19/06/2024 - Monitor.hr
19.06. (23:00)

Valjda će imati ručicu za hitne slučajeve

Samovozeći automobili uglavnom su bolji vozači, ali postoje rizični izuzeci

Istraživači Sveučilišta središnje Floride (UCF) pročešljali su podatke o nesrećama 2100 autonomnih vozila i 35.133 vozila kojima su upravljali ljudi, uglavnom u Kaliforniji. Usporedba je pokazala da su autonomna vozila općenito sigurnija i da je manje vjerojatno da će sudjelovati u nesrećama tijekom rutinskih zadataka kao što je pravocrtna vožnja, izlazak s ceste na sporedni put i uključivanje u promet. No, brojke pokazuju još nešto: autonomna vozila daleko su sklonija nesrećama u specifičnim situacijama, na primjer u uvjetima slabog osvjetljenja, u zoru i sumrak, ili tijekom skretanja. Bug

20.06. (00:00)

Brze i kratke

  • Krvni test mogao bi predvidjeti Parkinsonovu bolest 7 godina prije simptoma (HRT)
  • Gradonačelnik Zagreba tvrdi da je poslove s Pripuzom prepolovio, ali računicu (još) ne pokazuje (Forbes)
  • Sve je izvjesnije kako bi donedavni premijer Nizozemske, Mark Rutte mogao naslijediti Stoltenberga na položaju glavnog tajnika NATO-a. U igri i rumunjski predsjednik Johannes (N1)
  • Dalić: Loše smo se postavili, povukli smo se i primimo gol i skoro treći. Nismo im rekli da se povuku, rekli smo da idemo po treći gol i kad god smo radili visoki presing, bili smo dobri… iskidali smo se, slomili, satrali da dođemo do 2:1, no najvažnije da smo živi, naučili smo se na najteži mogući put (Index)
  • Hrvatska i dalje može proći dalje, no više ne ovisimo sami o sebi… Osim što treba pobijediti Italiju, Italija mora izgubiti protiv Španjolske. Kao treći s četiri boda imamo 99 posto šansi da prolazimo dalje (Nacional)
  • Baby Lasagna najavio europsko-britansku turneju, nasputat će u 16 država gdje će održati 21 koncert tijekom 6 tjedana (HRT)
19.06. (23:00)

Profitirat će samo proizvođači piva

Kako će EURO 24 utjecati na njemačko gospodarstvo? Mnogi se nadaju prekidu negativnog trenda

Euro 2024 zvuči kao velika prilika za najveće njemačko gospodarstvo koje se u posljednje vrijeme muči sa stagnacijom i sporijim rastom od ostalih industrijskih zemalja. U ovoj se godini očekuje mršavi gospodarski rast od 0,2 posto. Da prvenstvo neće bitno utjecati na njemačko gospodarstvo za HRT je izjavio i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. Veliki su to troškovi, a nakon podvlačenja makroekonomske crte vidi se da je utjecaj na BDP mali, rekao je. Mnogi će potrošači vjerojatno iskoristiti turnir kao izliku za kupnju novog televizora ili da se počaste kojim pivom više. No, oni istovremeno prave i sitne uštede na druge načine, naručit će kobasicu na kiosku umjesto da odu nešto pojesti u restoran, odlučit će se provesti večer pred televizorom umjesto da odu u kino i slično. Tako da potrošnja ne mora porasti. Forbes

19.06. (22:00)

Krivo usmjerena kreativnost

Klimatski aktivisti obojali Stonehenge

Prosvjednici iz skupine Just Stop Oil, koji se zalažu za zaštitu okoliša, danas su sprejom obojili britanski Stonehenge, a snimke objavljene na društvenoj platformi X prikazuju kako su narančastom bojom prekrili neke od kamena u poznatoj prapovijesnoj megalitskoj strukturi. Dvoje prosvjednika odjevenih u bijelo trči prema dvama megalitima i koristi sprej kako bi ih obojili, dok ih treća osoba pokušava zaustaviti, može se vidjeti u videu koji su objavili. Monument na jugu Engleske dio je UNESCO-ove Svjetske baštine i predstavlja jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Velikoj Britaniji. Index

19.06. (21:00)

Kad sam naručivao klimu, nisam baš na to mislio, ali...

