13/11/2023 - Monitor.hr
13.11.2023. (23:00)

Brze i kratke

  • Miljenko Jergović o knjizi Snježane Banović “Kronika sretnih trenutaka”: Osobna je pripovijest o osamdesetima. Autorica početkom je desetljeća zagrebačka gimnazijalka, a ubrzo i Džonijeva djevojka. Dva su u ovoj knjizi, međutim, zanimljivija lika od Džonija. Barem dva. Prvi je Slavenka Drakulić, kratkotrajna autoričina gimnazijske profesorica… Drugi Snježanin snažni lik je Stipe Šuvar… (Jergović blog) Čini se kao još jedna preporuka za čitanje.
  • U 14 godina u Hrvatskoj 1713 ljudi otrovalo se nekim pesticidom (Index)
  • Najatraktivniji europski grad: London! po istraživanju Deloittea za ulaganje u hotele. Slijede Lisabon, a treći Amsterdam koji je od 2017. bio na prvom mjestu (N1)
  • Osvrt na novi roman »Slučaj vlastite pogibelji« Kristiana Novaka: Sjajna obrada provokativne teme naše stvarnosti (Novi list)
  • NASA je lansirala svoj video streaming servis, na kojem možete pronaći dokumentarce, arhivske snimke i prijenose raznih događaja uživo, sve potpuno besplatno i na gotovo svim platformama (Bug)
  • Hollywoodski glumci okončali su štrajk koji je trajao četiri mjeseca nakon što je njihov sindikat postigao dogovor s udrugom filmskih i TV kuća. Trogodišnji sporazum, objavili su, vrijedan je više od milijardu dolara, uključujući povećanje minimalne plaće i nove dodatke koje će plaćati ‘streaming’ servisi u obliku bonusa temeljenih na gledanosti. (Poslovni)
  • Posljednji pozdrav
13.11.2023. (23:00)

Uspjesi i promašaji

David Runciman: Svijet po Elonu Musku

(Srpski prijevod članka iz Guardiana, Peščanik)Kako je biti Elon Musk? To je gotovo nemoguće zamisliti, na bilo kom nivou – jednostavno je previše. Musk direktno vodi tri mega-kompanije, od kojih je jedna veoma uspešna (Tesla), jedna suludo ambiciozna (SpaceX), a treća u rasulu (Twitter/X). Ima i dosta drugih poslovnih poduhvata, kao što su Boring Company (visokotehnološki tuneli), Neuralink (razvoj interfejsa između ljudskog mozga i kompjutera) i trenutno omiljena kompanija, xAI (misija: „Razumevanje prave prirode univerzuma“). Uz povremene pauze, Musk je najbogatije ljudsko biće na planeti, a vrednost njegovog ličnog bogatstva može fluktuirati i po 10 milijardi dolara u jednom danu, ako cena Teslinih deonica naglo skače ili pada. Otac je 11 dece iz tri braka – od kojih je jedno umrlo kao beba, a s jednim više nije u kontaktu – što ga verovatno učvršćuje u uverenju da je neka vrsta porodičnog čoveka…

13.11.2023. (22:00)

Strukturalni nacionalizam

Dragan Markovina: Zadarski memento

Vijest o dva fizička napada, na ljude iz delegacije Crvene Zvezde i dvojicu beogradskih novinara u Zadru, koji su u tom gradu boravili povodom košarkaške utakmice između Zadra i beogradskog kluba, jednako je uznemirujuća, koliko je tužna, a na koncu i očekivana. Jer, pored toga što je nacionalizam ostao strukturalna činjenica u Hrvatskoj još od devedesetih godina, on je umnogome u posljednje vrijeme prešao u svoju umivenu fazu kada govorimo o službenim politikama, ali je s druge strane ušao i u neku vrstu nove renesanse u određenim sredinama i među navijačkim krugovima te na krajnjoj desnici… Za to postoje samo dva lijeka. Prvi je taj da se ovo tretira kao napad iz mržnje, o čemu se neupitno radi, a drugi da se ozbiljnije počne mijenjati društvena klima… Piše Dragan Markovina za Peščanik.

13.11.2023. (21:00)

Gugutanje prije braka

Lauren Sánchez pozira sa zaručnikom Jeffom Bezosom za “Vogue” izdanje za prosinac 2023.

