29/12/2023 - Monitor.hr
29.12.2023. (23:00)

Kakva krizma, kakva religija? I ja sam krizman, pa nemam nikoga

Riječ godine je “rizz”: Znate li što znači?

Ove je godine trijumfirala riječ rizz, pobijedivši niz drugih popularnih riječi poput swiftie (obožavatelj Taylor Swift) i situationship (nedefiniran romantični odnos), prenosi Zadovoljna.hr. Izraz je nastao iz internetske i gaming kulture, a veliku je pozornost dobio kada je engleski glumac Tom Holland za portal Buzzfeed izjavio: “Nemam uopće rizza. Imam ograničen rizz.” Otad je upotreba te riječi nastavila vrtoglavo rasti. Rizz je neobičan izraz jer je nastao iz sredine izvorne riječi charisma, većina skraćenica dolazi s početka ili kraja riječi pa je rizz i po tome posebna. N1

29.12.2023. (22:00)

Brze i kratke

  • Sindikat Podravke: Ovdje neki zarađuju do 20.000 eura mjesečno, dok radnici preživljavaju na minimalcu. Podravku pripremaju za privatizaciju (Index)
  • Sljedeće godine Dinamo bi trebao dobiti predsjednika, a lako je moguće da to opet bude Mirko Barišić. Trenutno ima 87 godina (tportal)
  • Novi osječki KBC bit će sedam puta veći od Opus Arene (Glas Slavonije)
  • Znate li zašto nemamo dlake na dlanovima i tabanima? Odgovor možda leži na biološkoj razini u inhibitoru koji blokira kosu i rast kose, a to bi moglo otvoriti nova vrata u liječenju ćelavosti i zacjeljivanju rana (N1)
  • Dora se 2024. godine neće održati u Opatiji, HRT nije u mogućnosti (Index)
  • Najbolji koncerti 2023. godine (prema izboru Ravno do dna, više kronološki nego rangirano): Robbie Williams u pulskoj Areni, Depeche Mode u zagrebačkoj, Sigur Rós u Šibeniku, Električni Orgazam u Tvronici, Goran Bare i Majke u Areni Zg, Swans u Kinu SC, IDEM u Vintage-u i Močvari, Laibach u Tvornici kulture…
29.12.2023. (21:00)

Verba, non res!

Ivančić: Što je njima Predrag Lucić?

“Predrag Lucić znao se smijati i sebi i svijetu oko sebe, što njegov opsežan satiričarski opus ilustrativno dokazuje. Umješnost u više žanrova i medija dokazivao je baveći se novinarstvom, kazalištem i književnošću, uvijek na inovativan način i sa sebi svojstvenim, prepoznatljivim stilom koji je osvojio mnoge čitatelje.” – rečenice preuzete su iz telegrama što ga je povodom smrti Predraga Lucića, u siječnju 2018., isporučila ministrica kulture, dodavši kako je Lucić dao značajan doprinos hrvatskoj kulturi “novim pogledima i perspektivama, lucidnošću i kreativnošću”.

Ovih dana, uoči šeste godišnjice smrti Predraga Lucića, stigla uvjerljiva potvrda – takoreći materijalni dokaz – da su sva ta brzojavna slinjenja, sve te zanosne lamentacije o kapitalnom “doprinosu hrvatskoj kulturi”, predstavljali nešto poput svečana podrigivanja nad odrom. Dakle gole vulgarizme upakirane u formu odavanja počasti preminuloj književnoj gromadi. Ministrica Nina Obuljen Koržinek potpisala je odluku o dodjeli potpora književnom izdavaštvu za 2024. godinu, u ukupnom iznosu od oko dva milijuna eura, a da se među projektima koji su odbijeni na javnome natječaju – jer, eto, svojom kvalitetom ne zaslužuju biti financijski poduprti sredstvima iz državnog proračuna – nalaze i dvije knjige poezije Predraga Lucića.

Drugim riječima: od dva milijuna eura što će sljedeće godine biti uložena u hrvatsku književnu produkciju, Predragovo pjesništvo ne zavrjeđuje ni jedan jedini cent! Nije li to u nepodnošljivome nesporazumu s onim uzvišenim frazama s početka teksta? Pita Viktor Ivančić za Novosti.

