07/11/2023 - Monitor.hr
07.11.2023. (23:00)

Brze i kratke

  • Bili smo na Interliberu: Kupci navalili od jutra, nakladnici zrače optimizmom (Tportal)
  • U Hrvatskoj je od 1 do 2 posto populacije ovisno o kockanju, što je oko 40.000 građana. Oko 20% populacije kocka na mjesečnoj razini, 10 posto ima psihosocijalne probleme vezane uz kockanje (Index)
  • Turski parlament izbacio Coca-Colu i Nestle iz svojih restorana: “Podržavaju Izrael” (Index)
  • Seksualna aktivnost najbolji je način prevencije raka prostate (24 sata)
  • Dva muškarca koji su naveli smetnje nakon konzumacije Coca-Cole završile u bolnici u Zagrebu. Beroš: Nije isto piće ni boca kao u Rijeci. Istražujemo. Nemojte piti nekakva pića, i tako je najbolje uvijek piti vodu (N1)
  • Plenković udario po DORH-u: Ovo oko Todorića im šteti ugledu. Neka to objasne (Tportal)
  • Srbiji opet loše ocjene Europe: Problemi s pravosuđem, Kosovom i sankcijama Rusiji (Tportal)
07.11.2023. (23:00)

Renesansni umjetnik Pero K.

Kvesićeva “Kuća na Kraljevcu 35”

Tekst Nikole Strašeka “Kuća na Kraljevcu 35” govori o istoimenom filmu Pere Kvesića, drugom njegovom dokumentarcu. Ali govori ponešto i o umijeću filmskog i svakog drugog pripovijedanja. No, u onom najvažnijem sloju priče, ovo je pogled na rekonstrukciju jednoga kompleksnog životnog slučaja. Strašek je pažljiv i obziran gledatelj i tumač. Umio je gledati ovaj film, što nije samo pohvala njegovoj profesionalnoj obučenosti i talentu gledateljskom, nego nečemu, rekli bismo, dubljem i osjetljivijem, nečemu što se tiče čovječnosti. Pero Kvesić kao da je upravo za njega snimio svoj film. I to bi bila pohvala obojici, možda i najveća. (Najava teksta Miljenko Jergović na čijem blogu se tekst nalazi)

07.11.2023. (22:00)

Uživate li u životu?

Najvažnija stvar koju roditelj treba naučiti dijete: Kako uživati u životu

Eva Moskowitz, pokretačica projekta Success Acadamies, izdvojila je ključnu grešku koju roditelji u današnje doba čine u odgoju djece, a koja ih zakida za sposobnost istinskog uživanja u životu. ‘Prečesto vidim roditelje koji ulažu toliko energije u poučavanje svoje djece kako da se odgovorno ponašaju, pospreme svoju sobu ili obave domaću zadaću. Sve to je važno, ali postoji jedna stvar koju mnogi od nas potpuno zaboravljaju: kako uživati u životu’, istaknula je. Stručnjakinja je istaknula kako je jedna od najvećih grešaka koju roditelji čine ta da svoju djecu ne pripreme na uživanju u životu i u starijoj dobi. ‘Djeca lako mogu dobiti pogrešnu poruku o sreći. Prema mom iskustvu, ljudi su najsretniji kada im život uključuje neku vrstu smislenih, produktivnih aktivnosti. Nažalost, neprestano smo izloženi poruci da sreća dolazi iz potrošnje i materijalnih stvari’, kaže Moskowitz… Tportal

07.11.2023. (20:00)

Brze i kratke

  • Harry Kane (30) je došao u Bayern za 95 milijuna eura, u 14 utakmica zabio je 17 golova i pridodao sedam asistencija. Ali još nije pronašao kuću u Münchenu. U tri mjeseca je na smještaj u hotelu potrošio milijun eura (24 sata)
  • Novi zakon: Muškarac poznaniku na ulici pokazivao srednji prst, prijeti mu kazna do 4.000 eura ili čak zatvor (Poslovni)
  • Njemačka uvela niz mjera za smanjenje broja ilegalnih migranata (Index)
  • Fanovi mjesecima pred stadionom čekaju koncert Taylor Swift kako bi imali veće šanse za mjesto blizu pozornice: ‘Roditelji ne znaju što radim, bila sam 5 mjeseci u šatoru’ (Novi list)
  • JYSK Hrvatska isplatio 780.000 eura bonusa radnicima, u najuspješnijoj trgovini svakom zaposleniku isplaćeno po gotovo 3.600 eura (Poslovni)
07.11.2023. (19:00)

Nova realnost: sve može biti gore nego ste se bojali

Dragan Bursać: Da li bi Hrvatska priznala odcijepljenu Dodikovu Republiku Srpsku?

