29/08/2023 - Monitor.hr
29.08.2023. (23:00)

Jedini hrvatski otok koji nacisti nikad nisu osvojili

Prijatelji Juliana Assangea organiziraju Školu autonomije na Visu

  • Osamdeset godina od oslobođenja Visa i drugih otoka te obale Dalmacije od fašista, baš tih dana na Visu kreće s radom Škola autonomije (od 7. do 10. rujna). Među suosnivačima škole su Srećko Horvat, Goran Bogdan, Hito Steyerl, Gael Garcia Bernal, Dora Held, Marko Pogačar i razni drugi, odnedavno okupljeni u ISSA-u (Island School of Social Autonomy). Škola u rujnu na Vis donosi predavanja, radionice, atipične aturističke ture, eksperimentiranje s piratskom radio-stanicom, poeziju, glazbu i – radne akcije. Srećko Horvat će voditi “antifašističku turu Komižom“. “Zovemo je i aturističkom turom jer je nema u turističkoj ponudi, a šteta je da se Vis ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću i herojskim otporom otočana. Nakon oslobođenja od fašizma Vis je ostao jedini hrvatski otok koji nacisti, unatoč pokušajima, nikad nisu osvojili. Bio je ključan i za spašavanje 40-ak tisuća izbjeglica koje su prešle preko otoka na putu do egipatskog El Shatta.” kaže Horvat.
  • Umjetnički kolektiv !Mediengruppe Bitnik također je dio Škole. Dolaze iz Berlina da bi zajedno s Gordanom Savičićem i Selenom Savić vodili neobičnu aturističku turu “1 zvjezdice” (baziranu na recenzijama lokacija otoka Visa s jednom zvjezdicom). !Mediengruppe Bitnik poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu opere radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet, slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsku ambasadu u Londonu i drugim intrigantnim radovima. U sklopu Škole predstavit će se i početno eksperimentiranje s piratskom radiostanicom na otoku. Ulaz na sve programe je besplatan. Detaljan program na web-stranici: issa-school.org . Jutarnji
30.08.2023. (00:00)

Svježina san donosi

Znanstvenici utvrdili koja je najbolja temperatura zraka u sobi da bismo imali kvalitetan san

Poboljšavanje i uticaj sna na performans – rekreativa.run

Istraživači s instituta Hinda i Arthus Marcus u SAD-u zamolili su 50 volontera od 65 i više godina da nose monitore za praćenje sna godinu i pol. Istraživanje je provedeno u Bostonu, obalnom gradu s toplim i vlažnim ljetima te hladnim i olujnim zimama, a sudionici su spavali u vlastitim domovima. Analiza je pokazala da su ljudi  najbolje spavali kada je temperatura zraka u spavaćoj sobi bila između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva. Kod  temperature od 30 Celzijevih stupnjeva kvaliteta sna smanjila se za 10-ak posto. Index Higijena spavanja od iznimne je važnosti za dobar i kvalitetan san koji će osigurati osjećaj budnosti i svježine tijekom dana. Četiri su opća područja važna za higijenu spavanja: dnevni ritam, proces starenja, psihološki čimbenici koji izazivaju stres i povećavaju broj buđenja tijekom noći te uobičajene socijalne ili rekreacijske droge poput nikotina, kofeina i alkohola. Što je dnevni ritam stabilniji, san je bolji. Plivazdravlje

29.08.2023. (23:00)