29.12.2023. (20:00)

Dobro za one lijene i koji ne žive blizu velikih trgovina

Prednosti za kupce koje može pružiti samo internetska trgovina

Jedna od najznačajnijih pogodnosti internetske trgovine je dostupnost tijekom cijelog dana, svaki dan u tjednu. Nema više žurbe da stignete prije zatvaranja – s internetskom trgovinom imate slobodu pregledavanja i kupovine kad god vama odgovara. Bilo da je rano jutro ili kasno noću, digitalne police uvijek su otvorene, prilagođavajući se vašem rasporedu, a ne obrnuto. Možda jedna od najvećih prednosti online trgovina je praktičnost dostave na kućni prag, što štedi vrijeme (Bug) Analiza online potražnje je pokazala kako su i dalje najtraženiji proizvodi pametni telefoni, u čemu prednjače Samsung i iPhone. Hladnjaci i televizori doživljavaju pad potražnje, dok raste prodaja namještaja, perilica rublja i skutera. Lider

29.12.2023. (19:00)

Nitko od nas ne bi treb'o da šeta sam

Usamljenost može imati i fizičke posljedice

Važno je naglasiti kako za svakoga vrijedi drugačije. Novija studija ukazuje kako usamljenost ne utječe samo na naše emocije, već uzima danak i našim tijelima. Njezin utjecaj može rezultirati slabijim imunitetom te češćim pojavama raznih upala, promjenama u metabolizmu pa čak i moždanih funkcija. Usamljenost također može utjecati i na genetsku sliku. Često se povezuje i s ovisnošću o alkoholu i opijatima, budući da na taj način oni usamljeni mogu osjetiti nešto što inače ne mogu ili je to način da prestanu osjećati neželjene osjećaje. Usamljeni ljude češće imaju problem sa spavanjem, a u prosjeku i žive kraće. Psychology Today

29.12.2023. (18:00)

Rent a Tesla car

Vlasnici prvih Cybertruckova iznajmljuju vozila, time će ih moći otplatiti za godinu dana

Unatoč činjenici da je Tesla u kupoprodajni ugovor uveo pravilo da svatko tko preproda svoj automobil u roku od godinu dana riskira kaznu do 50.000 dolara izgleda da je novi trend dobiva sve više na snazi i da je daleko unosniji. Vlasnici ga iznajmljuju za 750 dolara dnevno ili 10.000 mjesečno, a cijene rentanja rastu. Dva milijuna kupaca rezerviralo je Tesla Cybertruck, ali do sada je isporučeno tek nešto više od 500 automobila. Čini se da su oni koji su rezervirali rano i dobili pick-up izvukli dodatnu korist. Interes za unajmljivanje je ogroman, a mjesta za rane rezervacije prodaju se za više od 9000 dolara na Ebayu. Vlasnici tako mogu otplatiti Cybertruck za manje od godinu dana. Revija HAK

29.12.2023. (17:00)

Kome smeta učiteljica života?

Jezikova juha: Hoće li povijest u povijest?

Upravo nam korijen riječi povijest pokazuje da se ona dugo tretirala tek kao pripovijest o prošlim vremenima, od prasl. věstь, vezano uz vědě ‘znam’. Zato se u hrvatskome do 19. st. koristila riječ dogodovština ili događajnica. I u ostalima europskim jezicima riječi za povijest u pravilu odražavaju ovu povezanost, pa je tako u njemačkome Geschichte ‘događaj, priča, povijest’, u slovenskome zgodovina (vezano uz hrv. zgoda), dok engleski history ima isti korijen kao i story ‘priča’, te su se dva oblika dugo koristila izmjenično. I tu je vrijeme da se vratimo historiji, koja je naravno iz grčkoga ἱστορία, što se razvilo iz riječi za za ‘znanje, svjedočenje’ u ‘narativ’, ali i ‘istraživanje’. Upravo će, naime, ovo značenje biti ključno za razvoj moderne znanosti o povijesti, koja nastoji kritički sagledati i protumačiti izvore, staviti događaje i svjedočanstva o njima u kontekst vremena te ih analizirati da bi shvatili kako je do njih došlo. Dežurni lingvist za lokalni portal, dodavši kako je upitno hoće li povijest ostati kao predmet u strukovnim školama.

