19/11/2023 - Monitor.hr
19.11.2023. (23:00)

Slušaj doktora

Neurokirurg Darko Chudy kod Stankovića: Psihološka testiranja liječnika neka bolnica ima, druga ih nema

Dr. Chudy objasnio je o kakvim psihološkim testiranjima je riječ, zbog kojih navodno liječnici idu iz Hrvatske. Kaže da to nije neka borba za pravdu, već više borba za mlade ljude, koji stvarno žele ostati u Hrvatskoj.Onan isu standardizirana, a i ne provodi ih svaka bolnica. Nakon što je kandidat za specijalizaciju završio Medicinski fakultet, položio sve ispite na fakultetu, položio državni ispit, dobio od Hrvatske liječničke komore odobrenje za samostalni rad, radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, hitnoj pomoći – i sad dobiva psihološko testiranje na kojem ne prolazi – to nije dobro – kaže Chudy, nadodavši kako ne možeš sve prepisati od Amerikanaca, koji testiranja rade za svoju populaciju. Za hrvatsko javno zdravtstvo kaže da je izvrsno, i to zahvaljujući predanim liječnicima i entuzijastima. HRT

19.11.2023. (23:00)

Znači - može farma žohara?

Rakovi, žohari i drugi njima slični – sirovina za bolje baterije

Od hitina, od kojih je izgrađena ljuštura kukaca, se ne izrađuje ništa. Ali zato gel od kitozana, tvari koja se dobiva od hitina, je kruti elektrolit izvrsnih električnih i mehaničkih svojstava, a usto je posve biorazgradiv. Je li to elektrolit za buduće cink-ionske baterije? Hitin i kitozan već je našao mnoge primjene, a uskoro bismo ga mogli imati u svakom automobilu, što znači da bi uzgoj člankonožaca – radi proizvodnje hitina – mogla postati unosna grana poljoprivrede. Kitozanski bi separator stajao 4,2 dolara po kvadratnom metru ili 46,5 dolara po kilogramu, što znači da ne bi bio ništa skuplji od separatora koji su danas u upotrebi. Kitozanski gel je osim toga teško zapaljiv, no najvažnije mu je svojstvo da je ne onečišćuje okoliš. Nenad Raos za Bug.

19.11.2023. (22:00)

Brze i kratke

  • Liječnici: Iz bolnice Al-Shifa u Gazi evakuirano 31 prerano rođeno dijete (Index)
  • U Turskoj uhićen Christian Palić, jedan od šefova balkanskog narkokartela (Index)
  • Od 1. siječnja iduće godine država postaje i formalni vlasnik svih bolnica u Hrvatskoj, što će rasteretiti proračune Županija. No, jedna Županija dobit će zato hotel kojeg gradi na mjestu nekadašnjeg dvorca (Danica)
  • Koliko kave je previše? U prosjeku nema problema ako se popije i do 4-5 šalica dnevno, ali ako osjetite simptome poput aritmije, znojenja, glavobolje, bola u želucu ili tahikardije trebali bi smanjiti (tportal)
  • IBM obustavio oglašavanje na X-u (bivšem Twitteru) jer su se njihovi oglasi pojavljivali pored pronacističkih objava (Forbes)
  • Amerikanka, koja je nedavno preminula od raka jajnika u 39. godini, posthumno će otkupiti tuđe medicinske dugove drugih građana te ih izbrisati (Index)
  • Sheynniss Palacios je nova najljepša žena na svijetu. 23-godišnja djevojka iz Nikaragve noćas je okrunjena titulom Miss Universe (Index)
19.11.2023. (21:00)

Za vas koji ste stalno tamo je možda život, za nas ostale je praznik

Bloger Krule: Idemo u Zagreb

Svi vi koji živite u Zagrebu, vi ste zakinuti za jedan veliki narodni običaj koji se zove “Spremanje za Zagreb”. Kad se samo sjetim kad bi ćaća i ja 80tih godina išli u metropolu. Ćaća bi nakon tuširanja odma obavljao brijanje a onda kad bi grunuo 7 dlanova Ralona na obraze… muve bi u kuhinji padale u nesvjest. Ćaća kad bi izaša iz kupaone, mi bi svi gledali u njega jer ga ne bi poznavali…. izgleda je tolko lijepo da se mati svaki put zaljubila kad se ovaj sređiva za Zagreb. Cipele kad bi obuo, ja sam se uvijek pita od kud mu te cipele, nikad ih nisam vidio… on bi mi reka “To su cipele za u Zagreb!”…. jebate, i cipele je ima za u Zagreb. Poslije njega, na red bi došao ja. Kad bi ušao u kupaonu nakon ćaće, to je vlage bilo, vrganje si s plafona moga brati. Kad bi se okupa, i ja bi uzeo taj jebeni Ralon, nako malo pazuhe plahnuo… dan danas mi ispod pazuha ne rastu dlake. Poslije mene i ćaće, dlaka je na podu bilo za 2 pulovera. Ka da nas je brenerom netko popalio. Nauljeni, namazani, namirisani… ćaća da je u Ogulinu pao, otkliza bi nako nauljen do Karlovca. Bloger Krule za Ogulinski portal.