Brze i kratke

  • Andrej Plenković: “Odluke o aferi HEP donosit ćemo kad mi hoćemo” (Index) “Boysi nisu ratni zarobljenici. Svjesno su išli raditi kaznena djela” (Index)
  • Nakon presude ESLJP-a, hrvatske stranke protiv pretvaranja BiH u bošnjačku državu. (HRT)
  • U Sankt Peterburgu pokopan Jevgenij Prigožin u uskom krugu obitelji i prijatelja. (Tportal)
  • U Grčkoj hara šumski požar već 11 dana. Spalio je područje veće od New Yorka. (N1)
  • Horde štakora napadaju rimski Kolosej, u gradu ih ima više od sedam milijuna: ”Situacija je nepodnošljiva” (Dnevnik)
  • Od sutra: Pobjednički filmovi Cinehilla u zagrebačkoj Laubi. (Tportal)
  • Velika Gorica donosi novi Pravilnik o držanju kućnih ljubimaca. (Index)
  • Koliko u Hrvatskoj ima praznih stanova? “Moguće je da je svaki deseti stan u Zagrebu ovog trena neuseljen” (Dnevnik)
  • U Crnoj Gori već 12 dana traje natjecanje u izležavanju. Preostalih osmero natjecatelja smije ustati svakih 8 sati po 10 minuta. Bore se za glavnu nagradu od 1000 eura. (Index)
  • Mjesečeva duga pojavila se u ponedjeljak navečer iznad Pazina. Radi se o rijetkoj atmosferskoj optičkoj pojavi koja nastaje samo ako se poklopi nevjerojatan splet okolnosti. Izvor svjetlosti, u ovom slučaju Mjesec, mora biti nisko na horizontu, nebo mora biti tamno (oblačno), dok se kao i kod sunčeve duge na suprotnoj strani neba mora nalaziti oborinski sustav. (Dnevnik)

Mjesečeva duga iznad Istre

29.08.2023. (22:00)

Postojim, dakle jesam li?

Kako ćemo znati je li umjetna inteligencija postala svjesna?

Artificial Intelligence, Consciousness and the Self

Googleov inženjer Blake Lemoine dobio otkaz  2022. jer je javno ustvrdio da je chatbot LaMDA razuman. Sustavi umjetne inteligencije, posebno takozvani veliki jezični modeli kao što su LaMDA i ChatGPT, uvježbani su na ogromnim količinama teksta kako bi oponašali ljudske reakcije pa ne čudi da nam se mogu činiti svjesnima. No jesu li doista i kako ćemo to saznati? Grupa 19 računalnih znanstvenika, neuroznanstvenika i filozofa osmislila pristup, ne jedan definitivan test, već 120 stranica dugačak popis atributa koji bi zajedno mogli sugerirati, ali ne i dokazati da je umjetna inteligencija doista svjesna. Istraživači se oslanjaju na teorije ljudske svijesti kako bi predložili 14 kriterija, a zatim ih primijenili na postojeće UI arhitekture, uključujući tip modela koji pokreće ChatGPT. Rad koji se može pročitati na arXivu nudi okvir za procjenu ljudima sve sličnije umjetne inteligencije i, kažu autori, uvodi sustavnu metodologiju koja dosad nije bilo. Bug

29.08.2023. (21:00)

Ponos i fakat predrasude

Postoje riječi koje britanska kraljevska obitelj nikad ne izgovara

Kako će izgledati naredni dani u Ujedinjenom Kraljevstvu | Celebrity

Nije teško zamisliti kako su pravila ponašanja u kraljevskoj obitelji kompliciranija od onih koja vrijede za englesku visoku klasu. Postoje riječi koje oni nikad neće izgovoriti pred drugima. O čemu se radi, komentira britanska socijalna antropologinja Kate Fox:

  • Pardon, oprostite, žao mi je – Smatra se da se oni ne bi trebali ispričavati. Ako se i dogodi situacija u kojoj bi “tu” riječ trebalo upotrijebiti, iskoristi se sinonim. Nešto što zvuči poput isprike – ali to, dakako, nije. U tu svrhu radije koriste kimanje glavom i osmijeh.
  • Toalet, zahod, WC – U njihovoj pratnji uvijek postoji osoba koja će učinkovito i tiho riješiti taj problem. Usto, riječ “toalet” je francuska kao i ostale riječi zabranjene iz istog razloga: npr. parfem, desert. Za prvu će reći “miris”, a za drugu “puding”.
  • Nema šanse da će izreći riječ “otmjen“. Vjeruje se da prvo pravilo otmjenosti glasi – nikad druge ili sebe ne nazivaj otmjenim. “Umjesto toga koristi se riječ ‘pametan‘”, kaže Kate Fox. Gloria Sva sreća da su Megan i Harry pobjegli na vrijeme. Bili su dovoljno “otmjeni”.
29.08.2023. (20:00)

On nije bio tip Marije na prkosima spremne da pogine za veliku ideju

Svetislav Basara: Što bi Prigožinu da pokrene marš na Moskvu koji će ga koštati života?