Pitanje iz naslova nije retoričko nego geostrateško balkansko pitanje. Naime, Milorad Dodik je u kontroverznom intervjuu hrvatskom Nacionalu, između ostalog kazao i ovo: “Čim Republika Srpska proglasi nezavisnost, priznaće nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati.” E sad, svi zajedno možemo kazati da Dodik poslovično lupeta, ne bi li se zadržao u fokusu javnosti i da je to lupetanje posve uobičajena stvar za laktaškog seoskog baju. Tako Dodik otvoreno kaže da za odcjepljenje neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu realnost te da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna. A šta nam govori nova realnost? Nova realnost kazuje da se unipolarni svijet sa jednom silom i sa UN-om iza volšebno raspao, koliko god to neko ne želio da vidi… I u konačnici, ta realnost ni najmanje nije povoljna za jedinstvenu i nedjeljivu, građansku Bosnu i Hercegovinu, pa bi bilo dobro da se svi probudimo, umjesto što stalno gledamo Dodika kako vuče prvi potez… piše Dragan Bursać za Radio Sarajevo.

07.11.2023. (18:00)

Bez nosača zvuka

Hrvati sve više slušaju glazbu putem digitalnih glazbenih streaming servisa

Rezultati su pokazali kako je Hrvatima glazba važna u životu slušajući je 16,4 sata tjedno, a 85% ispitanika je potvrdilo kako glazba pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje. 90% ispitanika smatra da danas ima više načina za slušanje glazbe nego ikada prije te se glazba u prosjeku sluša na 5 različitih načina. Do nove glazbe Hrvati dolaze putem radija, besplatnog video streama, TV-a i društvenih mreža, a mladi ističu kako im je glavni izvor za nalaženje nove glazbe besplatni streaming te kratke forme na Tik Toku. Mladi od 12 do 15 godina pokazuju nešto drugačije navike: dominantni načini slušanja glazbe su besplatni Youtube streaming (80%), a 70% mladih sluša glazbu i na plaćenim servisima… Tposrtal

07.11.2023. (17:00)

Hrana za glavu

Danas počeo Interliber – veliki vodič

Na ovogodišnjem Interliberu u paviljonima 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma predstavit će se više od 300 izlagača, održat će se više od 200 sati stručnog programa, Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK pripremila je Premium program, a Ministarstvo kulture i medija promovirat će program Rođeni za čitanje. Sajam knjiga traje do nedjelje, do 12. studenoga. Index vodič, Tportal

07.11.2023. (16:00)

Navali narode!

Država izdaje “narodne” trezorske zapise s godišnjim prinosom od 3,75 posto

Ciljani nominalni iznos izdanja trezoraca je 440 milijuna eura pri čemu će, kako je rekao, prvi krug upisa biti namijenjen građanima, a drugi institucionalnim ulagačima. Minimalno će se po ulagatelju moći upisati tisuću eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću. – Datum izdanja je 23. studenoga ove godine, dospijeće je 21. studenoga 2024., pri čemu godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto. Prvi krug upisa počinje 13. studenoga i traje do 20. studenoga u 11:00 sati i namijenjen je građanima. Zainteresirani ulagatelji u prvom krugu će trezorske zapise moći upisati putem mreže poslovnica Financijske agencije (Fina), njih 170 diljem Hrvatske. HRT

07.11.2023. (15:00)

Brze i kratke

  • Coca Cola se oglasila o trovanju: “Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. Otvoreni smo za suradnju s nadležnim tijelima” (Tportal)
  • Money Manager – zgodno napravljena aplikacija za upravljanje troškovima i budžetom (Bug)
  • U Rumunjskoj od iduće godine mirovine rastu za čak 40 posto. Reforma mirovinskog sustava uvjet je za rumunjsko ‘povlačenje’ sredstava iz fondova EU-a. Državna potrošnja na mirovine porast će u idućoj godini na 31,45 milijardi dolara (Tportal)
  • Ujedinio se dio liberala: Reformisti, Fokus te IDS i PGS zajedno izlaze na izbore (Tportal)
  • Spaladium Arena ide na bubanj. Procijenjena je na 56,6 milijuna eura (Tportal)
07.11.2023. (14:00)

Ludilo se širi

Izraelski ministar: Nuklearna bomba je opcija za za rat u Gazi! Suspendiran je.

Premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je suspendirao “do daljnjega” ministra baštine Amihaya Eliyahua, člana krajnje desne stranke koja je dio vladajuće koalicije. Upitan u radijskom intervjuu o hipotetskoj nuklearnoj opciji, Eliyahu je odgovorio: “To je jedan od načina.” Izrael javno ne priznaje da ima nuklearno oružje iako Federacija američkih znanstvenika procjenjuje da Izrael ima oko 90 nuklearnih bojevih glava. “Vijeće sigurnosti UN-a i Međunarodna agencija za atomsku energiju moraju poduzeti trenutnu i neprekidnu akciju kako bi razoružali ovaj barbarski režim apartheida. Sutra je kasno”, napisao je u ponedjeljak na X-u iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian. Novi list

07.11.2023. (13:00)

Pomalo vjerni jednom partneru

Monogamija sve više postaje “monogamish” (ne baš sasvim monogamija)

Monogamija se suočava s egzistencijalnom krizom u doba društvenih medija, aplikacija za spojeve, trenutnih veza i umjetne inteligencije. Britanci su anketirali 2000 muškaraca i žena u dobi od 18 ili više godina kako bi saznali kako se partnerske društvene norme razvijaju. Starije generacije vjeruju u čistu monogamiju, međutim mnogi mladi prihvaćaju “monogamish” vezu (nemamo dobar hrvatski prijevod, skoro monogamni je najbliži). Monogamish odnos je onaj u kojem ste s jednim partnerom, ali vam je dopušteno seksualno izražavanje s drugima i to samo uz pristanak vašeg primarnog partnera. Istraživanje otkriva da 40 posto mlađih od 35 godina ima više partnera i da je jedan od deset uživao u poliamornom odnosu (imati više romantičnih i seksualnih veza, uz pristanak svih uključenih). Originalni članak donosi The Sun zajedno sa svim rezultatima ankete, a ne baš sjajan prijevod ima Net.hr.

07.11.2023. (12:00)

Nacističke ideje nisu Hitlerova ekskluziva

Klauški: Kako je to radikalna desnica postala glavni saveznik Izraela?

Do jučer, radikalna desnica parazitirala je na antisemitizmu i mržnji protiv Židova. Dok nije stala na stranu Izraela i Benjamina Netanyahua s kojim dijeli mržnju prema muslimanima, kao i prema liberalnoj demokraciji. Danas je Donald Trump izrazio divljenje mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je proteklih godina probudio mađarski antisemitizam svojim obračunom s Georgeom Sorosem i nacističkim proglasima, a ovih dana se svrstao uz Benjamina Netanyahua i Izrael u bombardiranju Hamasa i Gaze. Kako su širitelji antisemitizma postali najveći saveznici Izraela? Marine Le Pen, liderica nekadašnje Nacionalne fronte poznata po parazitiranju na antisemitizmu i negiranju Holokausta, daje podršku Izraelu u obračunu s Hamasom i granatiranju Gaze. Podršku Izraelu daje i liderica njemačkog radikalnog, neonacističkog AfD-a. Ono što Netanyahu radi Palestincima, europski desničari željeli bi raditi muslimanskim migrantima, doseljenicima, izbjeglicama. Ali i više od toga: Netanyahuove ideje i metode podudaraju se i nadopunjuju s europskom desnicom, ne samo u širenju islamofobije i obračunu s islamskim teroristima (a i civilima), već i u gušenju liberalne demokracije. U gušenju slobode građana, slobode medija i slobode manjina, u gaženju neovisnosti pravosuđa, kao i u promociji religijskog ekstremizma, nacionalizma, neofašizma, autokracije i diktature. Nekada je europska desnica skupljala glasove na mržnji protiv Židova, sad ih skuplja na mržnji protiv muslimana… piše Tomislav Klauški za 24 sata

07.11.2023. (11:00)

