16/11/2023 - Monitor.hr
17.11.2023. (00:00)

Čeka se treći nastavak: Povratak AP-a

Otrovna Politika: Gazda uzvraća udarac

U toj pravno-financijskoj zavrzlami rijetko tko se snalazi, no kraći kraj mogli bi, kao i uvijek, izvući rvacki porezni obveznici koji će, u slučaju da tako odluči Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, iskrcati Gazdi nepoznat broj milijardi eura kako bi se nadoknadio njegov osobni gubitak. Jer Gazda se opet snašao kao svjetski igrač i angažirao „fundere“, odnosno, specijalizirane fondove koji u njegovom slučaju vide šansu za lukrativnu zaradu, kako bi dokazao mrskom mu Plenkoviću da mu je nezakonito oteo nezakonito stečenu pregolemu imovinu. Do dana današnjeg nije jasno zašto je trebalo donositi poseban Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, ako se sve moglo riješiti prema postojećem Zakonu o stečaju ili predstečajnoj nagodbi. No to je jedan par rukava. Isto tako je činjenica da je isti taj Gazda početkom travnja 2017. pisao premijeru i tražio žurne izmjene zakona, pri čemu mu nije bilo bitno hoće li se mijenjati postojeći Stečajni zakon ili donositi novi, samo da spasi tvrtku, da bi kasnije pričao kako je to bio iznuđeni čin. Zrinka Vrabec Mojzeš za Nacional.

16.11.2023. (23:00)

O jednoj (tragičnoj) mladosti

Jergović: Žarko Laušević, smrt glumca

I život Žarka Lauševića, samo na neki drukčiji način, antička je tragedija bez katarze. Rodom Cetinjanin, lijep kao mladi bog, a rođeni glumački talent. S dvadeset i dvije završava beogradsku akademiju i postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Superioran na pozornici, igra na televiziji i na filmu. Jedne večeri, 31. svibnja 1990, ispred kazališta okupili su se četnici s kokardama, članovi nekakve Svetosavske stranke da protestiraju protiv načina na koji je sveti Sava prikazan u predstavi koju nitko od njih prethodno nije ni vidio. Glumci pokušavaju odigrati predstavu, ali su prosvjednici ušli u dvoranu. Ali od toga nema ništa. Odluka je davno donesena. Presuđeno je jednoj kazališnoj predstavi, i to je bio jedan od događaja s kojim je započeo rat. Upečatljiviji i vjerodostojniji od nereda, koji su se osamnaest dana ranije dogodili na maksimirskom stadionu, naprosto zato što je teatar ipak bliži pripovijesti o ratovima nego nogomet. A onda i iz još jednog razloga, koji se ticao Žarka Lauševića i njegova svetog Save. Naime, događaji oko te predstave razlog su što će on nabaviti pištolj. I taj će mu se pištolj naći u ruci dok ga za jednog bizarnog kasnonoćnog incidenta budu cipelarila trojica, od kojih je dvojicu ubio. I tako će, u odgođenom strašnom finalu jedne neodigrane predstave, biti završen prvi njegov privatni i glumački život. Miljenko Jergović za svoj blog.

16.11.2023. (22:00)

Brze i kratke

  • Zelenski upozorio: Rusija ima plan, Balkan je sljedeća distrakcija, jedna balkanska zemlja mogla bi zaratiti s drugom (N1)
  • Europska komisija: rast hrvatskog BDP-a drugi najviši u EU-u (Lider)
  • Ministarstvo popušilo priču o indijskim nagradama najboljim učiteljima. Razotkrio ih profesor: nominirati se i ocjenjivati možeš sam, a preuzimanje je u New Delhiju o vlastitom trošku. Radi se zapravo o turizmu pod izlikom nagrade (Index)
  • Zagrebačka PR agencija na Dolcu doslovno prodavala maglu, provodili su istraživanje o stereotipima struke odnosa s javnostima, koja je u javnosti uglavnom negativno percipirana (Lider)
  • Vladinu odluku da osigura oko 29 milijuna eura za financiranje projekta sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u gospodarskoj zoni Brezje kod Varaždina pozdravio župan Stričak: nakon 18 godina riješen problem otpada, Varaždinu ostaje novac (Nacional)
  • Prošlo je 12 godina od Čehokova uhićenja. Odgovora na ključna pitanja i dalje nema (Danica)
  • Ako vidite ježa i mislite da je krepan, moguće da nije, već da hibernira. Ako je zaspao na nezgodnom mjestu, pomaknite ga nekamo na sigurno, i pokrijte lišćem (Green)
16.11.2023. (21:00)