Slobodna Dalmacija - Prigožin je proveo mladost u SSSR-u. Odgojio ga je očuh Samuil Zharkoy, instruktor skijaškog trčanja

  • Nešto se juče pitam šta li je Prigožina – za koga se može svašta reći, ali ne da i je tip Marije na prkosima spremne da pogine za neku veliku ideju – navelo da pokrene marš na Moskvu koji će ga dva meseca kasnije koštati života. Nakon kraćeg razmišljanja dokontao sam da ga je na tu samoubilačku akciju navelo isto ono što je Putina navelo da pokrene specijalnu vojnu operaciju bez krčmara – deluzija svemoći. Problem sa apsolutnom političkom (i vojnom) moći je što onog ko je poseduje naprosto primorava da je demonstrira. Kao što Britanija, da je Maldive prepustila Argentini, ne bi više bila Velika nego Osrednja, tako ni Rusija – uprkos tome što je iovako velika sila – samu sebe ne doživljava kao Veliku silu bez Kijeva (ostatak teritorije je zanemariv). Za Ruse (svih vremena i boja) Kijev je ono što je za Srbe (svih vremena i boja) Kosovo. Treba napomenuti da je Rusija izgubila Ukrajinu iz istih razloga zbog kojih je Srbija izgubila Kosovo. Znate razloge, da se ne ponavljamo.
  • Filozofsko-istorijski posmatrano, da nije krenuo u rat, Putin bi vrlo brzo bio strmopižđen, kao što Milošević ne bi izgurao nijedan ceo mandat da nije pokrenuo rat u ex-Yu. Rat – to je totalna mobilizacija, a diletanti totalnu mobilizaciju uvek pomešaju s pobedom. Tako je i Prigožin – koji je fakat bio žestoko ojačao – u jednom trenutku privideo da bi, umesto kuvara, mogao postati šef hotela, pa je – naivno računajući da će mu se usput pridružiti nezadovoljne mase – jurnuo na Kremlj… Kurir
29.08.2023. (19:00)

Divlji zapad na tržištu nekretnina

Sve je teže naći stan za najam, cijene su enormno narasle u odnosu na mršave plaće

Unatrag godinu dana cijene najma stana otišle su u nebo. Najamnina je porasla za 20%, a sve veći problem je pronalazak dugoročnog smještaja. Razlog vrtoglavih cijena leži u nedostatku ponude na tržištu, visokim cijenama kvadrata stana i turističkog najma na obali. “Stambeno pitanje je osnovno ljudsko pravo. Sve više obitelji danas teško plaća podstanarstvo i odlazi iz gradova. U tome mogu pomoći lokalna samouprava i država kada bi svake godine gradili određen broj stanova za populaciju koja ovdje živi i radi. Potreban je priuštivi najam koji neće opterećivati redovne prihode stanovnika”, smatra vlasnik istarske agencije Vlatko Mrvoš i dodaje: “Dolazi do problema kada stranci kupuju ili unajmljuju stanove jer su imovinski puno jači. Cijena trenutnog najma nije cijena za našu populaciju, već za strance. Nije normalno da je danas cijena mjesečnog najma stana jednaka rati kredita” Index Tomislav Tomašević: “Muž i žena imaju po 2000 eura plaće, gradski stan plaćaju sto eura. To je nedopustivo!” Index

29.08.2023. (18:00)

Zatiranje antifašizma - smišljena strategija u svrhu razaranja višenacionalnog karaktera hrvatske države