Tvrtka nudila “lijepe vremenske prilike” po narudžbi, za koncerte i druge događaje, nakon upita – nestala

Takva ponuda bi možda mogla biti primamljiva poljoprivrednicima, organizatorima događaja i slavlja na otvorenom, ali i uznemirujuća onima koji tehnologiji namijenjenoj za modifikaciju vremenskih prilika upisuju pogrešna značenja. Bez obzira na motivaciju, neki su korisnici društvenih mreža počeli širiti linkove i snimke zaslona s te stranice. Weather Wizard, kako je stajalo na njihovoj stranici, “prema zakupljenoj licenci djeluje i na području Republike Hrvatske” te da u Hrvatskoj koristi šest lokacija za visokoenergetsko zračenje ionosfere. Pisali su kako je riječ o “tehnologiji donedavno dostupnoj samo u vojnoj industriji”, koja “u posljednje vrijeme ulazi i u civilnu upotrebu”. Međutim, te tvrtke nema u poslovnom registru Ujedinjenog Kraljevstva, niti u hrvatskom sudskom registru. Postoji neka američka tvrtka tog naziva, no oni se ne bave “upravljanjem vremenskim prilikama” nego ugradnjom i popravkom sustava grijanja i hlađenja. Faktograf

19.06. (20:00)

Vive la France!

Napoleon je bio taktički genij, nekoliko je razloga zašto ga smatraju najvećim vojskovođom u povijesti

Napoleon je mladost proveo čitajući o vojnim uspjesima Cezara i Augusta te o antičkim bitkama u kojima su pobjeđivali najbolji vojni zapovjednici. Bio je također obožavatelj topništva. Sudjelovao je u bitkama i borio se baš kao i njegovi vojnici kako bi zaradio poštovanje svojih ljudi. Osim toga, vojsku je reorganizirao u male jedinice. Svaka od njih imala je svoju pješadiju, konjicu i topništvo. Tako su se mogli brzo kretati i samostalno prehranjivati. Poznat je po svojoj dosjetljivosti i taktiziranju, koje se često pokazalo uspješnim. Mnogi smatraju da je Napoleon izgubio u zadnjoj fazi svoje ratne karijere najviše zato što se protivnik, među kojima su neki već prije ratovali protiv njega, naviknuo na njegove taktike. Index

19.06. (18:47)

Infarktno...

Hrvatska – Albanija 2:2 – Hrvatska u dvije minute okrenula utakmicu, da bi u zadnjim minutama primila pogodak

Hrvatskoj je potreban dobar rezultat kako bi pred posljednji susret u grupi, a igrat će ga protiv Italije u ponedjeljak od 21 sat, bila u šansi za prolazak u osminu finala. Samo jednom u posljednjih deset utakmica Hrvatska je pobijedila nakon što je prva primila gol na utakmici. Šest puta je izgubila, a triput remizirala. Albanci su zabili u 11. minuti i šokirali Hrvatsku. Asani je ubacio s desne strane, a usamljeni Laci glavom s peterca matirao Livakovića. Loše prvo poluvrijeme. Albanci držali rezultat sve do 74. minute, strijelac za izjednačenje je Andrej Kramarić. Za samo dvije minute Hrvatska prelazi u vodstvo, autogolom Klausa Gjasule nakon sjajne akcije. U produžecima igralo se šest minuta, a Albanci su došli do izjednačavajućeg pogotka i to drugi Gjasule Index… Pogledajte koliko su razočarani utakmicom na Forumu.