Brze i kratke

  • Trump na suđenju za prijevaru izveo show, sudac pobjesnio: “Možete li kontrolirati svog klijenta?” (Novi list)
  • Za godinu danas su izbori u Americi. Trump ispred Bidena u pet ključnih država – u Nevadi (52 posto/41 posto), Georgiji (49/43), Arizoni (49/44), Michiganu (48/43) i Pennsylvaniji (48/44), a Joe Biden pobjeđuje u Wisconsinu (47/45). U svim tim državama Joe Biden je pobijedio 2020. (Index)
  • Žarko Puhovski: Politiziranje je jedna fina stvar. Penava za to nije sposoban, on primitivizira (N1)
  • Ubila se žena iz Banje Luke koja je snimljena kako obavlja nuždu na ulici. Nakon što je video objavljen na mreži X (bivši Twitter) prije nekoliko tjedana, korisnici su je verbalno linčovali (Index)
  • Italija zabranjuje umjetno meso: ‘Dosta nam je ideoloških zelenih gluposti’ (Tportal)
  • Šef UN-a Antonio Guterres: “Gaza postaje groblje za djecu. Moramo djelovati sada da nađemo izlaz iz ove brutalne, užasne, agonizirajuće slijepe ulice razaranja” (Index)

 

07.11.2023. (10:00)

Filmska svetkovina u naše gradu

Otvoren 21. Zagreb Film Festival

Producentica Selma Mehadžić rekla je da će se prikazati preko stotinu filmova u SC-u, Kinoteci i MSU, gdje su već udomaćili, a od ove godine, zbog sanacije kina Tuškanac, glavni program ide na novoj festivalskoj lokaciji, u Cinestaru Branimir. ‘U konkurenciji za Zlatna kolica je 26 filmova u kategorijama međunarodnog dugometražnog i međunarodnog kratkometražnog filma te nacionalnog kratkometražnog programa Kockice. Za nagradu Zlatni bicikl konkuriraju filmovi u programu Ponovno s nama, a publika odlučuje o najboljem filmu u programu Mreža festivala Jadranske regije’. Tportal

07.11.2023. (09:30)

Sponzorirana vijest

Riješite problem razmaka između zubi, ispravite oblik i boju uz kompozitnu ljuskicu za 79 eura


Kompozitnim ljuskicama može se ispraviti boja, oblik i položaj zuba i to u samo jednom posjetu stomatologu, nije potrebno uzimanje otisaka i nije potrebno preparirati zube na koje se stavljaju. Freehand bonding je metoda kojom se u ustima direktno izrađuju ljuskice od visoko estetskih kompozita najnovije generacije. Ponuda za 79 eura uključuje ugradnju kompozitne ljuskice freehand bonding metodom i pregled u Dental centru Habeković u Ilici. Rok iskoristivosti: 5.1.2024. Više detalja pogledajte ovdje.

07.11.2023. (09:00)

A zato kažu da je politika kurva

Basara: Posle ebenje nema kajanje

Ovojesenje predizborne radnje na krv i nož zavađenih (jebenih) stranaka (svih boja) kao jaje jajetu liče na prethodne predizbornosti, što će reći da su nemaštovite, neduhovite, jednom rečju dosadne ko proliv. Majke srpske propagande (svih stranka i boja) daleko su od, recimo, makedonskih, koje su majstorski „osmislile“ efektan predizborni spot. Kratak opis spota. Budi se neko devojče, očigledno mamurno, ugleda pored sebe nepoznato momče, skoči ko opareno, drekne: „Koj si, be, ti, otkud ti ovde“, a momče, takođe mamurno, zboruva: „Ti si me lično sinoć izabrala, posle ebenje nema kajanje.“ – tako počinje svoju kolumnu Svetislav Basara povodom skorih izbora u Srbiji zakazanih za 17.12. ove godine.

07.11.2023. (08:00)

Nicht schtipen!

Andrea Andrassy: Molim vas, UVIJEK se čudite ako vas netko uštipne

Nije isto kad te netko uštipne i kad te uštipne netko “važan”, to svi znamo, a gotovo svatko je nekome dovoljno važan – osim uštipnutih žena, one su manje-više uvijek nevažne. I onda se opet, uvijek i stalno čudimo zašto žene šute i zašto nisu odmah reagirale. Nemojte se čudit ako vas netko uštipne, to vam je sigurno zbog hlača, potvrdili smo već previše puta, evo opet prošli tjedan – i čini se da nemamo plan kolektivno preć na ideju da su čudni oni koji štipaju i oni koji ih štite. Nažalost, ništa čudno za Hrvatsku – tu se i dalje najviše čudimo kad pomaknemo sat pa mrak pada u 16:30, druge vrste mraka su zanemarive – piše Andrea Andrassy za Miss7