29.12.2023. (16:00)

Brze i kratke

  • Vlasnica L’Oreala Francoise Bettencourt Meyers postala je prva žena s imovinom vrijednom 100 milijardi dolara (Index)
  • Čudesni organizam: Izloženost stresu ubrzava starenje, ali tijelo može preokrenuti proces (Novi list)
  • Povećanja osnovice plaća za 5% i naknada za 219 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama. Božićnice 300 eura, regres isto 300, a prvi put u ugovor je ušla uskrsnica od 100 eura. (HRT)
  • Odlična godina za europsko tržište dionica rast od 19 posto donio je oporavak nakon pada od 12 posto u 2022. (Tportal)
  • Tri vodeće američke tvrtke za umjetnu inteligenciju proglasile su se zakladama ili neprofitnim organizacijama. OpenAI, Anthropic i xAI prijeva svega smatraju umjetnu inteligenciju preopasnom za maksimiziranje profita… ili bi barem željeli da u to vjerujemo. (Tportal)
29.12.2023. (15:55)

Od 2035. godine u Španjolskoj više neće biti nuklearnih elektrana

29.12.2023. (15:00)

Ma nek imam nekretninu makar bila i prazna

Stotine tisuća stanova prazno, a cijene nekretnina divljaju. Kako je došlo do toga?

Prema podacima popisa stanovništva 2021., u Hrvatskoj je bilo 592.280 tisuća nenastanjenih stanova tj. stambenih jedinica. To se odnosi na sve stambene nekretnine, bilo da se radi o stanovima u zgradama ili kućama. U taj broj ne spadaju stanovi za odmor, stanovi koji se koriste povremeno i stanovi u kojima se samo obavlja gospodarska djelatnost. To je čak 43 posto više praznih stanova nego što je zabilježeno popisom stanovništva 2011., a izraženo u apsolutnom iznosu Hrvatska je povećala ukupan broj nenastanjenih stanova za 179 tisuća jedinica. Osim toga, U gotovo cijeloj Hrvatskoj pada broj nastanjenih stanova… Duži članak sa puno grafova i brojaka na Indexu.

29.12.2023. (14:43)

Po izboru novinske agencije, vaš osobni je sigurno drugačiji

Rezime 2023.

  • Hamasov brutalni teoristički napad na civile u južnom Izraelu 7. listopada (na Putinov rođendan) u kojem su ubili 1200 Izraelaca i oteli oko 240 ljudi bio je okidač za žestoki odgovor Izraela i humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.
  • Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a koja je pozivala na humanitarno primirje.
  • Za Ukrajinu sve manje vremena i novca. Rat na Bliskom istoku preusmjerio je pozornost s ruskog rata u Ukrajini, a dolaskom zime ne očekuju se pomaci u ukrajinskoj protuofenzivi koja je počela na ljeto i nije polučila rezultate.
  • Rusiji susjedna Finska službeno je postala 31. članica NATO-a u travnju.
  • Ruski politički vrh othrvao se u lipnju osvetničkom pohodu šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, ogorčenog što nema podršku vojnog vrha u ratu u Ukrajini. Odustao je od pohoda na Moskvu. Svima je obećana amnestija, a Prigožinu dopušten odlazak u egzil. Samo dva mjeseca poslije, 23. kolovoza, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima.
  • Kineski predsjednik Xi Jinping osigurao si je treći mandat u ožujku i tako postao najmoćniji čelnik te države nakon Mao Zedonga.
  • Okrunjen britanski kralj Karlo III. u svibnju. Sa svoje 74 godine, najstariji je novi suveren u povijesti britanske monarhije.
  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u svibnju, a pristašama poručio da je “pobijedila demokracija”. I njemu je to povijesni, treći mandat.
  • Krajnje desni nizozemski populist Geert Wilders pregovara o koalicijskoj vladi nakon što je njegova protuislamska Slobodarska stranka (PVV) iznenađujuće osvojila 23 posto glasova na izborima u studenome.
  • U najtoplijoj godini, prema privremenom izvješću WMO-a o stanju globalne klime, gotovo 200 zemalja dogovorilo se da fosilna goriva trebaju postati prošlost. Znanstvenici su to opisivali posljednjom nadom da se spriječi klimatska katastrofa.
  • Beatlesi objavili singl “Now And Then”, a Rolling Stonesi odličan album “Hackney Diamonds” i najavili turneju.
  • Twitter je pod Elonom Muskom postao prošlost. Sad se zove X, a tvitovi su objave. Vrijednost mu se prepolovila.
  • Kinematografija je dobila nužno potreban poticaj nakon pandemije kad je ‘blockbuster’ Grete Gerwing “Barbie” zaigrao u kinima diljem svijeta s Margot Robbie u ulozi slavne Mattelove lutke. Film je došao do milijarde dolara zarade brže nego ijedan Warner Brosa i Gretu Gerwing pretvorio u najisplativiju redateljicu u povijesti.
  • Rođena je prva beba s DNK tri osobe – majke, oca i donorice genskog materijala
  • Utrka u svemiru dobila je novi zamah pošto je Indija postala prva zemlja koja je uspješno spustila letjelicu na Mjesečev južni pol, samo nekoliko dana pošto se ruska razbila o njegovu površinu.
  • Umrli su: Silvio Berlusconi (86), Henry Kissinger (100), Milan Kundera (94), Tina Turner (84), Matthew Perry (54), Shane MacGowan (65), Jeff Beck, Gina Lollobrigida, Raquel Welch, Harry Belafonte, Tonny Bennet, Sinead O’Connor… (Index)
29.12.2023. (14:18)

Sponzorirana vijest

Financijska pismenost LEGO kockama

STEAM LAB ima za vas besplatne radionice svaki dan od 2. do 5. 1. 2024. Na radionicama mogu sudjelovati i roditelji.