19.06. (18:00)

Brze i kratke

  • Beroš o legioneli na Rebru: Nema zataškavanja. Ne vidim krivnju ravnatelja (N1)
  • Sina je na prvenstvo u nogometu 2022. vodio i premijer Andrej Plenković, Jandroković se ovdje opravdano zapitao o dosadašnjoj praksi i Povjerenstva i šire javnosti… Treba pritom napomenuti kako ponekad sam protokol računa da će se dužnosnicima na događajima pridružiti i partneri, što uglavnom nije slučaj s djecom (Faktograf)
  • Priča o ilirskom plemenu delmati: U Tomislavgradu je otvorena prva od 4 izložbe – projekta „Delmati – snaga zajedništva“. Riječ je o projektu u kojem sudjeluje 11 muzejskih i sveučilišnih institucija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (HRT)
  • Golema količina saharskog pijeska stigla do Hrvatske, nebo će zbog toga, unatoč anticikloni i toplinskom valu, često biti mutno i žućkasto, potrajat će do početka idućeg tjedna (tportal)
  • Nakon serije, prema knjizi Three Body Problem kineskog autora znanstvene fantastike Liua Cixina snimit će i film (Index)
  • Najbolje serije u 2024 godini (dosad), prema Hollywood Reporteru: Baby Reindeer, Extraordinary, Fantasmas, Shogun, God Save Texas, Welcome to Wrexham (Index)
  • Naši klubovi doznali protivnike u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu: Osječani će igrati protiv Šiauliaija iz Litve ili Levadije Talin, Hajduk igra protiv HB Tórshavna s Farskih otoka (Index), Rijeka će u drugom kolu kvalifikacija Europa lige igrati protiv boljeg iz ogleda mađarskog Paksija i rumunjskog Corvinula (Index)
19.06. (17:00)

A možda su samo čitali dosadne knjige

Čitanje spada pod najdosadnije aktivnosti, kaže jedno istraživanje

Na kome su uopće proveli svoje kvaziistraživanje? Vjerojatno na ljudima koji i inače rijetko čitaju, jer da su pitali knjiške červek(ic)e, rezultati bi bili dramatično drugačiji! – kažu na Booksi, gdje sablažnjeno komentiraju slučaj, usput pokušavajući pronaći razloge ovakvih rezultataNekoliko savjeta čitatelji(ca)ma početnicima. Smjestili ste se udobno, pritvorili ili zatvorili prozore i vrata ne bi li smanjili razinu buke, možda se čak umotali u deku/ćebence? Sve greška do greške! Ne možete se gnijezditi na ovaj način, gniježđenje je u potpunosti neprihvatljivo i naravno da će to mozak razumjeti kao poziv na dremku. Iskusna červekčad može čitati bilo gdje, ne obraćaju pažnju na razinu buke, čitat će u birtiji, tramvaju, bilo gdje – nema potrebe za izolacijom i gniježđenjem…

19.06. (16:00)

Kolega, a ne konkurencija

Hijerarhija na radnom mjestu: radi se o ulogama, a ne o superiornosti

Na žalost, hijerarhija je često opravdanje za loše rukovoditeljske vještine voditelja na svima razinama. Neki od njih imenovanje na voditeljsku funkciju, bez obzira koje razine, vide kao javnu potvrdu da su bolji u nečem od onih koji tu poziciju nemaju. To su najčešće članovi njihovih timova pa je problem tim veći. Važno je upamtiti da pozicija u organizacijskoj hijerarhiji ne znači da je jedna osoba “bolja” od druge. Hijerarhija je jednostavno struktura koja pomaže definirati uloge, odgovornosti i procese donošenja odluka. Zdrava organizacijska kultura cijeni suradnju i doprinos svih, bez obzira na njihov položaj. Učinkoviti lideri shvaćaju da ne mogu sve sami – trebaju im jedinstvene perspektive i stručnost članova tima. Zato je ključno poticati okruženje u kojem se ljudi osjećaju ugodno dijeleći svoje ideje i pridonoseći odlukama koje utječu na tim ili organizaciju. Poštovanje različitih uloga je ključno. Savjeti