Napredna fizika

Rimac razvija veliku bateriju i hvata Teslu, ali neki eksperti kažu: To nije zeleno, trebamo vodik

Ako je vjerovati najavama, Rimac Technology bi mogao inovirati tržište za veliku i industrijsku pohranu energije gdje trenutno kolo vodi američka kompanija Tesla sa svojim Megapack baterijskim sustavom. Zvuči senzacionalno, pa i pomalo nevjerojatno, tim više što se domaća javnost već neko vrijeme pita što se zbiva s robotaksijima koje, preko tvrtke Project 3 Mobility, Mate Rimac razvija s partnerima te uz državnu potporu. Energetska gustoća najavljene Rimčeve baterije navodno iznosi 280 kilovatsati po četvornom metru, što je više od Tesline, a to u Rimac Energy nisu demantirali. Energetski stručnjaci pak kažu kako su baterije kratkoročno i alternativno rješenje, istaknuvši kako bi se trebali okrenuti vodiku. Forbes

16.11.2023. (20:00)

Zlostava

Dostava paketa: loša plaća, teški uvjeti rada

Dostavljačice i dostavljači koji rade za DHL, Hermes, UPS, DPD, GLS, Fedex & Co. zarađuju znatno manje od svojih kolegica i kolega, stručne radne snage, koji su aktivni u drugim gospodarskim branšama. Osobe koje dostavljaju pakete su zaposlene na „atipičan” način. Tu se radi o ugovorima na ograničeno vrijeme, o osobama zaposlenima na skraćeno radno vrijeme ili zaposlenicima koji su angažirani preko trećih firmi koje ih onda „iznajmljuju” logističkim kompanijama. Previše posla i težak rad, to su stvari na koje se žale i sindikati. DW

16.11.2023. (19:00)

Pusta zemlja

Raos: Što će biti s Gazom ako Izrael otjera Hamas

Stara latinska poslovica kaže da nakon kiše dolazi sunce. Međutim, nažalost, dosadašnja povijest izraelsko-arapskih i izraelsko-palestinskih odnosa i sukoba uči nas da nakon rata ne dolazi nužno mir. Netanyahua na Zaapadu kritiziraju jer je debelo prešao granice ratnog i humanitarnog prava, a izraelska javnost optužuje ga za korupciju, nesposobnost, bezobzirnost prema sudbini talaca. Iako je najavio da će Izrael upravljati sigurnošću Gaze, izraelske oružane snage  nisu spremne na ponovnu okupaciju tog prostora i upravljanje civilnim stanovništvom koje broji dva milijuna. Može se očekivati da bi uprava nad Pojasom Gaze trebala opet prijeći u ruke Palestinske samouprave, iako je vodstvo pod Mahmudom Abasom upitnog legitimiteta među samim Palestincima. Mirovni planovi, koji polaze od ideje dvije države nizali su se cijelo prošlo stoljeće, no nikad nisu uspjeli.  Nekoliko je glavnih prijepora – pitanje granice, pitanje sigurnosti, pitanje Jeruzalema i pitanje povratka. Višeslav Raos za tportal.