Tuđman je u znatnoj mjeri pomogao širenju i jačanju povijesnog revizionizma

Predsjednik Republike Hrvatske - Zoran Milanović

  • Širenju i jačanju povijesnog revizionizma u Hrvatskoj u značajnoj je mjeri pomogao i pridonio Franjo Tuđman. On je bio uvjeren da jedini ima spasonosni nauk, neku vrstu političkog evanđelja za hrvatski narod i njegovu budućnost (za koji traži samostalnu državu kao neku vrstu definitivnog rješenja i kraja povijesti). Njegov politički herostratizam logično se pretakao u njegovo pisanje o povijesti. Međutim, bio je u teškoj zabludi kad je mislio da valja “ispravljati” prošlost i ponovno pisati neke segmente povijesti Drugog svjetskoga rata, upravo u pogrešnoj, revizionističkoj maniri. Na primjer, izmaštao je povijest ustaškog Jasenovca, potom je prvi promovirao tezu o postojanju nekakvog poslijeratnog Jasenovca. Bilo je to sve u sklopu pokušaja da “spere s Hrvatske endehaovsku krv, umjesto da suoči javnost s istinom o NDH, što bi bio jedini način da se izgradi istinski demokratska Hrvatska”. Domislio je i “ideju pomirbe”, što je također povijesni revizionizam.
  • U istraživanju i pisanju o povijesti Tuđman prije svega ostajao političar koji taj posao želi prilagoditi vlastitim političkim ciljevima. On je shvaćao historiju na posve krivi način: tvrdio je eksplicitno da “povijest pišu pobjednici, što znači da je falsifikat impliciran u takvu shvaćanju povijesti”. Ili, kako je zaključio Daniel Ivin, Tuđman je imao političku agendu, a ne historiografsku! Naime, “njemu ‘istina’ nije bila najvažnija, ta riječ nije postojala u njegovu rječniku”… Svih tih godina Tuđman je lavirao i vrludao. Shvativši opasnosti što su proizišle iz dvosmislenosti izjave o “NDH kao stoljetnoj težnji”, ograđivao se od bilo kakve veze s nacizmom i ustaštvom, ali se ni jedanput nije javno ogradio od širokih nastojanja da se identitet aktualne hrvatske države dizajnira upravo u duhu te njegove izjave. Novosti
29.08.2023. (17:00)

Brze i kratke

  • Kako se zaštititi u grmljavinskom nevremenu ako ste u autu, na biciklu ili hodate? (Tportal) Tijekom grmljavinskog nevremena držite se pravila 30-30. Može vam spasiti život. (Poslovni)
  • Srušio se FSB-ov helikopter u Rusiji, poginule četiri osobe. (N1)
  • Američki predsjednik Joe Biden idući mjesec ide u Vijetnam; s tamošnjim šefom Komunističke partije Nguyen Phu Trongom razgovarat će o tehnologiji, gospodarstvu, regionalnoj stabilnosti i klimatskim promjenama kako bi učvrstio veze u regiji nad kojom se nadvija Kina. (Index)
  • Konstitutivni narodi imaju privilegiran položaj u aktualnom političkom sustavu Bosne i Hercegovine, utvrdio je Europski sud za ljudska prava. (HRT)
  • London proširio zonu naplate naknade vozilima koja više zagađuju okoliš na cijeli grad. (Nacional)
  • Ivan Pernar upao Tomislavu Tomaševiću na pressicu i napravio incident, Tomašević mu odbrusio: “Odi svjedoči u Zambiju!” (N1)
  • Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja Hrvatske pravoslavne zajednice (HPZ), udruge osnovane za revitalizaciju Hrvatske pravoslavne crkve, nastale tijekom Drugog svjetskog rata, kojoj je utvrđen dug od gotovo 22.000 eura. (Nacional)
  • U Srbiji uvode promjene u prometnim pravilima, oduzimat će i automobile. (Poslovni)
29.08.2023. (16:00)

"Drago mi je, ja sam Cyclamen purpurascens Mill, ali svi me zovu šumska ciklama"

Flora Incognita – besplatna aplikacija za identifikaciju biljaka na temelju fotografije

