04/05/2021 - Monitor.hr
04.05.2021. (23:00)

Ako im ne zapale set

Igra prijestolja se vraća u Hrvatsku, IMDB potvrdio lokacije na kojima će se snimati prequel popularne serije

Hrvatska će ponovno poslužiti kao kulisa za snimanje nove serije iz univerzuma “Igre prijestolja”. U planu je snimanje prednastavka popularne serije, a zvat će se “House of Dragon”. Na stranicama IMDB-a službeno je potrvđena Hrvatska kao jedna od lokacija, uz Maroko, Veliku Britaniju i Island. Serija će pratiti pretke jedne od glavnih junakinja originalne serije Daenerys Targaryen, obitelj čiji je glavni grad King’s Landing (Kraljev Grudobran) uvelike “glumio” Dubrovnik.

05.05.2021. (00:00)

Brze i kratke

  • Istraživanje pokazalo da je svaka druga zaposlena osoba zbog pandemije izgubila dio zarade, posebno pogođene žene (Index)
  • Pfizer u ovoj godini očekuje 26 milijardi dolara prihoda od korona cjepiva (Telegram)
  • Gordan Duhaček: Rimac i Žalac su djeca HDZ-a stvorena da nas pljačkaju (Index)
  • Milan Popović kupio imanje u Zagrebu za 17 milijuna kuna: “Postojeća kuća nam je tijesna” (Poslovni)
  • Kukac po prvi puta odobren u Europskoj uniji kao jelo, radi se o ličinkama brašnara (Index)
04.05.2021. (23:00)

Haker si? Otkrij sigurnosni propust i osvoji nagradu

Dronom hakirali Teslu i iz daljine upravljali njezinim funkcijima

Na sigurnosnoj konferenciji održanoj prošloga tjedna dvojica su istraživača predstavila svoje otkriće ranjivosti u sustavu električnog automobila Tesla, piše bug.hr. Posebna zanimljivost leži u načinu kako su otkriveni propust iskoristili te pokazali koje su funkcije njime mogli koristiti. Naime, upad u sustav izveli su dronom putem WiFi-a, a zatim su uspjeli otključavati vrata, mijenjati položaje sjedala i sve ostalo što je vozaču dostupno putem ekrana na dodir, osim kontrole nad kretanjem vozila. Otkriveni propust omogućio im je da na Teslu instaliraju novu verziju WiFi firmwarea, čime su automobil praktički pretvorili u pristupnu točku kojom se mogu spojiti na druge automobile u blizini i kompromitirati ih. Najveće otkriće im je bilo da su prvi automobil uspjeli “zaraziti” i bez fizičkog pristupa. Za taj su ih pothvat iz Tesle i nagradili s 31.500 dolara, što i inače rade za slična otkrića.

04.05.2021. (22:00)

Give It Away

Red Hot Chilli Peppers prodali svoj katalog pjesama za vrtoglavih 150 milijuna dolara

Red Hot Chilli Peppers još je jedan u nizu bendova koji je odlučio prodati prava na svoje pjesme. Kako otkriva Billboard, bend je postigao dogovor s tvrtkom Hipgnosis te je na prodaji cijelog kataloga svojih pjesama zaradio navodno ukupno 150 milijuna dolara. Prije njih, prava na svoje pjesme prodali su brojni drugi glazbenici i bendovi poput Boba Dylana, Neila Younga, Fleetwood Mac te Coldplay, The Offspring, Kaiser Chiefs od mlađe generacije, uz mnoge druge. Spomenuta tvrtka već posjeduje prava od Blondie, Marka Ronsona, Timbalanda, Neila Younga i drugih glazbenika. Inače, poznato je da Peppersi trenutno rade na novom albumu, prvom od The Getaway iz 2016.

04.05.2021. (21:00)

Money United

Legenda ‘Redsa’ Roy Keane priključio se prosvjedu navijača protiv vlasnika Manchester Uniteda

Prosvjed navijača Manchester Uniteda protiv vlasnika kluba, koji traje skoro 20 godina, eskalirao je ponovno nakon objave kako je njihov omiljeni klub jedan od osnivača Superlige. Sukobi navijača i uprave traju praktički otkako su Glazeri postali vlasnici kluba (koji su ga otkupili za 910 milijuna eura, dok danas vrijedi čak 4,6 milijardi eura!)  Na zadnjem se prosvjedu navijačima ovaj put priključila legenda “Redsa” i dugogodišnji kapetan Roy Keane koji je za United odigrao 480 utakmica. “Ovo je rezultat svega zadnjih godina, vodstvo kluba nije bilo dovoljno dobro, a kad navijači pogledaju vlasnike vide da im je jedino bitan novac”, kazao je Keane. (Tportal)

04.05.2021. (20:00)

Ali volim pričati o sebi inače

Zrinko Ogresta: Ne snimam filmove koji se “prave važnima”

Zrinko Ogresta dao je intervju za Slobodnu Dalmaciju povodom izlaska filma Plavi cvijet. Kritike su nakon premijere na međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi povoljne, s visokom prosječnom ocjenom publike 4,49, što naš film stavlja na treće mjesto od ukupno 14 filmova. “Doista je rijetka povlastica ako ti se film nađe među tih 200-tinjak izabranih filmova koji tijekom jedne godine dožive svjetsku festivalsku vidljivost. Ja sam jedan od sretnika čiji su filmovi do sada imali tu sreću. Naime, u svijetu se godišnje snimi na tisuće filmova i nijanse u razini onih kvalitetnih su ponekad tako male da treba imati i sreće da baš tvoj film bude jedan od onih izabranih. Želio sam snimiti baš kinofilm i čini mi se da je takve, dakako vlastitom poetikom, nekada snimao moj profesor Krešo Golik“, priča Ogresta.