16.11.2023. (18:00)

Koliko god se trudili, Vakula nam je ipak draži

Googleov model GraphCast daje najtočnije 10-dnevne vremenske prognoze

Prvi eksperimenti pokazuju da je to trenutačno najtočniji meteorološki prediktivni model na svijetu, točniji od “zlatnog standarda” – prognoze visoke rezolucije koju proizvodi Europski centar za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF). Pristup ekipe iz DeepMinda nešto je drugačiji i oslanja se na strojno učenje. Umjesto “sirovih” podataka i jednadžbi, GraphCast koristi povijesne podatke i trendove iz proteklih desetljeća, na kojima je AI model treniran. Na temelju toga “naučio” je prepoznavati uzročno-posljedične veze među meteorološkim pojavama u Zemljinoj atmosferi. Njegova neuronska mreža već sada je u stanju dati predviđanja za pokazatelje poput temperature, brzine vjetra, vlage ili tlaka zraka za ćelije veličine 0,25° geografske širine i dužine. Površina Zemlje tako je podijeljena na više od milijun točaka, za koje je moguće predvidjeti šest varijabli do deset dana unaprijed. Bug

16.11.2023. (17:00)

Tristo obitelji pod jednom

Nasljednik grofova Drašković bori se za obiteljsku imovinu koju mu je nacionalizirala bivša država

Grof Nikolaus Peter Draskovich godinama se bori za imovinu svoje plemićke obitelji koju je nacionalizirala jugoslavenska komunistička vlast. Naime, samo u Virovitičko-podravskoj županiji zatražio je povrat preko 16 tisuća hektara, od čega je samo u Općini Sopje 4.723 hektara koju obrađuju lokalni OPG-ovi. Načelnik upozorava da, ukoliko mu tužba prođe, velika većina, a pogotovo mladi žitelji općine, će otići tražiti i osigurati sebi i svojim obiteljima egzistenciju negdje gdje će im to netko drugi omogućiti, a to neće biti u Republici Hrvatskoj. Također napominje da će općina izgubiti 70 posto prihoda kojeg ostvaruje od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Nada se da će država pokušati postići dogovor te ponuditi naknadu za tražene hektare, kako bi oni i dalje ostali u vlasništvu države. S druge strane, grof kaže da ne misli otjerati OPG-ove, ali očekuje da će mu plaćati najam. Agroklub

16.11.2023. (16:00)

Brze i kratke

  • Žestoko u Saboru uoči glasanja o Anušiću, Grbin: Trebamo mu odati godišnju nagradu za skidanje gaća (N1), Plenkoviću više nitko ne može spočitavati da u Vladu imenuje samo ulizice, a za Anušića će ovo biti test (Nacional)
  • Pripremite se za ‘lockdown vikend’: u subotu i nedjelju dućani ne rade! (Danica)
  • Radnika ni za lijek: najtraženiji prodavači, čistačice i konobari, najviše radnika traženo u prerađivačkoj industriji, u obrazovanju te u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (N1)
  • YouTube će tražiti od kreatora da označavaju sadržaje stvorene generativnom umjetnom inteligencijom (Bug)
  • Ususret Danima okusa: pet novih restorana dobilo je oznaku ‘Okusi hrvatske tradicije‘, sad ih je više od 100 u 12 županija, radi se o eno gastro manifestaciji koja se održava diljem zemlje, restorani uključeni u projekt nude menije s tradicionalnom domaćom hranom, traje od 17. studenog do 3. prosinca (Jutarnji)
16.11.2023. (15:00)