EU-Citizen.Science :: Flora Incognita

Flora Incognita je praktična besplatna aplikacija namijenjena svima onima koji žele naučiti više o biljkama, a njezina je specijalnost da na temelju fotografije koristeći pritom i umjetnu inteligenciju prepozna o kojoj je biljci riječ te o njoj ponudi i niz informacija. Aplikacija (i model koji koristi) u stanju je s točnošću od 90 posto prepoznati do 16.000 biljaka, s tim da je vrlo važno biljke fotografirati tako da se jasno i oštro vide svi dijelovi biljke (zumiranje ili macro modalitet fotografiranja će pritom biti od velike pomoći) jer se time osigurava visoka razina točnosti pri prepoznavanju. Bug

29.08.2023. (15:00)

Ne odustaj od snage koju imaš u sebi

Rijetko žene doista plešu iz sebe i za sebe

Rijetko žene doista plešu iz sebe i za sebe. Pogotovo u zapadnjačkoj kulturi življenja. Češće je to predstava za okolinu, kao profesionalno umijeće ili obična zabava protkana privlačenjem pažnje drugih, osvajanjem muškarca, i to prema plesnim trendovima i žanrovima, ‘kako se pleše’, a ne po vlastitom osjećaju (zbog čega mnogi, ne samo žene, misle da ne znaju plesati, pjevati, slikati ili pisati). Ponekad mogu se vidjeti žene u kojima proključa potisnuta želja za plesom. Ne djevojke, nego žene, naročito majke i one starije, koje više ne ulaze u vidokrug požudnog muškog pogleda. Njihova se tijela gotovo nagonski, nesvjesno pokrenu primajući u sebe glazbu. Počnu nogama hvatati takt, rukama i ramenima pratiti ritam, a raspjevana im melodija uzbiba grudi i zanjiše bokove. Neke se u zvukovima glazbe nastave kretati suzdržano, povučeno, do društvenim uzusima utisnute granice “primjerenog”, “prihvatljivog”, “doličnog”. A neke – zaboravljajući na okolinu i norme, u razigranoj prisebnosti – puste da im glazba razbukta biće. I onda, kao da magičan dodir nota pronađe G točku u njihovoj duši, u njima prsne izvorna životnost. Iz njihovih pokreta, izraza lica i pogleda tada isijava ne (samo) putena, nego životna strast – živototvorna ženska energija i snaga. I to bude zadivljujuće i (i)zazovno. Radiogornjigrad

29.08.2023. (14:40)

Sponzorirana vijest

CRIKVENICA – noćenje s polupansionom za 2 osobe u Hotelu Crikvenica 4* za 139 eura


Hotel Crikvenica 4* se nalazi na glavnoj promenadi, okružen mnoštvom malih dućana i kafića. U sklopu hotela možete koristiti restoran koji nudi kombinaciju mediteranske kuhinje i tradicionalnih jela različitih hrvatskih regija. Ponuda uključuje noćenja s polupansionom (bogati buffet doručak i večera) za 2 osobe + dijete do 4,99 godina u Superior dvokrevetnoj sobi s balkonom. Cijena je 139 eura, a možete rezervirati i 2 noćenja je 269 eura za termine do 15.9., odnosno 289 eura za kasnije termine. Više detalja ovdje.

29.08.2023. (14:00)