04.05.2021. (19:00)

Brze i kratke

  • U Hrvatskoj u zadnja 24 sata preminulo 46 ljudi, dok je zabilježeno 1396 novih slučajeva zaraze (24sata)
  • Od srijede velika promjena vremena, dva dana nestabilnija uz kišu, a za vikend moguće i 30 stupnjeva (Novi List)
  • Jose Mourinho novi trener Rome, ali od iduće sezone. (Index) Romin dug porastao na 265 milijuna eura, upitan nastup u Europskoj ligi (Tportal)
  • Europska komisija ublažava mjere za putovanja, dozvola bez restrikcija vrijedi za one cijepljene protiv Covida te iz zemalja s povoljnom epidemiološkom situacijom (HRT)
  • Talijanski nogometni reprezentativci i kandidati za nogometno Europsko prvenstvo cijepljeni protiv covida-19 (Novi List)
  • Kinezima izmakla kontroli raketa od 21 tone, mogla bi pasti na naseljeno područje na Zemlji (Večernji list)
04.05.2021. (18:00)

A što ako baš ne želim imati kuću? Nomadi su u modi

Finska gotovo riješila problem beskućništva: broj stanovnika bez doma pao ispod 0,08%

Usvajanjem politike “Housing first”, Finska je jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj stopa beskućništva opada te je time gotovo iskorijenila taj problem. Ideja iza spomenute politike jest da svatko ima bezuvjetno pravo na stalan smještaj, kao i potporu države uz zdravstvenu zaštitu te obrazovanje. Na taj se način 4 od 5 osoba vrati u aktivan i stabilan život. U Finskoj je trenutno, prema podacima iz 2020., 4341 beskućnik (od sveukupno 5,5 milijuna stanovnika). U planu je da se beskućništvo do 2027. potpuno okonča. Procjenjuje se da je trenutno u svijetu preko 150 milijuna ljudi, odnosno 2% ukupnog svjetskog stanovništva, bez krova nad glavom. Bored Panda

 

04.05.2021. (17:00)

Zovi Brucea Willisa

NASA provjerila jesmo li spremni za apokaliptični udar asteroida. Nismo baš

NASA i ESA prošlog su tjedna provele simulacijske vježbe obrane Zemlje od udara asteroida. Cilj vježbi bio je predvidjeti putanju potencijalno razornog svemirskog tijela na vrijeme kako bi stigli pripremiti stanovništvo na različite scenarije. Vježbom se zaključilo da je udar asteroida jedina prirodna katastrofa koja se može predvidjeti unaprijed, iako trenutno nema načina da se sam udar spriječi. No, zato se stanovništvo može unaprijed pripremiti za evakuaciju, odnosno napuštanje mjesta prebivališta. Eventualno sprečavanje udara u Zemlju potpomoglo bi rano otkrivanje asteroida da se stigne skrenuti s putanje, za što treba dodatno ulagati u razvoj teleskopa za praćenje i otkrivanje asteroida. Bug.

04.05.2021. (16:00)

Poruka mira

Patrijarh Porfirije: Ne moramo biti rođena braća, ali bismo mogli biti dobri susjedi

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić u intervjuu za beogradske Novosti dotaknuo se brojnih tema, od kosovskog pitanja, ali i susreta s papom Franjom do Jasenovca i kanonizacije Alojzija Stepinca. Patrijarh tvrdi da se njegovi susreti s papom “temelje na duhu Kristova Evanđelja, u duhu razumijevanja i uzajamnog poštovanja.” Također, Porfirije se zalaže za otvaranje vatikanskih arhiva, koji bi istraživačima pomogli “razumijevanju teških vremena Drugog svjetskog rata na području NDH te Stepinčeve uloge u njima”. Iako ima dilemu glede nekih Stepinčevih postupaka, riječi i stavova, ne smatra da je bio umiješan u bilo kakav zločin.