Pa ti budi ponosan na rodnu grudu

Sela s neobičnim imenima: Od Gaćica do Grudnjaka ima oko 200 km

Otkud ime Tužno, za mjesto nedaleko Varaždina, nije do kraja razjašnjeno. Postoji legenda o tome da su Turci u 16. stoljeću opljačkali taj kraj i poubijali mještane pa se i potok zacrvenio od krvi. No Tužno se prvi put spominje u 14. stoljeću, prije dolaska Osmanlija. Hrvatska je bogata toponimima s neobičnim imenima. U sastavu grada Ludbrega, također u Varaždinskoj županiji, nalazi se selo Apatija, s oko 250 žitelja u devedesetak kuća. U Slavoniji, na primjer, postoji selo Kajgana, a u Dalmaciji Krvavica. U sklopu Nacionalnog parka Kornati nalazi se otočić Babina Guzica, a Babin Kuk na poluotoku Lapadu poznat je po luksuznim hotelima. Donje Cjepidlake naselje su u sastavu općine Đulovac, a postoje i Gornje… Imamo sela Ljut, Ljuta, Ljutići, Žedno, Žabica, kod Zaprešića su Šibice, kod Otočca Škare i Švica… A da ne spominjemo još i Kobasičare, Štakorovec i Dražicu. Večernji

16.11.2023. (14:00)

Nakon posla trčat ili spavat

Studija: Bilo koja aktivnost, čak i spavanje i stajanje, bolja je za srce od sjedenja

Daleko od toga da istraživanje sugerira kako bismo svi trebali zamijeniti svoje uredske stolce udobnim naslonjačima, naprotiv, njime su istraživači željeli ukazati na to da čak i sasvim male svakodnevne promjene u tjelesnoj aktivnosti rezultiraju velikim poboljšanjem kad je posrijedi zdravlje našega srca i krvožilnog sustava. Pokazalo se da je cjelodnevno sjedenje najštetnije za zdravlje kardiovaskularnog sustava, za indeks tjelesne mase (BMI) i opseg struka, za razinu kolesterola i glikirani hemoglobin (GHB), koji je marker za dijabetes tipa 2. Index

16.11.2023. (13:00)

Ipak nije kao u filmovima

Posao privatne detektivke: Jedna je žena uzela bolovanje na poslu da prodaje povrće na placu jer je bila sezona

Adela radi taj posao već 12 godina, a onome tko ju angažira pokušat će doznati tko ga potkrada, na čiju je internetsku prevaru nasjeo, ide li mu zaposlenik na lažno bolovanje – ali ne i vara li ga supružnik (iako ima i takve upite, ona ih osobno ne radi). Za razliku od primjerice austrijskih detektiva koji se služe čak i kombijima u kojima su složeni čitavi laboratoriji za nadzor, hrvatski detektiv zakonski smije imati vrlo malo pomagala. Blokić, olovku i manualni fotoaparat, jer može samo fotografirati na licu mjesta. Obraćaju joj se i mladi da bi saznali tko im je napravio lažni profil na gay stranicama. Cijene angažmana privatnih detektiva različite su, platit ćete ih od 45 do 95 eura po satu, ovisno o tome što želite saznati, a da je unutar zakonskih, etičkih i moralnih okvira. HRT

16.11.2023. (12:00)

Najbolje se preseliti

Susjed iz pakla – Skuplja smeće u stanu, opasnost je za sebe i druge. Što učiniti?

Slučaj: Imamo gospođu koja je nažalost mentalno bolesna. Skuplja smeće, stan je prepun plastike i to je opasnost za zgradu. Kako institucionalno djelovati protiv takvoga ponašanja? Rješenje: Ulazimo u pitanje utvrđivanja nečije poslovne sposobnosti. To je prvi korak. Dakle, da bi se ovaj problem riješio, mora se riješiti pitanje je li ta osoba uopće sposobna samostalno donositi odluke. Oduzimanjem poslovne sposobnosti, ona dobiva skrbnika. Drugi način je isključenje iz suvlasničke zajednice (kod nas je zasad poznat samo jedan takv slučaj). Mogu se iskoristiti i odredbe protupožarnih propisa jer je evidentno da se radi i o opasnosti za cijelu zgradu. Međutim, ako nema zapaljenja, teško je dokazati potencijalnu opasnost. Na panel raspravi koju je organizirao Zgradonačelnik.