Počinjemo u 15.00 sati i do 17.00 sati se igramo LEGO kockicama. Program smo sami osmislili te smo krenuli i u škole da učimo djecu štednji i ostalim primjerima iz života.

Naši polaznici imaju jednom mjesečno radionice Financijske pismenosti u sklopu predavanja te smo odlučili novu godinu započeti radionicama u knjižnici Mihaela Šiloboda Sv. Nedelja, Marijana Stilinovića 7.

Broj mjesta je ograničen te je potrebna prijava, ukoliko dolaze i roditelji molimo ispuniti prijavnicu za svakog člana. Namijenjeno za djecu od 6 godina do 99.

Kliknite za prijeve

 

29.12.2023. (13:30)

Zna se za što glasaju životinje

Anketa: U 50 gradova i općina u Hrvatskoj ove godine nema vatrometa. Podržavate li tu odluku?

Od srijede, 27. prosinca, do 1. siječnja zakonski dozvoljena upotreba petardi i redenika koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Skoro 50 gradova i općina (popis) odustalo je od organizacije vatrometa i tako dalo primjer svojim građanima, a odlučili su za neke druge svjetlosne efekte poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija. Među gradovima su Zagreb, Rijeka, Osijek, Varaždin, Dubrovnik… no nije recimo Split. Nađi vatromet u sebi. Ideja za anketno pitanje N1

29.12.2023. (13:22)

Sponzorirana vijest

Sretan Božić i Nova godina! Uzmite trajnu licencu za Windows 11 i Office 2021 već od 10 €! Ponuda nije trajna.

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Najniže cijene godine! Trajne licence na Microsoftove proizvode

Ponuda ograničenog trajanja

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

29.12.2023. (13:00)

Brzo i kraće

  • Radno vrijeme trgovina i šoping centara za Staru i Novu godinu (24 sata)
  • Srpski tjednik Nedjeljnik objavio listu najbogatijih u regiji: Prva tri mjesta pripala Hrvatima, to su vlasnici – 1. Infobipa, 2. Agrama i 3. Mate Rimac. (Index)
  • Prema podacima Porezne uprave, građani su do Božića potrošili već 2,6 milijardi eura, 351 milijun više nego lani. Samo u subotu, dan uoči Badnjaka, potrošeno je 147 milijuna eura (Večernji)
  • Xiaomi službeno najavio svoj prvi automobil, električni SU7. Bit će konkurent Teslinom Modelu S, s naglaskom na veliki doseg i značajno ubrzanje. (Autonet)
  • CNN odabrao izvršnog direktora godine: Satya Nadella, Microsoft. Pod njegovim vodstvom, tvrtka se ponovno ističe kao tehnološki inovator nakon godina uspjeha zahvaljujući sustavu Windows. Wall Street je također primijetio da su Microsoftove dionice ove godine porasle za 55 posto. Uložio više milijardi dolara u umjetnu inteligenciju, komercijalizirao i u set proizvoda tvrtke dodao alate umjetne inteligencije poput ChatGPT-a prije konkurencije. (Tportal)
  • Nakon Colorada i savezna država Maine zabranila je Donaldu Trumpu kandidaturu na američkim predizborima. Državna tajnica Mainea Shenna Bellows, demokratkinja, zabranila je Trumpu sudjelovanje na republikanskim predizborima, zaključivši kako je potaknuo pobunu šireći lažne tvrdnje o izbornoj prevari 2020. i potom pozvao svoje pristaše da marširaju na Capitol. Bellows je suspendirala svoju odluku dok vrhovni državni sud ne donese odluku o tome. Presuda Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Colorado mogla bi riješiti problem u cijeloj zemlji. (Index)
29.12.2023. (12:00)

Kako su dobre te izborne godine

Od početka 2024. besplatan prijevoz željeznicom za osobe starije od 65 godina i umirovljenike