Lauren Sánchez (53) je za Vogue pričala o planovima za vjenčanje i hoće li uzeti prezime budućeg supruga. – “Uh, da, 100 posto. Veselim se što ću biti gospođa Bezos. Još uvijek razmišljamo o vjenčanju i kako će izgledati. Hoće li biti veliko? Hoće li to biti u inozemstvu? Još ne znamo. Zaručeni smo tek pet mjeseci” – rekla je Sánchez. A što kaže gazda Bezos: “Ona mi je stvarno pomogla da uložim više energije u svoje veze. Ona me uvijek ohrabruje ‘zovi svoju djecu, nazovi svog tatu, nazovi svoju mamu’, jako je dobar uzor. Ona je u kontaktu s ljudima. Nikad je nisam vidio da se šminka, a da ne razgovara s nekim. Obično sa sestrom.”

13.11.2023. (20:00)

Da znate gdje da tražite posao

Lista 50 najboljih poslodavaca na svijetu

Rang Kompanija Država
1 Samsung Electronics Sjeverna Koreja
2 Microsoft SAD
3 Alphabet SAD
4 Apple SAD
5 Ferrari Italija
6 IBM SAD
7 Adobe SAD
8 Costco Wholesale SAD
9 BMW Group Njemačka
10 Cisco Systems SAD
11 Airbus Nizozemska
12 Adidas Njemačka
13 Lockheed Martin SAD
14 Rolex Švicarska
15 Dell Technologies SAD
16 Rossmann Njemačka
17 PayPal SAD
18 Delta Air Lines SAD
19 Bosch Njemačka
20 Nike SAD
21 Honda Motor Japan
22 Sony Japan
23 Lego Group Danska
24 Decathlon Francuska
25 Pfizer SAD
26 Oetker Njemačka
27 Mercedes-Benz Group Njemačka
28 Marriott International SAD
29 DM Njemačka
30 Puma Njemačka
31 IKEA Nizozemska
32 Intel SAD
33 Fraunhofer Society Njemačka
34 Siemens Njemačka
35 Dassault Group Francuska
36 L’Oreal Francuska
37 Electricite de France Francuska
38 Amazon SAD
39 Carl-Zeiss-Stiftung Njemačka
40 Chanel Ujedinjeno Kraljevstvo
41 Volkswagen Group Njemačka
42 Enel Italija
43 San Miguel Filipini
44 3M SAD
45 Mastercard SAD
46 Karcher Njemačka
47 Erste Group Bank Austrija
48 KB Financial Group Sjeverna Koreja
49 Prada Italija
50 Roche Holding Švicarska

Poslovni

13.11.2023. (19:00)

Samo dođite, zaradimo zajedno

Veliki rast stranih investicija u Hrvatskoj 2021. i 2022.

Prema podacima Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD), u Hrvatsku je 2022. uloženo 3.68 milijardi dolara direktnih stranih investicija (FDI), a 2021. 4.4 milijarde. Te dvije godine Hrvatska je primila više stranih investicija nego u cijelom razdoblju od 2012. do 2020. Investicije su bile veće nego u Slovačku, Bugarsku, Litvu, Latviju i Estoniju, što se nije dogodilo od 2015. Ukupna vrijednost svih stranih investicija u Hrvatskoj je do 2022. iznosila 38.3 milijarde dolara. Podaci HNB-a pokazuju da je u Hrvatsku najviše stranih ulaganja od osamostaljenja došlo iz Nizozemske, preko 6.4 milijarde eura (15 posto). Drugi najveći izvor ulaganja u Hrvatsku je Austrija, s 5.7 milijardi (13 posto), zatim Luksemburg s ulaganjima od oko 4.5 milijardi eura (11 posto). Iz Njemačke su u Hrvatsku od stjecanja nezavisnosti uložene 4.3 milijarde eura (10 posto), a iz Italije 4.1 milijarda eura (10 posto). (Index, lijepi grafički prikazi)

13.11.2023. (18:00)

Brze i kratke

  • CRO Demoskop, nova anketa: HDZ uvjerljivo najjači, Plenković uvjerljivo najnegativniji političar (Index / RTL)
  • Od dva najveća aerodroma, jedan (Split) obilato hrani državu, a drugi (Zagreb) privatnog koncesionara. Vlada u Zračnoj luci Split svejedno ubrala milijunsku dividendu, a istovremeno je onoj zagrebačkoj ‘oprostila’ golema dugovanja (Tportal)
  • Oko pet posto mirovinske štednje građana – ukupno milijardu eura – trebalo biti biti preusmjereno u investicijski fond kojim će upravljati sama država (Dnevnik.hr)
  • Hripavac se neumoljivo širi: “Pozitivno je 70 posto testiranih” Neki roditelji su zbog necijepljenja dobili i novčanu kaznu. (N1)
  • HNL, 15. kolo, Rijeka – Dinamo 2:2 video sažetak. Pogledajte četiri gola Hajduka za pobjedu 3:1 protiv Varaždina i očuvanje liderske pozicije (Tportal video)
13.11.2023. (17:00)

Rješavanje vojnika Banožića

Klauški: Plenković je htio s Banožićem izbjeći Milanovićevu grešku. Hoće li sada biti bliži Milanoviću?

