetska mreža: Nema struje od Hrvatske do Albanije, Cijela Dalmacija danas oko 12:25 ostala je bez struje – energetske mreže u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori istovremeno su pale, došlo do havarije u Crnoj Gori (tportal), u međuvremenu se počela vraćati, oglasi ose i HEP: došlo je do međunarodnog poremećaja u mreži (Index)
  • Elon Musk: Mobiteli više neće postojatiBiste li instalirali Neuralink interface u ​​svoj mozak koji bi vam omogućio da svojim umom kontrolirate svoj novi X mobitel? – upitao je na društvenim mrežama (Poslovni)
  • U gotovo svim državama Europe se teži još kraćem, četverodnevnom radnom tjednu. Ali Grčkoj je vlada odlučila čak produžiti tjedan i na 6. radni dan – ako tako poželi poslodavac. Zaposlene tu nitko ništa ne pita (DW)
  • Saharski pijesak zamutio hrvatsko nebo: Fotografije djeluju nadrealno (tportal)
  • Na Jarunu postavili brojne stalke za bicikle, što će razveseliti brojne bicikliste koji njima stižu na INmusic, a nemaju ih kamo ostaviti. Poslije će se moći koristiti i na drugim lokacijama u gradu (Poslovni)
21.06. (16:00)

Bitno da gore ne može

Prvi put pale realne cijene nekretnina, veći pad se ne očekuje

Pad koji se događa jasno govori o nepriuštivosti stanovanja u Hrvatskoj i Zagrebu, jer 2023. godine imali smo aktivnu APN subvenciju kredita, no ista nije došla toliko do izražaja kada je nepriuštivost na rekordnoj razini, što jasno pokazuju brojke – kaže direktor jedne agencije za nekretnine. Na tržištu se odvija određeno usporavanje i imamo manji broj transakcija. Jedan od razloga su veće kamatne stope i inflacija, koja se ipak smanjuje i nije toliko veliki generator kao u prethodnom razdoblju. No tržište još ne pokazuje bilo kakve naznake da bi se prosječna realizirana cijena korigirala. Ono što bi se trebalo dogoditi je da prodavatelji korigiraju tražene cijene – kažu. Poslovni

21.06. (15:00)

Nije za igru

Šef policije o eksploziji kod Obrovca: Česi su ušli u vojni poligon unatoč upozorenjima i olako uzeli pronađeno eksplozivno sredstvo

Policija je uhitila 46-godišnjeg Čeha, oca 9-godišnjeg dječaka koji je poginuo u eksploziji granate kod Obrovca. Sumnjiči ga se da je neovlašteno ušao u vojni poligon na kojemu su jasno napisana upozorenja. S djetetom je ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni osobno stavio u svoj automobil. Kad su stali zbog kvara na atu, dijete je dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo, utvrdila je policija. Ocu poginulog dječaka sad prijeti od tri do 15 godina zatvora. Vojni poligon je otvorenog tipa i tamo se testira artiljerijsko oružje malih kalibara i može se dogoditi da nešto ostane. Ako ljudi nađu koje sredstvo, ne pada im na pamet to dirati, već prijave – rekao je šibensko-kninski župan Marko Jelić za Index.

21.06. (14:00)

Nakon ovakvog dana, bio bi red... ma hajde kupi mi sladoled

Kultura poslastica: Čašćenjem protiv sive svakodnevice i teških vremena

Little treats: naziv tog trenda stigao je s TikToka, na kojem se korisnici hvale kakvo su si maleno zadovoljstvo priuštili, čime su se počastili jer su vremena teška, a oni su užitak zaslužili. S hashtagom #littletreat objavljuju videa u kojima piju fine (i skupe) kavene napitke, nakon napornoga radna dana uživaju u tortama ili se pak časte preskupim koktelom jer im se, eto, baš hoće i može. Taj trend ide na ruku brendovima iz različitih industrija, ali posebno mu se raduju kompanije iz prehrambenog i ugostiteljskog sektora, jer ipak je riječ o čašćenju proizvodima koji možda jesu skup(lj)i, ali većina si ih može priuštiti ili, bolje reći, s vremena na vrijeme njima se počastiti. Osim što je kultura poslastica zapravo konzumeristički trend, potrošači ga doživljavaju kao oblik brige o sebi – nagrađuju se jer misle da su to zaslužili.Lider

21.06. (13:00)

Polako nam ulaze u glavu

Skeniranje mozga otkriva najbolju terapiju za liječenje depresije

Snimanje mozga u kombinaciji sa strojnim učenjem može otkriti podtipove depresije i anksioznosti. Naime, istraživači Stanford Medicine razvrstali su depresiju u šest bioloških podtipova, odnosno “biotipova”. Uz to, oni su uz pomoć tehnologije identificirali i tretmane koji će dati najbolje rezultate u liječenju svakog od njih. Kako bi bolje razumjeli biologiju koja leži u pozadini depresije i tjeskobe, istraživači su uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI) izmjerili aktivnosti mozga stotina ljudi koji pate od depresije i uzimaju jedan od tri često korištena antidepresiva ili posjećuju bihevioralnu terapiju.