Moja baka bi mislila da je usisivač

SAD dobio prvi prijenosni taktički laser iz Northrop Grummanna

Northrop Grumman Delivers Mini Laser to U.S. Government | Northrop Grumman

Američki proizvođač vojne tehnologije Northrop Grummann pohvalio se prvom isporukom visokoenergetskog laserskog oružja, ali u umanjenom i mobilnom izdanju, spremnom za korištenje u pokretu i na terenu. Isporuka je nedavno obavljena, a primatelj su “američke vlasti”, kako se navodi u priopćenju – pa nije sasvim jasno u kojoj grani Oružanih snaga će novi laser biti testiran i naći svoju primjenu. Proizvođač navodi kako je riječ o taktičkom oružju i naprednom tehnološkom rješenju, kojim žele postati lideri na tržištu visokoenergetskih laserskih topova. Kao i nešto veći, stacionarni laseri, i ovaj, nazvan Phantom, koristi usmjerenu i fokusiranu energetsku zraku za pogađanje meta. Iz Northrop Grummanna kažu kako su ekspertizu stečenu u razvoju tog oružja primijenili i kako bi izradili njegovu minijaturiziranu varijantu, laganu, ali istodobno i učinkovitu. Zamišljen je, kažu, za obranu od različitih vrsta prijetnji, kao što su bespilotne letjelice, rakete, projektili ili navalni brodovi. Bug

29.08.2023. (13:00)

Suosjećanje. Ili ga imaš ili si panj

Green Day prodaje majice s Trumpovim mugshotom. Prihod ide žrtvama požara na Mauiju

Green Day prodaje majice s Trumpovim mugshotom. Prihod ide žrtvama požara na Mauiju

Green Day pronašao je način kako pomoći žrtvama požara na Havajima i usput poslati političku poruku. Predstavili su limitirano izdanje majica s dizajnom njihovog albuma Nimrod iz 1997., samo je ovoga pita na majicama policijska fotografija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Sav prihod od prodaje majica donirat će, napisali su, udruzi Greater Good Music koja osigurava hranu svima koji su pogođeni šumskim požarima na Mauiju. Majice su dostupne za prodaju samo 72 sata. Index

29.08.2023. (12:00)

Dobar učenik zlog učitelja

I danas postoje ljudi koji se nadahnjuju Hitlerom, jedan takav postao je američki predsjednik

Donald Trump | Today's latest from Al Jazeera

  • 28. je kolovoza 1963. godine. Ispred memorijala posvećenog Abrahamu Lincolnu stoji mladi baptistički svećenik. Njegovo ime je Martin Luther King i upravo se obraća okupljenom mnoštvu sudionika Marša na Washington. Te godine obilježavala se stota godišnjica ukidanja ropstva u SAD-u pa je povod za okupljanje bila tužna i bolna istina da su i stotinu godina kasnije Afroamerikanci bili potlačeni, rasno diskriminirani i segregirani. Govor je trajao svega 17 minuta, ali će gotovo svaka izgovorena rečenica ući u anale govorništva. Kingov govor, ali i njegov cjelokupni aktivizam, potaknut će ono najbolje u brojnim crncima i bijelcima iz SAD-a i šire.
  • 28. je kolovoza 1933. godine. Ispred memorijala posvećenog ujedinjenju Njemačke u Niederwaldu stoji tek izabrani njemački kancelar Adolf Hitler. Poziva na okupljanje svih Nijemaca u jednoj državi, zaziva jedinstvo onih koji po “podrijetlu, rođenju, jeziku i povijesti” pripadaju njemačkoj naciji i naglašava da Njemačku ne zanima nasilje niti planira napasti druge države. Hitlerov govor, ali i njegov cjelokupni politički angažman, potaknut će ono najgore u brojnim Nijemcima i nacističkim simpatizerima širom svijeta.
  • Potkraj 1980-ih jedan je mladi biznismen sumnjivog morala, prema riječima tadašnje supruge i poslovnih suradnika, volio dočekivati goste u svom uredu tako što bi stao u stav mirno, spojio petu o petu, podigao visoko desnicu i uzviknuo “Heil Hitler!”. Isti taj “gospodin” držao je kraj svog kreveta knjigu Hitlerovih govora (“My new order”), prepoznavši u vođi Trećeg Reicha pravog majstora propagande, obmane, demagogije i samopromocije. Tridesetak godina kasnije taj biznismen s nekoliko bankrota iza sebe i nekoliko optužbi za rasizam i seksualno zlostavljanje postat će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Njegovo je ime Donald Trump.
  • Unatoč svim povijesnim iskustvima, u svijetu i danas postoje mase kojima je Hitlerov /Trumpov način rješavanja problema bliži od onog Martina Luthera Kinga. Net
29.08.2023. (11:00)