Ako ništa drugo, Andrej Plenković potrudio se biti bolji od Zorana Milanovića. Sadašnji predsjednik države u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade tvrdio je kako je prometna nesreća njegova prvog potpredsjednika Radimira Čačića “etički neutralna”. Ono što je sigurno jest da je Plenković ove subote mislio na Radimira Čačića, ali još više na samoga sebe, vodeći računa o tome da s Banožićem ne prolazi političku kalvariju kakvu je HDZ – ali ne samo on – svojedobno priuštio Milanoviću. Nije bilo apsolutno nikakve šanse da Plenković provede svoju kampanju u superizbornoj 2024. godini tumačeći biračima etičke nijanse Banožićeve nesreće, braneći njegovu nevinost do pravomoćnosti presude i pozivajući se na slične slučajeve. Primjerice, Čačićev… piše Tomislav Klauški za 24 sata.

13.11.2023. (16:00)

Ovo je bilo brzo

Novi ministar obrane je Ivan Anušić, pet razloga zašto

Anušić je i potpredsjednik HDZ-a i čelnik Osječko-baranjskog HDZ-a, a još kao maloljetnik se pridružio obrani Hrvatske. Nije se uvijek slagao s Plenkovićem, imali su niz sukoba, ali sada su sklopili političko primirje. Anušić je rođen 1973. godine u Osijeku. Višu stručnu spremu stekao je na Sveučilištu u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu. Od lipnja 1991. maloljetni je dragovoljac Domovinskog rata. Kao pripadnik Zbora narodne garde, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade prošao je brojna ratišta. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak. Plenković je tim izborom prvo zadovoljio je stranačku kvotu jer nakon odlaska Banožića, Slavonija koja je dala 16 saborskih zastupnika nije imala niti jednog ministra. Kao drugo, smirio je sukob s Anušićem i njegovo nezadovoljstvo. Kao treće, na političku funkciju je postavio nekoga tko dobro kotira i ima ugled u braniteljskim krugovima. Kao četvrto, Anušić je ipak desnija struja u stranci, te će kao ministar od Plenkovićeva povjerenja voditi kampanju u Slavoniji u kojoj je HDZ značajno nagrizen od desnijeg Domovinskog pokreta. Peto, Anušić će vjerojatno biti prihvatljiviji Zoranu Milanoviću. Piše Ivan Pandžić za 24 sata

13.11.2023. (15:00)

Svako zlo za neko dobro

Prihvatite najteže trenutke u životu i pretvorite ih u prilike

Problemi i poteškoće mogu postati dragocjena prilika za osobni rast. Evo nekoliko korisnih savjeta za pretvaranje najtežih trenutaka u životu u moćne prilike za učenje i rast:

  1. Razmislite i izvucite pouku. Kada naiđete na poteškoće, bitno je napraviti korak unatrag i postaviti si teška pitanja kako biste razumjeli zašto ste došli u situaciju u kojoj se sada nalazite: što je dovelo do ove situacije? Ako iz toga možete izvući pouku, korisnu poruku za vaš život, čak i najgore stvari koje vam se dogode mogu s vremenom postati darovi i izvori snage i mudrosti.
  2. Razvijte nove vještine. Izazovi života su ti koji predstavljaju onaj bitan poticaj da rastete kao ljudska bića, da usavršavate svoje vještine i otkrijete svoje skrivene sposobnosti.
  3. Preispitajte prioritete. Najteži trenuci u životu mogu vas potaknuti na preispitivanje vaših vrijednosti, ciljeva i težnji. Na primjer, suočavanje s teškom bolešću – osobnom ili rodbinskom – natjerat će vas da shvatite da posao nije najvažnija stvar u životu i da je bolje posvetiti vrijeme i pažnju ljubavi i ljudskim odnosima.
  4. Cijenite uspone i padove. Upravo prisutnost problema i poteškoća djeluje kao protuteža pozitivnim iskustvima, uspjesima i ostvarenju osobnih ciljeva. (Novi list)
13.11.2023. (14:00)

Gutenberg je i dalje u modi

Interliber ove godine posjetilo preko 120 tisuća posjetitelja, nakladnici zaradili 20 posto više