Riječ je o pilot projektu, a pravo će se ostvarivati na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 €. “Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument”, navode iz HŽ-a. Novi korisnici besplatnog prijevoza trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice koji mogu preuzeti na blagajni ili ovdje. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila besplatno.umirovljenici@hzpp.hr. Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. H-alter

29.12.2023. (10:00)

Vječita vrtnja u krug

Basara: Kriza Tašmajdana

Na pitanje zašto uvoziti Majdan iz Kijeva, kad je naš Tašmajdan tu, nadohvat ruke, mogu odgovoriti samo pretpostavkom da Tašmajdan ne dolazi u obzir zbog komoditeta društveno-političkog polusveta (svih boja) koji ručava u obližnjoj Maderi, jednom od glavnih štabova Cincarsko-kalburske čaršije…

Neumrla je želja srpskih političara (svih vremena i boja) da se na vlast uspentraju bez po muke, u dve-tri lekcije, uz minimalna ostapbenderovska ulaganja tipa „ideje moje, benzin vaš“…

Napred rečeno nipošto ne treba shvatiti kao pokušaj obeshrabrivanja učesnika postizbornih demonstracija – naprotiv, hrabrim ih da istraju do kraja, ko božemeprosti ing Bokan – hoću da ukažem na mešavinu političke naivnosti i pokvarenjaštva koja unedogled produžava trajanje ciklusa večnog vraćanja istog. Namerno nisam napisao „krizu“, jer ovo što se već trideset i kusur godina valja ulicama Beograda i srbskih kasaba nije kriza, nego stagnacija koja postepeno prelazi u involuciju. Ako vas mrzi da brljate po Vikipediji, involucija je proces rapidnog propadanja organizama i društava. Piše i ohrabruje Svetislav Basara

29.12.2023. (09:00)

Brze i kratke

  • New York Times tuži OpenAI i Microsoft jer su “sudjelovale u širokom kopiranju iz mnogih izvora”, ali i da su “poseban naglasak” stavile upravo na sadržaj njihovih novina. Spominje odgovornost za milijarde dolara štete (Bug)
  • Prodaja gramofonskih ploča u Britaniji na najvišoj razini od 1990. Na prvom je mjestu ljestvice po broju prodanih ploča Taylor Swift s albumom 1989 (Taylor’s Version), a na drugom su Rolling Stones s Hackney Diamondsima. (Poslovni)
  • Stanari nebodera u Zagrebu Prisavlje 6 već dva mjeseca imaju vodu punu olova i željeza (Index)
  • Reakcija federalnog ministra unutarnjih poslova BiH Rame Isaka na Dodikovu najavu otjepljivanja: “Napravi to u 11:00, u 11:01 si iza rešetaka” (Index)
  • Đivo Đurović: Trump u Bijeloj kući znači kraj NATO saveza (N1 video 13:29)
29.12.2023. (08:00)

Kako sve to čovjek more izdržat

Andrea Andrassy: Popis stvari koje nam ne trebaju u 2024.

Nova godina počinje za četiri dana, a ova kolekcija internet idiotizma, barem ako mene pitate, NE SMIJE postojat u 2024. Postojat će svejedno, ali barem se možemo nadat.

  1. Pitanje “tko je ova”. Taylor Swift ne postoji jer ju on prvi put vidi
  2. Marija Šerifović je MARIO. Pravi muškarci voze što im se vozi i idu ženama u dućan po uloške…
  3. Za te novce u Slavoniji možeš kupit…
  4. Severina je snimila film
  5. Jacques je debel
  6. To NIJE burek…
  7. Influ… šta? “što je influencer, jel to nešto s influenzom?”
  8. Kako može reć da ne želi djecu? Pustite ljude da nemaju djecu ako im je tako drago, mnogima bi bilo pametnije da ih nisu ni imali.
  9. Koliko će ona imat godina kad joj dijete navrši 15? “Ja sam svoje rodila s 20 i sad mi je super”
  10. Nisam ni mislio da se udala za pekara Ideja da su žene koje su se bogato udale oštetile svijet je glupa i dosadna
  11. Uvati se motike
  12. Vegani pasu travu, ehehe he
  13. Vidi ovu plastičnu
  14. HahahaNetko je prebio nekog ispred narodnjačkog kluba? Hahaha. Kako mene nitko nije prebio na koncertu klasične glazbe?
  15. “I ja sam rodila pa nitko o tome ne piše”
  16. Bor se kiti na Badnjak!!!
  17. Sama je tražila

Eto, sve smo se dogovorili, sad vas ostavljam da uživate u pripremama za novogodišnje slavlje. Sastavila Andrea Andrassy.