Brze i kratke

  • Snažan potres magnitude 7 dogodio se rano jutros po lokalnom vremenu duboko u moru sjeverno od otoka Bali i Lombok u Indoneziji. Nakon glavnog udara uslijedila su još dva magnitude 6,1 i 6,5, prema Indonezijskoj geološkoj agenciji. Zasad nema vijesti o šteti i žrtvama. (Nacional)
  • Rastu vodostaji u Sloveniji. Prijete poplave i klizišta, dio građana evakuiran. (Index) U Hrvatskoj: nastavak pljuskova, jakog vjetra i nevremena. Za riječku regiju upaljen narančasti alarm. (N1)
  • Kim Jong Un zatražio jačanje pomorskih snaga: “Prijeti nam nuklearni rat” (Tportal)
  • Rusija presrela dva američka drona blizu Krima. (HRT)
  • U Iraku obješena trojica ISIL-ovaca. Odgovorni su za bombaški napad iz 2016. s 300 mrtvih. (Index)
  • Mađarski turisti po jučerašnjem nevremenu plovili na luftmadracu do otoka. (Index)
  • Zauljena voda s kruzera izlila se u splitskoj luci. (N1)
  • Zašto je brzina svjetlosti cijeli broj? (Ideje)
29.08.2023. (10:00)

Najprije milom, pa onda silom

Dok Rusi pokušavaju zauzeti Ukrajinu, Kinezi im preotimaju zapadnu Afriku

Kineski predsjednik Xi Jinping (desno) i senegalski predsjednik Macky Sall

Kineska državna korporacija Norinco nedavno je otvorila prodajni ured u Dakru, glavnom gradu Senegala, a analitičari kažu da će taj ured koristiti za širenje utjecaja na regiju u kojoj Kina ima velike gospodarske interese, odnosno na susjedne države poput Malija, Nigera, Burkine Faso i Gvineje, piše South China Morning Post. U svim tim državama nedavno su izvedeni državni udari, a u svakoj od njih Rusija ima značajan utjecaj, što kroz prodaju naoružanja, što u vidu prisutnosti jedinica plaćeničke vojske Wagner. Norinco također namjerava uspostaviti poslovanje u Maliju i Obali Bjelokosti, na čijim je tržištima već prisutan prodajući naoružanje. Kinesko-afrički stručnjak i profesor na Sveučilištu George Washington David Shinn kaže da je Norinco godinama bio jedan od glavnih dobavljača oružja za neke afričke zemlje te da neprestano radi na povećanju prodaje na cijelom kontinentu. Tportal

29.08.2023. (09:00)

Dosta mi je glasnih susjeda, idem se družit s duhovima

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete kupiti i dvorac? Jeftiniji su po kvadratu od novogradnje u Zagrebu

Pusta Bela je puna legendi - Okusi.eu

Ako ste dovoljno bogati ili ste dobili jackpot na lotu, u Hrvatskoj možete kupiti i dvorac. Neki od njih povoljniji su primjerice od mnogih stanova na top lokaciji u Zagrebu ili Dubrovniku. Dvorac Bela može biti vaš za 430.000 eura, no morate ga kompletno adaptirati. Ukupna bruto površina dvorca je 1215 m2 (neto 810 m2), a površinu čine prizemlje, kat i potkrovlje dvorca, prizemlje manje kuće koja se nalazi neposredno uz dvorac te još jednog objekta od 300 m2. Ukupna površina zemljišta je 32.000 m2. Uz magistralnu cestu Varaždin – Maribor, svega devet kilometara od granice sa Slovenijom nalazi se dvorac Vinica iz 17. stoljeća. s korisnom površinom od 2000 m2 (bez podruma i potkrovlja) i atrijem u sredini. Velikom zemljištu površine oko 6 ha pripada i put. Dvorac se sastoji od podruma, prizemlja, kata i visokog potkrovlja, cijena je 800.000 eura. Net