Tijekom šest dana na 45. Interliberu predstavilo se više od 300 izlagača iz 13 država, a svoja su izdanja predstavili na više od 13.000 četvornih metara u paviljonima 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula kako je u njezinu mandatu Ministarstvo kulture i medija udvostručilo proračunska izdvajanja za knjige i nakladništvo s tri na šest milijuna eura. “Ovogodišnji Interliber srušio sve dosadašnje rekorde. Posjećenost je bila bolja no ikad, čini nam se, a čitatelji su birali osim znatno sniženih naslova i brojne novitete”, rekla je Ivana Kalogjera iz Profila. Novi list / HRT

13.11.2023. (13:00)

Brze i kratke

  • Intervju: Dubravko Ivaniš, PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, o novom albumu Vesni (cijeli album), biografiji benda Ante perkovića: Fora je da se i dandanas, dvadeset i kusur godina nakon, Antina knjiga traži i kupuje. Danas ona više govori o jednoj epohi nego o bendu. (Tportal)
  • Jasna Nanut, redateljica filma Sedmo nebo: Ono što je nekad bila Almodovarova žena na rubu živčanog sloma, u “Sedmom nebu” je muškarac jer žene su danas jače no ikad i od muškaraca, logično, očekuju da budu jednako snažni, no pokušavajući dosegnuti sedmo nebo, Nino se zaglavljuje između poriva i odgovornosti, nesposoban suočiti se ne samo sa ženom s kojom dijeli život već i sa samim sobom. (Novi list)
  • Istraživanja su pokazala da osobe koje pozitivno razmišljaju o starenju često žive dulje i zdravije. Oni s pozitivnim stavom o starenju živjeli su sedam i pol godina dulje od onih koji su o tome imali negativan stav. (Tportal)
  • Građani od danas mogu uložiti u državne trezorske zapise, godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto. (Večernji)
  • Washington Post je povukao kontroverznu karikaturu Michaela Ramireza koja prikazuje dužnosnika Hamasa kako koristi civile kao ljudske štitove zbog navodnog rasističkog stereotipa, jer je predstavnik Hamasa prikazan s preuveličanim nosem i snažno izraženim obrvama. Daily Beast

13.11.2023. (12:00)

Briga za dijete

Kako se određuje alimentacija i koje sankcije snose nesavjesni roditelji

Oštre sankcije za neplaćanje alimentacije proizlaze iz Obiteljskog zakona, u kojem se propisuje kaznena odgovornost za roditelje koji ne izvršavaju svoje obveze. Do tri godine zatvora kazna je s kojom se suočava rastavljeni roditelj koji više mjeseci ne podmiruje financijsku obvezu uzdržavanja djeteta. Ako roditelj svoju obvezu ne ispunjava uredno i u cijelosti, drugi je roditelj dužan obavijestiti Centar za socijalnu skrb i on, ukoliko ovršni postupak ne uspije, pokreće tužbu protiv dužnika. Roditelj s kojim dijete živi u slučaju neplaćanja alimentacije ima pravo na privremeno uzdržavanje na teret Centra za socijalnu skrb dok roditelj obveznik uzdržavanja ne počne ponovno ispunjavati svoju obvezu, a najdulje u trajanju od tri godine. Prema zakonu, roditelji su dužni uzdržavati dijete do završetka školovanja, a najdulje do 26. godine života. Raspodjela obveza prvenstveno ovisi o tome s kime dijete živi. Članak donosi i način kako se izračuna iznos alimentacije. Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju. Tportal

13.11.2023. (11:00)

Hrvatske tragedije

Andrea Andrassy: Zašto ljudi smiju bit smrdljivi i glasni, a mi drugi se moramo naviknut?

Ako zvuči kao da tražim previše, neka zvuči – ako je “nemoj stvarat nepotrebnu buku”, “nemoj smrdit” i “nemoj ulazit u tuđi prostor” stvarno toliko neprimjeren popis zahtjeva, ja ću ponosno nosit titulu teške osobe. Glava mi je već ionako teška – netko će reć da je to zato što sam preosjetljiva, ja ću reć da je to djelomično točno, ali i dalje mislim da je najveći krivac to što ljudi sve više gube osjećaj za druge. Srdačan pozdrav od preosjetljivog idiota s migrenom – dok ja tražim tablete, vi mi javite ako mislite da tražim previše. Tako zaključuje svoju kolumnu Andrea Andrassy. Rezultat čitanja bi mogao biti da vam ogadi put avionom, pomisao da odete u Milano, kao i odlazak u slastičarnu, općenito izlazak iz kuće. A što se tiče odgovora na pitanje, možda ne bi bilo loše kad se piše o trovanju svim i svačim biti ipak manje toksičan.

13.11.2023. (10:00)

Taj čudesni dragi Pero K.