19.11.2023. (20:00)

Moj život sastoji se od aplikacija

Grupe na komunikacijskim platformama zasjenile su društvene mreže

Korisnici su, očito, umorni od mora sadržaja i sponzoriranih objava. Shvatili su da nemaju kontrolu nad sadržajem koji konzumiraju (iako se na prvu možda čini da imaju), a raznih društvenih mreža toliko je da ih jednostavno ne mogu sve ‘pohvatati‘. Društvene mreže i dalje su dominantne u medijskom pejzažu, ali se promijenio način na koji se upotrebljavaju. Tako su sada sve popularnije različite grupe i zajednice poput onih na Facebooku i WhatsAppu te Viberu, Signalu i Telegramu. Odnosno, dok Instagram i TikTok služe uglavnom za zabavu, za informacije i interese tu su spomenute grupe, dok su za prijatelje, roditelje i poznanstva znajzastupljeniji WhatsApp i druge messenger aplikacije. Drugim riječima, svatko si stvara svoj balon, sa sadržajem koji ih zanima, gdje konzumira sadržaj sa stavovima s kojim se slaže, zbog čega se istodobno izolira od drugačijih perspektiva. Lider

19.11.2023. (19:00)

Žele ugasiti crvene lampice

Njemački demokršćani zahtijevaju zabranu prostitucije, Scholz je otvoren za tu opciju

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da bi volio vidjeti daljnja zakonska ograničenja u vezi sa seksualnim radom u Njemačkoj, dodajući da prodaja seksualnih usluga “nije prihvatljiva” i da ne treba biti nešto “normalno”. “To je nešto što me je oduvijek moralno uzrujavalo”, dodao je Scholz. „Smatram da trebamo pogledati zakon i vidjeti kako se to najbolje može suzbiti”, ističe. Seksualni rad je u Njemačkoj oduvijek bio legalan, ali se njegovo promicanje smatralo “nemoralnim” i bilo je kazneno djelo do 2002. godine. Europski parlament se također izjasnio za zabranu seksualnog rada po uzoru na takozvani „nordijski model”, koji kriminalizira svodništvo i bordele, ali ne i pojedince koji se njome bave, kojima još i nude podršku. DW

19.11.2023. (18:00)

Nekad je bolje zamoliti nekog da te odveze ili otići pješice

Jergović: Nikad niste vozili onako kako je vozio Mario Banožić?

Prometni propisi na takav su način postavljeni da ih većina vozača počinje kršiti čim uđe u auto. Samo što se neki prekršaji promptno kažnjavaju – znatno prekoračenje brzine ili pretjecanje preko pune crte – dok je sve drugo do te mjere tolerirano da bismo mogli ustvrditi da je običajno pravo u vožnji automobila iznad prometnih propisa. Tko god je položio vozački ispit i zatim vozio auto, priznat će, nakon što se zamisli i zagleda u sebe, da je ponekad, možda vrlo rijetko, možda i ne tako rijetko, to ovisi o čovjeku, učinio isto što i Mario Banožić. Nerazumijevanje toga da migranti mogu da budu baš jako zli u biti se ne razlikuje od nerazumijevanja da je Mario Banožić postao žrtva nesretnog slučaja, kakav može zadesiti svakoga od nas i da su u ovom slučaju njegovi dekoncentracija, glupost, nepromišljenost i neodgovornost nešto s čime bi se čovjek naprosto morao moći identificirati. Miljenko Jergović malo o drugoj strani, mimo osuđivanja bivšeg ministra.

19.11.2023. (17:00)

Čemu briga? S kandidatima za takvo što ionako ne oskudijevamo...

Baretić: Svijet ide u vražju mater i nema nam spasa. A tko će Hrvate voditi u propast?

Nakon što je kliknuo na ovaj tekst i krenuo znatiželjno, mada i zabrinuto, guglati kandidata za novog argentinskog predsjednika, Renato Baretić je postao zabrinut i za našu budućnost. Bandića više nema, Kerum se izvukao iz politike i još se izvlači odakle god još može, Kolakušić i Sinčić će se vjerojatno povući u više nego zasluženu mirovinu nakon mandata u Europskom parlamentu… Tko nam je još preostao kao potencijalni domaći Javier? Evo, neki je dan Juanito Todorri potvrdio najave kako uskoro ulazi u visoku politiku, može li to biti on? Žeton bi se mogao staviti i na Juana Pernara, jer Pernaro je već budio lavove po Africi… Tko nam je još na raspolaganju? Míro Bugli? Nema živog meteorologa koji nam ne proriče tmuran početak radnog tjedna, pa zašto ta dva, tri djelatna dana, natkrivena sivilom i natopljena kišom, ne biste malo skratili ćaskanjem s kolegama i nagađanjem o toj temi? Možete i kripto-kladionicu osnovati.