16.11.2023. (11:00)

Linijom manjeg otpora

Šajatović: Zamka vođenja Hrvatske prema franšiznome modelu

Podizanje kreditnog rejtinga svakako je pozitivna vijest. Ali otvara i neka pitanja. Ako je napredak tako velik, kako to da Hrvatska i uz neviđeni poguranac EU fondova i dividende ulaska u šengenski i europrostor i dalje ne uspijeva ostvarivati stope rasta BDP-a više od tri posto na godinu? Prepisivanje tuđih gotovih rješenja ulijenilo je vlade, ekonomiste i društvo u cjelini. Već četrdeset godina, još od vremena posljednje faze socijalizma, ali nastavljeno i u samostalnoj tranzicijskoj ekonomiji, rast i pokušaj razvoja Hrvatske svodi se na ispunjavanje uvjeta koje postavljaju različiti davatelji makrofranšiza. U prvo vrijeme bili su to MMF i Svjetska banka. Onda je glavni franšizer, u fazi kandidature za članstvo u EU-u, postao Bruxelles. Ne treba zaboraviti da, kao i u biznisu, tako i u međunarodnoj politekonomiji davatelji franšize ipak žele zarađivati više od primatelja. I tu se plaća franšizna naknada premda nije tako jasno vidljiva kao u poslovnim odnosima. Ni u slučaju državnih franšiza nema besplatnog ručka. Miodrag Šajatović za Lider.

16.11.2023. (10:30)

Sponzorirana vijest

Najjeftiniji Microsoft Office 2021 i Windows 10 od 7 € za Black Friday na Keysfanu

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Ponuda ograničenog trajanja! Trajne licence na Microsoftove proizvode

Više ključeva povoljnija jedinična cijena!

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Ostali softverski alati

16.11.2023. (10:00)

Brze i kratke

  • Izraelci raznijeli Hamasov parlament? Širi se snimka ogromne eksplozije (Index)
  • Banožić, izgleda, ilegalno u terenac ugrađivao dijelove i dobio pušku od 25.000 eura (Index)
  • Stiže pogoršanje vremena, uz čestu kišu, moguć je i snijeg u gorju (N1)
  • Policija: Hrvati, oprez! Prevare s kriptovalutama sve češće, u mjesec dana ih je bilo nekoliko, ljudi ostali bez tisuće eura (Nacional)
  • U Makarskoj postoji 1000 stanova u kojima nitko dosad nije boravio, zatraženo da se prestane s apartmanizacijom zbog masovnog turizma (Index)
  • Yann Tiersen, glazbenik poznat po soundtracku iz brojnih filmova, idućeg ožujka dolazi u Tvornicu kulture (Ravno do dna)
16.11.2023. (09:46)

Žene u EU za isti posao plaćene 13 posto manje od muškaraca

16.11.2023. (09:00)

Nije da inače imamo problema sa zatrovanim pićima

Prime – zabranjeni energetski napitak iza kojeg stoje influenceri

Logan Paul je u prošlom desetljeću bio najplaćeniji Youtuber, a Prime je energetski napitak koji se zbog zabranjenih i opasnih sastojaka (poglavito za djecu i trudnice) svugdje povlači iz prodaje. Neki od Paulovih videa su izazvali kontroverze, a on je sam nemali broj puta ispao muljator i lažnjak. Međutim, poanta takvih kanala je prodaja “mercha” i to je legitiman posao. Naravno da se u jednom trenutku morate zapitati tko su uopće ljudi koji bi dopustili da im djeca konzumiraju lijekove, dodatke hrani ili napitke iza kojih stoje influenceri, youtuberi i bezveznjaci s interneta, ali nažalost, to je svijet u kojem živimo. Na kraju krajeva, prodaje slično smeće kao i drugi proizvođači energetskih napitaka, a jedino je pitanje je li ovaj toliko različit da tehnički završi u kategoriji otrova. Hrvoje Marjanović za Index.