04.05.2021. (15:00)

Hladni rat tehnoloških milijardera

Bezos i Musk u utrci za svemir, ali i ugovore s američkom vladom i agencijama

Prvi i treći najbogatiji ljudi na svijetu, Jeff Bezos i Elon Musk natječu se u istraživanju svemira. Borba koja se vodi je također za ugovore s vladinim svemirskim agencijama. Trenutnu prednost ima Muskova tvrtka SpaceX, čiji je modul za spuštanje astronauta na Mjesec odabrala NASA, i to ispred ponude Bezosove tvrtke Blue Origin. Dok Bezos tvrdi kako je Musk očito privilegiran, Musk se našalio kako ga Bezos očito “ne može dignuti” (u orbitu) (“He can’t get it up“). Utrka za svemir između ove dvije privatne tvrtke dovest će do monetizacije svemira, što će, osim istraživanja svemira, razviti i svemirski turizam. N1

04.05.2021. (14:00)

Spaljeni potpaljivač

Dežulović: Splitski Amarcord

Petnaestak godina nije dovoljno za historijsku distancu – malo je to da kakav antisemitski incident ili druga neka mračna epizoda postane šaljiva zgoda iz amarcorda mediteranskog gradića – ali je taman za nelagodu živih sudionika. Ili je barem tako ondje gdje vrijeme i život teku linearno, pa je sada 2021. godina. Ne, međutim, i u Hrvatskoj, gdje vrijeme ide mimo povijesti, ne u Splitu, gdje život teče unatrag i gdje je prije petnaestak godina bila 1908., pa se građani danas spremaju za povijesnu pobjedu narodnjaka na izborima 1882. i hvale kako su palili židovske dućane… – piše nenadmašni Boris Dežulović za N1 o svevremenosti mediteranskog mentaliteta i normalnosti spaljivanja filmskog seta.

04.05.2021. (13:00)

Invazija kradljivaca podataka

Facebook, Instagram, Youtube i eBay najviše prodaju vaše podatke

Tvrtka pCloud, koja se inače bavi pohranom podataka u tzv. “oblaku”, nedavno je provela istraživanje u kojem je utvrđeno koje aplikacije najviše prikupljaju podatke svojih korisnika kako bi ih prodale trećoj strani. Iako je dio razloga za prikupljanje podataka legitiman, kako bi poboljšali svoju uslugu na temelju interakcije s korisnicima, problematičnim se pokazuje kada podaci poput lokacije, povijesti pregleda na web pregledniku, ali i drugih osjetljivih podataka poput bankarskih transakcija, budu iskorišteni za svrhe prikazivanja reklama i prodaje proizvoda. Zimo

04.05.2021. (10:00)

Sramota!

Ante Kostelić: Imat ću mirovinu 2500 kuna, zar vam nije neugodno?

“U društvu koje ne može valorizirati ono što si radio, ili ne može slijediti i dati o tome određeno mišljenje i ocjenu, u takvom društvu je čovjek kao ja, ili netko drugi, izgubljen. Kako ja mogu biti zadovoljan, kad oni koji ocjenjuju nisu zadovoljni? Onaj tko je mene degradirao iz vrhunskog trenera u nekakvog drugog, znači da nije zadovoljan sa mnom. Zar tebi nije neugodno da čuješ da ću ja npr. imati penziju od dvije i pol tisuće kuna?” – priča najtrofejniji hrvatski trener Ante Kostelić za HTV.

04.05.2021. (09:00)

Djeca su već velika...

Razvode se Bill i Melinda Gates

Suosnivač Microsofta Bill Gates (65) objavio je da se razvodi od svoje supruge Melinde Gates, s kojom je u braku proveo 27 godina. Bill Gates četvrta je najbogatija osoba na svijetu. Kažu je da više ne vjeruje da se mogu dalje razvijati kao par i mole da ih se pusti na miru dok traže put u novoj fazi života.

04.05.2021. (08:30)

Sponzorirana vijest

Kemijsko čišćenje sjedala i vrata u Autopraonici Jimmy za 299 kn

Priuštite svom limenom ljubimcu potpunu preobrazbu i uživajte u vožnji uz ponudu koju vam omogućuje današnja Ponuda dana, koja uključuje kemijsko čišćenje sjedala i vrata u Autopraonici Jimmy. Moguća nadoplata za monovolumen i terenska vozila prema dogovoru u autopraoni, a ukoliko želite kompletno čišćenje potrebna je nadoplata prema dogovoru. Trajanje čišćenja i sušenja cca 5h, ovisno o potrebi svakog vozila (stupnju zamazanosti). Ponuda se odnosi na osobna vozila, termin je potrebno rezervirati 3 dana ranije, a rok iskoristivostii do 21.6.2021. Opširnije na Ponudi dana.

04.05.2021. (08:30)

Sponzorirana vijest

18 tretmana za mršavljenje uz samo 3 dolaska u Studio Nice za 499 kn

Skidanje masti i skidanje kilograma nije isto. Praćenje sadržaja tjelesne masti dok ste na dijeti ili se bavite vježbanjem omogućit će Vam neprekidno i postojano smanjivanje tjelesne težine. Današnja Ponuda dana uključuje 3 kavitacije, 3 anticelulitne masaže, 3 body wrappinga, 3 termo deke, 3 limfne drenaže, 3 radiofrekvencije u Kozmetičkom studiju Nice. Dodatna pogodnost – gratis plan prehrane sastavljen od strane nutricionista za problematiku viška kilograma i gratis anti age tretman radiofrekvencije lica uz dodatak hijalurona i kolagena. Rok iskoristivosti je 28.6.2021., a termin je potrebno rezervirati 3 dana ranije. Opširnije na Ponudi dana.