19.11.2023. (16:00)

Brze i kratke

  • Island čeka erupciju vulkana. Preko noći više od 300 potresa, grad Grindavik tone (Index)
  • TNT EU debata: Vučić apsolutno vuče Europu za nos, Srbija je faktor nestabilnosti (N1)
  • Kuščevićev punac Boris Ježina ilegalno koristi pomorsko dobro i zarađuje na divljoj marini na Murteru (Nacional)
  • Katastrofa na koncertu Taylor Swift u Brazilu: Fanovi molili za vodu, a jedna djevojka umrla (tportal)
  • Sjećanje na žrtvu Borova naselja: Ubijena 51 osoba, 48 se i dalje vode kao nestali (Nacional)
19.11.2023. (15:00)

Ocjena 5 od 10, ali dajte ga pogledajte

The Killer (2023) – Fincherov ćorak

Vjerojatno nitko ne voli svoje likove manje od Davida Finchera. Bilo da je riječ o serijskim ubojicama (“Seven“, “Zodiac“, “The Girl With the Dragon Tattoo“), frustriranim suprugama (“Gone girl“) ili osnivačima društvenih mreža (“The Social Network“), teško da ćete u njegovim filmovima pronaći pozitivnu osobu, točnije više sreće biste vjerojatno imali i u Saboru . Ta lepeza suspektnih persona Fincheru kroz svih 30 godina njegove karijere služi kao platforma za njegove brutalno cinične i nihilističke stavove kroz koje detaljno i nimalo ugodno secira sve pore društva. Iako ostaje dilema je li ovo najslabiji film Fincherove karijere, ili je to ipak “Panic Room,“ to ne znači da “The Killer” nije vrijedan gledanja, jer unatoč brojnim manama teško ćete pronaći autora s čišćom mizanscenom, elegantnijim kadrovima i urednijem tempom. Ravno do dna, tema i na Forumu.

19.11.2023. (14:00)

Pogon na mržnju

Rezultati istrage: Uhićeni maloljetnici planirali su teroristički napad, na internetskim platformama učili o izradi oružja iz 3D printera

Prošlotjedna međunarodna akcija uhićenja ekstremnih desničara u pet europskih država (a kod nas su u pitanju maloljetnici) navodno je pokrenuta zato što su istražitelji utvrdili postojanje rizika skorog terorističkog napada u Hrvatskoj. Dvojica maloljetnih počinitelja, osnovano se sumnja, pripadaju desničarskoj organizaciji koja koristi internetsku platformu za aktivnosti povezane s terorizmom, uključujući širenje ekstremističke propagande, aktivno regrutiranje novih članova i dijeljenje priručnika za 3D tiskano oružje. Na djelu je dakle bila mrežna obuka u izradi oružja i eksploziva, s izraženom željom napada na ljude ili institucije, a možda i jedne i druge. Znakovito je, k tome, da je u većini zemalja zahvaćenih operacijom dio uhićenih počinitelja pušten da se brani sa slobode, dok su oba hrvatska maloljetnika zadržana u pritvoru. Zasad, međutim, javno nisu poznate potencijalne mete počinitelja u Hrvatskoj. Pojedini mediji spominjali su LGBT zajednicu, Vladu i neimenovane vjerske i etničke manjine. Novosti

19.11.2023. (13:00)

Da malo sjednemo i vidimo gdje smo

Tech Radar: Je li hrvatski IT u krizi? Trenutno je razdoblje pada rasta. I dalje raste, samo sporije

Globalno usporavanje investicija u IT sektor odrazilo se, nakon niza izuzetno uspješnih godina, i na hrvatske tehnološke kopanije. Kroz prvih devet mjeseci tekuće godine, IT je na našem tržištu zabilježio pad rasta. Je li nam IT sektor u krizi i koliko dubokoj i trajnoj ili se naprosto radi o uobičajenim poslovnim amplitudama, u Tech Radaru je objasnila Tajana Barančić, analitičarka i direktorica Astra poslovnog inženjeringa. Bug

19.11.2023. (12:00)