19.06. (15:27)

Njemački grad nudi 1250 eura nagrade ako odjavite auto

19.06. (15:00)

Najbolje složiti si bazen u dvorištu

I ovako se možete rashladiti: polijevanjem što većeg dijela tijela hladnom vodom

Kako biste spriječili negativne učinke visokih temperatura na zdravlje, znanstvenici savjetuju da je najvažniji cilj smanjiti unutarnju temperaturu. Najučinkovitiji način za to je primijeniti metode hlađenja, poput hladnog ručnika ili ledene vode, na što veću površinu. Preporučuje se polijevanje što većeg dijela tijela hladnom vodom ili stavljanje ručnika s ledom na prsa minutu ili dvije svakih 10 minuta dok se ne počnete ugodnije osjećati. Nanošenje hladnog ručnika na vrat i lice može ohladiti arterije koje idu prema mozgu, što tijelu daje signal da mu je zapravo hladnije nego što jest. tportal

19.06. (14:00)

Brze i kratke

  • Njemačka: Široki društveni savez poziva vladu, parlament i Bundesrat da podnesu zahtjev za zabranu desničarske populističke stranke AfD (DW)
  • Odsad i u Hrvatskoj dostupna Akademija održivosti – e-platforma na kojoj učite o održivosti u poslovanju (Green)
  • Dogovoreni su projekti reverzibilne hidroelektrane i solarne elektrane na Bilećkom jezeru (Poslovni)
  • Volatilnost na kripto tržištu, 500 milijuna dolara u likvidacijama, bitcoin pao na 64 tisuće dolara (Lider)
  • Na utakmicu Hrvatske i Albanije u Hamburg stiglo 50 tisuća navijača; grad obojan u bijelo-crvenu (tportal)
  • Video koji ima više od 17 milijuna pregleda: napunili auto vodom i vozili se tako (Index)

 

@duedokk Uber carpool😮‍💨 Subscribe to me❤️‍🔥 @MARK 🥳 @slobnazz ♬ kompa pasión (slowed) – Фрози

19.06. (13:00)

Zbog straha od novačenja brojni Ukrajinci izbjegavaju javna mjesta, skrivaju se po kućama, lažiraju medicinsku dokumentaciju…

Da bi osigurale dovoljno vojnika, ukrajinske vlasti još su prije donijele odluku kojom se onima između 18 i 60 godina zabranjuje izlazak iz zemlje, a od svibnja je na snazi odluka prema kojoj se svi muškarci između 25 i 60 godina moraju registrirati za moguće novačenje. Da bi se pokušalo osigurati poštivanje te odluke, jedinice za novačenje obilaze ukrajinske gradove i legitimiraju ih na ulicama, u restoranima, javnom prijevozu i slično, a onima za koje utvrde da se nisu sami prijavili uručuju pozive, fotografiraju ih te uzimaju njihove osobne podatke i unose ih u registar, a ponekad ih i izravno odvode u centre za novačenje. I dok se neki ukrajinski muškarci skrivaju kod kuće, drugi su mitom došli do medicinske potvrde da ne mogu služiti vojsku ili su, također mitom, osigurali izlazak iz zemlje, piše britanski Guardiantportal

19.06. (12:00)

Napokon nešto dobro od otkrivanja tople vode

Zagreb dobiva najveće geotermalno jezero u Europi

Izgradnja termalnog jezera i lječilišnog kompleksa planirana je na području Blata, a nalazit će se neposredno uz buduću dječju bolnicu i golf igralište. Malo tko zna da je prije više od četrdeset godina u Zagrebu otkrivena topla voda, koja je tada ukazala na bogate izvore geotermalne energije ispod gradskih temelja. Nažalost, taj potencijal dosad nije bio u potpunosti iskorišten. No, situacija se polako mijenja, a Rudarsko-geološko-naftni fakultet je, uz pomoć stručnjaka, pripremio potrebnu dokumentaciju za izgradnju bušotina koje će omogućiti eksploataciju ovog vrijednog resursa. Ovo jezero će biti najveće geotermalno jezero u Europi, i bit će otvoreno poput vulkanskog kratera za kupanje, što će, uz brojne sportske sadržaje, zasigurno privući domaće i strane posjetitelje. Green