Pacijenti s podtipom koji karakterizira pretjerana aktivnost u kognitivnim regijama mozga najbolje su reagirali na antidepresiv venlafaksin. Onima čiji su mozgovi u mirovanju pokazivali višu razinu aktivnosti najviše je pomogla bihevioralna terapija razgovorom. A oni s nižom razinom aktivnosti u mirovanju u moždanom centru koji kontrolira pažnju, imali su najmanje šanse za poboljšanje terapijom razgovorom. Bug

21.06. (12:00)

Barem znamo da je tamo hladnije nego tu

Novo otkriće na Marsu – tisuće tona zamrznute vode

Istraživači su se usredotočili na područje vulkana Tharsis, koji su najviši u cijelom Sunčevom sustavu. Ove planine nalaze se na ekvatoru crvenog planeta, a važnost otkrića vode u zamrznutom stanju (150.000 tona) je velika jer je voda osnovni pokazatelj mogućnosti života, smatraju znanstvenici. Moguće je da je ono što smo promatrali zapravo ostatak drevnog klimatskog ciklusa na Marsu, gdje je u prošlosti bilo kiše, a možda čak i snijega u vulkanskom području… N1

21.06. (11:00)

Brze i kratke

  • Sjeverna Koreja gradi zid na granici s Južnom (Index)
  • Od 1. srpnja šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije od Belgije će preuzeti Mađarska. Mnoge u Uniji zbog toga već prolaze žmarci znajući kakve politike zagovara i vodi mađarski premijer Viktor Orban (N1)
  • Mnogi ruski vojnici koji su sudjelovali u invaziji na Ukrajinu i vratili se kući pate od posttraumatskog stresnog poremećaja. Stručnjaci upozoravaju da to predstavlja opasnost za cijelo rusko društvo (DW)
  • Dugoočekivani novi Bugatti Tourbillon, automobil koji je označio novu eru starog brenda, predstavljen je u četvrtak, Mate Rimac je zaslužan i za to što je umjesto električnog razvijen hibridni model (Forbes)
  • Što znači tportalova književna nagrada? Svi dosadašnji dobitnici, odnosno njihove knjige, nisu bile knjige koje su plesale jedno ljeto, nego su se one pokazale kao važne i kao knjige koje su mnogo govorile o trenutku u kojem su objavljene, ali i u budućnosti
21.06. (10:00)

Ili manji obroci ili bez deserta

Inflacija nije bauk, osim onima koji kupuju hranu

Hrvati, naime, većinu dohotka troše na hranu. U prosjeku je to oko 26 posto, ali znamo da prosjek i medijan nisu isto, pa se u kućanstvima s manjim prihodima na hranu troši 40-ak posto, često i više od polovice. A cijene su hrane kumulativno u posljednjih nekoliko godina porasle između 30 i 40 posto. Što smo siromašniji, potrošnja je koncentriranija, pa inflacija za one ispod medijana nije ista kao i za one iznad njega. Lider

21.06. (09:30)

Da napunim kadu vodom i dan provedem u njoj?

Danas je vrhunac toplinskog vala, temperature negdje i do 40 stupnjeva

Prema večernjim satima i tijekom noći u unutrašnjosti se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji bi ponegdje mogli biti i jače izraženi. Vjetar će uglavnom biti slab, povremeno do umjeren jugozapadni, dok će na Jadranu prevladavati sjeverozapadni vjetar. Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i povećan unos tekućine kako bi se izbjegle moguće zdravstvene tegobe uzrokovane visokim temperaturama. Index

21.06. (09:00)

Lajanje na susjede

Markovina: Patologija na tribinama

Igrali su Hrvatska i Albanija, mjesto radnje je legendarni stadion u Hamburgu, dobar dio publike činili su gastarbajteri, bilo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, s Kosova ili iz Albanije, ali tim ljudima koji su morali u emigraciju, jer nitko da se ne lažemo, u emigraciju ne ide od velike sreće u domovini, duša se napunila zajedničkim skandiranjem protiv Srba. To je prije svega tužno i ružno, a onda je i groteskno, ali je posljedica strukturalnog nacionalizma u kojem odrastamo svi na ovim prostorima već skoro četrdeset godina i koji se najotvorenije manifestira na nogometnim stadionima. I to skoro na svima i u svakoj prilici. Nije ova sad rečenica nikakvo opravdanje ili relativizacija onoga što smo čuli u Hamburgu, ali šok u tabloidnim medijima i među vladajućima u Srbiji bit će vjerodostojan onda kad se isto tako bude reagiralo na skandiranje „Nož, žica, Srebrenica“ i na slične poruke s tribina. Dragan Markovina za Peščanik.

21.06. (08:56)

Sponzorirana vijest

Upgrejdajte vaš PC na Windows 11 po cijeni od 10€ i na MS Office 2021 već od 17€ na Godeal24!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Godeal24 nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Godeal24 jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Godeal24 shopu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,9 na TrustPilotu.

Čak 62% popusta na Microsoft Office uz promo kod “GG62”

Ogromni popusti na Windows OS uz promo kod “GG50”

Još povoljnije ako kupujete u paketu, sa kuponom GG62 dobivate dodatnih 62% popusta

PC alati po najpovoljnijoj cijeni