Dragan Markovina: Jedinstvenom Peri Kvesiću nanesene su tri kozmičke nepravde

Vijest da nas je napustio Pero Kvesić, bez obzira što je i šira javnost bila upoznata s njegovim teškim zdravstvenim stanjem posljednjih godina, toliko je tužna da je to nemoguće dočarati tekstom. Ako je postojao itko u javnosti i na kulturno-medijskoj sceni koji je dječački volio život i radovao mu se, to je bio Pero Kvesić. I ako postoji nekakva kozmička nepravda, to je da je taj život prekinut u momentu kad je kreativno bio jednako mlad kao nekoć. Druga je kozmička nepravda vezana za njega u tome što je bio i inovator omladinske štampe, prvi čovjek obnovljenog Poleta, sjajan autor kratkih priča, pionir legaliziranja erotike kao teme i autor nevjerojatno zabavne knjige “Uspomene urednika erotskog magazina”, a da nikad zapravo nije prekoračio granice Zagreba. Treća je kozmička nepravda u tome što ga je činjenica da je smatran disidentom u devedesetima i da se istinski i s pravom bojao za život, sasvim svjestan onoga što je Stipe Šuvar proživljavao, primorala da izbjegava vlastiti stan i živi snalazeći se po Zagrebu te posve iščeznuvši iz javnosti… Poslije svega ostaje velika tuga i zbog toga što je preminuo divan čovjek i zbog propuštenih deset godina i zbog toga što ćemo ostati uskraćeni za novu kreativnost koju je pronašao posljednjih godina. Piše Dragan Markovina za Telegram

13.11.2023. (09:00)

Brze i kratke

  • Možemo: Spasili smo planinarske domove. Nakon peticije za njihov spas, zahvaljujući pritisku struke, građana i politike, Vlada je izmijenila sporni članak Nacrta prijedloga zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države. (HRT)
  • Uskoro kreće Fuliranje: Strossmayerov trg u Zagrebu postaje centar gastro uživanja, od 29. studenog pa sve do 07. siječnja 2024 (24 sata)
  • U Hrvatskoj oko 400.000 osoba ima šećernu bolest, 100.000 ni ne zna da je ima (Tportal)
  • Banožić mora vratiti prostrani stan koji je sam sebi dodijelio! Ali država će mu osigurati drugi (24 sata)
  • Razlika između traženih cijena na Njuškalu i realiziranih cijena na eNekretnine za sve kategorije kvadrature rabljenih stanova u Zagrebu u Donjem i Gornjem Gradu – Centru iznosi 23% (Poslovni)
  • Charge Meter, Android aplikacija – uvid u razinu punjenja i pražnjenja mobitela i drugi parametri
13.11.2023. (08:00)

Ajmo u bioskop

Basara: Atomski sleva

Pre neki dan mi se dogodilo nešto što mi se nije dogodilo najmanje 35 godina. A evo šta, što reko Blic: prestajao sam otprilike pola sata u redu da bih kupio ulaznicu za film „Čuvari formule“, snimljen po romanu „Slučaj Vinča“ mog prijatelja Gorana Milašinovića, u režiji Dragana Bjelogrlića. Da je u holu Rode Cineplex još bilo i tapkaroša – tih divnih izumrlih stvorenja – sve bi bilo kao u starim dobrim vremenima. Ali jbg, nikad dva dobra zajedno. Gužve pred bioskopskim blagajnama su retke zveri. Pozorišta – za koja se smatralo da će ih film pozatvarati – rade punom parom, ali retko koji filmski megahit napuni salu nekog cineplexa duže od dva-tri dana. Filmovi Dragana Bjelogrlića su vratili publiku u bioskope. S dobrim razlogom… piše Svetislav Basara u uvodu osvrta na novi film Dragana Bjelogrlića.

13.11.2023. (07:00)

Sponzorirana vijest

Velika rasprodaja povodom Dana samaca (11.11): Microsoft Office 2021 i Windows 10 već od 7 eura!

Office 2021 je zadnja inačica Microsoft Office paketa, vjerojatno najkorištenije desktop aplikacije na svijetu. Jedini problem s njim je da preskup za mnoge. Keysfan nudi originalnu licencu po najnižoj mogućoj cijeni. Office 2021 Pro košta samo 25,25 € ili samo 13,65 € svaki ako kupite paket Office 2021 Pro sa pet ključeva. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

Ponuda ograničenog trajanja! Trajne licence na Microsoftove proizvode

Windows plus Office paketi – 62% popusta uz kupon BKS62

Prodaja na veliko, nevjerojatne pojedinačne cijene!

Ostali softverski alati