19.06. (11:00)

Brze i kratke

  • Vladimir Putin u prvom posjetu Sjevernoj Koreji nakon 24 godine, obećavajući da će poboljšati trgovinske i sigurnosne veze s tom zemljom, u tijeku razgovori (Index), šef NATO-a: zabrinuti smo (Index)
  • Deset tvrtki s najvećim brojem radnika: Konzum, Hrvatska pošta, Hrvatske šume, HEP, Studenac… dosta ih je podiglo plaće za 11 posto (tportal)
  • Porasle krađe u dućanima za 11 posto, najčešće se kradu kava, alkohol, salame i čokolade (Danica, N1)
  • Euro: Danas protiv Albanije od 15 sati, Vatreni nemaju pravo na kiks, vjerojatan sastav: Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Majer, Petković, Kramarić (tportal)
  • Posljednje utakmice prvog kola: Portugal dobio Češku 2:1 (Index), Turska Gruziju 3:1 (Index)
19.06. (10:00)

Say it ain't so, Plenko

Analitičar: Plenkovićeve navodne briselske ambicije ne odgovaraju političkoj realnosti, ali..

Nakon što je Politico njemu adresirao prijedlog Pučana, doduše izrečenog na zatvorenom sastanku koji je ipak dospio do novinara, postavlja se pitanje koliko je hrvatski premijer važan igrač u EU krugovima. Privukao je pažnju prijedlogom da mjesto predsjednika Europskog vijeća prve dvije i pol godine mandata dobije netko iz grupacije socijalista, dok bi ostale dvije i pol dobili Pučani, što se ne bi svidjelo socijaldemokratima u EU parlamentu. Naš analitičar pretpostavlja kako se radi o mogućem dogovoru da ga iznese netko tko nije u vodstvu EPP-a kako ne bi ugrozio postojeću kandidaturu von der Leyen kao ponovne kandidatkinje za šeficu EK. Nije za očekivati da bi bio većeg utjecaja, tim više što dolazi iz male zemlje s tek 12 zastupnika, a i on sam tvrdi da je spreman za treći mandat na čelu hrvatske vlade te da nije zainteresiran za europske funkcije. N1

19.06. (09:00)

Junak nejunačnog doba

Jergović: Nebojša Slijepčević ili kako nejunačnom svijetu u nejunačna vremena ispričati priču o tragičnom junaku

Priča koju će Nebojša Slijepčević ispričati u trinaest minuta filma “Čovjek koji nije mogao šutjeti” čini se veoma lokalnom, balkanskom. To je, između ostaloga, priča o identitetima, a ona je po našem općeprihvaćenom mišljenju zapretena, skrivena u povijesti i u jeziku, i strancima posve nerazumljiva. Pa kako je onda moguće da je film prihvaćen u glavni program festivala u Cannesu, i da je na kraju osvojio Zlatnu palmu, zapravo i najveću nagradu u povijesti hrvatskoga igranog filma? U tih trinaest minuta više je igre riječi, simbola i znakova, i više tananih razlika između jednih i drugih, nego u svih tisuću tristo i pedeset sati dugometražnih igranih filmova kojima su ovdašnje države kanile ispričati svijetu istinu o stradalništvu svoga i krivnji onoga drugog naroda, više je, dakle, onog što stranci nikako ne mogu shvatiti, a eto, ipak, su shvatili sve. Miljenko Jergović za svoj blog.