Pitajte Muska, on će nešto već smisliti

Solarna energija iz svemira: stara ideja, novi pokušaj

Žetva Sunčeve energije postiže se pričvršćivanjem solarnih panela na satelit koji leti tisućama milja iznad Zemljine površine stalno hvatajući Sunčevu svjetlost. Ta se energija zatim pretvara u mikrovalove koji se emitiraju kroz atmosferu do priamne antene, gdje se ponovno pretvaraju u električnu energiju koja se distribuira kroz mrežu. Jedan satelit mogao bi isporučiti čak dva gigavata energije bez ugljika, dovoljno za opskrbu grada od dva milijuna ljudi, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. No, ideja ima i brojne izazove: svaki satelit mora biti golem, a to znači oko kilometar i pol u promjeru, ako želi točno prenositi energiju na određenu lokaciju. Strukture takvih razmjera nikad nisu lansirane u svemir. Lider

19.11.2023. (11:00)

I oni imaju svog Todorića

Apple bi mogao biti prisiljen Europskoj uniji platiti 13 milijardi eura poreza

EU tvrdi kako je Apple ostvario nepravedne koristi od dvije odvojene porezne odluke u Irskoj kojima je tvrtci omogućeno da plaća stopu poreza od tek 0.005 posto svog globalnog profita. Odvjetnik Pitruzzella je preporučio da Europski sud pravde poništi tu presudu, a slučaj vrati na Opći sud kako bi se donijela “nova meritorna odluka.” Očekuje se da će Europski sud pravde konačnu presudu donijeti unutar sljedećih nekoliko mjeseci. Financial Times prenosi kako bi presuda protiv Applea mogla dovesti do toga da će i druge zemlje unutar Europske unije, pa čak i SAD, tražiti dio ukupnog iznosa od 13 milijardi eura. Forbes

19.11.2023. (10:00)

Brze i kratke

  • Hrvatski javni sektor je jedan od najgorih u EU i jedan od najskupljih (Index)
  • INA se hvali: Kod Grubišnog Polja pronađeno novo veliko nalazište plina (N1)
  • Mladi u Hrvatskoj sve kasnije stupaju u seksualne odnose, manje su seksualno aktivni uz sve manje partnera, i to nema veze s religijom (tportal)
  • Popis najboljih tvrtki na svijetu za žene 2023. godine: osiguravajuća tvrtka Maif, Estée Lauder (za kozmetiku), SAP (IT), Clorox (kemijska industrija), Marriott (hoteli i nekretnine)… (Forbes)
  • Tilla – besplatna aplikacija za praćenje i upravljanje pretplatama na različite servise (Bug)
19.11.2023. (09:00)

Ne baš najpogodnije mjesto za život

Perković: Siromaštvo Gaze je posljedica Hamasove vlasti, koji je stvorio i bogatu manjinu

Za pojmove Europe i razvijenog svijeta definitivno se radi o velikom siromaštvu, ali brojne države na svijetu su nerazvijenije. Prije svega se radi o državama Afrike, srednje Azije te otočnim državama Kariba i Pacifika. Hamas je osvojio svu vlast u Gazi 2006. i izbori više nikada nisu održani. Ta stranka je puno militantnija od Fataha, protivi se bilo kakvom sporazumu koji bi značio bilo što osim nestanka Izraela kao države, a zbog toga su uvedene jake sankcije Pojasu Gaze. Glavni izvoz Gaze su tekstilni proizvodi i odjeća, namještaj, kamen i prehrambeni proizvodi. Izrael je općenito najveći kupac proizvoda iz Zapadne obale i Gaze te kupuje više od 80 posto izvoza. Hamas je osiromašio većinu stanovnika Gaze, ali je neke i obogatio. U bogatiji dio stanovništva spadaju krijumčari, visokorangirani članovi Hamasa, zaposlenici međunarodnih humanitarnih organizacija, kao i liječnici. Index

19.11.2023. (08:00)

Puno je to betona

Mamutica uskoro navršava 50 godina, u najvećem stambenom kompleksu živi nešto manje stanovnika od Delnica

Po obujmu i broju stanovnika najveća je zgrada u Hrvatskoj. Gospođica grdosija duga je 240 metara i visoka 60, a izgledom se ne može mjeriti ni s jednom drugom građevinom u zemlji i šire. Mamuticu su projektirali arhitekti Nevenka Postružnik i Đuro Mirković, u njoj živi najmanje 5000 ljudi u 1169 stanova i šest ulaza. Prednost života u njoj je to što je sve nadohvat ruke, u okolici je puno zelenila, parkova, škole i vrtići. I djece je puno pa je socijalizacija u kompleksu lakša. Najgori je smrad koji donosi vjetar s Jakuševca, a mane su još i zvuk bušilica zbog gotovo stalnih radova, budući da stalno netko od susjeda nešto ugrađuje, popravlja i adaptira. I cijevi su stare, što je pogodno za žohare, a tu su i žuti mravi. Večernji